Гра - вікторина "Твій друг - книга "

Про матеріал
Ця гра - вікторина призначена для педагогів - організаторів, класному керівнику, як засіб виявлення читацьких інтересів та спонукання до читання та розширення кругозору.
Перегляд файлу

Гра – вікторина для 5 – 6 класів

Тема. Твій друг — книга.

Мета. Закріпити знання учнів про бібліотеку,книги; сприяти розвитку допитливості, інтересу до книжок, до пошуку відповідей на запитання; формувати інтерес до літературних творів; виховувати любов, шану, бережливе ставлення до книжок.

Ведучий.

Сторінки книжок завітних

Всіх нас доброго навчать:

Працювати і учитись,

І Вітчизну шанувать.

 Упродовж усього життя ми звертаємось до книжки. Батьки читали вам казки, вірші, оповідання, коли ви ще й говорити добре не вміли. Згадайте свої перші улюблені книжечки,які роздивлялись, щось згадуючи та фантазуючи. А коли узнали літери, навчились з них складати слова, а зі слів — речення, ви й самі стали читачами. З дитячих років книжка допомагає вам пізнавати себе і зрозуміти навколишній світ. Казки, веселі та сумні вірші, оповідання про сміливих людей, які боролися за щастя народу, про таємниці природи, про те, як живуть люди в далеких і близьких краях,— про все розповідає книжка. Недарма трапляється так, що вчасно прочитаний твір підказує людині вибір життєвого шляху, майбутньої професії. І чим би ви не захопилися в школі — історією, природознавством чи технікою, науковими пошуками,— книги завжди стануть у нагоді. Недарма в народі існує прислів’я: «Хто багато читає, той багато знає». 

Ми зібралися сьогодні в цій залі, щоб перевірити, яка команда більше знає про книги та звертається частіше до неї, читає улюблені твори. До участі у грі запрошено  учнів 5 – 6 класів в яких панує культ книги. Це люди, для яких читання, як і повітря, є життєвою необхідністю, улюбленим заняттям, справжнім задоволенням. На наш захід запрошено журі, яке буде підраховувати зароблені вами бали та визначать переможця. (Представлення журі)

Сподіваємось, що ця гра-конкурс викличе у всіх інтерес до книги, бажання більше читати.

1конкурс. Представлення команд

2 конкурс. «Книга твій друг».

Наступний конкурс покаже нам ваші знання про книги: їх походження та збереження. За кожну правильно отриману відповідь команда отримує 1 бал.

  • Дерево не дерево, а листки має? (Книга)
  • Заклад, у якому зберігаються та видаються  для тимчасового користування книги(Бібліотека)
  • Де створюються книги? (У друкарні)
  • Хто ілюструє, оформляє книги? (Художники - ілюстратори)
  • Що швидко в книзі допоможе знайти оповідання? (Зміст)
  • Де починається життя книги? (В лісі)
  • В школі ти учень, учениця, а  хто ти в бібліотеці? (Читач)
  • На чому в бібліотеці розставлені книги? (На стелажах)
  • Із чого починається книга? (З обкладинки)
  • Чого боїться книга? (Дощу, вогню, брудних рук)
  • Як називають людину, яка працює в бібліотеці? (Бібліотекар)
  • Що  допоможе читачеві швидко обрати книгу в бібліотеці? (Анотація — стислий зміст книги, зазвичай це декілька рядків, найчастіше дрібним шрифтом на першій або на останній сторінці книги.)
  • Картка, у яку записуються дані читача і ведеться облік книг? (Формуляр)
  • Головний обовязок  читача бібліотеки? (Вчасно повернути книгу)

 

3 конкурс . «Правила згадай»

 Справжні любителі та знавці книг не тільки багато читають, вони люблять та оберігають книгу, як друга. Як не можна поводитися з книгою? Запишіть за три хвилини всі можливі застереження. Починайте кожне часткою не... (За кожне застереження — 1 бал.)

 

4 конкурс . «Літературний»

Перевіривши знання про книги ми хочемо дізнатися чи читаєте ви  твори та їх авторів. Перед вами є автори  та назви  творів  вам потрібно підібрати  автора та назву твору, який він написав. За кожен правильний  варіант команда отримує 1 бал.

Іван Франко – « Фарбований лис»

Василь Симоненко – «Цар Плаксій та Лоскотон»

Тарас Шевченко – «Заповіт»

Олександр Олесь –  «Микита Кожумяка

Всеволод Нестайко –  «В країні сонячних зайчиків

Марія Чумарна -  «Лумпумчик»

Зірка Мензатюк -  «Таємниця козацької шаблі»

5 конкурс. «Народна мудрість»

Кожній команді даються прислів’я про книгу, які складаються з частин і їх потрібно скласти.(За кожне прислів’я — 1 бал.)

  • Хороша книга – яскравіша сонця.
  • Золото добувають із землі, а знання – з книги.
  • Книги – ключ до знань.
  • Хто багато читає, той багато знає.
  • З книгою жити – з добром дружити.
  • Книга вчить, як на світі жить.

6 конкурс. «Інтуїція». Герої сучасних дитячих книжок прислали вам телеграми. Вам необхідно відгадати ім′я відправника та його «адресу», тобто назву твору. Ім′я принесе 2 бали, назва твору – 2 бали, автор – 2 бали. Телеграми лежать на столі . Представники команд по черзі тягнуть конверти.

1 конверт.

Добрий день, шановні учасники конкурсної програми для знавців сучасної літератури . Я рано осиротіла, спочатку померла моя мама, я дуже сумувала. Одного  разу замість ляльки я отримала в подарунок милиці, які були мені не потрібні і  мій тато навчив мене гратись у гру, яка приносила мені радість. В 11 років   я залишилася сиротою і я змушена була переїхати до тітки, якої я зовсім не знала і була їй не потрібна. Протягом життя у тітки у мене зявилося багато друзів, які стали щасливими завдяки мені  і моїй грі.(  Елеонор Портер «Полліанна»)

2 конверт.

        Приємно писати хлопчикам і дівчаткам, які люблять  читати книжки. Я автор казки в якій одна із моїх героїнь, попрацювавши у старенької повідомила  ій: «Взяла мене туга за рідним краєм, і хоч мені у вас добре, проте довше я зоставатися не можу» та взяла її і підвела до великої брами. І тільки – но дівчина ступила на поріг, на неї линув… (Брати Грімм «Пані Метелиця»)

3 конверт.

Привіт всім, хто вірить у казковий світ. Трішки про себе: середня донька професора, під час прогулянки по річці Темзі,  почула казкову історію, у якій прообразом головної героїні і стала. Хто я?(Льюїс  Керрол «Аліса в країні чудес»)

4 конверт.

Доброго дня, кращі читачі! Я думаю, вам всім подобалося читати про мої пригоди. Я рано осиротів і жив із тіткою. Я хитрун, свою роботу перекладаю на інших, вигадливий витівник. ( Марк Твен  «Том Сойєр»)

7 конкурс. «Логічний»

За кожну правильну відповідь нараховується 1 бал.

  • Чи можна з кози зробити козака? (Коза + к)
  • В який горщик не можна налити води? (У розбитий)
  • Яким гребінцем не розчешеш голову? (Півня)
  • Що стоїть посеред Києва? (Літера Є)
  • Що стоїть між вікнами і дверима? (Літера І)
  •     Що потрібно зробити, щоб майка злетіла? (Майка — чайка)
  •     Якого каміння немає у морі? (Сухого)
  •     Якою косою не можна косити? (Дівочою)
  •     Як записати у 4 клітинках слова «суха трава»? (Сіно)
  •     Чим закінчується день? (М’яким знаком)

8 конкурс. «Розгадай кросворд». Учасникам команд потрібно розгадати кросворд і у виділених клітинках назвати ключове слово.

 

 

 

 

 

1.

к

н

и

г

а

 

 

 

2.

а

н

о

т

а

ц

і

я

 

 

 

 

3.

і

л

ю

с

т

р

а

ц

і

я

 

 

 

 

 

 

4.

а

в

т

о

р

 

 

5.

е

н

ц

и

к

л

о

п

е

д

і

я

6.

б

і

б

л

і

о

т

е

к

а

 

 

 

 

7.

к

н

и

г

о

м

а

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Друковане видання у вигляді зброшурованих і ув'язнених в палітурну кришку аркушів обсягом не менше 48 сторінок.

 2.Короткий виклад змісту книги.

 3.Малюнки на обкладинці чи всередині книги.

 4.Особа, яка створила твір або брала участь у його створенні.

5.Видання, яке належить до довідкової літератури

6.Установа, яка збирає, зберігає та надає всім бажаючим джерела інформації. 7.Любитель книг.

Підбиття підсумків. Визначення переможців.

Ведучий. На завершення нашої гри-конкурсу мені хочеться звернутися до вас із такими словами. Дорогі друзі! Замисліться, яке місце у нашому житті займає гарна книжка, як її потрібно берегти і шанувати. Книги є дуже різні — розумні, хоробрі та сміливі. Вони завжди ведуть нас за собою. І так буде постійно: подорослішаєте, а з вами назавжди залишаться ваші друзі — герої улюблених книг. Людство навіть пам’ятники поставило своїм улюбленим героям. У США стоять на п’єдесталі два хлопчики,— ви, можливо, знаєте їх! Це Том Сойєр та Гекльберрі  Фінн. У Франції ви можете побачити пам’ятник сміливому д’Артаньянові, героєві «Трьох мушкетерів». В Італії на вас чекає довгоносий  Піноккіо — старший брат Буратіно. А в Данії, у Копенгагенському  порту, дивиться на море ніжна Русалонька,— героїня казки Г.-Х. Андерсена. У місті Кременчук Полтавської області «Барон Мюнхаузен» Рудольфа Еріка Распе. У  Нью – Йорку (США) красується на грибі Аліса в Країні чудес. У місті Бремен (Німеччина) знаходиться пам’ятник героям казки братів Грімм «Бременські музиканти » - співучих осла, кота, пса і півня. Герої улюблених книг надихають жити, вчать бути мудрими, добрими, чуйними, справедливими. Висновок учителя — Читайте, читайте й читайте! Хай не буде у вас жодного дня, щоб ви не прочитали бодай однієї сторінки з нової книги. Людина, яка любить і вміє читати,— щаслива людина. Навколо неї завжди багато розумних, добрих і вірних друзів. Друзі ці — книги. Бережіть їх, не псуйте, адже вони — ваші друзі!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кириченко Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Гайдай Наталія
Додано
20 березня 2019
Переглядів
14845
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку