Гра-змагання "Мандруємо у світ природи"

Про матеріал

Презентація гри-мандрівки «Мандруємо у світ природи» можна використати на урок природознавства, гурткової роботи, а також на різних заходах природничого характеру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра-мандрівка Мандруємо у світ природи

Номер слайду 2

Зупинки: Лісові пейзажіМудрість віків Тваринний світ. Пернаті друзіЦікавинка. Дари полів. Рослини – цілителіВеселинка. Зелений патруль

Номер слайду 3

Зупинка «Лісові пейзажі»

Номер слайду 4

Гра «Загадковий ліс»Завдання учасникам: намалювати олівцями за 2 хв пейзаж на «лісову» тему. Після закінчення роботи складається реєстр усіх звірів, птахів, рослин та інших об’єктів, що увійшли до дитячих малюнків, враховується їхня кількість та не повторюваність. Команда, що перемогла отримує 1 бал.

Номер слайду 5

Зупинка «Мудрість віків»

Номер слайду 6

Завдання учасникам: скласти з двох частин прислів’я та приказки про ліс, що представлені. За виконане завдання команди отримують 1 бал.

Номер слайду 7

Зупинка «Тваринний світ»

Номер слайду 8

Гра «Відгадай тварину за ознакою»3авдання учасника: впізнати тварину, користуючись підказками. Чим більше підказок використовує дитина – тим менше балів вона одержує

Номер слайду 9

1. У мене дві ноги, два крила, довга шия.2. Кожної осені відлітаю у вирій.3. Про мене складено багато пісень.4. Самці мого виду – однолюби, паруються на все життя.5. Будую на плесах великі гнізда з трави та очерету.6. Маю червоний дзьоб, біле пір’я, моє пташеня – герой відомої вам казки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Я можу дихати та пити через свою мокру шкіру. В мене чотири перетинчасті лапки. Самці мого виду співають, щоб привабити самок. Але ані самі, ані самки не будують гнізда та не турбуються про немовлят. В мене чотири ноги, два ока. Я зелена, живу у воді та на суші. Мій язик розташований на кінчику мого рота. Я висовую його, щоб ловити комах. Я ховаюся у воді від тих, хто міг би мене з’їсти.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У мене дві ноги, два крила, коротка шия. У мене широка морда, але маленькі вуха. Веду нічний спосіб життя, мешкаю в печерах та дуплах. Моє тіло вкрито шерстю. Годую своїх діточок молоком. Дуже погано бачу вночі, але добре орієнтуюся з допомогою ультразвуку.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Найчастіше я коричневий, сірий або чорний, але я можу бути червоним, зеленим або жовтим. У мене не дві, а чоти пари ніг. Я їм велику кількість комах багато з яких переносятъ хвороби та є шкідливими для рослин. Скорпіони та краби – мої родичі. Мої вісім очей допомагають мені дивитися вперед, назад, угору, вниз та в усі боки. В мене також є вісім ніг. Більшість із нас плете сітку, в якій відкладаютъся яйця. Ми споруджуємо павутиння та пастки, обмотуємо нашу здобич перед тим, як її з’їсти. При народженні я виглядаю так само, як мої батьки.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зупинка «Пернаті друзі»

Номер слайду 18

Гра «Відгадай пташку»Завдання учасникам: переставити букви в словах так, щоб вийшли назви птахів. Команда, що справилась швидше отримує 1бал.

Номер слайду 19

варульжеолкісмюлехоясницирісунгкшариш

Номер слайду 20

Зупинка «Цікавинка»

Номер слайду 21

Вікторина «Так чи ні?»Завдання учасникам: дати відповіді «так» чи «ні» на вислови про тварин. Кожна правильна відповідь 1 бал своїй команді.

Номер слайду 22

Вирушаючи на обід, самка бегемота знаходить няньку для свого малюка? У кожному стаді бегемотів є своєрідний дитсадок, де пасуться самки й дитинчата. Залишаючи свого малюка на деякий час, мати залишає його під наглядом інших самок. У Тунісі цапи вилазять на спини віслюків, щоб дотягтися до верхніх гілок?Є дані, що цапи заганяють віслюків під дерева в зручне положення, щоб вистрибнути на них, але такі випадки жодного разу не вдалося сфотографувати. Гібон може виступати, як акробат, на канаті? Гібон перебирається з дерева на дерево ліанами, переходячи ними на задніх лапах і розтягнувшись, як людина. Інші мавпи користуються для цього передніми лапами. Чорні пантери справді існують? Чорна пантера – це просто леопард чорного кольору. Дикобраз стріляє своїми голками у ворогів? Але якщо хижак наткнеться на голки дикобраза, вони легко відділяються і залишаються в його тулубі.

Номер слайду 23

Щоб відбити напад левиці, антилопа фікс стає на коліна і нахиляє голову? Замість рятуватися втечею антилопа нерідко відважно зустрічає левицю. Вона стає на коліна і нахиляє голову, її гострі роги спрямовуються на левицю і можуть завдати їй небезпечних ран. Полюючи на тюленів, полярні ведмеді закривають лапою чорний кінчик свого носа? Деякі вчені стверджують, що ведмеді роблять так, оскільки чорний кінчик помітний на тлі білого хутра і снігу. Верблюди, подорожуючи пустелею, зберігають запас води у своїх горбах? Їхні горби насправді наповнені салом, завдяки чому верблюди живуть за браком або повної відсутності їжі. Щурі допомагають один одному нести яйце, якщо воно занадто велике для одного звіряти? Є дані про те, що щурі крадуть яйця, шикуючись у ланцюжок і передаючи їх один одному, а також про те, що іноді один щур допомагає іншому підтримати яйце, яке той несе. Однак ці дані поки що не набули наукового підтвердження. Самотні вовки виють на місяць?Вовки справді виють уночі, але це виття як попередження для інших вовків.

Номер слайду 24

Зупинка «Дари полів»

Номер слайду 25

Гра «Плутаниця»Завдання учасникам: скласти з складів назви овочів. Команда, яка першою справилась з завданням отримує 1бал.

Номер слайду 26

Ре, пу, ми, ква, ста , пе, бу, дор, ряк, ка, по, ць, мор, дис, ре

Номер слайду 27

Зупинка «Рослини - цілителі»

Номер слайду 28

Загадки «Лікарські рослини»Завдання учасникам: дати відповіді на запитання (по черзі), за кожну правильну відповідь – 1 бал.

Номер слайду 29

Що то за рослина,Що вбиває звіра?Використовують при хворобах шлунку, печінки, нирок. У народі називають травою від 99 хвороб.

Номер слайду 30

Сонечко в траві зійшло,Усміхнулось, розцвіло. Потім стало біле-білеІ за вітром полетіло. У давнину її вважали «еліксиром життя». У листках її багато вітамінів. З неї готують салати. Настій – чудовий засіб від опіків.

Номер слайду 31

Викупана в сонечку,Стоїть донечка. Бджоли сонячний медок. Дістають з її квіток.Її цвіт – найпопулярніший потогінний і жарознижувальний засіб. Цвіт сушать, заварюють і п′ють як чай. rrrrr

Номер слайду 32

На просторах поля золотого. Сині зірочки тремтять,Мов шматочки неба голубого. Виграють, виблискують, горять. Використовують при хворобах нирок і сечового міхура,при підвищеній температурі, для примочок на очі. r

Номер слайду 33

Виросли на лузіСестрички маленькі. Очки – золоті,А вічки – біленькі. Використовують при хворобах шлунку, кишечника. Відваром користуються для промивання гнійних ран. rrrrr

Номер слайду 34

Хоч трава дуже гірка,З неї користь неабияка. У народі його здавна вживали як жарознижувальну,кровоспинну, жовчогінну рослину. Відвар покращує апетит. style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 35

Зупинка «Веселинка»

Номер слайду 36

Конкурс «Я природу гарно знаю, метаграми розгадаю»Завдання учасникам: розгадати метаграми, за кожну правильну відповідь – 1 бал.

Номер слайду 37

1. Не цвірінькає – співає,Жовто-чорне пір’я має,З лісових густих кущів. До родини горобців. Пташка в гості прилітає,Як харчів не вистачає. Після «С», як замість «и»Букву «У» напишем ми,Будем мати запашну,Гарну ягоду смачну.

Номер слайду 38

2. До мене можна з річки допливти. Мене дівчина може заплести,Дід як знаряддя – на плечі нести,«К» спереду відкинеш – полечу,Почуєш тільки, як я задзижчу.

Номер слайду 39

3. Гуде собі, літає,З квіток нектар збирає,А якщо «Дж» зітерти,–Вмить стане одяг жерти.

Номер слайду 40

4. З «Л» твердим – рудий, хвостатий,З «Л» м’яким – густий, листатий.

Номер слайду 41

5. Я з «М» літаю в зграї,Бо я мала комаха. А з «Д» мене в сараї, –Приб’ють до планки.

Номер слайду 42

1. «К» відняти, «Соб» додати –Стане гавкати й скавчати.«Соб» на «К» як замінити –Буде на водоймах жити.

Номер слайду 43

2. У воді я проживаю,Кого хочу – всіх щипаю. А коли з кінця читати –Стану птахом я кричати.

Номер слайду 44

3. В цифрі «сім» букву змініть,Тоді в воді його ловіть.

Номер слайду 45

4. Тече річка-невеличка,У Прип’ять впадає,Як додати до неї «В» –Повзати вона почне.

Номер слайду 46

5. Люблять нас усі збирати. Після дощику в ліску,А як букву «Г» відняти,Будем плавати в ставку.

Номер слайду 47

Зупинка «Зелений патруль»

Номер слайду 48

Гра «Сторінками «Червоної книги»Завдання учасникам: за описом відгадати рослини та тварини, які занесені до Червоної книги.

Номер слайду 49

1. Багаторічна трав’яна рослина. Одноквіткове стебло 10-40 см заввишки, прямостояче, разом зі стебловими листками густо вкрите м’якими жовтуватими волосками, стеблові листки утворюють дзвоникувате покривало. Квітка прямостояча, широка, в формі дзвоника; 6 пелюсток лілових або фіолетових, зовні густоволохатих.

Номер слайду 50

2. Росте в широколистих та мішаних лісах, здебільшого на галявинах, узліссях, у чагарниках. Стебло зелене іноді з червонуватими цятками. Листки гострi з короткошерстим краєм. Квітки похилі, на довгих квiтконiжках, яскраво – пурпуровi, з фіолетовими плямами,запашні.

Номер слайду 51

3. Це багаторічна цибулинна рослина. Росте у широколистяних та змішаних лісах, на галявинах, у чагарниках. Ранньої весни утворюються місцями в лісах чудовий білий килим. Цибулини отруйні.

Номер слайду 52

4. Стебло безлисте, циліндричне, голе, із квітками на верхiвцi. Листки широколінiйнi, завуженi до основи. Квiтки зiбранi по 2-10 у рiдкi китиці. Квітка блакитного кольорута має 6 пелюсток.

Номер слайду 53

1. Живе в змiшанних та листяних лісах з галявинами, лугами, болотами. Здатні пристосовуватися до умов культурного ландшафту. У 1902р. були вперше аклiматизованi в Українi в заповіднику Асканiя-Нова та двiчi завозилися у Крим, однак під час громадянської та Великої Вiтчизняної війни були винищені.

Номер слайду 54

2. Трапляється переважно у Карпатах. Живе у хвойних та змiшаних лісах з буреломами та заболоченими важкодоступними ділянками. В горах пiднiмається до висоти 1200м. Веде осiдлий спосіб життя доти, поки на дiлянцi є корм. Узимку в пошуках їжі може долати значні вiдстанi. Живиться переважно копитними, а також зайцями, птахами, мишоподiбними гризунами.

Номер слайду 55

3. Мешкає в гірських лісах i на скелях. Гніздиться дуже високо на старих дубах i грабах. Рiзнi народи називали по-рiзному: хацан, гірський орел, королівський орел, золотий орел. Основна здобича – зайці, хоча може ловити все: від мишей до молодих особин копитних і птахів. Зникає в наслідок активного винищування людиною, під впливом господарської дiяльностi, збіднення кормової бази.

Номер слайду 56

4. Метелик живиться соком дерев, iнодi бджолиним медом. Активний у сутінках і вночі, може мігрувати, долаючи значні вiдстанi. Гусениці iнодi живляться іншими рослинами. Причини зміни чисельності хiмiчна обробка пасльонових культур, викорчовування чагарників і розорювання місць перебування

Номер слайду 57

МОЛОДЦІ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Патрай Наталія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левчук Оксана Антонівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравчук Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Садова Алла Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
1812
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку