Головні та другорядні члени речення (тренувальні вправи)

Про матеріал
Презентація допоможе при вивчені теми "Головні та другорядні члени речення". Містить цікаві завдання: повчальний мультик, списування із завданням, теоретичний матеріал, інтерактивні вправи з посиланнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Головні та другорядні члени речення. Тренувальні вправи.

Номер слайду 2

Давайте пригадаємо!Які члени речення ми знаємо? Що таке граматична основа? На які питання відповідає підмет?А на які присудок? На питання який, яке, яка, яка відповідає…На які питання відповідає обставина? А додаток?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Двадцять дев’яте липня. Головні та другорядні члени речення. Вправа 1 Запишіть речення. Визначте головні та дугорядні члени речення. Визначте, якою частиною мови виражені додатки.1. Як виросту – збудую хату, на хаті колесо приб’ю, а там я поселю крилату лелечу клекітну сім’ю. (Д. Павличко)2. Хто зберіг любов до краю і не зрікся роду, той ім’ям не вмре ніколи в спогадах народу. (О. Олесь)3. Я рідну Україну не проміняю на чужину.(Л. Глібов)4. Батьківщино! Ти даєш мені сонце погоже, і повітря даєш, і снагу.(В. Ткач)

Номер слайду 6

Вправа 2. Спишіть. Слова, що в дужках, поставте в потрібному відмінку й числі. На яке питання вони відповідають? Яким членом речення виступають?1. Вітер з (гай) розмовляє, шепче з (осока).2. За (сонце) хмаронька пливе, червоні (пола) розстилає.3. Хата швидко сповнилась м’якими вечірніми (тінь).4. Голубина ніч надворі позасвічувала (зоря). Вітер з гаєм розмовляє, шепче з осокою. За сонцем хмаронька пливе, червоні поли розстилає. Хата швидко сповнилась м’якими вечірніми тінями. Голубина ніч надворі позасвічувала зорі. Пола – це повішене полотнище, яке розсувається, відкидається в сторону.

Номер слайду 7

Повчальний мульчикhttps://www.youtube.com/watch?v=3 Td6 S0 VXr2 I

Номер слайду 8

Вправа 3. Складіть речення, так, щоб іменники в одному речені виступали підметом, а в іншому додатком. Мова, калина, барвінок, соняшник, літо, сонце.

Номер слайду 9

Вправа 4. Випишіть із прислів’їв додатки, у дужках зазначте питання до них.1. Птицю пізнають по пір’ю, а людину – по мові.2. Не борода робить чоловіка мудрим.3. Правда суду не боїться.4. Без охоти нема роботи.

Номер слайду 10

Вправа 5. Перепишіть речення, на місці крапок вставляючи пропущені букви. Підкресліть обставини. Поясніть, яким чином ви їх визначили.1. Стоят.. спокійно дерева безл..сті. (П. Филипович).2. Десь високо-високо у в..рхівках сосон заплутався місяць. (О. Буцень) 3. Лунко р..пить осика. (К. Наріжний) 4. Споконвіку на дніпровських б..р..гах селилися й жили слов’яни. (І. Цюпа) 5. Вден.. сонце піднімаєт..ся все вище й вище, пливе по небу. (В. Сухомлинський)

Номер слайду 11

Виконайте вправиhttps://learningapps.org/view22057953https://learningapps.org/view597622

pptx
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
6667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку