Гра для сторашокласників "Цікава минувшина"

Про матеріал

ЦІКАВА МИНУВШИНА

(гра "Що? Де? Коли?" з історії)

Запитання для «розігріву»: Спочатку її зруйнували, а потім на згадку про неї назвали майдан. В якому місті це відбулося?

Відповідь: У Парижі (мова йде про Бастилію).

Перегляд файлу

ЦІКАВА МИНУВШИНА

(гра з історії)

 

Запитання для «розігріву»: Спочатку її зруйнували, а потім на згадку про неї назвали майдан. В якому місті це відбулося?

Відповідь: У Парижі (мова йде про Бастилію).

 

Запитання 1-го туру:

1. Яка споруда, безумовно, сучасної будови, стоїть перед входом до афінського Акрополя?

Відповідь: Квиткова каса.

2. Мабуть, важко пригадати такий день, коли б ми не користувалися цією річчю, назва якої походить від прізвиська богині Юнони Порадниці (дружини римського бога Юпітера). Що це за річ?

Відповідь: Монета (Юнона Монета).

3. У середні віки єретикам (тобто відступникам від віри) присуджували покарання «по можливості милосердно і без пролиття крові». Що означав цей вислів у перекладі з мови найсвятішої інквізиції?

Відповідь: Спалювання живими на вогнищі.

4. Як давні греки називали проміжок часу, що дорівнював 1416 днів?

Відповідь: Олімпіада.

5. Петро І у роки свого правління заснував медаль, якою нагороджував деяких придворних. Але «щасливі» володарі нагороди не дуже хотіли її мати і показуватися з нею на людях, а особливо, при дворі. За що ж вручалася ця медаль?

Відповідь: За пияцтво (саме такий напис був на медалі).

6. Чим користувалися стародавні греки замість мила?

Відповідь: Звичайною глиною.

7. Сучасні Олімпійські Ігри ведуть свою історію з 1896 року, коли були проведені перші змагання. З того часу, через кожні чотири роки, проводяться чергові ігри. Але ХІІ та ХІІІ Олімпійські Ігри не відбулися. Чому?

Відповідь: Через Другу світову війну.

8. У музеї Олімпії є чаша, яка належить Фідію. Як про це дізналися археологи?

Відповідь: На чаші написано: «Я належу Фідію».

9. Настільною книгою майбутнього російського імператора Олександра І була «Бабусина азбука. 211 вислів, елементарних відомостей та повчальних анекдотів». Хто автор цієї книги?

Відповідь: Катерина ІІ, російська імператриця (яка доводилася бабусею Олександру І).

10. Коли Аристотель опублікував деякі із своїх творів, Олександр Македонський надіслав йому листа, у якому висловив своє обурення. Що саме розгнівало Олександра?

Відповідь: Те, чому Аристотель вчив тільки Олександра Македонського, стало надбанням всіх.

11. Як відомо, Микита Сергійович Хрущов був першим главою СРСР, який відвідав США. Але у 1959 році, з міркувань безпеки, йому заборонили відвідати «країну», яку щоденно відвідують мільйони людей. Правда, ця «країна» не є членом ООН, хоча свої представництва в декількох державах має. Назвіть цю «країну», яку мріють відвідати багато хто з дітей.

Відповідь: Диснейленд (керівники служби безпеки радянського лідера вирішили, що у такому місці, як Диснейленд, не зможуть забезпечити належну охорону Хрущова – занадто багато людей).

12. Є твердження, що деякі жителі міста робили спроби дістати ЙОГО, але перебування у морській воді зробило ЙОГО непридатним до споживання. Назвіть згадуване місто.

Відповідь: Бостон. (Мова йде про так зване «Бостонське чаювання», коли з англійських кораблів американські колоністи викинули у гавань чай, який належав Ост-Індській компанії.)

13. Слово «чумак» часто пояснюють назвою чуми, яку чумаки начебто «завозили» з Криму, через що й носили чумну дігтярну сорочку. Але Григорій Данилевський у своїй книзі «Чумаки» зауважує, що слово «чумак» татарського походження. А як воно перекладається на українську мову?

Відповідь: «Перевізник».

14. Один – Ісус Христос, два – Бог і людина, три – Свята Трійця, чотири – чотири євангелісти, сім – сім таїнств, дев’ять – дев’ять чинів ангельських, тринадцять – Христос і апостоли. Який з атрибутів християнської релігії наочно демонструє ці числа?

Відповідь: Кількість куполів у церкві.

15. Спочатку це було 1-го березня, потім – 1-го вересня. А коли зараз?

Відповідь: 1-го січня (святкування Нового року у слов’ян за часів язичництва припадало на 1 березня, після прийняття християнства на Русі Новий рік святкували у Симеонів день – 1-го вересня – ймовірний день створення світу).

 

Запитання 2-го туру:

1. Чому людей, які народилися в Росії у лютому 1918 року, було значно менше, ніж у будь-якому іншому місяці цього ж року?

Відповідь: Це повязано з переходом на новий календар (лютий розпочався одразу із 14 числа).

2. В яку пору доби (вранці, вдень, увечері чи вночі) вирушали в дорогу чумаки?

Відповідь: Як правило, увечері (валка рушає за околицю і, відїхавши версти дві або три, не більше, зупиняється на перший нічліг майже так, що видно село – на випадок, якщо хтось щось забув).

3.  У Давньому Вавилоні наречених продавали з аукціону. Красунь – багатим, погануль - біднякам. Чому раділи бідняки?

Відповідь: Їм доплачували.

4. Для чого Юлій Цезар наказав своїм воїнам прикрашати зброю золотом і коштовностями?

Відповідь: Щоб шкода було кинути її на полі бою.

5. Про гетьмана українських козаків Петра Сагайдачного казали: цілий світ тремтить перед турецьким султаном, султан – перед Сагайдачним. А перед ким тремтить сам Сагайдачний?

Відповідь: Перед своєю дружиною.

6. Улітку 1878 року Ілля Рєпін, перебуваючи в маєтку Абрамцеве під Москвою, ознайомився з текстом одного листа. Лист справив на художника велике враження, надихнувши на написання чергової картини. Вкажіть, кому належить авторство цього листа.

Відповідь: Запорозьким козакам (картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану»).

7. Кого давньогрецький філософ Платон називав найжорстокішим паном?

Відповідь: Колишнього раба.

8. Під час розкопок одного з шумерських міст було знайдено золотий царський шолом, схожий на золоту перуку зі старанно викуваною зачіскою царя. Для чого цей шолом був призначений?

Відповідь: Для урочистих церемоній.

9. У 1679 році до семиріччя малого Петра Олексійовича (майбутнього російського імператора Петра І) у Москві було видано книгу. Як вона називалася?

Відповідь: «Буквар» (автором був Сімеон Полоцький).

10. Це почесне прізвисько носили іспанський король Альфонс Х, візантійський імператор Лев VІ, французький король Карл V, а також ще одна людина, зображення якої ми часто можемо бачити в Україні. Назвіть цю людину.

Відповідь: Ярослав Мудрий.

11. За пушкінських часів ВОНА у хаті російського селянина переконливо свідчила про статок і фінансовий добробут господаря. ЇЇ можна впевнено назвати одним з невідємних атрибутів християнської церкви. Що це?

Відповідь: Свічка.

12. Давні єгипетські лікарі виділяли три групи хвороб. Першу вони називали «хвороба, яку я вилікую»; другу – «хвороба, з якою я буду боротися». А якою була третя група хвороб?

Відповідь: «Хвороба невиліковна».

13. Петру І належить ідея створення одного з перших у світі орденів для жінок. Такий орден було засновано у 1711 році. А на чию честь?

Відповідь: На честь дружини царя – Катерини (вона супроводжувала його у важкому Прутському поході і у вирішальний момент, коли армія була оточена переважаючими силами противника, не розгубилася і допомогла укласти такий необхідний мир).

14. Один із царів Стародавнього Риму, Сервій Туллій, всіх мешканців міста поділив на 6 розрядів, в залежності від кількості землі, якою володів житель. Найбіднішими були представники шостого розряду – пролетарі. Назвіть єдине багатство цих людей.

Відповідь: Їхні діти.

15. Давні греки вважали, що небо складається з декількох нерухомих кришталевих сфер, на яких тримаються зірки і планети. Про це пише в своєму творі «Про небо» давньогрецький філософ Аристотель (384-322 рр. до н. е.). На найвищому небі знаходилося місце перебування богів.

Вкажіть кількість цих небесних сфер.

Відповідь: 7 сфер (з цим пов'язаний вислів «на сьомому небі»).

 

Запитання для «перестрілки»:

1. Одного разу Юрій запросив до себе Святослава. А у 1997 році це стало приводом для святкування в Російській Федерації. Що святкували росіяни?

Відповідь:  850-річчя Москви (яке рахується з дня першої писемної згадки).

2. Яку фортифікаційну споруду видно навіть з Місяця?

Відповідь: Велику Китайську стіну.

 

Використана література:

Данилевський Г. Чумаки: Художньо-документальний нарис. /Переклад з російської Ніни Тоцької. – К.: Веселка, 1992. – 110 с.: іл.

Історія України: Для дітей середнього шкільного віку. /Автор-упорядник А.Г. Чередниченко. – Харків: Фоліо, 2004. – 319 с. – (Дитяча енциклопедія).

Коваль А.П., Коптілов В.В. Крилаті вислови в українській літературній мові: Афоризми. Літературні цитати. Образні вислови. – Видання 2-е, перероблене і доповнене. – К.: Вища школа, 1975. – 335 с.

Трембовольский Я.Л., Чекалов И.В. Ваше слово, эрудиты!: Книга для учителя: Из опыта работы. – Москва: Просвещение, 1990. – 144 с.: ил.

Энциклопедия. 600 задач на сообразительность. /Составители Н.Л. Вадченко, Н.В. Хаткина. – Донецк: ИКФ «Сталкер», 1995. – 512 с.

Энциклопедия для подростков. /Составители Н.Л. Вадченко, Н.В. Хаткина. – Донецк: издательство «Сталкер», 1996. – 512 с.

 

doc
Додано
26 січня 2018
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку