Гурток "Заради життя на Землі"

Про матеріал
Квітникарство – це ознайомлення з теоретичними основами біології та екології квіткових рослин, з асортиментом видів, форм, сортів квітково-декоративних рослин; вивчення декоративних якостей різних видів та їх використання в дизайні ландшафту, інтер’єру, флористиці, опанування технології розмноження та вирощування декоративних рослин.
Перегляд файлу

Заради життя на Землі

 

Останнім часом масштаби забруднення атмосфери, особливо у великих міських конгломераціях, настільки величезні, що природні процеси метаболізму та розбавляюча здатність атмосфери і гідросфери не в змозі нейтралізувати шкідливий вплив господарської діяльності людини. У зв’язку з цим виникає гостра необхідність вирішення питання оздоровлення міського середовища, виходячи з позицій урбоекології, біогеоценології, рекультивації порушених земель та ландшафтів, ландшафтної архітектури та фітомеліорації. Важливим моментом у цьому є формування стабільного рослинного покриву в сучасному місті (урболандшафті), який включає в себе деревну рослинність скверів та парків, газони, клумби, квітники, залишки лучних та степових угруповань.

З метою виховання когорти майстрів зеленого господарства, які б керувалися суто науковими підходами до формування садово-паркових композицій різноманітного призначення та створення стійкого рослинного покриву як у міських системах, так і у приватному секторі на кафедрі екології було сформовано ряд спеціальних курсів даного спрямування.

Одним із провідних курсів є “Ландшафтне проектування”, завданням якого є реалізація в натурі проектів ландшафтної архітектури, що створені на основі комплексного оцінювання екологічних факторів середовища з природними та штучними елементами, розкриття теоретичних та методичних аспектів проектування різних типів об’єктів ландшафтного дизайну.

В ході теоретичного та практичного курсів студенти вивчають основні поняття, методику та основи архітектурного планування; теоретичні, практичні, методичні, екологічні, архітектурно-планувальні та естетичні особливості ландшафтної архітектури; конструктивно-планувальні структури садово-паркових об’єктів та функціонально-планувальні схеми; художні засоби ландшафтних композицій; основи ландшафтних креслень та зображень.

Одним із розділів “Ландшафтного проектування” є “Архітектурне планування”, вивчення якого присвячено різноманіттю малих архітектруних форм у садово-парковому мистецтві, принципам та правилам їх використання. Це значно розширює арсенал дизайнера при виборі варіантів декоративного оформлення конкретних об’єктів озеленення.

Невід’ємними компонентами ландшафтного дизайну є грунтовні знання про деревну, кущову та трав’янисту рослинність, що використовується у процесі формування певних об’єктів озеленення. Для детального вивчення кожного з цих складових студентам запропоновано курси “Декоративної дендрології”, “Квітникарства”, “Композиції та фітодизайну”.

У системі озеленення сучасного міста деревна рослинність відіграє чи не найголовнішу роль у формуванні декоративних композицій ландшафтного дизайну через свою універсальність, відносну невибагливість до умов середовища, простоту створення та догляду. Окрім того, наявність великої кількості високодекоративних зелених насаджень та ландшафтних композицій на території міста чи приватного сектору сприяють формуванню позитивного враження від його естетичного вигляду.

Метою курсу «Декоративна дендрологія» є ознайомлення студентів із широким асортиментом рослин, що використовуються у декоративному озелененні різноманітних ландшафтів, навчити формувати високоестетичні, біологічно стійкі, довговічні та декоративні ансамблі із застосуванням деревних рослин на основі їх морфологічних, еколого-біологічних та декоративних особливостей; вивчення основних понять загальної дендрології, видового складу деревних рослин, кущів, напівкущів, кущиків та ліан, що використовуються в зеленому будівництві; вивчення їх біологічних та декоративних якостей та властивостей, технологічних особливостей вирощування, підбору, посадки та застосування у ландшафтній архітектурі.

В арсеналі сьогоднішніх квітникарів-декораторів незліченна кількість варіантів квіткового оформлення відкритого та закритого грунту, а способи надзвичайно різноманітні – клумби, бордюри, рабатки, міксбордери, партери, солітери, модульні квітники, міксбордери, групи, квіти у вазонах, кашпо, квіткові килими тощо. Квіткове оформлення базується на принципах не лише ландшафтної архітектури, а й мистецького чуття, лишаючи широкі простори для власного смаку, стилю та дизайну. Проте створення квіткових шедеврів потребує неабиякого арсеналу знань та практичних навичок, оскільки квіткове оздоблення повинно підкорятися загальній композиційній ідеї.

Навчальна дисципліна “Квітникарство” – це ознайомлення з теоретичними основами біології та екології квіткових рослин, з асортиментом видів, форм, сортів квітково-декоративних рослин; вивчення декоративних якостей різних видів та їх використання в дизайні ландшафту, інтер’єру, флористиці, опанування технології розмноження та вирощування декоративних рослин.

Після вивчення теоретичного матеріалу студенти володіють основними поняттями про декоративні квіти як матеріал для формування об’єктів ландшафтної архітектури; знають основних представників групи квітково-декоративних рослин та їх використання на об’єктах озеленення, основні правила та закономірності поєднання квітково-декоративних рослин у різноманітних композиціях як відкритого грунту, так і озелення інтер’єру чи використання квіткових рослин для декору закритих приміщень (букети, композиції, ікебана, бонсай тощо).

Останнім часом розвиток декоративного садівництва відкритого та закритого грунту набув широкого розмаху. При цьому складання композицій із квітів, квітковий дизайн та використання його в інтер’єрі займає паралельні позиції з ландшафтним дизайном, не поступаючись йому ані у популярності, ані у виборі матеріалів та методів роботи, ані у декоративному значенні.

Основну увагу при вивченні курсу “Композиція та фітодизайн” спрямовано на розгляд загальних питань декоративного садівництва захищеного ґрунту, ознайомлення з основними декоративними кімнатними рослинами, принципами і методами їх компонування та розміщення в інтер'єрі, розгянуто основні елементи декоративного озеленення інтер'єрів і прийоми вирощування кімнатних рослин. Разом із тим проходить ознайомлення з принципами аранжування квіткових рослин, засобами композиції, рослинними матеріалами, штучними матеріалами, які при цьому використовуються, прийомами святкового прикрашення інтер'єра, основами композицій із сухого матеріалу.

Основими завданнями курсу є детальне вивчення різноманітності кімнатних рослин, їх морфологічних та еколого-біологічних особливостей, особливості їх використання в озелененні інтер’єру, а також розгляд композиційних прийомів фітодизайну.

Після вивчення курсу “Композиція та фітодизайн” студенти знають видове різноманіття кімнатних рослин, їх основні еколого-біологічні та декоративні властивості; агротехніку вирощування рослин закритого грунту; особливості підбору рослин для інтер’єрів різного типу; композиційні закономірності поєднання різних рослин; основи флористики.

У теоретичній частині курсу “Озеленення населених міст” студенти знайомляться з типами та видами зелених саджень, їх нормами в населених територіях, роллю рослинності у формуванні міського середовища. Разом із тим проходить вивчення стилів садово-парковго мистецтва, основ планування скверів, парків, селітебної забудови, озеленення вулиць, площ, магістралей.

Таким чином, вивчення студентами повного комплексу курсів дає їм всебічне розуміння процесу формування рослинності на різноманітних територіях, озброює їх засобами та методами ландшафтного проектування і дизайну, відкриває широкі перспективи для реалізації власного потенціалу та фантазії у галузі садово-паркового мистецтва.

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
8 березня 2023
Переглядів
175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку