Гра-змагання "Як козаки..."

Про матеріал

«Як козаки…» -

гра-змагання.

Виховний захід до Дня українського козацтва

для учнів 2 класу

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, потребу у систематичних заняттях фізичною культурою і свідоме ставлення до власного здоров'я; сприяти гармонійному фізичному розвитку, оволодінню життєво необхідними руховими діями і навичками; формувати інтерес до історичного минулого українського народу; розвивати необхідні морально – вольові якості, створити атмосферу свята у грі-змаганні.

Інвентар: різні м'ячі (20), гімнастичні лави (3), секундомір (1), обручі (21), роликові дошки ( скейти ) (3), рукавички боксерські (3 пари), гімнастичні палиці (6), повітряні кульки ( 6), мішки (3), фішки спортивні (18).

Місце проведення: спортивний зал.

Перегляд файлу

Номінація «Національно-патріотичне виховання»

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, потребу у систематичних заняттях фізичною культурою і свідоме ставлення до власного здоров’я; сприяти гармонійному  фізичному розвитку, оволодінню життєво необхідними руховими діями і навичками; формувати інтерес до історичного минулого українського народу; розвивати необхідні морально – вольові якості, створити атмосферу свята у грі-змаганні.

Інвентар: різні м’ячі (20), гімнастичні лави (3), секундомір (1), обручі (21), роликові дошки ( скейти ) (3), рукавички боксерські (3 пари), гімнастичні палиці (6), повітряні кульки ( 6), мішки (3), фішки спортивні (18).

Місце проведення: спортивний зал.

 

ХІД ГРИ-ЗМАГАННЯ

(Вхід учнів до спортивного залу під музичний супровід «Козацький марш»)

 

Учитель:  « - Рада вітати Вас на грі-змаганні «Як козаки…»!

«- Вже стало традицією на свято Покрови 14 жовтня відзначати День українського козацтва і День захисника України».

 

Козаки – це сильні і мужні воїни.

 

Є найкращі вояки —

Асканійські козаки!

І на морі, і в степах

Наганяли вони страх.

 

І не буде переводу

Українському народу,

Доки із глибин сторіч

Долина козацький клич!

 

 

Козаки - це вільні люди.

Козаки безстрашні всюди.

Козаки – борці за волю,

За народні щастя й долю.

Козак людина чесна і смілива

І найдорожча йому вільна Батьківщина.

 

Сьогодні свято, змагання нині,

Сьогодні козачата тут.

Хай в цьому залі радість лине

Козацькі ігри всіх нас ждуть.

 

(звучить Гімн України «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…»)

 

Учитель: «- Але перед тим, як Ви розпочнете виконувати випробування, хочу повідати Вам одну невеличку історію. Колись давним-давно на цій землі жили славетні люди – козаки. І якось трапилося у них лихо. Вороги забрали у полон їхніх побратимів і відвезли на чужину.

  • А якби ваші друзі потрапили в біду,  ви б допомогли їм?»

Учні: « - Так ! »

Учитель: « - Молодці! Мабуть, не має жодного хлопчика, який би не мріяв стати мужнім, хоробрим, надійним захисником своє Батьківщини. Тоді уявімо собі, що Ви справжні козаки і вам треба визволити своїх побратимів з полону.  - Готові до випробувань?»

Учні: « - Готові!»

 

Прошу капітанів представити команди.

 

  • Команда «Соколята» - наш девіз « - Соколята  -  хлопці браві, всі сміливі й дуже жваві!»;
  • Команда «Зоренята» - наш девіз « - Виростаєм дружними, спритними і мужніми»;
  • Команда «Орлята» - наш девіз « - В єдності наша сила. В мужності - ціль, перемога!»

 

Учитель: « - Прошу команди привітати одна одну!»

 

  • Команда «Соколята» - «Привіт!!!»;
  • Команда «Зоренята»  - «Привіт!!!»;
  • Команда «Орлята» - «Привіт!!!».

 

Учитель: « - Починаємо наші змагання!!! Але для цього нам необхідно обрати журі. Кожне випробування оцінюватиметься  за п’яти бальною системою. (Обирається журі).

 

Учитель:  Випробування № 1

Учитель: « - Для далекої мандрівки треба набрати провізії на свої «вози».

На відстані 3 м перед учасниками знаходяться 10 м’ячів – це «харчі». За командою вчителя козаки парами з гімнастичними палицями біжать до м’ячів кладуть їх на палиці  і несуть на свій «віз», потім передають наступним козакам і так далі. 

(Звертати увагу на правильну передачу гімнастичних палиць. За правильне і швидке виконання вправи команда-переможець отримує 5 балів).

 

Учитель:  Випробування  № 2

Учитель: « - Ось уже «човни» готові до відправлення. Зараз ваше завдання – якомога швидше перепливти море».

   Естафета зі скейтами. Сидячи на скейті на колінах і відштовхуючись від підлоги руками подолати відстань 10 м і повернутися назад.

(Звертати увагу на техніку безпеки під час повороту та на фінішу.

На руки одягнути рукавички).

 

 Учитель:  Випробування  № 3

 Учитель: « Перепливши через море ми опинилися біля ворожої фортеці. Щоб туди проникнути, необхідно подолати «болото» , тунель та пролізти через дірку у стіні.

Кожен учасник пробігає «болото» з обручів, потім пересувається підтягуючись по гімнастичній лаві лежачи на животі (тунель) та пролізає крізь обруч.

 

 

 

 

Учитель:   Випробування  № 4

Учитель:   « - Ось Ви вже й врятували своїх друзів. Та хоч козаки — люди вільні, із дівчатами та жінками вони поводилися шляхетно та разом розважалися. Гра «Подарунок для дівчат (збирання повітряних кульок)».

Учасники утворюють півколо,  дівчата утворюють коло, а капітани ста­ють із мішками в центр. За 1 хв. у боксер­ських рукавицях вони збирають повітряні кульки в мішки. Дівчата в цей час виконують танцювальні руху «Бігунець», «Підбивалочка» під музичний супровід. (Усі аплодують). Перемагає капітан, який збере найбільшу кількість повітряних кульок. (Під час конкурсу дівчат «викрадають».

 

Учитель:  Випробування  № 5

Учитель:   «Розважилися ми добре, але у нас викрали дівчат, подарунки нікому дарувати. Тому необхідно знайти їх і визволити». «Визволення дівчат».

Комбінована естафета: учасники стартують по двоє, оббігають фішки одне за одним, потім перший учасник набуває упор ле­жачи, а другий бере його за ноги («візок») і в такий спосіб вони прямують до кінця дистанції.

Там вони беруть дівчину на перехрещені руки та повертаються до своєї команди. Перемагає команда, яка фінішує першою та припуститься найменше помилок.

 

Учитель: « - Щось наші хлопці зажурилися, мабуть, притомилися. Давайте х розвеселимо».

(Виступ дівчат із групи підтримки 2-а та 2-б класів «Український танок з віночками».)

 

Учитель:  « - Ось і закінчилися наше свято. Молодці козачата. Ви дуже старалися.  Проявили витримку, сміливість, кмітливість. Так тримати!!! Ростіть здоровими і мужніми.  Любіть Україну та примножуйте її славу. Головне — не те, хто переміг сьогодні, а те, що ви — один дружний клас, один народ — українці. Якщо на­род єдиний, то йому не страшні будь-які негаразди. Хай вам щастить!

Заключне слово журі.

Нагородження учасників та переможців гри-змагань.

 

ДО ЗУСТРІЧІ!!! НЕХАЙ ЩАСТИТЬ!!!

Джерела:

  1. Власна презентація «Як козаки…»
  2. http://teacher.at.ua/ –  веб-сайт «Вчитель вчителю, учням та батькам»
  3. Хочу і можу бути здоровим. / Методичні рекомендації для вчителів     I-IV класів. Федорченко Т. Є., Козоріз С. О., Крикун Л. А., Габора Л. І. – Черкаси :  Вид. Чабаненко.
  4. Свято у школі: Збірник сценаріїв у двох частинах. — Ч. І і ІІ / Укладачі: М. Б. Бачинська, Ю.М.Половинчак, Н.В.Яременко. — Біла Церква.
docx
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку