Гра "Перші з перших"

Про матеріал
Мета: в ігровій формі закріпити знання учнів з ІТ та КТ; розширити уявлення учнів про історію створення ЕОМ та пристроїв; вдосконалювати практичні вміння учнів з даних дисциплін. Для конкурсу необхідно три команди по 8 учасників, 3 історики, двоє ведучих та журі. Участь команд у кожному конкурсі оцінюється кожним членом журі окремо, після чого визначається середній бал команди за конкурс. Середні бали за участь команди в конкурсах підсумовуються. У кінці гри переможцем вважається команда, що набрала найбільший сумарний бал.
Перегляд файлу

1

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

Головне управління освіти і науки виконавчого органу

Київської міської державної адміністрації

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ПРОФТЕХОСВІТИ М. КИЄВА

 

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВНИЦТВА»

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

інтелектуальної гри

викладача ІТ

Суботіної Оксани Вікторівни

Майстра в/н

Янка Сергія Сергійовича

 

 

 

 

 

 

КИЇВ 2013


Мета: в ігровій формі закріпити знання учнів з ІТ та КТ; розширити уявлення учнів про історію створення ЕОМ та пристроїв; вдосконалювати практичні вміння учнів з даних дисциплін.

Для конкурсу необхідно три команди по 8 учасників, 3 історики, двоє ведучих та журі. Участь команд у кожному конкурсі оцінюється кожним членом журі окремо, після чого визначається середній бал команди за конкурс. Середні бали за участь команди в конкурсах підсумовуються. У кінці гри переможцем вважається команда, що набрала найбільший сумарний бал.

ХІД ГРИ:

1-й ведучий. Шановні гості! Вітаємо вас у цій залі й запрошуємо прийняти участь у розважальній інтелектуальній грі «Перші з перших».

2-й ведучий. Сьогодні ми маємо змогу поринути в історію електронно-обчислювальної техніки і з’ясувати якими були вони – «аборигени» комп’ютерних технологій.

1-й ведучий. А також маємо нагоду пригадати та познайомитися з винахідниками, які подарували нам комп’ютерну техніку, без якої зараз важко уявити існування сучасної цивілізації.

2-й ведучий. Допоможе нам у цьому туристична агенція «Інформатік», яка пропонує такі послуги:

 1-й ведучий. Подорож країною «комп’ютерних винаходів». ЇЇ організують і проведуть наші професіонали-історики.

2-й ведучий. А також пошук «ПЕРШИХ З ПЕРШИХ» знавців комп’ютерних технологій сучасності!

1-й ведучий. Отже, ми починаємо. Команди представтесь і займіть свої місця.

(Команди представляються і сідають за столи)

Запрошуємо вас узяти участь у першому турі ЮНИЙ МАЙСТЕР. Просимо за максимально короткий час зібрати та ввімкнути комп’ютер.

2-й ведучий. Поки журі оцінюють оригінальність назв та девізів команд і відповідність їх тематиці гри, пропонуємо вам здійснити першу мандрівку.

 

 

1-й історик. Добрий день!

Як народжувався перший комп'ютер

LebedevМало хто знає, що перший в континентальній Європі комп'ютер був створений в Україні понад 60 років тому в 1951 році. Перша ЕОМ називалася Малою електронною лічильною машиною – «МЭСМ». Незважаючи на скромне слово «Мала», вона налічувала 6000 електронних ламп і ледь вмістилася в лівому крилі будівлі гуртожитку колишнього монастирського селища Феофанія в 10 км від Києва. Машина була створена в лабораторії обчислювальної техніки Інституту електротехніки АН УРСР під керівництвом академіка Сергія Олексійовича Лебедєва.

Так, дружина вченого Аліса Григорівна Лебедєва, згадує, як у перші місяці війни вечорами, коли Москва занурювалася в темряву, чоловік йшов у ванну кімнату і там при світлі газового пальника писав незрозумілі їй одиниці й нулі, намагаючись, як потім виявилося, освоїти двійкову систему запису чисел.

Почалося все у далекі 30-ті роки ХХ століття. Тоді молодий ще вчений Сергій Лебедєв займався дослідженнями зі стійкості енергосистем у Всесоюзному електротехнічному інституті в Москві. Йому доводилося виконувати численні розрахунки, і Лебедєв починає шукати способи автоматизувати і прискорити процес обчислень. Так у вченого народжуються перші конкретні думки про створення нової машини, яка могла б автоматично виконувати складні розрахунки. Але Велика Вітчизняна Війна змушує відкласти задуману роботу. Тим не менш, аж до евакуації з Москви Лебедєв продовжував думати над тим, як реалізувати свої ідеї.

На початку осені 1941 року сім'ю С.О.Лебедєва евакуюють у Свердловськ, де Сергій Олексійович займається важливими для фронту розробками: в короткі терміни створює систему стабілізації для наведення танкової гармати, а потім - для самонавідної торпеди, використовуючи аналогові елементи.

У 1944 році Лебедєв повертається до Москви, а потім приїжджає до Києва і стає директором Інституту електротехніки АН УРСР. У 1945 р. С.О.Лебедєв був обраний академіком і призначений директором Інституту енергетики. Через півроку інститут розділили на дві частини - Інститут електротехніки та Інститут теплотехніки. С.О.Лебедєв став директором Інституту електротехніки.

У той час пріоритетними напрямками в науці вважалися ракетна техніка, атомна енергетика, дослідження космосу. Але Лебедєв залишається вірним своєму довоєнному задуму - створити цифрову електронну обчислювальну машину.

Якщо згадати короткий часовий проміжок, за який була спроектована, змонтована і налагоджена «МЭСМ» - три роки, і врахувати, що в розробці і створенні «МЭСМ»  брали участь 12 інженерів (разом з С.О. Лебедєвим), яким допомагали 15 техніків та монтажниць (в створенні першої американської ЕОМ «ENIAC» - 13 основних виконавців, 200 техніків і велика кількість робітників), то стає зрозумілим, що С.О. Лебедєв та очолюваний ним колектив здійснив, здавалося б, неможливе.

Машина Лебедєва займала найбільшу кімнату площею 60 м2  у лівому крилі лабораторії в Феофанії і працювала з небувалою на ті часи швидкістю - 3 тисячі операцій за хвилину (для порівняння, сучасні комп'ютери виконують мільйони операцій за секунду) і могла виконувати операції віднімання, додавання, множення, ділення, зсуву, порівняння з урахуванням знака, порівняння за абсолютною величиною, передачі керування, передачі чисел з магнітного барабану, складання команд. У машині були використані електронні лампи (6000 штук!) загальною потужністю споживання в 25 кВт.

Перший запуск «МЭСМ» запам'ятався саме «ламповою проблемою»: при включенні машини 6000 ламп, що запрацювали одночасно, перетворили приміщення в тропіки. Технікам довелося терміново розбирати стелю, щоб відвести з кімнати хоча б частину тепла.

За спогадами співробітників лабораторії Лебедєва, рішення першої задачі на «МЭСМ»  було пов'язане  з унікальним випадком. Два відомих київських математика С.Г. Крейн і С.О. Авраменко склали для «МЭСМ»  тестову задачу з області балістики і самі прорахували її. Під час рішення задачі на машині виявилось, що отриманий результат не збігається з результатом, який отримали математиками. Вони вирішили, що в «МЭСМ»   стався збій, оскільки обидва вчені проводили розрахунки незалежно один від одного і вважали, що вони не могли зробити одну і ту ж помилку в одному і тому ж місці. Тоді Лебедєв сам став перевіряти обчислення вручну. Розрахунки тривали цілий день, а на наступний він з'явився усміхнений, що бувало дуже рідко. Окуляри вченого виражали вірну ознаку удачі - були зміщені на чоло, згадують колеги. «Не знущайтесь над  машиною - вона права. Неправі люди!», - заявив Лебедєв. Виявилося, що обидва математика таки помилилися в одному і тому ж місці. Машина виявилася «розумнішою» за людину!

Дякую за увагу!

1-й ведучий. Подивимося як наші «юні майстри» справилися з завданням.

2-й ведучий. Журі підводьте підсумки конкурсу, а ми знову запрошуємо представників команд для участі в наступному турі гри - КРОСВОРД.

1-й ведучий. Необхідно за максимально-короткий час розв’язати інформаційний КРОСВОРД:

2-й ведучий. Команди за роботу, а вам пропонуємо здійснити наступну історичну подорож.

2-й історик  Добрий день!

Перша комп’ютерна мишка

Перша «миша» була сконструйована у 1964 році руками аспіранта Біла Інгліша під керівництвом власне винахідника і батька самої концепції Дугласа Карла Енгельбарта у Стенфордському дослідному інституті у Менло-Парку, Каліфорнія. Пізніше Джеф Руліфсон покращив конструкцію і розробив програмне забезпечення. 9 грудня 1968 року Дуглас Енгельбарт вперше продемонстрував свій винахід на комп’ютерній виставці Fall Joint в Сан-Франциско. Першу мишку доктора Енгельбарта було зроблено з дерева, і в ній була лише одна кнопка. Однак ідея нового способу оброблювання текстових файлів, можливість виділити, скопіювати й вставити частини тексту за допомогою однієї руки лягла в основу багатьох сучасних технологій. Патент на нову мишку був отриманий 17 листопада 1970 року.

Доктор Енгельбарт отримав від роботодавців $10 тисяч гонорару за свій винахід (вклав їх як перший внесок за власний заміський будинок). Майже через 30 років, 10 квітня 1997 року Дуглас Енгельбарт отримав у Музеї американської історії Смітсонівського інституту у Вашингтоні Премію Лемельсона від Массачусетського технологічного інституту. 1 грудня 2000 року нагороджений Медаллю технологій — визнання від уряду США.

Серійне виробництво розпочалося в 1981 році, коли кнопку замінили на кульковий привод — коліщатко.

Першим комп'ютером, в комплект якого входила миша, був міні-комп'ютер Xerox представлений у 1981 році. Миша фірми «Xerox» мала три кнопки і коштувала $400 (відповідно $900 у цінах 2007 року з урахуванням інфляції). У 1983 році фірма Apple випустила власну модель миші для комп'ютера «Lisa», котра мала одну кнопку, вартість якої вдалося зменшити до $25. Широку популярність миша здобула завдяки використанню в комп'ютерах «Apple Macintosh» і пізніше в ОС «Windows» для IBM PC. «Microsoft» ввела підтримку маніпулятора в IBM PC ще у 1983 році, проте пізніше, ніж «Apple», звернула увагу на можливості під час роботи з віконним інтерфейсом.

Першу у світі оптичну мишу випустила у 1982 році фірма «Mouse Systems», однак її оптика потребувала спеціального розкресленого планшета, що позначилося на її вартості — $100.

Дякую за увагу!

1-й ведучий. Наступний конкурс: МЕРЕЖНИЙ МАЙСТЕР. Командам необхідно, якнайшвидше виконати обжимання мережного кабелю двома способами: 1-ий – з’єднання локальної мережі; 2-ий – кросовер «комп’ютер-комп’ютер». Команди оберіть майстра для виконання завдання.

2-й ведучий. Наші гравці виконують завдання, а ми з вами продовжуємо мандрівку шляхами історії винаходів.

3-й історик.

Перший комп’ютерний вірус

virus  З того моменту, коли з'явився перший комп'ютерний вірус, практично всі існуючі комп'ютерні системи світу стали схильні до небезпеки. Комп'ютерний вірус — це програма, яка вміє розмножуватися. Потрапляючи в комп'ютер, вірус здатен пошкодити або знищити файли, що знаходяться в ньому. Деякі комп'ютерні віруси можуть навіть пошкодити операційну систему настільки, що вона не зможе працювати.

virus 2Сьогодні існує незліченна кількість комп'ютерних вірусів. З часів, коли з'явився перший комп'ютерний вірус, було створено десятки тисяч цих шкідливих програм. Переважно вони поширюються через мережу Інтернет, або через носії інформації.

Ну а з'явився перший комп'ютерний вірус 11 листопада 1983 року. Його розробив студент із США Фред Коен. Він представив увазі декількох людей програму, яка могла заразити комп'ютер в середньому за 5 хвилин, але іноді час зараження доходив до 1 години.

З 1988 року почалося використання спеціальних антивірусних програм різного способу дії. Зараз без них неможливо уявити безпечну роботу ПК.

Перший комп'ютерний вірус, який поширився за межі машини автора, отримав назву Elk Cloner. Написаний він був в 1982 році Річем Скрента і орієнту вався на комп'ютери Apple. Перше спамерське повідомлення було відправлено в 1978 році в мережі Arpanet 400 підключеним користувачам. Воно включало невеликий патч від Digital Equipment Corporation для нових комп’ютерів Decsystem-20 який далеко не всім був потрібний.

Комп' ютерний хробак CodeRed. який вийшов у світ 19 липня 2001 року, за 14 годин заразив більше 300 тисяч комп'ютерів і обійшовся компаніям в 2,6 мільярда доларів.

Перший комп'ютерний баг був знайдений Грейс Мюррей Хопер. яка працювала з комп'ютерами Mark ІІ. Під час збою, жінка перевірила реле й виявила міль, яка залетіла туди і стала причиною неполадки. Це був перший випадок, коли слово "баг" використовувалося для позначення різних проблем у софті або залізі.

Першою людиною, арештованою за спам у системах миттєвих повідомлень (типу ICQ) став 18- літній Ентоні Греко 21 лютого 2005 року.

 В 1991 році відомий вірусмейкер Dark Avenger реалізував MtE (Mutation Engine) - алгоритм, що дозволяє вірусам мутувати у більш ніж 4 мільярди різних форм, значно утрудняючи їхнє знаходження антивірусами.

В 2004 році компанії Microsoft і SCO Group пообіцяти виплатити по 250 тисяч доларів кожному, хто допоможе владі заарештувати автора комп'ютерного хробака Mydoom. У січні цей черв'ячок вразив увесь світ швидкістю поширення, а основною його метою було здійснення DoS атак на комп'ютери вищезгаданих компаній.

 Незважаючи на те, що різні версії Mydoom виходили аж до лютого 2005 року, автора так і не знайшли.

«Найстрашніший комп'ютерний вірус завжди сидить перед монітором»

Дякую за увагу!

1-й ведучий. Наступний тур – «ПОКАЗУХА». Команди оберіть учасника, який мовою жестів допоможе вам відгадати зашифроване на картці завдання. Учасники отримайте картки.

 

 

Завдання для ІV туру

«ПОКАЗУХА»

 

 

Показати мімікою і жестами:

 

http://media.gizmodo.co.uk/wp-content/uploads/2012/05/AngryComputer.jpgПринтер.

Комп’ютер завис.

 

 

 

 

 


 

Завдання для ІV туру

«ПОКАЗУХА»

 

 

Показати мімікою і жестами:

   

http://x-gemer.ru/wp-content/uploads/2013/09/komp-300x167.jpgМиша.

Хлопчик, що грає в комп’ютерну гру

 

 

 

 

 

 

http://logitechshop.com.ua/images/mod_catalog_prod/202/13550655210_cmszoom_width_520.png 

Завдання для ІV туру

«ПОКАЗУХА»

 

  

     Показати мімікою і жестами:

   

http://russiafaq.ru/netcat_files/89/105/0d14406429c3e7a8f17d60f3771259e9         Колонки.

        Комп’ютерний вірус.

 

 

 

 

 

(Учасники з кожної команди, по черзі виконують завдання)

2-й ведучий. Знову до роботи гравці! Командам пропонується ще один тур  «ЧОРНИЙ ЯЩИК». Потрібно розшифрувати вміст «чорного ящика».

http://img-fotki.yandex.ru/get/6306/113422508.1/0_7b010_6ed08f37_L.jpg

Капітани, отримайте завдання і почали…

1-й ведучий. Час на виконання завдання пішов.

2-й ведучий. А зараз гра з глядачами – ВІДГАДАЙ ЗАГАДКУ. Уболівальники можуть принести додаткові бали своїм командам.

Загадки вболівальникам


А, Б, В, Г, Д і кома –

Всім мабуть уже відома

Така клавішна структура.

Звісно ж це … (клавіатура)

 

Я показую об’єкти,

Фото-, відео проекти.

Я не плеєр, не мотор,

А звичайний … (монітор)

 

Якщо є складна робота,

Мусить бути лиш охота,

Бо зі мною буде толк,

Адже я – системний … (блок)

Я магнітний бутерброд,

Та мене не з'їсть ваш рот.

Файли й папки – це дієта

Для магнітної … (дискети)

 

Я не нишпорю в коморах,

Не ховаюся по норах.

Ковзаю по столу трішки,

Бо комп’ютерна я … (мишка)

 

Я пишу листи і вірші,

Мої тексти найгарніші.

Хай підтвердить весь народ,

Як усім потрібен … (Word)

Я малюю діаграми,

Знаю формули й доданки.

Підрахую як годиться –

Електронна я … (таблиця)

 

 

 

 

 

Нас зібралося багато,

Як же всіх порахувати?

Об'єднати всіх нас гарних

Може тільки база … (даних)

 

Промені і сонце-коло

Намалюємо ми скоро.

Творчий маю я характер,

Бо графічний я … (редактор)


2-й ведучий. Дякуємо вболівальникам!

1-й ведучий. Наша гра підходить до завершення, журі підводять підсумки.

2-й ведучий. Сподіваємось, під час сьогоднішньої мандрівки ви пройнялися духом винахідників, що присвятили своє життя відкриттю технологій «майбутнього».

1-й ведучий. Із великим задоволенням ми познайомилися з «першими з перших» пристроями комп’ютерних технологій.

2-й ведучий. А тепер хотілося б дізнатися яка  команда виявилася «ПЕРШОЮ З ПЕРШИХ» серед знавців комп’ютерних технологій сучасності! Слово надається журі.

(Журі підводять підсумки конкурсу, нагороджують учасників)

doc
Пов’язані теми
Інформатика, 11 клас, Сценарії
До підручника
Інформатика (академічний, профільний рівень) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
31 жовтня 2019
Переглядів
987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку