Голодомор 1932-1933 5 клас

Про матеріал
Коротко але зрозуміло: презнтація на тему "Голодомор 1932-1933" для 5 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голодомор в Україні1932-1933

Номер слайду 2

Голодомор; як все починалося. Спочатку населення, натхненне пропагандою і вірою у світле майбутнє, охоче взялося за справу. Проте невдовзі стало зрозумілим, що для такого грандіозного будівництва необхідні кваліфіковані робітники, інженери, сучасна техніка, гроші. Усього цього бракувало. Тому сталінське керівництво почало ліквідовувати приватну власність. Усі підприємства, магазини, дрібні майстерні, заклади харчування переходили у власність держави.

Номер слайду 3

Рішення голови СРСРРобітників примушували працювати більше, а платили менше. Селяни мали здавати державі вирощений хліб за безцінь. А щоб надалі селянство не могло чинити опір, більшовики на чолі з Й. Сталіним вирішили їх об’єднати в колгоспи. Проте селяни не бажали добровільно йти в ярмо. Вони почали вирізати худобу, щоб не віддавати в колгосп (було знищено 50% поголів’я), нищити сільськогосподарський інвентар. Особливо активно проти колгоспів виступило українське селянство.

Номер слайду 4

Колгосп — це…Колгосп — колективне підприємство, де об'єднувалися земля, сільськогосподарський інвентар декількох десятків або сотень селянських господарств для спільної праці.

Номер слайду 5

ПОДАЛЬШІ ПОДІЇСеред невдоволених стали популярними гасла про відновлення незалежної України. Сталінське керівництво було налякане тим, що воно може втратити Україну, і вирішило раз і назавжди приборкати українців. Для придушення повстань застосували армію. Заможних селян і тих, хто не бажав іти в колгосп, назвали куркулями й оголосили ворогом, якого треба знищити. Почалося масове розкуркулення: у людей відбирали все майно, а їх самих відправляли на заслання до Сибіру.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Початок голодомору. Було розкуркулено понад 1,5 млн осіб. Так селян вдалося насильно об’єднати в колгоспи. Проте колгоспи не змогли виростити необхідну кількість зерна. Обсяги зібраного врожаю скоротилися, а Й. Сталін вимагав усе більше зерна для потреб армії та населення міст, що зростало. До того ж зерно можна було продати за кордон, а на ці кошти купити необхідні для індустріалізації верстати та обладнання. Влада почала застосовувати подвірні обшуки селян, але все одно зібрати необхідну кількість зерна не вдалося. У селах почався голод.

Номер слайду 8

7 серпня 1932р.7 серпня 1932 р. уряд СРСР прийняв постанову «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперативів та про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності». Згідно з нею, розкрадання майна колгоспів прирівнювалося до розкрадання державного майна та каралося розстрілом, а за «пом’якшувальних обставин» — позбавленням волі на строк щонайменше десять років. У народі цю постанову називали «законом про п’ять колосків».

Номер слайду 9

Вилучення усього сільсько-господарського майна. Вилучення всіх хлібних запасів призвело до ще більш масового голоду. Проте на українців чекало ще одне випробування. Щоб покарати їх за непокору, в українських селах почали вилучати не тільки хліб, а й усі запаси їжі. Села й цілі райони оголошували занесеними на «чорну дошку». Це означало припинення в цих селах торгівлі й будь-якого постачання продовольства. Селян також не пускали в міста, які забезпечувалися продовольством, та в інші республіки СРСР.

Номер слайду 10

Геноцид. Голодомор 1932—1933 рр. — геноцид українського народу, організований керівництвом більшовицької партії та урядом СРСР шляхом створення штучного масового голоду. Голодомор призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, більшість населення якої становили українці. Вважається, що в такий спосіб керівництво Радянського Союзу свідомо розраховувало на придушення українського національно-визвольного руху і фізичне знищення частини українського селянства.

Номер слайду 11

Визнання голодомору генецидом. Сталінська влада намагалася приховати свій злочин. Голодних селян за допомогою армії не пускали в міста та за межі України. У той час як в Україні населення вимирало мільйонами, на цілий світ проголошувалося, що СРСР успішно будує нове суспільство й ніякого голоду немає. До кінця існування СРСР про Голодомор взагалі заборонялося згадувати. Штучно організований владою голод в Україні в 1932—1933 рр. отримав назву Голодомор. За підрахунками вчених, від голоду померло понад 4 мільйони осіб. У 2006 р. Верховна Рада України законом визнала Голодомор геноцидом українського народу, злочином комуністичного режиму. Це рішення підтримали десятки країн світу.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!Пам’ятайте і вшановуйте жертв голодомору! Цінуйте їжу!

pptx
Додано
6 квітня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку