Градусна сітка на географічній карті. Географічні координати

Про матеріал
Визначення географічної широти та географічної довготи позначених на карті об"єктів. Пояснює на конкретних прикладах значення географії для життєдіяльності людини, добираючи інформацію з різних джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Градусна сітка на географічній карті. Географічні координати. Пшетаковська Мирослава

Номер слайду 2

Розгадайте анаграми. Н Д М И Р Е І И АЛ А П Е Р Л А І

Номер слайду 3

Градусна сітка земліГрадусна сітка Землі складається з паралелей і меридіанів ― умовних ліній, яких немає на поверхні Землі. На будь – якій географічній карті та глобусі є система горизонтальних та вертикальних ліній, які проведені через однакову відстань. Це градусна сітка Землі. Задяки ним можна визначити точне положення на поверхні нашої планети будь – якого географічного об’єкта. Перша градусна сітка зв’явилась понад 1800 років, завдяки Клавдію Птоломею.

Номер слайду 4

Горизонтальні лінії градусної сітки це - паралеліВ перекладі з грецької – той, що йде поряд. Уявні лінії, проведені на глобусі та географічній карті, паралельно одна одній. Паралель можна провести крізь будь – яку точку земної поверхні. На глобусі кожна паралель має форму кола, тому її протяжність в градусах становить 360 °. Найдовшою паралеллю є екватор – понад 40 тис.км.

Номер слайду 5

Вертикальні лінії градусної сітки- меридіани. В перекладі з грецької – полуденна лінія. Уявні лінії, що з’єднують найкоротшим шляхом Північний та Південний полюси Землі. Як і паралель, меридіан можна провести крізь будь – яку точку земної поверхні. На глобусі всі меридіани однакові за формою і протяжнісь. Вони мають форму півкола, тому відповідно протяжність в градусах 180°. В кілометрах довжина кожного меридіана приблизно 20 тис. км.

Номер слайду 6

Меридіани вказують напрям ″північ- південь″паралелі ″захід- схід″На глобусі і на картах меридіани перетинаються з паралелями. На однаковій відстані від обох полюсів проведено коло, яке називається екватором.

Номер слайду 7

ГЕОГРАФІЧНА ШИРОТА – ЦЕ ВИРАЖЕНА В ГРАДУСАХ ВІДСТАНЬ БУДЬ – ЯКОЇ ТОЧКИ ЗЕМЛІ ВІД ЕКВАТОРА

Номер слайду 8

На північ від екватора будь-яка точка суходолу чи океану має північну широту, її позначають скорочено – пн.ш. На південь від екватора будь- яка точка земної поверхні матиме південну широту скорочено – пд.ш

Номер слайду 9

Географічна довгота – це виражена в градусах відстань будь-якої точки Землі від початкового (нульового меридіану)

Номер слайду 10

На схід від початкового (нульового або Гринвіцького )меридіана буде східна довгота. Скорочено її позначають сх.д. На захід від цього меридіану довгота є західною. Скорочено – зх.д.

Номер слайду 11

ВИЗНАЧТЕ, В ЯКІЙ ПІВКУЛІ РОЗТАШОВАНІ НАВЕДЕНІ ГЕОГРАФІЧНІ ОБ′ЄКТИ?

Номер слайду 12

Заповніть таблицю, указавши у відповідному стовпчику таблиці порядковий номер характеристики{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПАРАЛЕЛІМЕРИДІАНИЕКВАТОРПОЧАТКОВИЙ МЕРИДІАН

Номер слайду 13

1. Його іноді називають Гринвіцьким, або нульовим.2. Він проходить на однаковій відстані від полюсів Землі.3. Він поділяє Землю на Східну і Західну півкулі.4. Вони проходять паралельно до екватора.5. Він поділяє Землю на Північну і Південну півкулі.6. Вони сходяться в точках полюсів. Вони вказують напрямок «північ-південь»

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку