Hand-made: прикраси з натуральних матеріалів

Про матеріал
Всім нам час від часу хочеться щось робити своїми руками, створювати красу і ділитися цим досягненням зі світом. Виготовлення виробів з натуральних матеріалів можна зарахувати саме до такої категорії захоплень. Робота з натуральним матеріалом не тільки заспокоює, допомагає відволіктися від буденності, але й допоможе створити чудові прикраси.
Перегляд файлу

Департамент з гуманітарних питань Кам’янської міської ради

Комунальний заклад «Станція юних техніків»

Кам`янської міської ради

 

 

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

«Hand-made: прикраси з натуральних матеріалів»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівник гуртка «Народні ремесла України»  

Толстоброва Світлана Костянтинівна            

 

 

 

 

 

м. Кам’янське

2019 р.

Тема: Hand – made прикраси з натуральних матеріалів

Мета: ознайомити з поняттями, пов’язаними з історією та декоративними особливостями плетіння солом’яних виробів; навчити  плести із соломи,  розвивати уяву,  інтерес до роботи з натуральними матеріалами, виховувати почуття поваги до українських народних ремесел.

Наочні посібники: зразки солом’яних прикрас.

Обладнання та матеріали:

  • Розгладжені солом’яні стрічки - 2 шт;
  • Розпущена соломинка -  4 шт;
  • Льон, овес, мак та житні колоски;
  • Шматок тканини «Мішковина» 10х10 см;
  • Нитка коричневого кольору №40;
  • Атласна стрічка червоного кольору;
  • D:\фото лена ив\IMG_20190404_093340.jpgМагніт.

 

Інформаційні матеріали

Всім нам час від часу хочеться щось робити своїми руками, створювати красу і ділитися цим досягненням зі світом. Виготовлення виробів з натуральних матеріалів можна зарахувати саме до такої категорії захоплень. Робота з натуральним матеріалом не тільки заспокоює, допомагає відволіктися від буденності, але й  допоможе створити чудові прикраси.

Виготовлення різноманітних виробів з природного матеріалу — відмінне хобі, не тільки  для дітей, а й для дорослих, що дає змогу отримати  від процесу масу позитивних емоцій. Красивий виріб стане відмінним подарунком або вдалим доповненням до інтер'єру, адже вироби hand-made цінуються набагато дорожче, ніж однотипні речі з магазину.

Hand-made – це креативна і оригінальна робота, виконана своїми руками. Це метод самовираження і відмінна терапія від депресії і поганого настрою, що розкриває внутрішній світ людини, душа переповнюється дивовижними відчуттями.

Рукоділля багатьох відволікає від насущних проблем і допомагає знайти шляхи їх вирішення. Будь-яка людина, маючи руки і трохи фантазії, може створити безліч чудових речей.

Для багатьох цей вид мистецтва – прекрасна можливість для самовираження, бо  майстриня вкладає у виготовлення виробу душу.

З появою першої людини на Землі з’явилося і рукоділля. З упевненістю можна сказати, що часи змінюються, а мода на прикраси і вироби ручної роботи не зникає. Звичайно, сучасні леді навряд чи одягнуть на себе намиста, зроблені з кісток тварин, але із задоволенням придбають намисто з натуральних каменів, дерева та інших природних матеріалів.

Причини популярності hand-made криються в  оригінальності та самобутності кожної дрібниці. Речі, зроблені своїми руками, несуть в собі любов і тепло людського єства. Це мистецтво сповідує філософію збереження ресурсів Землі, повторно використовуючи матеріали для роботи. Майстри для створення своїх шедеврів використовують тільки натуральні складові.

Неповторність стилю цих незвичайних виробів ставить їх в один ряд з виробами відомих кутюр’є. Виконані за індивідуальним замовленням, вони виглядають «не як у всіх», вважаються більш модними, ніж ті, що можна зустріти де-небудь ще.

Кожна особистість хоче бути індивідуальністю, зберігати оригінальність в одязі і особливість в самовираженні. Неповторна унікальність і незвичність виробів, виготовлених в єдиному екземплярі, робить їх незабутнім подарунком. В даний час багато батьків намагаються прищеплювати своїм дітям любов до традицій свого народу, до витоків предків.

Прикраси hand-made є стильним аксесуаром для кожної жінки. Вони унікальні і неповторні. Біжутерію можна створювати з бісеру, дроту, дерева, натуральних каменів, за допомогою сухоцвітів і епоксидної смоли. Також можна використовувати такі предмети: морські мушлі, глину, насіння рослин, їх бутони, ягоди і листя.

 

 

Тому сьогодні ми з Вами створимо прикрасу з натуральних матеріалів, а саме з колосків житньої пшениці, маку, вівса, льону та мішковини. В давнину робили обереги з цих матеріалів:

  • колоски жита – символізували здоров’я та життя;
  • колоски  вівса було оберегом краси та багатства;
  • мак – охороняв від різних наврочень;
  • льон уособлював материнську любов та вірність;

 

 

Цветы из мешковины

Виходячи з назви, тканина мішковина призначається для виготовлення ємності для сипучої тари, відомої всім як мішок. Однак цей міцний, натуральний і недорогий матеріал знаходить чимало застосувань, в тому числі і в модному дизайні. Ця перевірена часом міцна і надійна тканина успішно конкурує з сучасними видами текстилю, і попит на неї не зменшується.

Різновиди і властивості

Традиційно сировиною для мішковини служили товсті і міцні волокна з рослинної сировини, в залежності від яких вона може мати сірий, коричневий або жовтуватий відтінок. Сучасна тканина може бути і синтетичною. Основними видами сировини для цього матеріалу, який виготовляють методом полотняного переплетення, є:

  • Конопля (пенька). Це найбільш міцна тканина, яка добре переносить багаторазове прання при високій температурі.
  • Льон. Таку мішковину, яка є найбільш поширеною, виготовляють з внутрішніх луб'яних волокон лляного стебла. Лляні мішки використовують, в першу чергу, для сипучих харчових продуктів, а також дрібнодисперсних будівельних матеріалів. Вони міцні, довговічні, добре перуться.
  • Джут. З волокон джуту, що росте в Індії, отримують міцну і грубу тканину світлого відтінку, яка погано вбирає воду, не псується і витримує температуру до 300 градусів.
  • Кенаф, або бомбейська пенька. Сировиною для такої мішковини служать волокна рослини, що росте в тропіках, ця груба міцна тканина виготовляється за кордоном.
  • Поліпропілен - сучасна тканина пакувальна на основі полімерних волокон.

Цей матеріал може виготовлятися також з суміші різних волокон. Основними властивостями всіх видів мішковини є:

  • міцність при пранні ;
  • повітропроникність;
  • хімічна стійкість і інертність;
  • стійкість проти комах;
  • невелика вартість.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологія виготовлення прикраси

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\листок 1.jpg
    Беремо дві розпущені соломинки, та кладемо внутрішнім боком одна на одну. Права соломинка лягає зверху лівої.

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\листок 2.jpg
    Загинаєм на край ліворуч праву соломинку, потім праворуч ліву. Утворилось дві бокові короткі соломинки та дві середні довгі. Короткі соломинки не плетуться, тільки довгі.

 

  1.  Ліву довгу соломину викладаємо зверху на короткуD:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\листок 3.jpg
    . Заводим під коротку ззаду і переводим до центру зверху на довгу ліву    соломину.

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\листок 5.jpg
    D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\листок 4.jpgПраву довгу викладаємо на ліву довгу соломину і на ліву коротку  соломину переводим під низ зверху лівої довгої соломини. Посередині повинен утворитися хрестик. Ці дії повторювати до кінця, доки дозволить довжина соломин.

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\листок 6.jpgВсі чотири кінці з`єднуємо разом та зв`язуємо міцно ниткою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Готових листочків повинно бути 2 штуки.

Виготовлення солом`яної квітки;

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 1.jpgБеремо дві розпущені та вирівняні соломинки і викладаємо так, щоб знизу був короткий хвостик, а вгорі довгий. Права соломинка повинна знаходиться зверху лівої.

 

 

 

 

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 3.jpgПраву соломину викладаємо, перегинаючи назад за ліву соломинку.

 

 

 

 

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 2.jpg
    Перевертаємо роботу до себе.
  2. Викладаємо п`ятикутником по колу два рази.

D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 4.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 5.jpgВикладаємо п`ятикутником по колу три рази.

 

 

 

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 6.jpg
    Викладаємо п`ятикутником по колу чотири рази.
  2. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 7.jpgВикладаємо п`ятикутником по колу п`ять разів.

 

 

 

 

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 8.jpgДві довгі соломинки беремо в праву руку разом, а в ліву дві короткі і міняємо їх місцями. Довгі переводимо назад, а короткі на перед, тобто робимо перекид.

 

 

 

 

 

 

 

  1. По центру утворюються короткі соломинки, а довгі по краю. Довгі соломини викладаємо п`ятикутником до кінця довжини соломин.

D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 9.jpg 

 

 

 

 

  1.  Кінці троянди повинні бути не менше 2-3 см.

D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 10.jpg 

 

 

 

 

  1. D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 11.jpgБерем в ліву руку всі чотири хвостика квітки і по часовій стрілці їх прокручуємо, потім міцно тримаючи, зв`язуємо.             

 

 

 

 

 

D:\ФОТО СЮТ\Литовченко Л.А\Фото соломка\троянда 12.jpgТроянда готова!

 

 

 

 

 

 

Збираємо роботу.

  1. Беремо льон, мак, овес та житні колоски та зв’язуємо ниткою в букетик.

D:\фото лена ив\IMG_20190404_093451.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Розщеплену соломинку прикладаємо до нитки на ніжці нашої квітки. Притискаючи один кінець соломинки ми  обертаємо її навколо ніжки

 

  1. Таким чином обертаємо й обидва листочка.

 

D:\фото лена ив\IMG_20190404_094200.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Беремо букетик зі злаків та прикладаємо до нього квітку та листочки. Перев’язуємо наш утворений виріб ниткою.

D:\фото лена ив\IMG_20190404_094337.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Кладемо наш букетик на клаптик мішковини та обмотуємо його.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Закріпляємо мішковину ниткою та атласною стрічкою.

D:\фото лена ив\IMG_20190404_103325.jpgD:\фото лена ив\IMG_20190404_103314.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Кріпимо магніт на наш виріб за допомогою термоклею.

 

  

 

 

 

 

 

         Висновки

Матеріали для наших прикрас нам дарує сама природа. Колоски житньої соломи, льон, мак, овес - це  природні натуральні матеріали з дуже світлою енергетикою. З них виготовляти різні прикраси одне задоволення, бо ці прикраси дарують не тільки красу та затишок, а й можуть слугувати ще й оберегом. Натуральні матеріали набувають все більшої популярності в handmade і декоруванні, тому такі прикраси завжди будуть актуальними.

 

 

docx
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
1024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку