Гуманізм.Високе Відродження

Про матеріал
Презентація до уроку ""Гуманізм.Високе Відродження." розроблена згідно підручника Всесвітня історія для 8 класу Сорочинська Н.м та ін. Містить портрети представників даної епохи та зображення їх досягнень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гуманізм. Високе Відродження. Гуманізм. Високе Відродження.8 клас. Комадінська М. С. Київська СЗШ №12

Номер слайду 2

Відродження або Ренесанс - це широкий ідеологічний і культурний рух, що виник у країнах Західної Європи у процесі їх переходу від епохи Середніх віків до Нового часу. Назва епохи пов`язана з прагненням передових людей того часу відродити культурні традиції античності. Гуманізм (від лат. humanus – людський, людяний) – визнання цінності людини як унікальної особистості, її права на вільне мислення та розвиток своїх здібностей. Секуляризація - в історичній науці вилучення будь-чого із церковного, духовного відання і передачі його під світське начало

Номер слайду 3

Передумови розвитку культури Відродження та ідей гуманізму:

Номер слайду 4

Леонардо да Вінчі (1452 – 1519) Італійський художник і вчений, винахідник , письменник , музикант

Номер слайду 5

“Таємна вечеря”

Номер слайду 6

“Мона Ліза” “Пані з горностаєм”

Номер слайду 7

«Мадонна з Камалдолі»

Номер слайду 8

Мікеланджело Буонаротті (1475 – 1564)Один з найвідоміших скульпторів, художників, поетів, художників і архітекторів  епохи Відродження.

Номер слайду 9

«Давид»«Мойсей»

Номер слайду 10

«Мадонна біля сходів»(бл. 1491)«Розп'яття»(1492-93)

Номер слайду 11

«Вакх»«Мадонна Брюгге»

Номер слайду 12

«П'єта»

Номер слайду 13

«Всесвітній потоп»«Мадонна Доні»«Створення Адама»

Номер слайду 14

«Страшний Суд»

Номер слайду 15

Рафаель Санті (1483 – 1520)Італійський живописець , графік і архітектор умбрійської , а потім і римської школи . За своє недовге життя став одним із найвідоміших і найбагатших художників.

Номер слайду 16

«Сікстинська Мадо́нна» Виконана ця картина близько 1512—1514 років на замовлення церкви святого Сікста у П'яченці, звідси і її назва.

Номер слайду 17

«Флорентійська пані з однорогом»«Донна Велата, сеньйора під покривалом»

Номер слайду 18

«Мадонна зі щигликом»«Мадонна з гвоздиками»

Номер слайду 19

Фреска «Афінська школа»

Номер слайду 20

Тіціа́н Вече́лліо 1480–1485 р. — 27 серпня 1576 італійський живописець епохи Високого та Пізнього Відродження, головний представник венеціанської школи. Мав великий вплив на творчість митців різних країн і епох.

Номер слайду 21

«Каяття Марії Магдалини» 1565

Номер слайду 22

«Шлях на Голгофу»«Коронування терновим вінцем»

Номер слайду 23

«Христос перед народом»«Богоматір в смутку»

Номер слайду 24

«Любов небесна і Любов земна»

Номер слайду 25

архітектура доби Відродження

Номер слайду 26

В моду знову увійшла:

Номер слайду 27

Вілла Фарнеза

Номер слайду 28

Собор Святого Петра

Номер слайду 29

Франсуа́ Рабле́ (1494 -1553 ррфранцузький письменник, відомий своїм сатиричним романом «Гаргантюа і Пантагрюель», також священик, лікар, ботанік.

Номер слайду 30

«Гаргантюа та Пантагрюель» дослівно «Життя Гаргантюа та Пантагрюеля» Твір розповідає про пригоди двох гігантів, — батька Гаргантюа та сина Пантагрюеля. Просякнутий сатирою на тогочасне французьке суспільство, написаний вульгарною, грубою мовою з використанням туалетного гумору, сповнений сцен насильства. Він був заборонений цензурою Сорбонни. Водночас він був популярний у читачів, які відчували в ньому сильне гуманістичне спрямування

Номер слайду 31

Нікколо́ ді Берна́рдо дей Макіаве́ллі (1469- 1527) державний секретар Флоренції, політичний діяч, мислитель, гуманіст, поет і драматург. Його часто називають батьком сучасної політичної філософії та політології.

Номер слайду 32

у своїй праці «Державець» Макіавеллі описав аморальну поведінку: нечесність й вбивство невинних, як нормальну й ефективну в політиці. Він закликав до таких дій у багатьох ситуаціях. Сумнозвісна знаменитість книги витікає з твердження, що вона дає «злі поради тиранам, щоб допомогти їм утримати владу». Ця книга посіла позицію під номером 31 у Рейтингу 100 найкращих книг усіх часів за версією журналу «Ньюсвік»

Номер слайду 33

Міге́ль (Міґе́ль) де Серва́нтес Сааве́дра (1547 – 1616) іспанський новеліст, драматург і поет, класик світової літератури («Галатея», «Дон Кіхот», «Мандри Персилеса та Сигізмунда», «Прикладні новели»). Відомий, насамперед, як автор роману «Дон Кіхот», який багато критиків називають першим сучасним романом та одним із найкращих творів світової художньої літератури.

Номер слайду 34

Ера́зм Ротерда́мський (1466 або 1469-1536)голландський теолог та мислитель, був найвизначнішим знавцем латини своєї епохи. Його твори — взірець чистої класичної мови. Усе життя залишався вірним католиком, хоча й критикував церкву за надмірність

Номер слайду 35

Сторінка з першого видання «Похвали Глупоті»Пам'ятник Еразму в Ротердамі

Номер слайду 36

Живопис Північного Відродження

Номер слайду 37

Ян ван Ейк «Портрет подружжя Арнольфіні»

Номер слайду 38

Ієронім Босх«Човен дурнів»

Номер слайду 39

«Сад земних насолод» — найвідоміший триптих Ієроніма Босха, який отримав свою назву за темою центральної частини, присвяченої гріху хтивості — Luxuria. Оригінальна назва цієї роботи Босха достеменно невідома. «Садом земних насолод» триптих назвали дослідники. В цілому, жодне з наявних на сьогоднішній день тлумачень картини не визнано єдино вірним. Більшість теорій про значення картини розвинені в XX столітті.

Номер слайду 40

Пітер Брейгель Старший. Статуя Пітера Брейгеля Старшого, що встановлена неподалік церкви Діви Марії в Брюсселі, де він похований.

Номер слайду 41

«Нідерландські прислів'я»

Номер слайду 42

Альбрехт Дюрер«Дикий заєць»

Номер слайду 43

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
24 жовтня 2022
Переглядів
1145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку