Гра поле чудес "Зимуючі птах України"

Про матеріал
Виховний захід для учнів четвертого класу. Гра поле чудес "Зимуючі птахи України"
Перегляд файлу

ЗЗСО “Ветлівський ліцей”

 

 

 

 

 

 

 

Гра поле чедес

«Зимуючі птахи України»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     Підготувала                                                                              

                                                                вчитель початкових класів                                                          

                                                                Петелько Юлія Олегівна

 

 

 

 

 

 

Мета: розширити знання учнів про зимуючих птахів нашої країни,  навчити  визначати птахів за їх описом, розвивати  спостережливість, пам'ять, увагу; виховувати в дітей дбайливе ставлення до пернатих друзів, любов і милосердя до всього живого на землі, бажання піклуватися про птахів.

 

Обладнання: комп’ютерна презентація, «барабан», алфавіт, виставка дитячих малюнків, оповідань, казок, книг  на тему: «Допоможемо зимуючим птахам».

  Форма проведення: гра

 

Слово вчителя:  Добрий день всім, учасникам та глядачам. Запрошую вас на  «Поле чудес», де змагатись будуть учні 4- Б класу.  Ви, напевно,  вже всі здогадались, що темою нашої гри буде «Зимуючі птахи України».

  Птахи – голос наших лісів, полів, гір, пустель. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть підніматися вище хмар, перелітати через пустелі й моря. Птахи – наші помічники, захисники наших лісів, полів, городів від шкідників. Кожна людина повинна охороняти птахів.

Ми друзі і вірні і щирі
Бо ми бережем повсякчас
Пташок, що літають у вирій,
І тих, що зимують у нас.

Сьогодні ми більше дізнаємося про пернатих друзів, виявимо найкращого знавця зимуючих птахів нашого краю.

Отож перш ніж почати гру я ознайомлю вас учасники з її правилами

-         У грі змагаються три «трійки» гравців.

-         Гра проходить у три тури, а четвертий – фінал.

-   Гравці по черзі обертають круг, стрілка зупиняється на відповідних секторах. Якщо це певне число і гравець правильно назве букву, то отримує відповідну кількість балів і продовжує гру , а якщо такої букви немає в слові то грає наступний учасник. Якщо це сектор «0» - перехід ходу, сектор «+» дає можливість відкрити гравцю будь-яку букву;  сектор «П» - приз учасник може взяти приз, або відмовитися і продовжити гру, сектор «Б» -  всі очки згорають і хід переходить до наступного учасника.

- Кожен учасник, крім букви, може назвати відразу ціле слово. Якщо воно назване неправильно, гравець вибуває з гри.

-         Переможці кожного туру мають право взяти участь у грі-фіналі. Вони отримують призи відповідно до набраних балів.

 

Отож в нашім полі чудес

Чудасія буває.

Всіх веселих, розумних, дотепних,
До столу викликаю.

Питання будуть нелегкі,
Але ж зібрались тут прудкі,
І помислом, і ділами,
З великими надіями.

Учитель : Першу трійку викликаю. Їй удачі побажаю!  Гравці, займіть свої місця біля барабану.  (заходить перша «трійка» учасників.). Кожен учасник коротко представляє себе.

Завдання І туру

Уважно послухайте завдання першого туру.

Цей птах дуже рухливий ,  довго не перебуває на одному місці. На землю сідати не любить, а полюбляє літати. Взимку зграї цих птахів кочують по покинутим лукам, полям. Зимові кочівлі цілком залежать від врожаю насіння і від снігопадів, що іноді засипають місця їх годівлі. Морозів птахи не бояться. Цікаво спостерігати співаючого весною. Вигукуючи свої різноманітні поклики, він жваво повертається то в один, то в інший бік.

 

Як називається цей птах?

 

 

 

 

 

 

 

 

Учитель . Другу трійку теж чекаєм, з нею весело пограєм.  (заходить друга «трійка учасників» . Кожен учасник представляє себе)

Завдання ІІ туру

Погляньте на табло і послухайте завдання.

Ці красиві птахи теж завчасно готуються до зими. Раціон  дуже різноманітний: комахи, ягоди, насіння, зерно, горіхи. Але взимку вони харчуються переважно жолудями. Ще восени ці птахи шукають жолуді і ховають у дуплах дерев, між корінням, під пеньками. Причому ховають лише відбірні жолуді, тому нерідко весною вони проростають. Завдяки хорошій пам’яті ці птахи з легкістю знаходять свої схованки.

Що це за птах ?

Учитель : Гра давно вже нас чекає, третя трійка поспішає! (виходить третя «трійка» учасників. Кожен учасник себе представляє).

Завдання ІІІ туру

Уважно погляньте на табло і послухайте завдання.

Цікаво спостерігати за зимівлею цих птахів. Вони можуть як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зазвичай  харчуються комахами, ягодами і насінням, але взимку їхній раціон значно звужується. Їх рятує насіння ялинових і соснових шишок. І попри невелику кількість їжі, є дуже щедрими птахами і з легкістю можуть поділитися їжею з іншими пернатими.

   Який це птах?

 

 

 

Учитель:

Є у грі початок, буде і кінець.

Суперпитання! Відгадай, і ти – молодець! 

Запрошую до гри у фіналі переможців попередніх турів. (виходить  переможці попередніх турів).

Фінал. Завдання

Схильність співати на вечірніх і ранкових зорях стала причиною того, що пташка отримала свою назву досить відому назву – зорянка.

З початком снігопадів і морозів ці зимувальниці прилаштовуються поближче до людей, живлячись по сільських подвір’ях. З холодами в них і взагалі зникає і без того несильна боязнь людини. У цієї пташки постійна тяга до самотності. 

Що це за пташка?

 

Супергра. Завдання

Ця пташка велика трудівниця. Готуватись до зимового голоду вона починає ще весною або влітку. І до зими ця маленька пташечка може назбирати і сховати до 15 кг насіння і зернят. Проте взимку не завжди їй вдається знайти схованку. Тому доводиться шукати їжу під снігом або харчуватися у годівничках.

Підсумок гри. Нагородження учасників сертифікатами та призами.

   Учитель: Наша гра добігла кінця. Ми не говоримо «прощавайте». До нових зустрічей!

docx
Додано
18 січня
Переглядів
120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку