Головні та другорядні члени речення

Про матеріал
Як позначити головні члени речення? Головні члени речення мають свої графічні позначення. Підмет позначається суцільною лінією, ~ а присудок – подвійною суцільною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Головними членами є підмет і присудок

Номер слайду 2

ПІДМЕТ (підкреслюється при розборі однією рискою)вказує, про кого або про що говориться в реченні. Відповідає на питання: хто? що?ПРИСУДОК (підкреслюється при розборі двома рисками) вказує, що говориться про підмет. Відповідає на питання: що робить? що зробить? що робив? що зробив? який є підмет?

Номер слайду 3

Питання між головними членами можна ставити від підмета до присудка і навпаки — від присудка до підмета:Їжачок під час небезпеки згортається в клубочок. .їжачок (що робить?) згортається;згортається (хто?) їжачок.

Номер слайду 4

Другорядні члени. Додаток. Означає предмет, на який спрямована дія, стан; відповідає на питання непрямих відмінків. Називає обставину дії, процесу, стану; відповідає на питання куди? як? де? доки? чому? та інші. Обставина. Означення. Називає ознаку предмета і відповідає на питання який? чий? котрий?

Номер слайду 5

Графічне зображення Підмет. Присудок. Додаток. Означення Означення Означення Обставина

Номер слайду 6

Кожне речення має граматичну основу, до якої входять підмет і присудок. Підмет і присудок є головними членами речення. Підмет – це головний член речення, що називає пред?мет, про який ідеться в реченні, і відповідає на питання х т о? щ о?.

Номер слайду 7

Присудок – це головний член речення, який називає дію, стан або ознаку, приписувану підмету, і відповідає на питання щ о р о б и т ь п і д м е т? щ о з н и м р о б и т ь с я? я к и й в і н є? х т о в і н т а к и й? щ о в і н т а к е?.

Номер слайду 8

З дерев повільно опадає пожовкле листя.(Що?) листя;листя (що робить?) опадає;листя (яке?) пожовкле;опадає (з чого?) з дерев;опадає (як?) повільно.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. bo iw
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
41
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку