Гра - змагання з української словесності та історії "Я люблю Україну"

Про матеріал

Гра - змагання з української словесності та історії "Я люблю Україну" для старшокласників з елементами змагань для команд та командирів, цікаві музичні заставки та питання сучасності і минувшини.

Перегляд файлу

Попасненська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Новомосковської районної ради

Дніпропетровської області

 

Учитель української мови та літератури  Маловічко Віта Павлівна

 

 

Гра-змагання з української словесності та історії

 для учнів старших класів

«Я люблю Україну»

 

 

Ведуча

Шановна громадо, пропонуємо вам гру «Я люблю Україну». Ми гарантуємо вам, що оплески вам гарантовані, отож почнемо. А почнемо ми з того, що познайомимося з командами. У нас сьогодні дві команди, і командирами є

                                                 1______________________________________

2______________________________________

 

А судити, точніше підраховувати зароблені бали буде наше журі:

  1. ____________________________________________________________
  2. ____________________________________________________________
  3. ____________________________________________________________

 

 

Розпочнемо перший відбірковий тур, який називається «Першопочатки України», за кожну правильну відповідь ви отримаєте 1 бал, а відповідатиме той, хто перший  подасть сигнал.

 

  1. Як називалася перша слов'янська держава?    (Київська Русь)

 

  1. Як називалося українське поселення вільних козаків у ХУІ-ХУІІІ ст..? (Запорозька Січ)

 

  1. Яким богам поклонялися наші предки до прийняття християнства? (язичним, що відображали сили природи)

 

  1. Хто заснував столицю України м. Київ? (Кий, Щек, Хорив і Либідь)

 

  1. Хто автор і композитор гімну «Ще не вмерла Україна»?  (сл. П.Чубинського, муз. М.Вербицького)

 

  1. Назвіть автора найдревнішого літопису «Повість минулих літ» - монаха Києво-Печерської лаври»   (Нестор).

 

 

Отже, перший тур відбірковий пройдено, переходимо до наступного туру.  Тема «Імена»

Багатющою на славнозвісних героїв була і залишається древня і вічно молода Україна.

Імена видатних представників українського народу – це долі яскравих, непересічних особистостей, які присвятили себе боротьбі і розбудові української держави, ратним подвигам і політичній діяльності, створенню унікальних творів. Але чим би вони не займалися, усіх їх об'єднує українська земля, процвітанню якої присвятили своє життя, талант і покликання.

 

Питання для команди __________________________________. У разі, якщо ви не відповідаєте на питання, право має інша команда. За кожну правильну відповідь команда отримує 2 бали.

 

  1. Назвіть 6 найвідоміших київських князів, які створили Київську Русь.    (Олег, Ольга, Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах)

 

  1. Український письменник, автор  твору в якому давньогрецькі боги схожі на людей. Назвіть цей твір і автора. («Енеїда» І.Котляревський)

 

  1. Автор лаконічного запису «Всюди їздив – всюди плакав» з приводу мандрівки  і Поділлі за дорученням археологічної комісії, автор багатьох творів: балад, елегій, поем, у минулому – кріпак  (Т.Шевченко).

 

Питання для команди ______________________________

  1. Легендарна українська народна співачка, поетеса та композитор; за переказами народилася в Полтаві в козацькій родині. Була покарана за отруєння коханого.  (Маруся Чурай)

 

  1. Український культурно-освітній діяч, письменник, композитор, автор першої популярної книги з історії України, що має назву «Історія України-Русі», першої опери до поеми Шевченка «Катерина»     (Микола Аркас)

 

  1. Вказати автора драми-феєрії  «Лісова пісня», віршів «Тиша морська», «Як дитиною бувало», «Контра спем сперо», поеми «Бояриня»  (Леся Українка)

 

2  тур зіграно, а у нас музична пауза. Завдання для обох команд. Прослухайте музику, укажіть, яка це пісня та хто її виконує. За правильну відповідь 2 бали.

(Пісня «______________________________________________________________»)

 

Розпочинаємо 3 тур. Тема «Свята». Запитання для командирів. За правильну відповідь – 3 бали.

 

  1. На яке свято вогонь і вода були здатними очищати людей?   (Івана Купала)

 

  1. Що таке медовий шулик? Коли його готували? (на Маковія – коржі з медом і маком).

 

4 конкурс  «Вірю - не вірю». Кожне питання оцінюється в 4 бали. 

 

Питання для команди  ____________________________________________

  1. Чи вирите ви, що український пояс мав значення оберега, та вияв заможності?  (так)

 

  1. Чи вірите ви, що раніше честь дівчини символізувала коса? (Так)

 

  1. Чи вірите ви, що улюбленою стравою українців була манна каша? (Ні)

 

Питання для команди  _______________________________________________

  1. Чи вірите ви, що віночок мав значення оберега? (так)

 

  1. Чи вірите ви, що новий рік святкували раніше 1 червня? (ні)

 

  1. Чи вірите ви, що на знак примирення з ворогами українці варили кашу? (так)

 

Конкурс проведено, а у нас знову музична пауза. Завдання для обох команд. Прослухайте музику, укажіть, яка це пісня та хто її виконує. За правильну відповідь 2 бали.

(Пісня «______________________________________________________________»)

 

5 конкурс «Лінгвістичний». Командам називаю слова, а вам потрібно переказати його по літерах, яка з команд вимове і запише слово правильно, та отримає 3 бали.

 

Слово для команди ___________________________________________________

ІНАВГУРАЦІЯ

 

Слово для команди ___________________________________________________

ПАНТРУВАТИ

 

6 конкурс  «Національні гроші»

 Грошові знаки – це не лише еквівалент, який виконує функції мірила вартості і є засобом обігу. Гроші – це чудова можливість для колекціонерів світу вивчати навколишній світ, а відтак і пізнавати нашу Україну.

 Завдання для команд: вказати, про яку історичну особу або пам'ятку культури йдеться в даному тексті і на якій купюрі вони зображені?   За правильну відповідь на кожне питання команди отримують  по 5 балів. Кожній команді по три питання. У разі, якщо команда не відповідає на питання, право відповіді переходить до іншої  команди.

 

Питання для команди __________________________________

 

  1. Видатний державний діяч княжої України, великий князь Київський. Син князя Святослава. Об'єднав східнослов'янські племена в одну державу. За поширення християнства на всіх українських землях православна церква визнала його святим. Образ відтворено в драмі Ф.Прокоповича. у 1853 році у Києві було збудовано пам'ятник. Портрет його зображений на українських сучасних грошах.    (Володимир Великий, 1 гривня)

 

  1. Названі так за віддаленість від Успенського собору. Вперше згадуються в «Повісті минулих літ». За іменем одного із засновників монастиря, мають також назву Феодосіївських. Довжина 280 м., глибина 5-20 м. мають 45 поховань.  (Києво-Печерська лавра. Дальні печери, 10 грн.)

 

  1. Відомий історик, учений, філолог, організатор науки, письменник, критик, політичний діяч. Із його ім'ям пов'язаний розвиток історичних подій із перших кроків Центральної  Ради до ІУ Універсалу про самостійність УНР. Автор численних літературно-критичних статей. Основні праці: «Історія України-Русі», «Історія української літератури». Портрет видатного сина української землі зображено на українських сучасних грошах. (М.Грушевський, 50 грн.)

 

Питання для команди ___________________________

 

  1. Визначна пам'ятка архітектури періоду Київської Русі. Споруджено за часів Ярослава Мудрого. Громадсько-політичний і культурний осередок Київської держави, головний митрополичий храм. Тут було створено найкращу на той час бібліотеку. Стіни розписані фресками. Події, пов'язані з будівництвом пам'ятки і стан її у ХХ ст.., зображені П.Загребельним у романі «Диво». Образ української святині відтворено на сучасних українських грошах.    (Софіївський собор, 2 грн.)

 

  1. Культурний діяч, літературознавець, письменник і поет, його називають сином західної України. Вагомий внесок вклав у розвиток української літератури. Портрет видатного сина української землі зображено на українських сучасних грошах. На зворотній стороні зображено Львівський Державний Академічний театр опери та балету ім.. С.Крушельницької.  (Іван Франко, 20 грн.)

 

  1. Будівля в с. Чигиринського району Черкаської області на правому березі р. Тясьмин (притока Дніпра) та його притоці. У селі налічується 2 тисячі мешканців. Вперше згадується 1616 року як хутір. Рідні місця Б.Хмельницького.  (Іллінська церква у с. Суботові, 5 грн.)

 

 

6 конкурс проведено, а у нас знову музична пауза. Завдання для обох команд. Прослухайте музику, укажіть, яка це пісня та хто її виконує. За правильну відповідь 2 бали.

(Пісня «______________________________________________________________»)

 

7 останній раунд «Гонка за лідером». Команди можуть поставити на кон від 10 до 50 балів, у раз неправильної відповіді, команда не отримує жодного балу, якщо ж відповідь вірна, то команда отримує поставлені бали.

 

Питання для першої команди:

  1. Один із найпоширеніших і найулюбленіших в Україні традиційних напоїв, відомий ще з часів Київської Русі. Відрізняли «черстві» й «викислі». Цей напій мав червонуватий колір і кисло-солодкий смак. Споживали його протягом усього року, але найбільше – весною і влітку, коли з нього робили холодник і заправляли ним борщ.   (Квас)

 

Питання  для другої команди:

  1. Типова для української народної кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою і різали тісто смугами. Потім відщипували від кожної невеликі шматочки й кидали в підсолений окріп. Готували майже щодня, здебільшого на вечерю, а також на поминки.  (Галушки)

 

Що ж конкурси зіграно, час підводити підсумки. Слово надамо нашому журі.

 

 

Конкурс

Бали за конкурс

1 команда

2 команда

1

Першопочатки України

1 бал за правильну відповідь

 

 

2

«Імена»

2 бали за правильну відповідь

 

 

Музична пауза

2 бали за правильну відповідь

 

 

3

«Свята».

3 бали за правильну відповідь

 

 

4

«Вірю - не вірю».

4 бали за правильну відповідь

 

 

Музична пауза

2 бали за правильну відповідь

 

 

5

«Лінгвістичний».

3 бали за правильну відповідь

 

 

6

«Національні гроші»

 

5 балів за правильну відповідь

 

 

Музична пауза

2 бали за правильну відповідь

 

 

7

«Гонка за лідером».

Від 10 до 50 балів

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
21 березня 2018
Переглядів
1091
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку