Готичне мистецтво (Презентація)

Про матеріал
Наочні матеріали з готичного мистецтва, що демонструють особливості цього періоду в архітектуурі, скульптурі та образотворчому мистецтві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Готичне мистецтво

Номер слайду 2

Готика - період у розвитку середньовічного мистецтва, який охоплював майже всі області матеріальної культури і розвивався на території Західної, Центральної і частково Східної Європи з XII по XV століття.

Номер слайду 3

Готика (італ. gotico, від назви германського племені готів), готичний стиль — художній стиль, що був завершальним етапом у розвитку середньовічної культури країн Західної Європи (між серединами XII і XVI століть). Сам термін «готика» виник саме в добу Відродження для позначки попереднього періоду розвитку архітектури, аби підкреслити відмінності архітектури, що відродила стилістику архітектури Стародавнього Риму і мала значні відмінності (стильові і конструктивні) від середньовічної архітектури.

Номер слайду 4

Готичне мистецтво було культовим по призначенню і релігійним по тематиці. Воно зверталося до вищих божественних сил, вічності, християнського світогляду.

Номер слайду 5

Готичний стиль в основному виявився в архітектурі храмів, соборів, церков, монастирів. Особливе місце в мистецтві готики займав собор — вищий зразок синтезу архітектури, скульптури і живопису (вітражів). Незрівнянний з людиною простір собору, вертикалізм його веж і склепінь, підпорядкування скульптури динамічним архітектурним ритмам, багатобарвне сяйво вітражів робили сильний емоційний вплив на віруючих.

Номер слайду 6

Особливості архітектурного стилю. На відміну від романського стилю з його круглими арками, масивними стінами і маленькими вікнами, для готики характерні арки з загостреним верхом, вузькі і високі вежі і колони, багато прикрашений фасад з різьбленими деталями і багатобарвні вітражні стрілчасті вікна.

Номер слайду 7

Майже вся архітектура готичних соборів обумовлена одним головним винаходом того часу - нової каркасної конструкції, що і робить ці собори легко впізнаваними. Це система контрфорсів та аркбутанів.

Номер слайду 8

Всі елементи стилю підкреслюють вертикаль.

Номер слайду 9

Готичне образотворче мистецтво. Живопис готичного стилю з її монументальними особливостями представлена вітражем

Номер слайду 10

Для зображень використовується образ людини

Номер слайду 11

Обов:язкова присутність рози. Роза - кругле вікно в готичних спорудах.

Номер слайду 12

Важливим елементом Готичного стилю є скульптура, яка ніби сповнює споруду рухом. У готичному храмі скульптура відігравала роль, з одного боку, архітектурної прикраси, а з іншого — енциклопедії знань та уявлень про світ середньовічної людини. Поряд зі скульптурами святих, ангелів, Ісуса Христа, Діви Марії, демонів з'явилися скульптури звичайних людей. Окрім того, усі скульптури набули людських рис і характеру.

Номер слайду 13

Готика України. Розвиток готичного стилю в Україні пов;язаний з прибуттям в українські міста поселенців, переважно німців, які принесли в мистецтво, а зокрема в архітектуру, нові стильові форми. Вирішальну роль у формуванні нового стилю відіграв Львівський кафедральний костел. Його заклали на початку 60-х років XIV століття, а завершили в основному в 80-х роках наступного. Серед будівничих цього храму відомі Нічко, Йоахім Гром, Амброзій Рабіш; Об'ємну композицію костелу витворено завдяки двом головним складовим: пресбітеріуму (вівтарній частині) та корпусу нав (власне молитовній залі). Львівський катедральний костел.

Номер слайду 14

Церква Святої Єлизавети в Хусті на Закарпатті - одна з найхарактерніших пам'яток готики на українських теренах, нині Хустська Реформатська церква

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Видатні готичні споруди. Собор в Реймсі (1211-1311), Франція. Собор Паризької БогоматеріФранція

Номер слайду 17

Кельнський собор Німеччина

Номер слайду 18

Вестмінстерське абатство Англія. Міланський собор Італія

Номер слайду 19

Готичний стиль - це художній стиль, що з'явився завершальним етапом у розвитку середніх століть мистецтва країн Західної, Центральної та частково Східної Європи (між серединою 12 і 16 століть). Готика – це поєднання величі й простоти. Готика надала новий вигляд середньовічній Європі. Її впливу піддалася не тільки архітектура, а й живопис, декоративно-прикладне мистецтво, одяг.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
19511
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку