Масштаб та його види

Про матеріал
Площа нашої планети понад 510 млн км2 і в натуральну величину такою б була і карта. Щоб зменшити площу креслення, дійсну площу зменшують до певних розмірів, тобто використовують зменшення – масштаб. Масштаб – відношення довжини відрізка на плані або карті до його дійсної довжини на земній поверхні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Масштаб.

Номер слайду 2

Площа нашої планети понад 510 млн км2 і в натуральну величину такою б була і карта. Щоб зменшити площу креслення, дійсну площу зменшують до певних розмірів, тобто використовують зменшення – масштаб Масштаб – відношення довжини відрізка на плані або карті до його дійсної довжини на земній поверхні.

Номер слайду 3

Види масштабів: Числовий масштаб – це дріб, чисельник якого дорівнює одиниці, а знаменник є числом, що показує, у скільки разів відстань на плані або карті менша за дійсну відстань на місцевості (наприклад, 1 : 10 000). Іменований масштаб виражає словами та цифрами, яка відстань на місцевості відповідає одному сантиметру на плані або карті (наприклад, в 1 см 100 м). Для переведення числового масштабу в іменований необхідно знаменник перевести із сантиметрів у метри (тобто відняти два нулі). Якщо знаменник є цифрою з п’ятьма й більше нулями, то її можна перевести в кілометри (віднявши ще три нулі). Лінійний масштаб має вигляд прямої лінії, поділеної на відрізки завдовжки 1 см.

Номер слайду 4

Види масштабів Залежно від характеру і розмірів спотворень проекції поділяють на:

Номер слайду 5

Лінійний масштаб є специфічним, бо його використовують для вимірювання відстаней на карті за допомогою циркуля чи лінійки. Жодних обрахунків – просто можна відміряти приладом потрібний проміжок на карті та переносимо його на лінійку масштабу. Але тут можна легко схибити через неуважність, бо стрічка має поділки, що відповідають певним проміжкам. На прикріпленому малюнку лінійного масштабу позначені поділки: 200 (а), 100 (б), 20 (в) і 10 (г) метрів. Стрічка розділена на дві частини: праву (для відкладення відстаней більше 100 метрів) та ліву (для “хвостиків” менше 100 метрів).

Номер слайду 6

Для точного вимірювання відстаней за планом місцевості використовують вимірювач (циркуль) та лінійний масштаб з-а таким алгоритмом: ніжки вимірювача встановлюють на потрібних об’єктах, після чого ліву ніжку встановлюють на позначці 0 на лінійному масштабі, якщо права ніжка виходить за межі цілих чисел, то потрібно здвинути вимірювач таким чином, щоб права ніжка була на позначці з цілим числом, а ліва на поділеному краї за нулем. Знаючи кількість метрів у малих і великих поділках, визначаємо нашу відстань.

Номер слайду 7

Масштаби мают різну точність, наприклад:

Номер слайду 8

За допомогою масштабу можна проводити певні обрахування за планом місцевості або за картою: 1. Переведення масштабів з одного виду в інший. Щоб перевести числовий масштаб в іменований, необхідно знаменник перевести із сантиметрів у метри (якщо в знаменнику число має п’ять нулів і більше, слід перевести його в кілометри). 1 : 100 000 означає, що в 1 см 1 км; 1 : 20 000 означає, що в 1 см 200 м. 2. Визначення відстаней і розмірів географічних об’єктів. Для цього лінійкою визначаємо відстані між потрібними об’єктами та помноживши цю величину на величину масштабу – ми обрахуємо дійсні розміри.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Логай Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
23255
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку