"Гума і каучук". Добування і використання їх людиною.

Про матеріал
Ознайомлення із каучуком: способом його добування і використання. Переробка каучуків і гуми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка домашнього завдання: 1. Допишіть рівняння: nCH2=CH2 →

Номер слайду 2

Які полімери підлягають вторинній переробці а якій ні: полістирол, поліетилен, феноло – формальдегідні смоли, поліпропілен, полівінілхлорид.

Номер слайду 3

Поясніть, завдяки яким властивостям пластмаси набули широкого застосування.

Номер слайду 4

Порівняйте склад поліетилену і полістирену. Як склад впливає на їхні властивості?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ГУМА, КАУЧУКИ .

Номер слайду 8

Витрати каучука становить на: 1 корабель – 68 т, 1 танк – 800 кг, 1 літак – 600 кг, 1 автомашину – 240 кг, 1 плащ – 0,97 кг

Номер слайду 9

Що таке каучук?

Номер слайду 10

Каучуки – це полімери рослинного або синтетичного походження, з яких виготовляють гуму. Характерна особливість — висока еластичність і її здатність після деформації відновлювати свою форму. Але до температури -50°С. Вони водонепроникні, зносостійкі, мають хороші електроізоляційні властивості.

Номер слайду 11

Яка різниця між природнім і штучним каучуком? С. В. Лебедєв

Номер слайду 12

Розрізняють природний і синтетичний каучук: Природний — міститься у соку деяких рослин, головним чином гевеї, нагадує молоко ( це емульсія каучуку у воді). Утворений з цис-поліізопрену. Легший за воду, розчиняється в органічних розчинниках, здатний приєднувати водень, галогени, галогеноводні. При нагріванні перетворюється на мономер. Окиснюється киснем повітря та іншими окисниками. Щоб цього не сталось, його одразу обробляють розбавленими кислотами, перемивають, висушують. Але він нестійкий до дії температур. Може розірватись при певному зусиллі.

Номер слайду 13

Синтетичні — добувають штучним шляхом з бутадієну, ізопрену, хлоропрену, стиролу. При нагріванні вони також розкладаються. Вони є основою для виробництва гуми. Синтетичний каучук у промисловому масштабі вперше одержали у Росії у 1932 році за способом С.В. Лєбедєва

Номер слайду 14

Гума виробляється при нагріванні каучуку з сіркою, барвниками. Відбувається «зшивання» карбонових ланцюгів за допомогою S-S «містків» — вулканізація каучуку. Утворюється еластичний,стійкіший і міцніший до змін температур матеріал. Якщо сірки взяти у надлишку — утвориться тверда нееластична речовина ебоніт, яку використовують для виготовлення електрохімічних деталей.

Номер слайду 15

Що таке гума? Яку речовину використовують для виготовлення гуми і чому?

Номер слайду 16

З гуми виготовляють: шини, шланги, чоботи, рукавиці та багато чого іншого. Ці вироби добре горять, можуть бути тепло і морозостійкі, хімічно стійкі. Але концентровані кислоти і луги, високі і дуже низькі температури їх руйнують.

Номер слайду 17

Лабораторний дослід №5 Ознаки Натуральний каучук Синтетичний каучук ізопреновий Синтетичний каучук дивініловий Синтетичний каучук хлоропреновий

Номер слайду 18

Каучук натуральний являє собою аморфне тіло, що володіє здатністю кристалізуватися. Природний матеріал (необроблений) – вуглець безбарвний або білий. Натуральний каучук не розчиняється у спирті, воді, ацетоні і деяких інших рідинах. У ароматичних і жирних вуглеводнях (ефірах, бензолі, бензині та інших) він набухає і згодом розчиняється. В результаті утворюються колоїдні розчини, які досить широко використовуються в технічних потребах. Натуральний каучук має однорідну молекулярну структуру. Матеріал має високі фізичними та технологічними характеристиками, легко піддається обробці на відповідному обладнанні. Натуральний каучук відрізняється високою еластичністю (пружністю). Матеріал здатний відновлювати свою початкову форму, коли на нього перестають впливати сили, що викликали його деформацію. Слід сказати, що еластичність зберігається в досить широкому температурному діапазоні. Однак тривале зберігання провокує затвердіння матеріалу. Натуральний каучук при температурі мінус сто дев’яносто п’ять градусів прозорий і жорсткий, при температурі від нуля до десяти градусів – непрозорий і крихкий, при двадцяти – напівпрозорий, пружний і м’який. При нагріванні понад 50? С матеріал стає пластичним і липким.

Номер слайду 19

синтетичний каучук, одержуваний застосуванням нових комплексних каталізаторів стереоспецифічні полімеризації в розчинниках. Ізопреновий каучук - еластична темно-сіра маса без характерного запаху. Хімічний склад ізопрену приблизно ідентичний натуральному каучуку. Тому властивості цих двох еластомерів схожі. робочий діапазон температур: від -55 ° C до +80 ° C; низька температура склування (близько -70єС). Найменша відносне подовження, при якому спостерігається утворення кристалічної фази при 20 ° C, становить для гум на його основі 300-400%; відмінна еластичність по відскоку; дуже хороша міцність на роздираючи і стирання, міцність на розрив.

Номер слайду 20

Дивіниловий каучук не відстає по еластичності від природного каучука Стійкий до зношення Водонепроникність Газонепроникність Є добрим електроізолятором Фізичні властивості. Завдяки своїм фізичним властивостям бутадієновий каучук досить сильно поширений. Він використовується у різних областях промисловості та сільського господарства. Найвідоміше його застосування пов’язане з виробництвом кабелів, так як його фізичні властивості повністю підходять для цього. Також його використовують у виробництві взуття, побутових виробах. Ще одне застосування – виробництво шин. Зовнішньо схожий на природній.

Номер слайду 21

Неопрен - еластична світло-жовта маса. Основні властивості: хороша стійкість до відкритого вогню; відмінна адгезія (здатність склеюватися) до тканин і металам; дуже хороша стійкість до атмосферного впливу, озоностойкость і стійкість до природного окислення; хороша стійкість до стирання і низькій температурі. Неопрен кристалізується при розтягуванні, завдяки чому ненаповнені гуми на його основі мають високу міцність. При наповненні CR цей показник гум в деяких випадках знижується, однак, ін. Цінні властивості, наприклад опір раздиру, бензостойкость, як правило, поліпшуються. Обмежена стійкість при низькій температурі.

Номер слайду 22

Узагальнення і систематизація знань: Тест на 87 стор. .ідручника до 6 а). Скільки бутадієну можна добути при 100% виході із 220 кг бутилену, що містить 2% домішок? Скільки бутадієну можна добути із етилового спирту, взятого: а) масою 184 кг; б) кількістю речовини 8 моль? Вихід продукту 96% від теоретично можливого.

Номер слайду 23

Д/з. § 13 зав. 3,5,7* стор. 165

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
16 жовтня
Переглядів
13
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку