Харчові розлади та їх запобігання.

Про матеріал
Освітні цілі: • ознайомити учнів із перебігом основних захворю¬вань шлунково-кишкового тракту; • ознайомити з наданням першої медичної допо¬моги в разі цих захворювань; • сформулювати правила гігієни нормального травлення; • провести антинікотинову, антиалкогольну пропа¬ганду.
Перегляд файлу

Біологія 8 клас   урок №12 дата проведення уроку

Тема уроку: Харчові розлади та їх запобігання.

 

Основні поняття і терміни: гігієна травлення, харчо­ві отруєння, сальмонельоз, ботулізм, холера, ін­фекція.

Тип уроку: закріплення, узагальнення і систематиза­ції знань.

Форма уроку: урок-семінар.

Обладнання: таблиця «Будова органів травлення», слайди «Вплив алкоголю і нікотину на організм людини», фотографії пошкоджених органів трав­лення з медичної енциклопедії, таблиці «Плоскі черви», «Круглі черви».

План уроку:

  1. Харчові отруєння
  2. Інфекційні захворювання
  3. Вплив алкоголю, нікотину і наркотиків на органи травлення
  4. Профілактика захворювань органів травлення

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

  1.    Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань

 

  1. Що ви знаєте про плоскі черви?
  2. Що ви пригадаєте про круглі черви?
  3. Чи мали ви коли-небудь харчове отруєння?
  4. Хто з вас хворів на хворобу Боткіна?

III. Мотивація навчальної діяльності

Як бачимо, захворювань травної системи є багато. Для того щоб прожити довге життя в повному здо­ров'ї, потрібно знати все про гігієну травлення, хар­чові отруєння та інші захворювання.

IV. Семінар

На уроці ми розглянемо інформацію про хвороби шлунково-кишкового тракту, яку ви готували з до­даткової літератури. Під час виступів учнів заното­вуйте основну інформацію у свої зошити.

1. Харчові отруєння (сальмонельоз, ботулізм)

Медична довідка (виступ учня)

Сальмонельоз спричинює бактерія сальмонела. Ця бактерія найчастіше уражає яйця та птицю. Викли­кає в людини гострий ентерит. Сальмонела прони­кає в кров та спричиняє гарячку, абсцеси.

Ботулізм — гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії — паличка ботулізму. Отруєння спостерігається після вживання м'ясних продуктів, овочевих і рибних консервів, ковбаси, солоної і копченої риби та інших продуктів, ін­фікованих збудником ботулізму. Ці бактерії вироб­ляють сильну отруту (токсини). Споживання 5 г інфікованого продукту може призвести до смерті людини.

2. Інфекційні   захворювання   (дизентерія,   холера, черевний тиф, вірусний гепатит)

Медична довідка

До лікаря звернувся хворий на поганий апетит. Лікар призначив аналіз шлункового соку. В лабора­торії роблять аналіз його складу. Досліджують шлу­нок за допомогою гастроскопа. Стінки шлунку можна фотографувати. Мініатюрний фотоапарат має срібну камеру, об'єктив якої не більший за го­лівку шпильки, але має добру роздільну здатність і широкий кут зору. Можна отримати й кольорові фотографії.

Досліджують шлунок і рентгенівськими променя­ми. Хворий випиває натще склянку рідкої барито­вої каші — сірчанокислий барій. На екрані рентге­нівського апарату видно, як проходить баритова суміш по стравоходу. Поступає в шлунок і рівно­мірно заповнює його. У місцях, де баритова суміш не заповнює всі складки шлунку, видно тінь. Лікар передбачає в такому випадку зміни стінок шлунку. Наступного дня проводяться такі ж обстеження кишечника.

Куріння спричиняє збільшення слиновиділення й пожовтіння зубів, токсикоз організму, запалення стінок шлунку. Алкоголь може бути причиною раку підшлункової залози. Симптоми цього захворюван­ня такі: ниючий біль у верхній ділянці живота, який віддає в спину. До інших симптомів належить втрата апетиту, зменшення маси тіла та жовтяниця. Рак мо­же поширюватися з головки підшлункової залози до дванадцятипалої кишки. А також через системний кровообіг до печінки і легень.

Алкоголь та нікотин можуть призвести до виразок, хронічного запалення кишок, подразнень товстої кишки та жовчнокам'яної хвороби (розповіді учнів про названі захворювання).

Обговорення доповідей з одночасним заповненням таблиці

 

 

Захворювання

Причини виникнення й симптоми

Заходи профілактики

Харчові

отруєння

Виникають унаслідок потрапляння до

організму з їжею отруйних продуктів

біологічної або небіологічної природи.

Ознаки: біль у животі, блювота, пронос,

 головний біль, запаморочення

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів

Сальмонельоз

Виникає внаслідок потрапляння до

організму бактерій з роду сальмонел

від хворих або здорових (бактеріоносії)

людей або тварин. Ознаки: біль у животі,

блювота, пронос, головний біль,

запаморочення

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів,

не забруднених бактеріями

(м’яса, молока, яєць)

Ботулізм

Виникає внаслідок потрапляння до

організму токсину, який виробляють

палички ботулізму. Бактерії інфікують

м’ясні, овочеві й рибні консерви, солону

й копчену рибу, ковбасу. Ознаки:

біль у животі, головний біль, запамо-

рочення, блювота, запори, порушення

зору, мови, ковтання й дихання

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів

і тільки відповідно до

терміну придатності.

Дотримання правил

зберігання й кулінарної

обробки продуктів

Дизентерія

Виникає внаслідок потрапляння до

організму дизентерійної палички (бак-

терійна дизентерія) або амеби (амебна

дизентерія) через молоко, воду або

предмети, з якими контактував хворий.

Ознаки: слабкість, нездужання, нудота,

іноді блювота, пронос, підвищення

температури

Дотримання правил

особистої гігієни, миття

або правильна кулінарна

обробка продуктів

Холера

Виникає внаслідок потрапляння до орга-

нізму холерного вібріона через молоко,

воду, продукти або предмети, з якими

контактував хворий. Ознаки: сильний

пронос, блювота, можливі судоми

Дотримання правил

особистої гігієни,

миття або правильна

кулінарна обробка

продуктів

Глистові

захворювання

Виникають унаслідок потрапляння

до організму паразитичних черв’яків

(глистів). Залежно від виду гельмінта

розвивається ураження того або іншого

органа з відповідними симптомами.

Загальними ознаками є втрата ваги, за-

гальне нездужання, дратівливість

Дотримання правил

особистої гігієни,

вживання в їжу тільки

якісних продуктів

 

3. Профілактика захворювання органів травлення

Сформулюємо правила профілактики захворюван­ня органів травлення.

  1. Перед їжею завжди потрібно мити руки з милом.
  1. Їсти чисто вимиті овочі та фрукти; закривати їжу від пилу і комах.
  2. Не пити сирої води, м'ясо й рибу добре провари­ти і прожарити.
  1. Не вживати грибів, які вам добре не відомі.
  2. Не вживати алкоголю, нікотину та наркотиків.
  1. Виробити режим харчування, дотримуватися по­міркованості в їжі, ретельно пережовувати.
  1. Дотримуватися роздільного харчування.

V. Закріплення знань.

VI. Домашнє завдання

  1. Вивчити §, повторити.
  2. Розв'язати кросворд «Травлення».

 

Це повинен знати кожен!!!

Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин. Викликавши «швидку допомогу», необхідно:

     промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів;

     промити кишечник — за допомогою клізми ввести через задній прохід близько 1 л теплої води. Воду вводять повільно й залишають потерпілого лежати на боці 5–20 хв.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:

 не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання;

— зберігати продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

— не купувати продукти харчування на стихійних базарах або з рук у приватних осіб;

— не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

— не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);

— при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;

— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;

— перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

— обов’язково мити руки після відвідування туалету.

  • Додатковий матеріал для вчителя

Небактеріальні харчові отруєння

Отруєння небактеріальної природи виникають унаслідок вживання продуктів, отруйних за своєю природою (наприклад отруйних грибів та ягід), та продуктів, які містять хімічні речовини (нітрати, пестициди тощо). Необхідно насамперед зупинитися на отруйних грибах, тому що захворювання, викликані ними, посідають важливе місце серед небактеріальних харчових отруєнь. З усіх отруйних грибів найбільш небезпечною, безсумнівно, є бліда поганка, до складу якої входять сильнодіючі токсичні речовини — аманітогемолізін і аманітотоксин. Про тяжкі наслідки, пов’язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50 % і більше. Клінічна картина цього отруєння зазвичай має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10–12 год, у потерпілих відзначаються гострі болі в животі, часте випорожнення, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, коматозний стан. Найбільше часті отруєння блідою поганкою спостерігаються серед дітей, чому сприяє та обставина, що вона є смертельно небезпечним двійником таких їстівних грибів, як печериці й сироїжки. До небактеріальних отруєнь можна віднести й нітратну метгемоглобінемію, пов’язану з тривалим споживанням ковбас і питної криничної води, що містить багато нітратів. Установлено, що дана інтоксикація має суттєве значення не тільки для здоров’я грудних дітей, але й для дорослих, особливо тих, хто страждає на захворювання легень, коронарну недостатність і анемію. Доведено, що навіть при порівняно низьких рівнях метгемоглобіну відзначається інактивація оксигемоглобіну та зниження доставки кисню до тканин. Небезпека збільшується ще тим, що підвищений зміст нітратів виявляється й у цілому ряді рослинних продуктів, у тому числі в картоплі, моркві, ріпі, редисі, кольоровій капусті, салаті і т. ін. Це пояснюється інтенсивним застосуванням азотних і азотистих добрив.

Вплив алкоголю та нікотину на травлення

Багато людей віддають перевагу безпосередньому задоволенню від уживання алкогольних напоїв і тютюнопаління, а не зниженню ризику захворювання нехай навіть важкою хворобою в майбутньому.

Уживання алкогольних напоїв призводить до розладу апетиту. Спочатку він вибірково знижується, а потім повністю зникає. Хворі на хронічний алкоголізм, як правило, худнуть. У них з’являються ознаки передчасного в’янення, старіння.

Вплив алкоголю на слизову оболонку шлунка та її залозистий апарат виявляється в порушеннях секреторної, ферментативної й рухової діяльності шлунка, а також органічних змінах слизової оболонки, частіше у вигляді гіпертрофічного катару. У людей, які постійно вживають спиртні напої, обов’язково розвивається гастрит. Розвиток гастриту обумовлений не тільки безпосереднім впливом спиртних напоїв на слизову оболонку, але й порушенням центральної регуляції функцій шлунка. Алкоголь є дуже частою причиною панкреатитів.

Під впливом токсичної дії нікотину в курців спостерігаються розлади травлення в різних відділах травної системи. Відзначено, що тютюновий дим послаблює нюх і сприйняття смакових відчуттів, збільшує слиновиділення, розпушує ясна, сприяє кровотечі та утворенню виразок на слизовій оболонці порожнини рота. Крім того, він впливає на емаль зубів і здатний руйнувати дентин. Секреція слинних залоз під впливом нікотину спочатку підвищується, а потім пригнічується.

Крім розладу травлення в порожнині рота, під дією нікотину порушується травлення в шлунку. Згідно зі статистичними даними, у курців частіше зустрічається виразкова хвороба шлунка, хронічний гастрит. При нікотинізмі у хворих часто спостерігається зниження кислотності шлункового соку.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Абакумець Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
1870
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку