Гра-квест "Народні символи України"

Про матеріал
Квест є активною формою роботи, який допомагає розвивати пізнавальний інтерес до вивчення рідної землі, її історії, звичаїв; впроваджувати елементи естетичного виховання культури спілкування; розвивати мовлення учнів, вміння приймати нестандартні рішення творчо підходити до виконання поставлених завдань, колективну творчість і комунікативні здібності; виховувати почуття патріотизму та любові до рідної землі, почуття взаємодопомоги.
Перегляд файлу

Квест «Народні символи України »

 

Мета: Продовжувати знайомство з квестом як активною формою роботи; розвивати пізнавальний інтерес до вивчення рідної землі, її історії, звичаїв; впроваджувати елементи естетичного виховання культури спілкування; розвивати мовлення учнів, вміння приймати нестандартні  рішення творчо підходити до виконання поставлених завдань, колективну творчість і комунікативні здібності; виховувати почуття патріотизму та любові до рідної землі, почуття взаємодопомоги.

 

 

 

Народи світу різняться між собою одягом, звичаями, традиціями. У кожного народу є свої національні святині, улюблені речі, дерева, тварини. Українці мають свої традиції, що споконвіку шанують і бережуть. Сьогодні на уроці ми ще раз переконаємося, яка чудова, багата та унікальна рідна земля  та дізнаємось багато цікавого про народні символи України.

  Урок наш відбудеться у формі квесту.

За кожне правильно виконане завдання ви отримаєте пазл. Наприкінці квесту вам потрібно буде виконати завдання на ватмані, використовуючи ці пазли.

 

Завдання 1.

 В українців є символом чистоти і краси. Починали його носити дівчата з трьох років. Перший  плела дитині мама. Це не просто краса, а й оберіг, знахар душі і лікар. У ньому є чаклунська сила, яка біль знімає, волосся береже. Пазл допоможе тобі переглянути зображення народного символу.

 

Сила віночка в квітах.

А от чи знаєте ви,  що символізували різні кольори стрічок у вінку. Спробуйте відгадати…


 

Віднайдіть у хмаринці  назви рослин, що вплітають в український віночок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2.

Про походження цього птаха в народі існує така легенда: Бог підкинув високо вгору грудочку землі, і з неї з’явилася ця пташка. Вважалося, що навесні він бере соломинку у дзьоб, летить угору до Сонця й співає: «Урожай, урожай, теплий дощ на врожай!» Потім сідає на полі й показує, де має бути врожай та падати дощ. Він один із перших птахів, який прилітає з вирію. Кажуть, коли цей птах співає високо в Небі, то він молиться Богу.

Розгадавши ребус, ви дізнаєтесь, яку пташку в Україні називають степовим соловейком?

 

 

Завдання.  З букв слова жайворонок складіть  нові слова та створіть з них хмаринку слів.              (вкрай, край, жар, корова, коровай,корона, край, рай, кров, кран, нора, рак, ранок, район…)

 

 

Завдання 3.

У  QR-коді  зашифровано відоме  прислів’я про народний символ України. Жодного свята не проходить без нього.

.  

А ще існує традиція зустрічати рідних, близьких або поважних гостей хлібом-сіллю на вишитому рушникові. 

У різних куточках України рушники вишивали по-різному. У нас, вишивали здебільшого  рослинний малюнок, тобто квіти. Усі ці квіти  мали своє особливе значення.

Калина – це символ краси.

Мак – символ печалі і суму.

Троянда – символ любові.

Про  рушник складено багато прислів'їв, приказок, віршів, легенд та пісень. Одну з таких легенд закодовано QR-кодом.

 

-     

 

-         З якою метою народ створив цю легенду?

 

-         Яке було улюблене заняття мами?

 

-         Чому, на вашу думку, зацвів рушник на могилі?

 

Рушники на Україні вишивали ще з глибокої давнини, коли не було різнокольорових ниток. Я вам хочу відкрити маленьку таємницю. Подивіться уважно на стіл (на столі морква, цибуля, буряк, калина).

З відвару та соку цих овочів та калини робили різні кольори.

З буряка – бурячковий

З лушпиння цибулі – коричневий

З моркви – помаранчевий

З калини – червоний

 

 

Фінальне завдання: З отриманих пазлів складіть малюнок.

 

Картинки по запросу українська хата малюнок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рідна хата — наша берегиня. Вона зігріта теплом материнської любові, осяяна мудрістю батька. У ній — корінь нашого народу. Вона — символ добра і надії. 

Привітний і світлий наш сонячний дім,
Як радісно й весело жити у нім.
Тут мамина пісня і усмішка тата.
В любові й добрі тут зростають малята.
Дзвінка наша пісня до сонечка лине:
«Мій сонячний дім — це моя Україна!»
                                                           А. Німенко

 Наша земля, рідна оселя, солов'їна мова, невмируща пісня, червона калина, плакуча верба — є нашою рідною Батьківщиною, Тож любімо її, шануймо її, бережімо і будьмо гідними синами й доньками.

 

docx
Додав(-ла)
Костирка Олеся
Додано
10 березня
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку