Харчування та годування пацієнтів

Про матеріал
Питання здорового харчування є одним з найголовніших у реалізації соціальної політики держави. Успішне розв'язання проблеми харчування залежить від створення умов для виготовлення якісних і безпечних продуктів харчування. Для росту організму необхідні білки — природні речовини з яких будуються клітини. Їжа повинна включати есенціальні, мікро- і макронутрієнти, але і в необхідному обсязі баластні та мінорні нехарчові біологічно активні компоненти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У всіх лікувальних закладах хворим призначають відповідні діети (дієтичні столи) залежно від характеру їхнього захворювання. У багато лікаркарень постійно користуються 15 дієтичними столами (за Певзнером).

Номер слайду 3

Дієта № 1а. Рекомендується при загостренні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки протягом перших 7—8 днів, а також при кровотечах, загостренні хронічного гастриту з підвищеною секрецією, опіку стравоходе . Стіл механічно, хімічно і термічно щадний. Дієта виключає речовини, які збуджують секрецію шлункового соту, їжу дають переважно в рідкому або напіврідкому вигляді. Калорійність обмежують головним чином за рахунок вуглеводів. Призначають молочні та слизуваті супи з рису, перлової крупи з протертими овочами, суфле з вивареного нежирного м’яса і риби; рідкі молочні каші протерті; некруто зварені яйця, паровий омлет, молоко, киселі (некислі), відвар шип­шини. Обмежують кухонну сіль. Калорійність та склад: білків 80 г, з них не менше як 50 г тваринного походження; жирів 80—90 г, вуглеводів 200 г, загальна калорійність 2000 ккал. Рекомендується приймати їжу часто (кожні 2—З год) невеликими порціями, а на ніч — молоко.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Показання і загальна характеристика такі самі, як для попередньої дієти. Додають сухарі з білого хліба, картопляне пюре, сухий бісквіт, сир з молочної кухні в протертому вигляді, збільшують кількість м’ясних і рибних парових страв (кнелі, фрикадельки). Калорійність і склад: білків 100 г, жирів 100 г, вуглеводів 300 г, загальна ка­лорійність 2600 ккал. Рекомендуються часті прийоми їжі (через кожні 2—3 год); на ніч — молоко або свіжа сметана. Дієта № 1б.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дієта № 1. призначається хворим на виразкову хворобу в стадії затухання запального процесу, при рубцюванні ви­разки, а також її ремісії протягом 2—3 міс; хронічний гастрит з підвищеною секрецією в період загострення Дієта механічно, хімічно і термічно щадна, тобто з виклю­ченням хімічних і обмеженням механічних подразників, що сприяє рубцюванню виразки. їжу дають часто, невеликими порціями, переважно протерту або дрібносічену, рідку або напіврідку, зварену або приготовлену на парі. Дозволяються слизуваті супи з протертих круп, картоплі овочів (крім капусти); рідкі молочні каші з молотого рису, гречки, манної крупи, овочеве пюре (картопляне, )' кури та риба у вареному або паровому вигляді, парові котлети (м’ясні, рибні); сирі і некруто зварені яйця, паровий омлет, вершкове масло, сметана, молоко, вершки, киселі, компоти з протертих фруктів, фруктові та овочеві соки, наполовину розведені водою, солодкі сорти ягід і фруктів у вареному або протертому вигляді, хліб білий і сірий вчо­рашній. Забороняються продукти, що містять грубу рослинну кліт­ковину, які збуджують шлункову секрецію. До таких ха­рчових продуктів відносять бульйони з риби і м'яса, гриби, смажені і жирні продукти, кава, гострі закуски, чорний хліб, солені, мариновані, копчені та консервовані продукти, прянощі, спиртні напої та ін. Кухонну сіль обмежують.Калорійність і склад: білків 100 г, жирів 100 г, вуглеводів 400 г; загальна калорійність 3000 ккал. Режим харчування — часте приймання їжі (6 разів на день), перед сном — молоко, сметана чи свіжий кефір.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дієта № 2. Показання: хронічний гастрит із секреторною недостатністю, хронічний ентероколіт без загострення, пору­шення функцій жувального апарату, період видужання після операції чи гострої інфекції. Дієта сприяє нормалізації секреторної і моторної функцій шлунка і кишок. Це є фізіологічно повноцінна дієта зі збереженням екстрактивних та інших речовин, що стиму­люють виділення шлункового соку. Обмежуються механічні та термічні подразники. Страви дають у протертому, січе­ному або рубленому вигляді. Дозволяється м’ясний бульйон, юшка з риби, супи ово­чеві, круп’яні, грибні, на м’ясному та рибному бульйонах у протертому вигляді; овочі (картопля, кабачки, буряки, морква) в протертому вигляді, відварені, тушковані, запе­чені; страви і гарніри з круп, макарони (рідко); нежирні сорти м’яса (яловичина, курка, кріль, язик) у вареному, паровому, тушкованому, запеченому і навіть смаженому вигляді; підливи (томатні, м’ясні), прянощі, вимочений осе­ледець; некруто зварене яйце, омлет; вершкове масло, сир, сметана; молоко, кефір, какао, кава, компоти; фрукти ва­рені, протерті й печені; хліб білий вчорашній. Забороняються жирні сорти м’яса, риби, продукти, що містять грубу рослинну клітковину, бобові рослини — ква­соля, зелений горошок, Калорійність і склад: білків 80—100 г, жирів 80—100 г, вуглеводів 400 г, загальна калорійність 3000 ккал. Вітаміну С — 100 мг, інші вітаміни в підвищеній кількості.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дієта № 3. Показання — хронічні захворювання кишок з переважанням закрепів у період нерізкого загострення та ремісії. Мета: посилення перистальтики і регуляція випорож­нення кишок. У дієті збільшують кількість продуктів, багатих на рослинну клітковину (капуста, буряк, морква, житній хліб), і продуктів, що посилюють функцію кишок.Дозволяються овочеві й фруктові супи кімнатної темпе­ратури (холодні страви посилюють перистальтику кишок); у великій кількості сирі овочі (буряк, морква, томати, ка­пуста) у вигляді" салатів з рослинною олією та фрукти (сливи, груші, абрикоси), а також соки з них; каша гречана, перлова; варені м’ясо і риба; сир, масло вершкове, холодні компоти, мінеральні води, житній хліб Забороняються часник, цибуля, ріпа, редька, гриби. Калорійність і склад: білків 100 г, жирів 100 г, вуглеводів 450 г, загальна калорійність 3500 ккал. Підвищена кількість кухонної солі (25 г ). Приймають їжу 4—5 разів на день, на ніч — склянка кефіру з 1 столовою ложкою рослинної олії.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дієта № 4. . Показання: гострі та хронічні захворювання кишок з профузними проносами (ентероколіти в стадії за­гострення, дизентерія в гострий період), стан після операції на кишках. Дієту призначають на 5—7 днів. Мета: значне механічне і хімічне щадіння кишок, виклю­чення продуктів, які посилюють перистальтику кишок і бродіння в них. Дієта характеризується обмеженням енер­гетичної цінності за рахунок вуглеводів і жирів; білки дають у межах нижньої границі фізіологічної норми.Дозволяються слизуваті знежирені супи; протерті каші з круп (рисова, вівсяна, гречана), зварені на воді; риба і нежирне м'ясо січені, варені або парові; кисіль, чай, какао на воді, відвар шипшини, чорниця, смородина, білі сухарі. Виключають молоко, соки, солодощі, плавлений сир, про­дукти, що містять рослинну клітковину (капуста, буряк, ріпа, шпинат, щавель), бобові, копчені та квашені продукти, прянощі. Калорійність і склад: білків 80 г, жирів 70 г, вуглеводів 50 г, загальна калорійність 2000 ккал. Вітаміну С — 100 мг, інші вітаміни, яких не вистачає в харчових продуктах, компенсують вітамінними препаратами. їжу приймають 5—6 разів на день, в обмеженій кількості, необхідну кількість рідини хворий одержує за рахунок гарячого чаю, кави, бульйону, відвару шипшини (до 1,5 -л).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дієта № 5а. Показання: гострий холецистит або загост­рення хронічного холециститу, загострення хронічного панкреатиту, хронічний холецистит при наявності виразкової хвороби, 5—6-й день після операції на жовчних шляхах. Мета: відновлення порушеної функції печінки, накопи­чення глікогену в печінці, стимуляція виділення жовчі, по­легшення проходження їжі, обмеження механічного, хіміч­ного і термічного подразнення слизової оболонки шлунка та кишок. Страви готують з протертих продуктів у вареному чи паровому вигляді. Дієта характерна обмеженням жирів, білки та вуглеводи у межах норми, вміст ліпотропних фак­торів підвищений. Виключаються екстрактивні речовини і продукти розщеплення жирів, їжа головним чином молоч­но-рослинна. Призначають супи молочні та вегетаріанські, каші мо­лочні, киселі і компоти в протертому вигляді; м’ясо і риба (нежирні сорти) дозволяються не частіше одного разу на день і лише у вареному і молотому вигляді.Виключаються ті самі продукти, що й у дієті № 5.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дієта № 5. Показання: хронічні захворювання печінки і жовчно-вивідних шляхів (холецистит, гепатит, цироз печін­ки, хвороба Боткіна в стадії одужання).Мета: відновлення порушеної функції печінки. Дієта з фізіологічною-нормою білків, деяким збільшенням вуглеводів і обмеженням продуктів, багатих на холестерин (тваринні жири, печінка, мозок, яєчні жовтки). У харчовий раціон вводять продукти, що мають ліпотропну дію: рослинну олію з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, овочі, фрукти і ягоди як природні джерела вітаміну С, продукти моря, багаті на йод. Виключається смаження продуктів. Страви в основному молочно-рослинні, але продукти, що входять до них, можна не протирати Дозволяються супи овочеві, молочні, з круп .(гречаної, вівсяної); нежирні сорти м’яса та птиці у вареному вигляді; страви і гарніри з круп, макаронних виробів, картоплі, моркви, буряка. Рекомендуються різні овочі та зелень у сирому вигляді, салати. З тваринних жирів дозволяється тільки вершкове масло, а з рослинних — оливкова олія як жовчогінний засіб, а також соняшникова і кукурудзяна олії. Молоко, сметана, сир, кефір, ; солодкі ягоди, фрукти, варення, мед, компоти, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини; хліб сірий і білий вчорашній. Забороняються прянощі, мариновані, консервовані та коп­чені продукти, м’ясні, рибні, грибні супи. Виключаються також шпінат, щавель, солодощі, какао, шоколад, клюква. Кухонної солі вживають 10 — 12 г на добу. Калорійність та склад: білків 80—100 г, жирів 60—70 г, вуглевозів 450—500 г, загальна калорійність 2800— 2900 ккал. Хворим з порушенням жирового обміну вуглеводи обмежують. їжу приймають через 2—2,5 год і вживають до 2 л рідини в теплому вигляді.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дієта № 6. Показання: подагра та сечокислий діатез, еритремія та інші випадки, коли показане виключення м’ясних і рибних продуктів. Мета: сприяти нормалізації пуринового обміну і змен­шенню ендогенного утворення сечової кислоти. Стіл молоч­но-рослинний.Дозволяються молочні та вегетаріанські супи, м’ясо і рябу дають не щодня і тільки у вареному вигляді. Хворим дозволяються продукти, що містять лужні радикали ( овочі, фрукти, ягоди і молоко). Виключаються жири та продукти, багаті на пуринові сполуки (солонина, баранячий і телячий жир, печінка, нир­ки, мозок, ковбаса, підсмажені м’ясо і риба, міцні бульйони, підливи, приправи, копченості, маринади, консерви; щавель, шпинат, зелений горошок, шоколад, какао, кава, алкогольні напої). Кухонну сіль обмежують. Калорійність та склад: білків 80—100 г, жирів 80 г, вуглеводів 400 г, загальна калорійність 2700 ккал. Хворим з надмірною масою тіла вуглеводи обмежують. Приймають їжу 5 разів на день, вживають багато рідини (2—2,5 л) у вигляді чаю, лужної води, фруктових і ягідних морсів.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дієта № 7а. Показання: гострий гломерулонефрит (після рисово-яблучних, картопляних або цукрових днів), хроніч­ний нефрит у стадії ниркової недостатності Мета: максимальне щадіння тканини нирок, профілак­тика гіпертензії і набряків шляхом обмеження кухонної солі. В дієті обмежена кількість білків, жири та вуглеводи призна­чають у межах фізіологічної норми. Безсольова, гідронатрієва дієта (їжу готують без солі, спеціально випікають безсоль­овий хліб). Хворим з недостатністю функції нирок при на­явності азотемії за призначенням лікаря додають кухонну сіль. Цим хворим дозволяють пити стільки рідини, скільки виділено сечі за попередню добу.Дозволяються вегетаріанські фруктові супи, борошняні й солодкі страви; овочі, фрукти, ягоди вживають у достатній кількості, частину в сирому вигляді.Калорійність і склад: білків 5—30 г, жигу-б 80—100 г, вуглеводів 400—450 г, загальна калорійність 2500— 2600 ккал. Вітамін С та вітаміни групи В — у підвищеній кількості. їжу приймають 5 разів на день.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дієта № 7. . Показання: гострий нефрит у період одужання, хронічний нефрит з мало вираженими змінами в осаді сечі, нефропатія вагітних, гіпертонічна хвороба та інші випадки, коли необхідна безсольова -дієта.Мета: помірне щадіння функції нирок, зниження ар­теріального тиску і зменшення набряків. Дієта безсольова, за набором продуктів і характером кулінарної обробки вона є такою самою, як дієта №7а, але кількість білків до 80 г за рахунок відвареного м’яса або риби, а також молока, кефіру, сиру. Рідини — до 800—1000 мл на добу. Овочі та фрукти в натуральному, відвареному і запеченому вигляді, соки; супи вегетаріанські без солі з овочами і кру­пами; молочні продукти, масло вершкове і рослинне.Виключають бобові, міцні м’ясні бульйони, смажене м’я­со, прянощі, креми, газовані та алкогольні напої, пиво.Калорійність і склад: білків 80 г, жирів 100 г, вуглеводів 400—500 г, загальна калорійність 2800 - 3200 к кал. Вміст кухонної солі в продуктах близько 6—7 г. У підвищеній кількості призначають вітаміни С, Р та групи В. Для хворих на амілоїдоз і нефроз призначають дієту № 7 з підвищеним вмістом білків (до 140 г), ліпотропних факторів, поліненасичених жирних кислот та вітамінів.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дієта №8. Показання: ожиріння при відсутності захво­рювань органів травлення, печінки і серцево-судинноїсис­теми, при яких необхідні спеціальні режими харчування.Мета: запобігання надлишковому відкладанню жиру. Ка­лорійність їжі обмежують головним чином за рахунок вуг­леводів і частково жирів; вміст білків вищий від фізіологічної норми. Молочні продукти, овочі та фрукти призначають у достатній кількості. Обмежують кухонну сіль, виключають смакові приправи і азотисті екстрактивні речовини, які збуд­жують апетит, жирні сорти м’яса, мучні та макаронні вироби, квашені продукти, копченості, шоколад, какао, замість цук­ру — ксиліт, сорбіт. Помірно обмежують введення рідини (до 1000 мл), картоплю, білий хліб. Калорійність і складу білків 100—120 г, жирів 60—70 г, вуглеводів 180—200 г, загальна калорійність 1800— 1850 ккал. Вітамін С — у підвищеній кількості, інші вітаміни — в межах фізіологічної норми. Рекомендуються так звані розвантажувальні, молочні або ягідні дні. їжу приймають часто і в кількості, яка дозволить не відчувати голоду.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дієта № 9. . Показання: цукровий діабет при відсутності ацидозу і супутніх захворювань внутрішніх органів.Мета: створення умов для підтримання позитивного вуг­леводного балансу, запобігання порушенню жирового обміну. Дієта зі вмістом білків, вищим від фізіологічної норми, помірним обмеженням жирів і вуглеводів. Легкозасвоювані вуглеводи (солодощі, торти, тістечка, деякі фрукти та овочі, що містять цукор) виключають. Вводять речовини, які мають ліпотропну дію, — рослинну олію (соняшникову, кукуруд­зяну, оливкову). Кулінарна обробка їжі звичайна.Дозволяються супи на овочевому відварі з овочами і крупами; каша гречана, вівсяна, перлова; нежирні сорти м’яса, риби і птиці; молочнокислі продукти, сир, яйця — не більше одного на день. Їжа містить досить багато овочів (капуста, салат, редис, огірки, кабачки), фруктів та ягід (яблука, цитрусові, смородина); хліб краще чорний житній — не більше 300 г на день. Обмежують мучні та макаронні вироби, манну крупу, картоплю, моркву, буряк, рис, сіль, продукти, що містять холестерин (яєчні жовтки), деякі фрукти (виноград, кавуни, груші, сливи, банани). Калорійність і склад: білків 100—120 г, жирів 70 г, вуглеводів 300 г, загальна калорійність 2400 ккал. їжу прий­мають 6 разів на день, вуглеводи розподіляють на весь день. Після ін’єкції інсуліну хворий має отримати їжу, що містить вуглеводи. Хворим на цукровий дієті із супутніми захво­рюваннями внутрішніх органів призначають комбіновану діє­ту. Наприклад, при захворюваннях печінки призначають дієту № 9/5, в якій обмежені жири до 60 г, виключені екстрактивні речовини і солодощі

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Дієта № 10а. . Показання: захворювання серця з недо­статністю кровообігу II та III ступеня, гіпертонічна хвороба з недостатністю кровообігу або з порушенням мозкового кровообігу, інфаркт міокарда в гострому або підгострому періоді.Мета: різке обмеження кухонної солі (1,5—1,8 г у про­дуктах харчування), збагачення дієти калієм, що сприятиме поліпшенню функції серця і зменшенню набряків, щадіння органів травлення. Дієта містить білки на нижній межі фізіологічної норми, помірно обмежує жири і вуглеводи. їжу готують без солі, спеціально випікають безсольовий хліб. Вживання рідини обмежують. Всі продукти протирають і готують у вареному вигляді.Дозволяються ті самі продукти і страви, що при дієті № 10, але м’ясо і рибу обмежують до 50 г на день і дають тільки у вареному вигляді, овочі і фрукти — у вареному і протертому. Супів не дають або дають у невеликій кількості (молочні, вегетаріанські). Вітаміни вводять в організм у вигляді сирих ягідних і овочевих соків або настою шипшини.Калорійність і склад: білків 70—80 г (з них 50 г тваринно­го походження), жирів 60 г, вуглеводів 80 г, загальна ка­лорійність 2000—2100 ккал. Кухонної солі в продуктах ха­рчування має бути не більш як 1,5—1,8 г. їжу приймають 6 разів на день невеликими порціями.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

. Дієта № 10. . Показання: захворювання серцево-судинної системи в стадії компенсації, недостатність кровообігу І сту­пеня, гіпертонічна хвороба І та II стадії.Мета: створення сприятливих умов для кровообігу, ви­ключення речовин, що збуджують нервову систему. Обме­ження кухонної солі (5—6 г), незначне обмеження рідини (до 1—1,2 л), виключення азотистих екстрактивних речовин, прянощів і солодощів. Кулінарна обробка з помірним ме­ханічним щадінням. Страви подають у вареному та запече­ному вигляді.Дозволяються супи (півтарілки) — вегетаріанські, кру­п’яні, молочні, фруктові; нежирний м’ясний бульйон — 1 раз на тиждень; м’ясо, птиця, риба у вареному або запе­ченому вигляді; вівсяна і гречана каші; білковий омлет; овочеві салати, вінегрети; молоко, молочнокислі продукти, сир. Вводять продукти, які регулюють роботу кишок, — овочі, фрукти та ягоди, що містять негрубу рослинну кліт­ковину, а також пшеничний і житній Хліб грубого помолу. Виключають жирні м’ясні та рибні страви, мозок, нирки, печінку, ікру, свинину, телячий та баранячий смалець, гострі закуски, квашені продукти, консерви, алкогольні напої, ка­као, шоколад, каву. Калорійність і склад: білків 80 г ( з них тваринного походження 50 г), жирів 65—70 г, вуглеводів 350—400 г, загальна калорійність 2500—2800 ккал. їжу приймають 5—6 разів на день у помірній кількості, вечеря за 3 год до сну.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Дієта № 11. . Показання: туберкульоз легень при від­сутності захворювань внутрішніх органів, анемія, загальне виснаження організму після тривалих захворювань.Мета: підвищення опірності організму до туберкульозної інфекції, посилення загального харчування та відновлення вітамінного балансу. Калорійна дієта з підвищеним вмістом білків і вітамінів, помірним збільшенням кількості жирів і вуглеводів. Продукти харчування мають бути різноманіт­ними. В харчовий раціон включають у достатній кількості зелень, фрукти, ягоди, оскільки в них, крім вітамінів, міс­титься багато кальцію. Рекомендовано молочні продукти, також багаті на солі кальцію. Не менше ніж половина білків має поступати з м’ясними, рибними і молочними продук­тами. Кулінарна обробка звичайна, зі збереженням азотистих екстрактивних речовин, дозволяють солодощі, виключають алкогольні напої. Калорійність та склад: білків 120—140 г, жирів 100— 120 г, вуглеводів 500—550 г, загальна калорійність 3800— 4000 ккал. Вітаміни у підвищеній кількості, прийом їжі 4—5 разів на день.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Дієта № 12. Показання: захворювання нервової системи.Мста: щадіння нервової системи. Стіл змішаний, різнома­нітний, з обмеженням м’яса, гострих страв та приправ, а також збуджуючих речовин (чай, кава, шоколад, алкогольні напої).

Номер слайду 36

Дієта № 13. . Показання: інфекційні захворювання в гострий період, при високій температурі тіла, ангіна, стан після операції у віддалені строки. Мста: підтримка організму хворого в гострий період при високій температурі тіла, щадіння травного каналу. Вміст білків на нижній межі фізіологічної норми, помірне змен­шення жирів і вуглеводів. Гарячковим хворим дають більше рідини у вигляді вітамінізованих напоїв (фруктові, ягідні, овочеві соки, компоти, киселі). їжу дають у рідкому, напів­рідкому, протертому вигляді з помірними хімічними под­разниками та обмеженням грубої рослинної клітковини.Рекомендується м’ясний бульйон, супи з протертих кру­пів чи овочів, молочні каші, картопляне пюре, м’ясні та рибні страви в січеному, перемеленому вигляді, протерті овочі з вершковим маслом, молоко, вершки, хліб білий .Калорійність і склад: білків 70—80 г (в тому числі тва­ринних 50 г), жирів 70 г, вуглеводів 400 г, загальна ка­лорійність 2200 ккал. Вітамін С та інші вітаміни призначають у підвищеній кількості. Приймають їжу 6—7 разів на день невеликими порціями.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Дієта № 14. Показання: фосфатурія з лужною реакцією сечі й випаданням осаду фосфорно-кальцієвих солей. Мета: сприяти відновленню кислої реакції сечі і таким чином перешкоджати випаданню осаду. В дієту входять продукти, які сприяють зміні реакції сечі на кислу. Виклю­чають продукти, що мають лужну дію і багаті на кальцій (молоко, сир), бобові рослини, міцні м’ясні бульйони, шо­колад, каву. Загальна кількість рідини 1,5—2 л. Кулінарна обробка звичайна.Калорійність і склад: білків 80—100 г, жирів 100 г, вуглеводів 400 г, загальна калорійність 2800 ккал. їжу прий­мають 4—5 разів на день.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Дієта № 15. Показання: різні захворювання при від­сутності показань до призначення спеціальної лікувальної Дієти і за умови нормального стану органів травлення.

ppt
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
30 грудня 2020
Переглядів
2187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку