Гра "Прозорий квадрат"

Про матеріал

Ще однин цікавий посібник в розвиваючих іграх Воскобовича, який можна використовувати як на уроках, так і просто під час ігрової діяльності дітей – це «Прозорий квадрат». Такою розвиваючою грою можуть гратися як дошкільники, так і молодші школярі.

Перегляд файлу


                               «Прозорий квадрат» Воскобовича
Мета:

  •                 вчити розв’язувати приклади та задачі;
  •                 закріплювати геометричні фігури (трикутник, прямокутник, квадрат) та їх властивості;
  •                 складати фігурки за схемами з альбому;
  •                 аналізувати геометричні фігури та співвідносити частини і ціле;
  •                 розвивати логічне мислення, моторику рук, конструкторські здібності;
  •                 розвивати уяву, спостережливість.

Хід гри

У набір входять 30 квадратних прозорих пластинок. Одна пластинка повністю пофарбована в синій колір, а на інших зафарбована тільки частина квадрата. На кожну пластинку нанесено зображення однієї геометричної фігури - квадрата, прямокутника, трикутника, прямокутної трапеції, п'ятикутника або шестикутника.
Дитина накладає пластинки один на одного, поєднує зафарбовані частини і становить з них геометричні фігури або предметні силуети. Предметні силуети можна отримати і шляхом застосування геометричних фігур на пластинках один до одного.

Правила конструювання квадрата.

  1. При складанні квадратів пластинки накладуються одна на одну по всій площині.
  2. При накладанні пластинок не допускається з'єднання (перетину) кольорових елементів.

Аналіз геометричних фігур, співвідношення цілого і частини.

Запропонуйте дитині викласти точно такий же ряд із чотирьох пластинок .- Яка пластинка зайва? Чим вона відрізняється від усіх інших? (Пластинка з квадратом, тому що на решті пластинок зображені трикутники)

- Знайди зайву пластинку і поясни, чому вона зайва. (Зайва пластинка із трикутником, тому що на решта пластинках чотирикутники).

Запропонуйте дитині викласти точно такий же ряд із пластин. Запитайте, що об’єднує пластинки. (На всіх пластинках чотирикутники)

Запропонуйте дитині  викласти точно такий же ряд із пластин.

- Знайди закоморність і продовж ряд. Чим відрізняються пластинки одна від одної? (Кожна пластинка більша попередньої на 1 маленький трикутник)

- Подивися на малюнок і поклади перед собою такі ж пластинки. Які з них потрібно накласти одна на одну, щоб вийшли дві однакові геометричні фігури? (Другу і третю, отримаємо трикутник, як на першій пластині)

- Яку геометричну фігуру слід додати, щоб вийшов непрозорий квадрат? Яку частину від цілого квадрата вона складає? Із яких  частин складений цей квадрат (рівних, нерівних)? Придумай і склади свій квадрат із двох рівних частин.

- А тепер склади квадрат із трьох фігур, наприклад таких, як на малюнку. Придумай і склади свої квадрати із трьох частин. Скільки їх вийшло?

E:\img21.jpg                             E:\img23.jpgE:\img22.jpg

 

Складання квадрата з частин.

- Склади 9 квадратів із усіх пластинок. Спочатку 5 квадратів з однакових геометричних фігур та 4 з різних. Потім склади 9 квадратів з різніх геометричність фігур.

Колективна гра «Вертикальне доміно».

У неї грають 2-6 чоловік і роблять ходи по черзі.

 Завдання гравців:

Скласти квадрати з пластинок и набрати як можна більше балів.

Правила гри:

Зберіть всі пластинки разом і покладіть на середину столу - це банк. Той, хто ходить першим, бере пластинку з банку і кладе її на столі.

Наступний гравець бере пласнинку з банку і, якщо вона підходить, накладає її на першу, збираючи таким чином квадрат із частин (див. Правила конструювання квадрата).

Гравець, який збудує квадрат, (тобто,  кладе останню пластинку), забирає його собі (виграє).

Скільки пластинок в квадраті - стільки балів.

Якщо пластинка не підходить, гравець кладе їй на столі поруч з недобудованим квадратом. В подальшому гравці можуть збирати два квадрати на вибір. (Одночасно можна складати три, чотири і більше квадратів.)

Виграє той, у кого більше всього пластинок або балів.

Розв’язання  прикладів і задач.

Найменшою одиницею виміру у прозорому квадраті служить маленький трикутник, ВІН відповідає числу 1. Квадрат, что складає 1/4 части Великого квадрата, складається з 2 маленьких трикутників, відповідно це число 2 і т. д.

Розглянемо це на прикладі:

1                   +        2          =         3                                              

Це приклад на додавання.

Розглянемо приклад на віднімання:

  4                 -          2          =           2

Складання фігурок за схемами альбома.

Це різновид конструкції. Головне правило: при складанні фігур пластинки не накладываются на друге, а з'єднуються сторонами квадрата. Таким чином, займаючись цим ігровим посібником, дитина має можливість проявити свою творчість, всебічно розвиватися і освоїти велику кількість освітніх завдань.

E:\img25.jpg E:\img26.jpg

docx
Пов’язані теми
Математика, 1 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
1320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку