Гурткове заняття на тему: "Різдво на Україні"

Про матеріал

Гурткове заняття на тему: "Різдво на Україні" - електронна презентація до гурткового заняття для учнів та педагогів гуртка "Кулінарії" з професії "Кухар"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гурткове заняття на тему:

Номер слайду 2

Мета: ознайомитися із звичаями і традиціями святкування Різдвяних свят на Україні; ознайомитися із традиційними стравами до Святого вечора; дізнатися цікаве та нове, поділитися традиціями святкування у Ваших місцевостях та родинах

Номер слайду 3

На Україні підготовка до Різдва починається 2 січня. До приходу Різдва на Україні люди намагаються впоратися з усією важливою роботою.

Номер слайду 4

До Різдвяних свят господині ретельно прибирають будинок, застилають нові скатертини, намагаються зробити обновки.

Номер слайду 5

З 4 січня українці заготовлюють усі необхідні продукти для приготування святкової різдвяної вечері. За традицією, на Святвечір (Різдво) готують 12 пісних страв.

Номер слайду 6

Традиційно 12 страв готується тому, що вважається, що впродовж року місяць "обходить" 12 разів землю. Кожному місяцю українці присвячують по одній страві.

Номер слайду 7

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: кутю (варену пшеницю, до якої додають мак, мед, родзинки, волоські горіхи)

Номер слайду 8

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: узвар (відвар з сушених фруктів: груш, яблук, слив, вишні)

Номер слайду 9

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: гречану або пшоняну кашу

Номер слайду 10

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: квасолю

Номер слайду 11

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: варений горох

Номер слайду 12

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: гриби

Номер слайду 13

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: пісні пироги з капустою або ягодами

Номер слайду 14

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: вареники

Номер слайду 15

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: голубці з рисової каші в капустяному листі

Номер слайду 16

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: коржі з маком

Номер слайду 17

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: капусняк (борщ з капусти, який заправляють пшоном і соняшниковою олією)

Номер слайду 18

За звичаєм, кожен член сім'ї в різдвяний вечір має бути удома. Для родичів і інших відсутніх членів сім'ї ставлять на столі дві тарілки і склянки для узвару.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Після закінчення вечері співають колядки.

Номер слайду 21

КОЛЯДУВАННЯ

Номер слайду 22

КОЛЯДУВАННЯ

Номер слайду 23

На Волині, Поділлі і Галичині після Вечері проводяться народні ворожіння.

Номер слайду 24

Наступного дня уся сім'я йде в церкву на урочисте Різдвяне богослужіння.

Номер слайду 25

Цього дня прийнято щедро пригощати гостей, а також ходити в гості до  хороших знайомих, кумів, друзів і сусідів.

Номер слайду 26

ВЕРТЕП Давню традицію має й український звичай від Різдва виступати з вертепом.

Номер слайду 27

Хоча це свято з’явилося давно, в наші дні багато людей теж із задоволенням святкують Різдво, люблять ходити до церкви, слухати різдвяні проповіді, а також співати Різдвяні колядки.

Номер слайду 28

Традиції та вірування на Водохреща (Йордан) Йордана (або Ордана, Водохреща, Богоявлення) – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа.

Номер слайду 29

19 січня закінчувався дванадцятиденний період святок, а тому останній день цього періоду супроводжувався різними магічними діями та повір’ями. У світоглядному плані Водохреща — це свято єднання людських душ і народження нових надій. Щороку, очищуючись освяченою водою, ми ніби заново народжуємося, залишаючи в минулому сварки, невдоволення і образи.

Номер слайду 30

Давнє свято вшанування Води Своїм корінням Водохреща сягає найдавніших дохристиянських часів. Тоді воно було святом вшановування Води, яка є праматір’ю світу. Наші предки знали, що вода є носієм інформації, і тому не лише намагалися у цей час відгадати майбутнє, але й скоригувати його засобами обрядовості. Кожне слово, кожна дія і кожна думка в ці дні була надзвичайно відповідальною.

Номер слайду 31

Недаремно ж під час свят віруючі люди стережуться не лише поганих слів, але й поганих думок. Адже думка теж матеріальна. Тепер у нас ставлять каплички над криничками, джерельцями, потоками… І саме тут найчастіше з’являються чудотворні ікони. Свято ж вшанування води тепер приурочене «таїнству» хрещення Ісуса Христа. Проте, його основу становлять давні народні мотиви.

Номер слайду 32

Другий Святвечір Надвечір’я Богоявлення – 18-те січня — українці відзначають святковою трапезою, що носить сімейний характер. Називають її по-різному: «Бабин вечір», «Голодна кутя», «Другий Святвечір», «Голодний Святвечір», «Водохресний Святвечір»… Віруючи від ранку і до вечора цього дня постують, а сідають до столу тільки після служби у церкві та освячення води, яку вживають натщесерце для зцілення душі і тіла.

Номер слайду 33

Освяченою водою господар колись також кропив усіх членів сім’ї, хату, подвір’я, господарські будівлі, домашню худобу, сільськогосподарський реманент. Кропилом служив пучечок колосків із «дідуха», або із засушених васильків. Водночас, один із членів родини писав крейдою або олівцем хрести на хатніх речах, дверях, вікнах, одвірках, господарських спорудах.

Номер слайду 34

В деякихих регіонах України вважали, що на третю, останню кутю — «Голодну кутю» — подавати слід 12 пісних страв, та вже не запрошували святих душ, які, вважалося, знову повертаються на «той світ», а тому це й для них був голодний Святвечір. На вечерю подаються лише пісні страви. У дохристиянських ритуалах обряд «Голодної куті», перш за все, спрямовувався на випровадження злої сили зими та закликання заможності, здоров’я і достатку весни.

Номер слайду 35

Дякую за увагу Підготувала викладач ДНЗ «Чортківське ВПУ» Садовська Надія Ігорівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Датченко Ірена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шамрило Юрій Іванович
    Гарна розробка для виховних заходів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Василюк Марія Михайлівна
    Використаю у своїй роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Маркіна Ірина Геннадіївна
    В матеріалі поєднані національні традиції та кухня, що відповідає майбутній професії учнів - кухарів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
4 березня 2018
Переглядів
3539
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку