Hello, Хеллоуїн! Історія і традиції найстрашнішого свята року

Про матеріал
Хеллоуїн (Halloween) - один з найстаріших свят англомовного світу, поступається за популярністю лише Різдву. І хоча мільйони людей відзначають його напередодні Дня всіх святих, не знаючи витоків цього свята, знання історії Хеллоуїна і пов'язаних з ним міфів і легенд робить це моторошно-веселе свято ще цікавішим.
Перегляд файлу

Hello, Хеллоуїн! Історія і традиції найстрашнішого свята року

Вед: Доброго вечора вам шановні !

Вед: Все, що ви хотіли знати про Хеллоуїн, але боялися запитати ми вам сьогодні розкажемо та покажемо!

Вед: Хеллоуїн (Halloween) - один з найстаріших свят англомовного світу, поступається за популярністю лише Різдву. І хоча мільйони людей відзначають його напередодні Дня всіх святих, не знаючи витоків цього свята, знання історії Хеллоуїна і пов'язаних з ним міфів і легенд робить це  моторошно-веселе свято ще цікавішим.

Вед: Хеллоуїн відзначають 31-го жовтня, в останній день кельтського календаря.

Витоки Хеллоуїна

За однією з версій, авторство свята приписують друїдам - ​​кельтської народності, яка мешкала в Ірландії, Британії та Північній Європі. Прабатьком Хеллоуїна було свято Samhain (Самайн), який відзначали в кінці жовтня. Самайн означав кінець літа: в цей день дякували за врожай, палили священні багаття, проводжаючи старий рік і зустрічаючи новий.

Вед: Кельти вірили, що в цей день душі померлих бродять серед живих. Щоб духи предків сприяли гарному врожаю в майбутньому році, їх намагалися задобрити частуваннями і дарами. Саме цей звичай трансформувався в trick-or-treating, «гидоту або солодкість» - дитячу традицію ходити по домівках, випрошуючи цукерки.

Вед:А зараз перший конкурс.

  1. «Містер і місіс Монстр». Кожен учасник святкування на власний розсуд вибирає того підлітка, чий образ він вважає максимально наближеним до Хеллоуїну, і вказує його ім'я на листочку паперу. В кінці вечора ведучий повинен визначити, чий грим і костюм були відзначений максимальну кількість разів, і вручити переможцеві пам'ятний приз.

 

Вед:9 міфів, що стоять за символами Хеллоуїна

 

(презентація)

1 - Відьми

 

Наряд відьми - найпопулярніший жіночий костюм на Хеллоуїн, а силует відьми на мітлі на тлі повного місяця - один з типових символів свята. Вважається, що в ніч на перше листопада сила відьом збільшується багаторазово. Образ старої відьми (witch) в загостреному капелюсі (pointy hat), помішувати своє вариво у величезному казані (cauldron), трансформувався з язичницького образу богині, відомої як Мати-Земля або Стара, і символізує мудрість і зміну сезонів.

 

  1. «Танок на мітлі». Цей музичний конкурс, без сумніву, сподобається хлопцям старшого віку. Кожен учасник отримує в руки мітлу. Використовуючи цей предмет в якості партнера або імпровізованого жердини, необхідно виконати чуттєвий танець під гучну музику

 

 

2 - Jack-o'-Lantern, «Ліхтар Джека»

 

Згідно з кельтським фольклору, жив-був на світі хитромудрий ірландський фермер на ім'я Джек, який намагався обдурити як бога, так і диявола. В результаті, він не потрапив ні в пекло (hell), ні в рай (paradise), і з тих пір він був змушений поневірятися у темряві чистилища (purgatory). Щоб не блукати в повній темряві, Джек зробив ліхтар з ріпи, вставивши в нього вугіллячко, кинутий йому дияволом з пекла. Таким чином, jack-o'-lantern (а саме так називається ліхтар з гарбуза з вирізаною на ньому зловісної фізіономією) був створений для того, щоб вести заблудлі душі. Стародавні кельти виставляли jack-o'-lantern на поріг свого будинку, щоб залучити духи предків до домашнього вогнища.

 

Вед: А зараз я запрошую на цю сцену самих відважних  та швидких для участі у конкурсі.

 

  1. «Поглинач крові». Кожен учасник отримує стаканчик томатного соку і тоненьку трубочку. Завдання гравців - якнайшвидше випити «кров» через трубочку, при цьому, не використовуючи рук. Перемагає той підліток, якому вдалося впоратися із завданням за мінімальний час.

 

 

 

3 - Чорна кішка

 

Одвічний символ нещастя, чорна кішка (black cat) - найпопулярніший образ Хеллоуїна. Репутація чорних кішок була підмочена ще за часів полювання на відьом: тоді пухнастих супутників відьом вважали втіленнями демонічних сутностей. А багато хто вірив, що іноді образ чорної кішки приймав сам Сатана.

 

4 - Кажани

 

За деякими середньовічним повір'ям, кажани (bats), як і чорні кішки, були втіленням темних сил. Багато хто вірив, що якщо кажан тричі облетить твій будинок в переддень Дня всіх святих, в нього прийде смерть (death). Ще один холодить душу міф: якщо в будинок на Хеллоуїн влетить кажан, він населений примарами (haunted).

Вед: Ми знову зробимо перерву та розслабимося. Я запрошую на цю сцену дві команди…

  1. «Франкенштейн». Всі гравці діляться на 2 команди, в кожній з яких вибирається один представник, або Франкенштейн. Команда суперників в письмовій формі повідомляє Франкенштейнові слово, яке він повинен пояснити хлопцям зі своєї команди за допомогою міміки і жестів. Перемагає та група дітей, якій вдалося швидше відгадати загадане слово.

 

Вед :А ми знову повертаємося до нашої презентації…

5 - Павуки

 

Павуків (spiders) бояться всі: чудовий символ найстрашнішого свята в році! За старовинним повір'ям, якщо павук впаде на свічку (candle) і згорить в її полум'я (flames) - поруч знаходиться відьма. А ще один, сумний, але романтичний міф свідчить: якщо в Хеллоуїн вам на очі попадеться павук - вас охороняє дух (spirit) померлого коханого або коханої …

6 - Ведьмин котел

 

За віруваннями язичників-кельтів, після смерті душа людини потрапляла в котел (cauldron) Матері-землі, в якому душі чекали наступної реінкарнації.

 

7 - «Гидота або солодкість»

 

За повір'ям, на Хеллоуїн мертві ходять серед живих, і якщо ви відмовите в частуванні будь-кому, хто постукає у ваші двері, ви ненароком можете образити душу померлого (що загрожує страшними наслідками). Тому дитяча традиція trick-or-treating так популярна: в який би дім ти ні постукав, ніхто не залишить тебе без солодкого подарунка. (Trick or treat? Гидота або солодкість?)

  1. «Вирви око». Цей конкурс є естафету для двох команд. На початку змагання кожному гравцеві необхідно вручити столову ложку і кулька для пінг-понгу, на якому попередньо слід намалювати людське око. В кінці дистанції потрібно встановити ємність, зроблену з гарбуза. Завдання гравців кожної команди - по черзі віднести свій м'ячик в ложці і помістити його в гарбуз, не впустивши по дорозі. Перемагають ті хлопці, яким вдалося швидше впоратися із завданням.

 

8 - Кукурудзяні качани і снопи пшениці

 

Хеллоуїн вважається кінцем сезону врожаю і початку зими, тому стигла пшениця (wheat) і кукурудза (corn) також є символами цього свята (на жаль, зовсім не страшними).

 

9 - Привиди

 

В ніч Хеллоуїна, за повір'ями, духи (ghosts [gəʊsts]) померлих предків бродять серед живих. Привиди - один з типових символів Хеллоуїна.

Тому, ми сюди запрошуємо тих , хто нікого небоїться, а ще більше сам кого завгодно налякає…

 

  1. «Мумія». Для нього знадобляться кілька рулонів туалетного паперу. Учасники діляться на кілька команд. У кожній команді по дві людини. Один з учасників стає, а другий обмотує його туалетним папером, починаючи з ніг і закінчуючи головою. Рот і очі повинні залишитися відкритими. Це гра на швидкість, але не варто забувати, що команда, у якої рветься папір, залишає гру.

Вед:А зараз декілька цікавих фактів…

 Факти про Хеллоуїн

1 - Хеллоуїн приносить магазинам прибуток, поступається за величиною тільки прибутку від різдвяних продажів

Свято, яке колись не вимагав особливої ​​підготовки, в сучасному англомовному світі відзначають з великим розмахом, що передбачає солідні витрати. Декоративні гірлянди, прикраси для галявини перед будинком, складні дорогі костюми, тонни цукерок - все це влітає в копієчку!

Тому, ми запрошуємо сюди тих. хто без підготовки  і жодної копійочки зможе зробити прикраси для нашої школи…

  1. «У кого страшніше». Завдання учасників конкурсу - зробити з кульки страшну пику. Дається певний відрізок часу, протягом якого гравці розмальовують кульки. Після закінчення відведеного часу гості голосують за кожне з "творів". Чия пика набере більше голосів, той і переможець.

 

3 - Хеллоуїн-фобія

Samhainophobia (самайнофобія) - сильний страх перед Хеллоуїном, що викликає у схильних до йому панічні атаки. Інші фобії цієї пори року: wiccaphobia (боязнь відьом), phasmophobia (боязнь привидів), coimetrophobia (боязнь кладовищ).

Тому, до страшного завдання,  я запрошую декілька чоловік…

  1. «Страшний лист». Діти діляться на дві або більше команд. Їх завдання - вирізати з газет і журналів букви і слова, і скласти з них страшний лист. Чий лист за результатами голосування виявиться страшніше, довше і цікавіше, той і оголошується переможцем.

 

Вед: Зі страшним листом ви впоралися, страшні пики ви малювали  щей поглиначами крові теж були. Тому за ваші старання, як годиться на такому святі нагородою буде дискотека…Де ви зможете всі себе проявити як годитсья. Тому сьогодні гарно веселіться!!!

 

 

 

docx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку