“Здоров'я – це та вершина, яку кожен повинен подолати сам”. В. Шененберг.
Номер слайду 2
1варіант Білків 2 варіант Вуглеводів 3 варіант Жирів Виберіть твердження, що стосується:
Номер слайду 3
Р. Беруть участь у формуванні клітинної оболонки і внутрішньоклітинних мембран; Е. В емульсованому виді починають перетравлюватись в шлунку; Т. Органічна речовина, що входить до складу живих організмів. О. Зазнають розщеплення при дії ферменту пепсину; І. Основна функція – енергетична; К. Беруть участь у процесі зсідання крові; А. Найбільше міститься в зернових культурах; И. Багато міститься в олії, маслі; О. Забезпечують скорочення м’язів; Ф. Складаються з амінокислот; М. Запасається у вигляді глікогену в печінці; І. Забезпечують всі енергетичні витрати мозку; Н. При розщепленні 1 граму вивільняється 39, 1 кДж енергії; Е. Є ферментами; Р. Головна функція – будівельна; Н. Починають перетравлюватись в ротовій порожнині. О. Складаються з гліцерину і жирних кислот; Л. Зазнають розщеплення при дії ліпази; О. Містяться переважно в бобових рослинах, м’ясі; Л. Входять до складу сполучних тканин, беруть участь в утворенні скелета, зв’язок, шкіри, волосся та інших похідних епідермісу;
“Здоров'я – це та вершина, яку кожен повинен подолати сам”. В. Шененберг.
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Відкриття вітамінів 1880 рік російський вчений Микола Лунін. 1911 рік польський вчений Казимир Функ.
Номер слайду 8
Підручник: Ст. 113 §42. - Що таке вітаміни? На які групи поділяють вітаміни? - Як називають стани надлишку чи недостачі вітамінів? Вітаміни - низькомолекулярні органічні речовини, що потрапляють в організм з продуктами харчування. Вітаміни зазвичай входять до складу ферментів і впливають на багаточисельні змінні процеси; Потреба людини у вітамінах залежить від: віку, стану здоров'я, умов життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення; Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповитаминозам. Надлишок вітамінів – гіпервітаміноз. Відсутність вітамінів в організмі – авітаміноз.
Номер слайду 9
Номер слайду 10
Назва вітаміну Добова потреба, мг Де містяться Гіпо-вітаміноз Гіпер- вітаміноз Фізіологічна роль* Вітамін С Вітамін В1 Вітамін В12 Вітамін А Вітамін Д Вітамін Е Заповнити таблицю * Виконати вдома
Номер слайду 11
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Номер слайду 14
Номер слайду 15
Номер слайду 16
Номер слайду 17
Номер слайду 18
Номер слайду 19
Куряча сліпота Параліч нервової системи Рахіт Цинга Бері-Бері А. Вітамін А Б. Вітамін Д В. Вітамін Е Г. Вітамін С Д. Вітамін В а) Печінка б) Соняшник в) Чорна смородина г) Рибячий жир д) М’ясо ж) Горох, квасоля з) Хліб з муки з висівками
Номер слайду 20
живі організми, які містять гени, штучно створені або запозичені з інших організмів. Генетично модифіковані організми – це…
Номер слайду 21
“Nestle” “Хершис” “Stimorol “ “Lipton “ “Макдональдс” “Кетбері” “Coca-Cola “ “Марс” “Хайнц Фудс” У своїй продукції використовують ГМО:
Номер слайду 22
Номер слайду 23
Номер слайду 24
Номер слайду 25
Традиції української кухні
Номер слайду 26
Опрацювати § 42. Підготувати доповідь або презентацію на тему: «Дієта. Позитив чи негатив?». Підготувати питання до дискусії: «ГМО: за і проти». Домашнє завдання:
Номер слайду 27
“Здоров'я – це та вершина, яку кожен повинен подолати сам”. В. Шененберг.