Година спілкування «Здоровий спосіб життя - запорука міцного здоров'я»

Про матеріал
Озброїти здобувачів освіти науково обґрунтованими знаннями про здоров'я і засоби його зміцнення; виховувати відповідальне ставлення до зміцнення власного здоров'я і здоров'я інших людей; всебічний розвиток особистості.
Перегляд файлу

Година спілкування

«Здоровий спосіб життя  - запорука міцного здоров'я»

 

Мета: озброїти здобувачів освіти науково обґрунтованими знаннями про здоров'я і засоби його зміцнення; виховувати відповідальне ставлення до зміцнення власного здоров'я і здоров'я інших людей; всебічний розвиток особистості.

Наочне оформлення: тематична виставка літератури, мультимедійна презентація.

Обладнання: ТЗН. 

Хід проведення години спілкування

Здобувач освіти 1:

Здоров’я – розкіш для людини,
Найбільша цінність у житті.
Як є здоров’я день при днині,
Можливість є йти до мети.
Тоді є радість, щастя, диво,
Краса у крапельці роси.
Тоді людина йде щасливо
Серед безмежної краси.

Здобувач освіти 2:

Й чарівність світу відчуває.
Для неї в хмурість – дні ясні.
Вона всі труднощі долає
Й співає радісні пісні.
Вона – здорова! Це чудово,
Бо їй нічого не болить.
Вона добро творить готова.
І це прекрасно! Можна жити!

Ведуча: Найважливішим у житті кожної людини є життя та здоров’я. Для педагогів, батьків завжди було головним, щоб діти були живі та здорові.

Бути здоровим - природне бажання і прагнення людини, її неусвідомлена потреба. Здоров'я – основа всіх наших починань і справ, трудових і творчих звершень, сподівань, надій на майбутнє.

Відсутність здоров'я, повна або часткова, забирає у людини багато повсякденних радощів активного життя, праці, кохання, тому в усі часи здоров'я було і залишається основною сутністю людського існування.

Ведуча: Існує багато визначень поняття «здоров’я», «здоровий спосіб життя».

Ви дасте ці визначення трішки пізніше.

А зараз я пропоную кожному з вас по черзі назвати асоціацію до слова «здоров’я».  Ви можете пропонувати будь-яке слово, яке перше з’являється у вас в думках, коли ви чуєте  слово «здоров’я». (Асоціація (психологія) — поняття, що виникає при згадуванні іншого.)

Отже, ми з вами з’ясували з чим у кожного з вас асоціюється слово «здоров’я». Всі наші асоціації позитивні (посмішка, сонце, радість, успіх і т.д.).

Відеоролик

Давайте подумаємо, що ж може негативно вплинути на наше здоров’я? Так, екологія, неправильне харчування, шкідливі звички, азартні ігри і т.д.

І як під впливом цього негативу можуть змінитися наші позитивні асоціації? (сонце перетворюється на хмару, посмішка на сльози, радість на смуток, успіх на негаразди).

Ведуча: Зараз давайте дамо визначення поняттям здоров’я, здоровий спосіб життя та визначимо основні складові здоров’я.             

Хто може дати визначення поняття «здоров’я»?

Всесвітня організація охорони здоров’я дає таке визначення здоров’я:

Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад.

Таким чином виходить, що здоров’я – це не тільки наше з вами фізичне благополуччя, а й психологічний стан нашої душі, наші думки, погляди на світ, соціальний стан суспільства.

Давайте визначимо, які ж фактори суттєво впливають на формування здоров’я.

 Зараз я пропоную ознайомитись з інформацією про те, від яких основних факторів залежить здоров’я:

- сспадковості – на 20%;

- рівня медицини – на 10 %;

- екології (стану довкілля) – на 20 %;

- способу життя – на 50 %.

 Спосіб життя – це той чинник здоров’я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Так що половина здоров’я залежить від кожного з нас, тому своє здоров’я можна поліпшувати або псувати.

Що ж таке здоровий спосіб життя?

 Здоровий спосіб життя - спосіб життя окремої людини з метою профілактики хвороб і зміцнення здоров'я.

Які основні складові здорового способу життя?

Відповіді  здобувачів освіти

До складових здорового способу життя повернемося трішки пізніше, а зараз пригадаємо складові здоров’я. Які види здоров’я можемо відокремити?

Ведуча: Ми вже говорили, що здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя.

 Пропоную розглянути кожну із цих складових.

Фізична складова

 Фізичне здоров’я — це природний стан організму, зумовлений нормальним функціонуванням усіх його органів і систем. Якщо добре працюють усі органи й системи, то і весь організм людини правильно функціонує й розвивається.

 Розвиток багатьох фізичних захворювань пов'язаний з негативним впливом ряду факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. Ці фактори називають факторами ризику.

 Умовно фактори ризику поділяють на 2 групи: фактори зовнішнього середовища (соціально-культурні) і внутрішні. До 1-ї групи належать такі фактори: забруднення зовнішнього середовища, малорухомий спосіб життя, психічно-емоційне перенапруження, нераціональне і незбалансоване харчування, шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю, наркотиків). До 2-ї групи належить генетичний ризик, тобто спадкові захворювання і хвороби зі спадковою схильністю.

Соціальна складова

 Соціальне здоров’я визначається тими моральними принципами, що є основою соціального життя людини, тобто життя в повному людському суспільстві.

 Відмінними ознаками соціального здоров’я людини є, насамперед, свідоме ставлення до праці, оволодіння скарбами культури, активне неприйняття звичок, що суперечать нормальному способу життя. Фізично і психічно здорова людина може бути моральним виродком, якщо вона зневажає нормами моралі. Тому соціальне здоров’я вважається вищою мірою людського здоров’я. Морально здоровим людям притаманна низка загальнолюдських якостей, що й роблять їх справжніми громадянами.

 Соціальне здоров’я відображається через такі характеристики:

-  адекватне сприйняття соціальної реальності;

-  інтерес до навколишнього світу; 

-  адаптація до фізичної та суспільної сфер;

-  спрямованість на суспільно корисну працю;

- емпатія (Емпа́тія (англ. empathy від грец. patho) — співпереживання) - розуміння відносин, почуттів, психічних станів іншої особи в формі співпереживання);

-  відповідальність перед іншими;

-  демократизм у поведінці (рівні можливості для кожної людини).

Духовна складова

 Показники духовного здоров’я є духовний світ особистості, сприйняття духовної культури людства, освіти, науки, мистецтва, релігії, моралі, етики, ставлення до сенсу життя, оцінка реалізації власних здібностей і можливостей у контексті власних ідеалів і світогляду - все це обумовлює стан духовного здоров’я.

Ведуча: Здоров’я має розумітись як цілісність, складові частини якої взаємозалежні.

 Я використаю малюнок квітки, щоб проілюструвати поняття цілісності. Кожна пелюстка символізує один із аспектів здоров’я: фізичний, емоційний, розумовий, соціальний, особистий і духовний.

Здобувач освіти:

 Фізичне здоров’я – це функціювання нашого організму і стан здоров’я кожної з його систем.

 Розумове здоров’я – це наша здатність отримувати інформацію; це наша обізнаність звідки отримувати інформацію, як її використовувати.

 Емоційне здоров’я – це здатність розуміти наші почуття і виражати їх. Знання про те, як почуваємося ми самі і як почуваються інші, допомагає нам виражати свої почуття у зрозумілий для інших спосіб.

 Соціальне здоров’я – це те, як почуваємо ми себе.

 Особисте здоров’я – це відчуття себе як особистості.

 Духовне здоров’я є стеблом і серцевиною квітки.

 Це відноситься до суті нашого буття (що ми цінуємо і що є для нас важливим). Це є стрижнем всього існування, це нас об’єднує і дає можливість зрозуміти співвідношення цього аспекту здоров’я з іншими п’ятьма.

Ведуча: Якщо я відірву пелюстку, чи буде повноцінною квітка? Ні. Це стосується і здоров’я, якщо один із цих аспектів ліквідувати, це негайно позначиться на всіх інших.

Ведуча: А зараз повернемося до складових здорового способу життя.

 Ми багато з вами говорили про шкідливі звички людини. Тож пригадаймо, які шкідливі звички негативно впливають на людське здоров’я?

 Давайте проведемо міні-вікторину, щоб пригадати набуті знання з цього питання.

Вікторина

- Як проявляється нікотинове отруєння? (Слинотеча, нудота, збліднення шкірних покриттів, слабкість, запаморочення, сонливість)

- До чого призводить куріння? (Хронічні бронхіти, рак легенів, атеросклероз)

- Чому куріння і заняття спортом несумісні? (Викурені цигарки змушують серце працювати з навантаженням, вичерпують резерви дихальної системи)

- Яка середня тривалість життя людини після початку регулярного прийому наркотиків? (7років)

- Яка перша стадія розвитку залежності від наркотичних засобів? (Експеримент)

C:\Users\Лена-Коля\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\1349031956_note-4.jpg- Яка остання стадія розвитку залежності від наркотичних засобів? (Психофізіологічна залежність)

- На скільки хвилин коротшає життя курця після кожної викуреної цигарки? (На 15 хв)

- Хто з європейських мандрівників уперше побачив людей, які палять? (Христофор Колумб)

- Чоловік п’є – півбудинку горить, дружина п’є – (Весь будинок горить)

- З якої причини в Росії Петро І дозволив паління тютюну? (Для розвитку економіки)

- У скільки разів частіше зустрічається рак легень у курців, ніж у тих, хто не курить? (У 30 разів)

Соціальна реклама

Ведуча: Ви орієнтуєтесь у таких шкідливих звичках, як вживання алкоголю, тютюну, наркотиків. Але дуже часто забуваєте про важливість здорового харчування.  

 Здоров’я людини, опірність до несприятливих умов навколишнього середовища, працездатність, здорове довголіття значною мірою залежить від того, наскільки правильно вона харчується.

 Отже, харчування – це складний процес надходження в організм людини харчових речовин, необхідних для поповнення його енергетичних витрат, забезпечення побудови та відновлення тканин. Їжа е важливим фактором забезпечення життєдіяльності людини, росту та розвитку ростучого організму, попередження та лікування хвороб.

 Основними вимогами до раціонального харчування є його повноцінність, різноманітність і помірність.  

 Які основні помилки у нашому харчуванні?

Плакат на дошці

Ведуча: Ми поговорили з вами про фізичну складову здоров’я. Давайте розглянемо духовну складову.

 Існують високі людські вчинки, які за красою своєю та значущістю залишаються у свідомості поколінь. І сьогодні кожному із вас вибирати, що є пріоритетним саме для вас. Якщо людина сповідує загальнолюдські цінності, вона зазвичай виграє, має краще за середнє здоров’я, вищий рівень впливовості та фінансового добробуту, піддана менше стресам, відчуває більшу самоповагу і сенс життя.

C:\Users\Лена-Коля\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\1349031956_note-4.jpgЗдобувач освіти: 

Легенда про маму

 У матері був єдиний син – дорогий, ненаглядний. Душі в ньому мати не чула, по краплині збирала росу для вмивання, найтоншим шовком вишивала сорочки. Виріс син дуже гарний. Одружився з дівчиною предивної, небаченої краси. Привів молоду дружину в рідну хату. Не злюбила молода дружина свекруху, зненавиділа її. Боялася мати показатися невістці на очі, сиділа в сінях. А потім у сарай переселилась. Але й це не заспокоїло красуню. Каже вона чоловікові: «Коли хочеш, щоб я жила з тобою, убий матір, вийми з грудей її серце і спали на повільному вогні».

 Не здригнулося серце в грудях сина, зачарувала його небачена краса дружини. Каже він матері: «Наказала мені дружина вбити вас мамо, вийняти з грудей ваших серце і спалити на повільному вогні.

 

А не послухаю, піде від мене дружина. Не можу я жити без неї не можу не послухатись». Заплакала мати й відповідає синові «Ну що ж, сину, роби так, як велить серце».

 Пішов син з матір’ю в діброву, наламав сухого хмизу, розпалив вогнище. Убив матір, вийняв з грудей серце. Поклав на жар. Спалахнув сучок, тріснув, полетіла жаринка, ударила в обличчя синові, обпекла скрикнув син, закрив долонею обпечене обличчя. Стрепенулося серце материнське, що горіло на повільному вогні, прошепотіло. «Синочку мій рідний, тобі боляче? Зірви листок подорожника, ось росте біля вогнища, приклади серце материнське… Потім у вогонь покладеш».

 Заридав син, схопив гаряче материнське серце в долоні, уклав його в розкраяні груди, облив гарячими сльозами. Зрозумів він, що ніхто й ніколи не любив його так гаряче й віддано, як рідна мати. І таким всесильним було бажання материнського серця бачити сина радісним і безтурботним, що ожило серце, закрилися розкраяні груди, підвелася мати і притиснула кучеряву голову сина до грудей.

 Огидною стала йому дружина-красуня, не міг він повернутися до неї. Не вернулася додому й мати. Пішли вони вдвох степами широкими, стали двома могилами високими.

C:\Users\Лена-Коля\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\1349031956_note-4.jpg Тож недаремно кажуть в народі, що найсвятіша і найсильніша – любов материнська.

Ведуча: Саме від любові до матері розпочинається любов до Батьківщини, землі, яка зростила. Україна – земля, яка з давніх часів славилась своїми родючими землями і добрими людьми.

Відеоролик про Україну

Ведуча: Залишилося поговорити про соціальну складову здоров’я.

 У кожного своя стежка, свій шлях до мети. Кожний займе тільки йому призначене місце в соціумі своєї країни, всієї Землі. Тому вже сьогодні потрібно дбати про соціальну складову здоров’я.

 Показники соціального здоров’я:

- праця;                                - соціальний захист;

- відпочинок;                       - побут;

- охорона здоров’я;              - безпека існування.

Ведуча: Те, що класична музика корисна у всіх сенсах, — відомо давно. Класика навіть спортсменам показана: завдяки їй тренування стають ще ефективнішими. У зв`язку з цим, учені вирішили проаналізувати дію окремих музичних творів - і встановити, який з них виявиться найбільш «спортивним».

 В результаті, виявилось, що «Симфонія № 4, частина 4» Людвіга Ван Бетховена – кращий помічник під час фізичних навантажень.

 Втім, сміливо можна вибирати і інші класичні твори, адже завдяки їм знижується рівень кортизола (гормону стресу), балансується частота серцевих скорочень, поліпшуються показники артеріального тиску.

 Для того, щоб випробувати на собі благотворні сюрпризи класики, досить включити її як фон на тренуванні. Примітно, що інші стилі музики такого позитивного ефекту на спортсменів не мали, а деякі відомі поп- і рок- композиції навпаки — підвищували кількість серцевих скорочень в не самий відповідний момент.

Звучить мелодія

ДЕСЯТЬ ПОРАД ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Класний керівник: Існує 10 порад, розроблених міжнародною групою лікарів, дієтологів і психологів, які становлять основу здорового способу життя.

 Дотримуючись їх, можна продовжити й зробити більш приємним наше життя.

1 порада: розгадуючи кросворди, вивчаючи іноземні мови, виробляючи підрахунки в розумі, ми тренуємо головний мозок. Таким чином, сповільнюється процес вікової деградації розумових здібностей; активізується робота серця, системи кровообігу і обмін речовин.

2 порада: робота - важливий елемент здорового способу життя. Знайдіть відповідну для себе роботу, яка буде вам в радість. Як стверджують вчені, це допоможе виглядати молодше.

3 порада: не їжте дуже багато. Замість звичних 2.500 калорій обходитеся 1.500.

 Це сприяє підтримці активності клітин, їх розвантаженні. Також не слід впадати у крайнощі та їсти занадто мало.

4 порада: меню повинне відповідати віку людини.

5 порада: майте на все свою думку. Усвідомлене життя допоможе якомога рідше впадати в депресію і бути пригніченим.

6 порада: довше зберегти молодість допоможуть любов і ніжність, тому знайдіть собі пару. Зміцненню імунної системи сприяє гормон щастя (ендорфін), який виробляється в організм, коли людина закохана.

7 порада: спати краще в прохолодній кімнаті (при температурі 17-18 градусів), це сприяє збереженню молодості. Справа в тому, що і від температури навколишнього середовища залежать обмін речовин в організмі й прояв вікових особливостей.

8 порада: частіше рухайтеся. Вченими доведено, що навіть вісім хвилин занять спортом у день продовжують життя.

9 порада: періодично балуйте себе. Незважаючи на рекомендації, щодо здорового способу життя, іноді дозволяйте собі смачненьке.

10 порада: не завжди пригнічуйте в собі гнів. До різних захворювань, навіть злоякісних пухлин, більш схильні люди, які постійно лають самого себе, замість того, щоб розповісти, що їх засмучує, а іноді й посперечатися.

 Оптимальна праця і достатній відпочинок також впливають на наше здоров'я. Активна діяльність, не тільки фізична, а й розумова, добре діють на нервову систему, зміцнює серце, судини і організм в цілому.

Ведуча: Щоб підбити підсумки нашої роботи, хочу сказати: бути дорослим за віком дуже легко, а от стати по-справжньому дорослою людиною – це дуже не просте завдання, яке потребує щоденної кропіткої роботи над собою, своїм здоров’ям, своїм «я».

 

docx
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
1164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку