Готуємось до школи. Поради батькам майбутніх першокласників. Вправи для підготовки дитини до школи

Про матеріал
Презентація. Особливості адаптації дитини до школи. Приклади практичних вправ для підготовки дитини до школи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Готуємось до школи. Поради для батьків майбутніх першокласників

Номер слайду 2

Фізіологічна адаптація1 етап (2-3 тижні). Високий рівень напруження2 етап (1-2 місяці). Нестійке пристосування3 етап (до 3-6 місяців). Відносно стійке пристосування

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Соціально-суспільні, побутові знання. Діти знають:назву нашої країни та її столиці;прапор, герб України;назву рідного міста, адресу, прізвище, ім’я, по-батькові батьків;дні тижня, їх послідовність;назву поточного місяця. Діти вміють: розповідати про свою сім’ю;називати і відрізняти різні частини доби та їх послідовність;розуміти поняття «вчора», «сьогодні», «завтра», називати місяці року. Орієнтовний  перелік того, що необхідно дитині знати і вміти на кінець дошкільного періоду

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Знання про природу. Діти мають уявлення:про сезонні зміни в природі;про свійських та диких тварин;про перелітних та зимуючих птахів;про залежність змін у живій природі від змін у неживій природі;про умови, необхідні для росту рослин;про лісові ягоди і гриби;про овочі і фрукти;про дерева, кущі, квіти.

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Мисленнєві операціїДіти вміють:порівнювати, класифікувати, групувати предмети;називати матеріали, з яких виготовлені ці предмети;розуміти значення узагальнюючих слів;порівнювати довжину, висоту, ширину;розрізняти форму предметів.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Моторика та координація. Діти вміють:прямо та твердо ходити, бігати, стрибати;точно ловити та кидати м’яча;протягом певного часу носити не дуже легкі та великі предмети;застібати ґудзики та зав’язувати шнурки;проводити на папері прямі рівні лінії;«бачити» рядок у зошиті та писати у ньому;бачити клітинки та точно виконувати по них малюнок.

Номер слайду 7

Назви свої прізвище, ім'я, по батькові. Назви прізвище, ім'я, по батькові тата, мами. Ти дівчинка чи хлопчик? Ким ти будеш, коли виростеш - тіткою чи дядьком? У тебе є брат, сестра? Хто старший? Скільки тобі років? А скільки буде через рік? Через два роки? Зараз ранок чи вечір (день чи ранок)? Коли ти снідаєш - увечері чи вранці? Коли ти обідаєш - вранці чи вдень? Що буває раніше - обід чи вечеря? Де ти живеш? Назви свою домашню адресу. Ким працює твій тато, твоя мама? Ти любиш малювати? Якого кольору ця стрічка ( сукня олівець)? Яка зараз пора року - зима, весна, літо чи осінь? Чому ти так вважаєш? Коли можна кататися на санках - взимку чи влітку? Чому сніг буває взимку, а не влітку? Що робить листоноша, лікарка, вчитель? Навіщо в школі потрібна парта, дзвінок? Ти хочеш піти до школи? Покажи своє праве око, ліве вухо. Для чого потрібні очі, вуха? Яких тварин ти знаєш? Яких птахів ти знаєш? Хто більший - корова чи коза? Птах чи бджола? У кого більше лап: у півня або у собаки? Що треба зробити, якщо зламав чужу річ?

Номер слайду 8

Умови для успішного навчання. Похвала. Прищеплюйте віру дитини в свої сили. Хваліть. Спілкування. Чим більше дитина спілкується вдома з батьками, друзями, тим легше їй адаптуватися до школи. Читайте казки, дивіться мультфільми разом, обговорюйте, аналізуйте, висловлюйте думки. Відпочинок. Дитина в цьому віці швидко втомлюється. Змінюйте види діяльності кожні 15 хв. Виконуйте розвивальні вправи, грайтесь. Режим. Запровадьте вдома режим та візуально його оформіть – плакат, магнітну дошка з улюбленими героями та зрозумілим дитині розпорядком дня. Творчість. Розвивайте уяву. здібності дитини до творчості. Ліпіть, малюйте, спостерігайте за красою навколишнього світу. Пізнавальна активність. Працюйте з дитиною над розвитком її пам’яті, уваги мислення та бажанням пізнавати світ. Для цього існують спеціальні ігри, головоломки, маленькі домашні експерименти тощо. Вчитель. Зі вступом до школи у дітей з’явиться ще одна авторитетна людина. Завдання батьків - сформувати в дитини позитивне ставлення до вчителя. Позитив. Чим менше страхів та переживань у батьків – тим легше дитині адаптуватися до ролі першокласника.

Номер слайду 9

Практичні завдання для підготовки дитини до школи

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1. Обвести по пунктирних лініях

Номер слайду 12

2. Деталі, з яких потрібно скласти тварину. Одна деталь залишиться зайвою.

Номер слайду 13

3. Обвести та розмалювати

Номер слайду 14

1 2 7 5 6 8 4 3 8 2 1 6 7 3 4 7 1 2 5 84. Червоним олівцем підкресліть цифру 7, а зеленим — закресліть цифру 8.

Номер слайду 15

5. Гра «Допоможи тваринці дістатися додому»

Номер слайду 16

6. «З’єднай – відгадай! За порядком зростання цифрз’єднати кола та впізнати фігуру12345678910

Номер слайду 17

Кошенятко може пройти Телятко може йтитільки по трикутниках тільки по кружечках 7. . Допоможи тваринкам дістатися до їжі

Номер слайду 18

Малюнок по клітинках. Батьки говорять дитині, куди і скільки слід клітинок намалювати.8. Графічний диктант

Номер слайду 19

9. Повторення кольорів

Номер слайду 20

10. Повторити дзеркальне зображення малюнку

Номер слайду 21

Дякую за увагу!Бажаю успіхів!

pptx
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку