Гра -квест "Минуле для майбутнього"

Про матеріал

Гра - квест розрахована для вікової категорії дітей 10-16 років. Матеріал модуть використати, як класні керівники так і працівники позашкілля. Сценарій містить різні форми роботи з дітьми, які не дадуть їм сумувати.

Перегляд файлу

Гра – квест «Минуле для майбутнього»

Гра квест для чнів 10-16 років.

Укладач: культорганізатор Дунаєвецької СЮТ  - Яцентюк Василина Анатоліївна

      Мета:

  • формувати в учнів активну громадянську позицію щодо охорони пам՚яток культури, збереження культурної спадщини українського народу, всіх народів проживаючих на території України;
  • ознайомити учнів із основним формами збереження культурної спадщини (бібліотеки, музеї, театри, галереї тощо);
  • формувати почуття патріотизму та поваги до культурної спадщини власного регіону;
  • виховувати товариськість, толерантність до думки інших, культуру поведінки.

Обладнання: карта України, кольорові олівці, пазли.

 

Хід заходу:

Вчитель. Умови та правила гри:

  • у грі беруть участь 2 команди по 6 учасників. Учасники поділяються на команди шляхом жеребкування;
  • кожна команда отримує завдання на певному з етапів;
  • після кожного виконаного завдання команда переходить до наступного етапу;
  • команда, яка швидше збере усі букви з картинками  буде переможницею.

 

Вчитель. Доброго дня,  шановні гості! Сьогодні ми проведемо гру -  квест присвячену Дню пам’яток історії та культури, який відзначається щорічно 18 квітня. Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки – перлини української землі. Це справжній скарб. Наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми, багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.                                                                               У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day of Monuments and Sites). Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь. Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: "Збережемо нашу історичну Батьківщину".                                                                 На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури України було ухвалено встановити в країні відповідне свято, відзначати яке слід щорічно 18 квітня − у Міжнародний день пам’ятників і визначних пам’яток. В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99. На сьогодні у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 7 об`єктів, що приблизно становить 0,68% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі (1034 станом на 2015 рік).

І етап «Дешифратор».

У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць. В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури. Ви отримали зашифрований текст щодо подальших пошуків, прийдеться стати дешифраторами. Згадайте український алфавіт! Кожна літера стоїть під визначеним порядковим номером:

ІІ етап «Укладач»

Девізом Міжнародного дня пам՚яток та історичних місць стали слова:  "Збережемо нашу історичну батьківщину". (Різного кольору слова порізані на склади.  Учасникам гри потрібно зібрати девіз.)

ІІІ етап «Вправний архітектор»

Команди отримують картинки з текстом, де описано 7 архітектурних пам՚яток України. В тексті пропущені назви пам՚яток. Учасникам гри потрібно за допомогою картинки та опису розшифрувати назви пам՚яток.

ІV етап «Невидимка»

На папері розтопленим воском написано назву приміщення, яке знаходиться на території та вміст якого ми відносимо до культурної спадщини.

 

 

V етап «Пазл»

Склавши пазли ви дізнаєтесь про одну із найкращих архітектурних пам՚яток Дунаєвецької ОТГ та отримаєте наступне завдання.  (Без верби й калини нема України).

VІ етап «Слідчий»

Знайшовши правильну відповідність між картинками та описом 7 природніх об’єктів України на зворотній стороні ви прочитаєте наступне завдання. (Повертайтеся в кабінет)

VІ етап «Картограф»

На карті позначити 7 архітектурних та 7 природніх пам՚яток України (червоними фішками – архітектурні, зеленими природні).

Вчитель. Україна сповнена своїми дивами. Вона несказанно багата на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого,цілком залежить від нас. Вивчайте, гордіться та бережіть свою історію! Подорожуючи по своїй землі, ми відкриємо для себе багато нового і цікавого.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

День пам’яток історії та культури.

 

6 -7-18-31 ***20-1-17-33-23-19-15***12-22-23-19-21-12-13***23-1***15-24-16-31-23-24-21-11

"Збережемо

 

нашу

історичну

батьківщину"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
1584
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку