Halloween план-конспект свята

Про матеріал
сценарій- розробка англомовного свята Хеловін для учнів 10-11 класів або студентів 2-3 курсів студентів коледжів
Перегляд файлу

Харківський фаховий коледж будівництва архітектури та дизайну

Розробка святкового онлайн-заходу з англійської мови
«Halloween».

Викладач англійської мови:
Хажевська Є. М.

Дата проведення: 26.10.2022 р.

Група: А-32

Тема: Хеллоуін.
 

Мета:
• виховувати допитливість та стимулювати всебічний розвиток здобувачів освіти;
• поширити знання про свята й традиції в країні мову якої вони вивчають;
• розвивати навички аудіювання та говоріння;
• прищеплювати студентам  інтерес до вивчення англійської мови, народних звичаїв і традицій, культурної спадщини іншого народу;
• стимулювати здобувачів освіти виховувати в собі особистість;
• розвивати творчий потенціал здобувачів освіти, критичне мислення;
• розвивати інтелектуальні та емоційну сфери особистості молоді, її пізнавальні інтереси;
• підвищувати рівень мотивації вивчення іноземних мов;
 

Обладнання: комп’ютер з програмою Zoom, медіа оформлення: музичний супровід, добірка фото, презентація до свята, відеоматеріал, творчі роботи студентів до свята( гарбузи у формі «Ліхтаря Джека»,плакати, павутиння,маски,гірлянди) .
 

                                                    Хід заняття   Procedure:
І. Організаційна частина  Organizational Part
1.Привітання та зазначення мети свята Greeting and Aim
Слово вчителя.

I’m glad to see all of you today as this time we have an unusual holiday. Look at the monitor.  I hope you have already felt the atmosphere of Halloween.
We will take a trip to the interesting world of mystery and learn as much as we can about it. And now we are going to start our trip.
Be active and get pleasure! Meet our participants!
 

 

Незабаром нас очікує дещо контроверсійне свято. Для когось Гелловін – це можливість стати казковим чудернацьким створінням і повеселитися з друзями. А хтось вважає, що це "диявольське святкування, яке не повинно з'являтись у лексиконі українців". Що ж, у кожного своя думка. Але яке ж все-таки відношення Гелловін має до України?             

По суті, ніякого. Якщо не брати до уваги той факт, що останніми роками свято стає все популярнішим серед української молоді. Ви, мабуть, скажете, що це неповага до власних звичаїв, чи, боронь Боже, диявольські забави.

Звичайно, ми повинні перш за все дотримуватись своїх власних традицій, але потрібно поважати й інші культури. Інакше нам не стати частиною світової спільноти, до якої ми так прагнемо. А коли ми навчимося адекватно сприймати інші культури, зможемо поділитися зі світом і своїми звичаями та традиціями. Головне, щоби цей процес відбувався без упереджень та забобонів.

І те, що в цей день дітлахи перевдягаються у різноманітні костюми, деколи й не дуже "світлі" та "добрі", ще нічого не означає.

Давайте зануримось в історію і все ж таки спробуємо зрозуміти не лише причини виникнення Гелловіну, а й його безпосередній зв.язок із нашими українськими обрядами та традиціями.

 

Ярош А.

Виявляється, свято досить старовинне. Окрім того, свято не тільки американське, його здавна відзначають багато англомовних держав. Що ж тут поганого? Не тільки кельти вірили у те, що душі померлих можуть відвідувати живих. Слов'яни (особливо українці), наприклад, періодично здійснювали обряди під назвою "Діди", "Баби" та "Діти" для поминання померлих родичів. У відповідні дні люди йшли на могили рідних і вшановували їх, приносячи гарячі поминальні страви (вважалось, що духи могли вдихати запах цієї їжі). А під час сімейних трапез на столі з'являлись додаткові столові предмети для гостей з потойбіччя. Окремо згадувалось ім'я кожного предка.

Приступа Є.

А ще, якщо пригадуєте, різдвяною прикрасою столу в українців споконвіків був дідух, який символізував не тільки врожай та добробут, а й предка, зачинателя та оберега роду, тобто мав пряме відношення до вищезгаданого обряду. Цей символ не є насправді християнським, він має язичницьке коріння. Наші предки вірили, що це дух всіх дідів-попередників роду. Коли з'явилось християнство, такі обряди не зникли, але дещо змінились, саме тому важко прослідкувати, які традиції були язичницькими, а які додались з часом.  

 

 

Мережко Є.

День усіх святих – християнське свято, під час якого віряни вшановують всіх церковних святих. Його відзначають 1 листопада і вважають одним з найважливіших у календарі. Кажуть, що дата була обрана не випадково, а саме через кельтський Савин. Першопрохідцями, що почали святкувати День всіх святих, були ірландці та англійці (від яких фактично і походить Гелловін). Вважається, що язичницькі традиції, яким не було місця у християнському святі, на кшталт перевдягання і задобрення нечистої сили солодощами, втілились у Гелловіні, який відзначають напередодні.

 

Скорова М.

Але повернімося до кельтів. Вони вважали, що, окрім душ померлих, на землю цього дня може потрапити і різна нечисть: домовики, відьми, бісенята й інші бешкетники (які є і в українських древніх віруваннях також!). Відповідно маскування було всього лиш спробою обдурити злих духів. Люди вірили в те, що відьми, злі феї та мерці можуть викрасти їхніх дітей, тому перевдягали малечу у страхітливі костюми, аби збити з пантелику нечисть. А ще від потойбічних сил намагались відкупитись, насипавши повну торбу ласощів та смаколиків. Мабуть, про це дізнались малі бешкетники і вирішили скористатись ситуацією на власну користь.

Рудько М.

А перевдягання і в нашій культурі є. Щоправда, українська молодь змінює образ взимку: на Різдво чи під час Маланки. А якщо ви таки хочете відчути справжній дух святкування, завітайте на зимовий карнавал "Маланія", що відбувається у Тернопільській області. Це одне з найгучніших гулянь у цей день. З Різдвом і так все зрозуміло: ходить переодягнений вертеп та й співає колядок. Щоправда, окрім чортеняти, негативних персонажів там не так багато. Та давайте не будемо забувати, що й на Гелловін дехто принцесами та тваринками наряджається.

 

 

Галищева А.

Повернімось до Гелловіну. Є теорія, що це святкування має християнське підґрунтя. Точніше не свято, а сама назва. Люди спочатку називали цей день the mass of all Hallows – меса Всіх святих, відповідно вечір напередодні назвали All Hallows Eve – передвечір'я усіх святих. З плином часу назва модифікувалась у знайомий нам Гелловін.

Незмінним і найвідомішим символом Гелловіну є так званий Ліхтар Джека. Ви його знаєте – гарбуз із вирізаним обличчям і сяючими оченятами. З ним пов'язана не менш цікава легенда. Розповідають, що жив колись в Ірландії коваль на ймення Джек – пияк і скнара. Однак хитрому парубкові вдалось двічі обдурити диявола і вторгувати собі кілька років життя. Коли ж таки прийшов його час, Небеса не бажали прийняти Джека, а через договір з Дияволом до пекла він потрапити також не міг. Душі чоловіка довелось блукати землею. Наостанок Джек одержав тільки дві розпечені вуглинки, які помістив у гарбуз замість ліхтаря. Одні кажуть, що цей подарунок дали йому Небеса. Інші стверджують, що це був останній дарунок з пекла, який мав освітлювати йому шлях у вічній темряві. У будь-якому випадку цей специфічний ліхтарик використовують для тих же цілей, що й перевдягання – захист від нечисті.  

 

Слово вчителя

Що ж, підіб'ємо підсумки. Першими цей день почали святкувати кельти. Християни, намагаючись викорінити язичницькі звичаї, спробували замінити одне святкування іншим. Та, незважаючи на всі намагання церкви, люди не захотіли відмовитись від своїх древніх традицій. Хоча це не перший такий випадок, адже і в наших віруваннях християнські традиції тісно переплелись з язичницькими обрядами.

Зрозуміло, що більшість людей з осторогою сприймають той момент, що в їхній культуру раптом просочується щось нове і невідоме. Що ж, можливо, коріння у нього таки й не християнське, та наші прадіди теж своїх богів мали.

З іншого боку, це один день в році, коли молоді люди можуть дозволити собі побешкетувати, "перейти на бік зла" і просто повеселитись. Це ж не означає, що в їхній свідомості щось зміниться і вони залишаться такими назавжди. Хіба ж не так?

Можливо, з точки зору християнства, нам важко зрозуміти мотиви святкування такого чудернацького дня. Однак це теж частина всесвітньої культури, всесвітньої спадщини. Та й що поганого, якщо завдяки таким святам діти можуть повеселитись, а молодь – розважитись? Головне — навчитися усе правильно сприймати і вміти вчасно зупинитись ;)

 

Веселого вам Гелловіну! :)

Вірш (читає студентка Ярош А.)

It’s Halloween. It’s Halloween.

The moon is full and bright.

And we shall see

What can’t be seen on any other night!

 

In masks and gowns

We haunt the street

And knock on door for trick-or-treat

Tonight we are the King and Queen!

For tonight is Halloween!

 

Teacher:

Soon we will celebrate Halloween. Try not to be afraid of witches, wizards, skeletons, vampires, ghosts. Have fun!
Children usually say:

This is the night of Halloween
When all the witches might be seen
Some of them black, some of them green;
Some of them like a turkey bean.

ІІ.Основна частина  Main Part
 

1. Перегляд відео матеріалу   Watching a Movie about the way of celebrating Halloween by the children in England

1) Pre-watching activity
Halloween is an old English holiday. It is in the last night in October. This holiday comes from Ireland and Scotland. Old and young take part in the festivals. People usually wear scary masks of witches and wizards, because they say: “Ghosts and witches come out on Halloween”.
 

2) Watching movie

3) Post-watching activity
1. How do people celebrate Halloween in general?

On October 31st many children like to have parties. They dress up as witches, ghosts, goblins, hags, monsters, devils, vampires, werewolves or anything else scary like Frankenstein, Batman and a Spiderman or other TV characters they are fond of.
Boys and girls take pumpkins and bags and go along the streets, knock on the doors of the houses. They ask a traditional question “Trick or treat!” .
 

2. What are the treats for Halloween?

People give children a treat – an apple, some sweets, pieces of a pie. If they don’t, children play a trick on them.
 

3.What  costumes do they wear?

4.How do they usually prepare for the party?

II Огляд творчих робіт студентів ( Creative works of students)

III Робота з презентацією до свята ( New words)

Find the Halloween words

s k e l e t o n j

a m o n s t e r a

h b c s o w r a c

a m a s k d j x k

l w t r e a t y o

l i g o b l i n l

o t z f e l b v a

w c a o i t a m n

e h g h o s t k t

e t b e l u h m e

n i t r i c k o r

a l p u m p k i n

Keys: skeleton, pumpkin, mask, goblin, treat, ghost, trick, monster, witch, jack-o'-lantern.

 

IV Робота з текстом (Working with a text). Читання та переклад. Робота з новою лексикою.

Let’s do a test!
1. Halloween is on the 31st of _______.
a) November b) October c) December
2. On this day children dress up as ___________ .
a) their neighbours b) usual c) witches and ghosts
3. On this holiday children visit __________.
a) their neighbours’ houses b) English-speaking countries c) ghosts, witches or devils
4. Pumpkins with ____________ inside are usual decorations.
a) chocolate b) candles c) candies
5. When children ask “trick or treat?” the neighbour has to give them a treat ___________.
a) usually water b) usually candles c) usually chocolate

 

1) Questionary
Witch 1: Now it’s time of a questionary. Answer the following questions to understand what we know about the history and traditions of Halloween. So, let’s start!
1) What is the other name of Halloween? (The night of the ugly pumpkin, The night of forest spirits, The night of floating apples, The Magic night ).
2) What is the symbol of Halloween? ( intagliated melon, cut out pumpkin, cut out watermelon, cut out aubergine).
3) It was considered the souls of the dead had moved into… (plants, animals, birds, fish).
4) In order to protect yourself from the dark forces you should… (go with a included flashlight, spit over your left shoulder, to whisper the spell, wear masks).
5) On this day you shouldn’t …( offend, damn, laugh, cry).
6) On this night the girls were told fortunes. What was considered to be wrong? (the poured water, the broken glass, the falling candlestick).
7) Halloween is celebrated rather interesting in Mexico. The houses are constructed family altars with pictures of the departed, decorate them with flowers and "pampered" dead with… ( champagne and pineapples, chocolates and beer, lemonade and nuts, tequila and lemons).
8) On Halloween the children knock on the doors and cry: “Treat or trick!”. The masters of the houses should give them some… ( sweets, money, clothes, paper).
Witch 2: Well done!
Keys: skeleton, pumpkin, mask, goblin, treat, ghost, trick, monster, witch, jack-o'-lantern.

 

ІІІ. Заключна частина   Final Part
 

  1. Домашнє завдання  (Home task)
     

Перейдіть за посиланням та виконайте тест. Перевірте свої знання!

 

https://naurok.com.ua/test/halloween-1759119.html

      2. Оцінювання  та підведення підсумків (Summary, putting marks)
 

docx
Пов’язані теми
Англійська мова, Сценарії
Додано
16 січня 2023
Переглядів
463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку