Презентація "Профілактика серцево-судинних захворювань"

Про матеріал
Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні, особливо серед чоловіків. Що потрібно знати, щоби потурбуватися про здоров’я свого серця і попередити серйозні проблеми? Серцево-судинні захворювання це такі захворювання як ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), захворювання периферичної артерії, ревматична хвороба серця, вроджені захворювання серця та серцева недостатність. Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і звички: куріння, брак фізичної активності, нездорове харчування та надмір алкоголю. Змінивши таку поведінку, ми можемо суттєво знизити ризик серцево-судинних хвороб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика серцево-судинних захворювань

Номер слайду 2

Що таке серцево-судинна система. Це система яка здійснює транспорт крові в замкненій трубчастій системі — кров'яній. До якої відноситься серце-артерії-капіляри-вени-серце. По ній циркулює рідка сполучна тканина — кров.

Номер слайду 3

Серцево-судинна система включає в себе серце і всі судини - від найбільших, діаметром кілька сантиметрів, до самих дрібних, діаметром кілька мікрон. Завдяки тому, що судинна мережа має величезну площу і дуже сильно розгалужена, кров по ній може «підходити» до всіх органів і тканин тіла, приносячи кисень і живильні речовини і «забираючи» відпрацьовані відходи.

Номер слайду 4

Кожен шостий житель України страждає серцево-судинними захворюваннями.

Номер слайду 5

Захворювання і профілактика серцево-судинної системи-Зайва вага. У міру накопичення жирової тканини зростає частота серцевих скорочень. У цьому випадку серце змушене забезпечувати кров'ю не тільки органи життєзабезпечення, а й запаси жиру. Достеменно відомо: при ожирінні ризик розвитку гіпертонії зростає в 6 разів. Порада-дотримання дієти, заняття спортом.

Номер слайду 6

Підвищений рівень холестерину. Надлишок холестерину відкладається на стінках судин, що призводить до їх звуження і ускладнення кровотоку. Щоб проштовхувати кров по звужених судинах, організм змушений підвищувати тиск, а значить - створювати додаткове навантаження на серце.

Номер слайду 7

Зловживання алкоголем і куріння. Щоденне вживання міцних спиртних напоїв збільшує тиск на 5-6 мм рт. ст. на рік, а компоненти тютюнового диму, потрапляючи в кров, викликають спазм судин.

Номер слайду 8

Малорухливий спосіб життя. Люди, що ведуть малорухливий спосіб життя, на 20-50% більше ризикують захворіти гіпертонією, чим ті, що активно займаються спортом і фізичною працею. Регулярні фізичні вправи знижують тиск на 5-10 мм рт. ст.

Номер слайду 9

Надмірне споживання солі. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує щодня споживати не більше 5 г солі як у чистому вигляді, так і в складі продуктів харчування. Однак у більшості цивілізованих країн, у тому числі і в Україні, їдять в 2, а часом і в 3 рази більше. Це призводить до затримки в організмі рідини, підвищенню артеріального тиску, а потім до хвороб серця.

Номер слайду 10

Неправильне харчування. Надлишок в раціоні тваринних жирів, а значить, холестерину, солодкої їжі, що приводить до набору ваги, і брак овочів - все це типово для нашої країни. І, на жаль, це шкодить серцю.

Номер слайду 11

Щоб серцево-судинна система добре функціонувала, наш організм повинен бути забезпечений рядом корисних речовин, таких як-Лізин - це незамінна амінокислота, яка допомагає попередити відкладення холестерину в стінках судин, а також здатна викликати часткове руйнування вже утворившихся бляшок. Якщо в організмі достатньо лізину, знижується ризик атеросклерозу та асоційованих з ним захворювань.-Вітамін С необхідний для того, щоб стінки судин були еластичними і міцними. При його дефіциті зростає ризик їх пошкодження, утворення судинних бляшок і розвитку атеросклерозу.

Номер слайду 12

Кверцетин - захищає клітини серця, підтримує здоровий тонус судин і таким чином допомагає підтримувати в нормі артеріальний тиск, благотворно впливає на в'язкість крові. Коензим Q10 відповідає за вироблення клітинної енергії і є потужним антиоксидантом, що захищає клітини від ушкодження. Коензим Q10 концентрація найбільш висока в серцевому м'язі, проте з віком його вміст у ній зменшується. Так, у сорокарічних людей коензиму Q10 в міокарді на 30%, а в шістдесятирічних - на 50% менше, ніж у двадцятирічних.

Номер слайду 13

Висновок: Для того аби не лише зміцнити свою серцево –судинну систему, але й бути здоровим потрібно:-раціонально харчуватися(50%-овочів,25% -білки,жири, вуглеводи,25%- крупи)-Сказати тверде «Ні!» Шкідливим звичкам Мати правильний режим дня (спати 8 год)Ранкова зарядка( лише 15 хв, але допоможе відчувати себе бадьорим)Прогулянка перед сном

pptx
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
5 січня 2021
Переглядів
4368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку