Р. Беруть участь у формуванні клітинної оболонки і внутрішньоклітинних мембран; Е. В емульсованому виді починають перетравлюватись в шлунку; Т. Органічна речовина, що входить до складу живих організмів. О. Зазнають розщеплення при дії ферменту пепсину; І. Основна функція – енергетична; К. Беруть участь у процесі зсідання крові; А. Найбільше міститься в зернових культурах; И. Багато міститься в олії, маслі; О. Забезпечують скорочення м’язів; Ф. Складаються з амінокислот; М. Запасається у вигляді глікогену в печінці; І. Забезпечують всі енергетичні витрати мозку; Н. При розщепленні 1 граму вивільняється 39, 1 кДж енергії; Е. Є ферментами; Р. Головна функція – будівельна; Н. Починають перетравлюватись в ротовій порожнині. О. Складаються з гліцерину і жирних кислот; Л. Зазнають розщеплення при дії ліпази; О. Містяться переважно в бобових рослинах, м’ясі; Л. Входять до складу сполучних тканин, беруть участь в утворенні скелета, зв’язок, шкіри, волосся та інших похідних епідермісу;
Підручник: Ст. 113 §42. - Що таке вітаміни? На які групи поділяють вітаміни? - Як називають стани надлишку чи недостачі вітамінів? Вітаміни - низькомолекулярні органічні речовини, що потрапляють в організм з продуктами харчування. Вітаміни зазвичай входять до складу ферментів і впливають на багаточисельні змінні процеси; Потреба людини у вітамінах залежить від: віку, стану здоров'я, умов життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення; Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповитаминозам. Надлишок вітамінів – гіпервітаміноз. Відсутність вітамінів в організмі – авітаміноз.