Хімічна гра "Що означають ваші імена"

Про матеріал

На початку вивчення хімії учням важко запам'ятати назви хімічних елементів. Наведена гра "Що означають ваші імена?" покликана допомогти їм у цьому, замінивши механічне запам'ятовування назв і символів хімічних елементів більш ефективним логічним.

Будучи одночасно і розважальною, і пізнавальною, гра має значну цінність, оскільки вона розширює і поглиблює знання учнів, показує взаємозв'язок хімічної науки і інших галузей знань, привчає учнів до самостійної роботи, формує інтерес до вивчення хімії.

Перегляд файлу

Що означають ваші імена ?

Позакласний захід з хімії

 

На початку вивчення хімії учням важко запам’ятати назви хімічних елементів. Наведена гра "Що означають ваші імена?" покликана допомогти їм у цьому, замінивши механічне запам’ятовування назв і символів хімічних елементів більш ефективним логічним. Учитель може обирати різні форми проведення заходу: "Що? Де? Коли?",  "Брейн ринг", "Зоряна година" тощо. Бажано, щоб  учасники гри не лише відповідали на поставлені запитання, а й підготувати власні запитання по назвам хімічних елементів.

Запитання, які використає вчитель можуть бути як дуже лаконічними, так і розгорнутими, у вигляді невеликих оповідань. Напевно в них, поряд з  хімічними будуть використані відомості з інших дисциплін, що сприятиме більш цілісному уявленню учнів про предмет вивчення.

Будучи одночасно і розважальною, і пізнавальною, гра має значну цінність, оскільки вона розширює і поглиблює знання учнів, показує взаємозв’язок хімічної науки і інших галузей знань, привчає учнів до самостійної роботи, формує інтерес до вивчення хімії.

Розробка гри "Щасливий випадок".

У грі приймають участь дві команди по 4-6 учасників. Гра складається з п’яти  геймів: "Далі,  далі, далі", "Заморочки з бочки", "Ти мені, я – тобі", "Темна конячка", "Гонка за лідером".

Ведучий:           Нічого іншого в природі не знайдеш,

                           І на Землі, і в космосу глибинах,

                           Все, від малих піщинок до планет

                           Із елементів створено єдиних.

Ведуча:             Що в імені тобі моєму…

                           Моє ім’я – спів солов’я,

                           Моє ім’я – таке приємне,

                           Таке чудове моє ім’я.

Ведучий: Кожній людині при народженні дається ім’я. Мають імена і хімічні елементи. Це – назви, які давали елементам їх першовідкривачі.

Ведуча: Елементи називали на честь видатних діячів науки, в них знайшли своє відображення географічні та астрономічні об’єкти, властивості елементів, мінерали, до складу яких вони входили.

Ведучий: Сьогодні ми з’ясуємо, як добре восьмикласники знають назви хімічних елементів.

Представлення команд, представлення журі.

 

Гейм І. Далі, далі, далі...

 

Командам задається по десять запитань, час на роздуми – не більше трьох секунд. Кожна правильна відповідь оцінюється в один бал.

 

Арістотель назвав цю речовину “живим сріблом”, латинська назва цього елемента означає “срібна вода”. Про який елемент йде мова?

Гідраргірум )

Цей хімічний елемент спочатку був відкритий на Сонці, а вже потім на Землі, що й засвідчує його назва.

(Гелій)

За кілька тисячоліть до нашої ери людина навчилася добувати цей метал з його руд. Такими рудами був багатий острів Кіпр. Латинська назва цього елемента походить від назви даного острова.

(Купрум)

З незапам’ятних часів краса цього металу приваблювала людей. Колір його порівнювали з кольором вранішньої зорі, що знайшло відображення в латинській назві металу.

(Аурум, порівняйте: Аврора – богиня ранкової зорі)

Елементи, названі на честь вчених, мають закінчення -ий, яке не властиве вихідному прізвищу. Лише у одного елемента назва співпадає з прізвищем відомого вченого. Що це за елемент?

(Бор, вчений – Нільс Бор)

Які елементи названі на честь держав – сусідів України?

(Рутеній – на честь Росії, та Полоній – на честь Польщі).

Які два елементи названі на честь однієї країни ?

(Францій, Галій)

Який найрідкісніший, найдорожчий, найважчий серед простих речовин газ? Назва елемента, яким він утворений, означає “променистий”.

(Радон)

Про якого європейського вченого ХVІІІ століття говорили: “він не міг доторкнутися до речовини, щоб не зробити відкриття” ? Цей вчений відкрив шість нових елементів.

(Карл Вільгельм Шеєлє)

Які елементи названі на честь частин світу ?

(Європій, Америцій)

Чи вірно, що елемент Індій названо на честь Індії?

               (Ні, Індій названий по кольору характерної для його спектру яскраво-

синьої лінії, індиго – відомий синій барвник, який привозили з Індії).

У пошуках філософського каменя гамбурзький алхімік Хенінг Брандт відкрив дивовижну речовину, яка мала здатність світитися у темряві. Завдяки такій незвичайній властивості, речовина і елемент, який її утворив отримали назву “світлоносний”.

 (Фосфор)

Його перші назви “гліциній”, “солодкозем”, вказували на те, що його сполуки мають солодкий смак. А остаточна назва, якою ми користуємося й понині походить від назви мінералу з якого його отримали, найближчого родича коштовного смарагду – берилу. Як називається цей елемент?

(Берилій)

Мартін Клапрот передбачив застосування нововідкритого елементу, назвавши його на честь міфічних титанів – дітей бога неба – Урана і богині Землі – Геї. Сьогодні цей метал незамінний у авіа - та ракетобудуванні. Що це за метал, який сполучає небо та Землю?

(Титан)

Цей найпоширеніший на Землі елемент був відкритий лише у ХVІІІ сторіччі. Його назва означає – той, що утворює кислоти, хоча він входить до складу далеко не всіх кислот. Що це за елемент?

(Оксиген) 

Алхіміки називали цей елемент “жовч бога Вулкана”, за жовтий колір простої речовини ним утвореної. Що це за елемент і що це за речовина?

(Сульфур, сірка)

Цей елемент має дві назви. Одна з них, не зовсім правильна, означає – безжиттєвий, бо хоча газ утворений цим елементом не придатний для дихання, сам елемент входить до складу важливих органічних сполук – білків. Друга назва, більш прозаїчна і більш точна – той, що утворює селітри. Про який елемент йде мова?

(Нітроген)

Який елемент названо за його неприємний запах? Цей елемент утворює просту речовину – рідину.

(Бром)

Які два елементи названі за яскраве забарвлення, яке мають їх сполуки?

(Хром та Іридій)

Ще середньовічні скловари помітили, що додавання сполук цього елементу в шихту робить виплавлене скло особливо чистим та прозорим. За цю властивість елемент отримав назву, що походить від грецького слова “очищувати”.

(Манган)

Цей метал був відомий в Китаї ще за три тисячоліття до нашої ери, але значно вище за чистий метал цінувався його сульфід, який широко використовували на Сході як фарбу для підмальовування брів та повік. Який елемент входив до складу одного з перших косметичних засобів, якщо його назва перекладається як “фарба”.

(Стибій)

Ці два елементи ніколи не зустрічаються поодинці, один завжди супроводжує інший, тому й назвали їх на честь Землі та її незмінного супутника – Місяця.

(Селен і Телур)

Гейм ІІ. Заморочки з бочки.

Кожен член команди отримує одне запитання, на яке має відповісти сам (два бали), або з допомогою своєї команди (один бал).

У 1869 році Д. І. Менделєєв відкрив періодичний закон, і на його основі створив періодичну систему хімічних елементів. На їх основі він передбачив існування та описав властивості ще невідомих на той час елементів "екабору", "екаалюмінію", "екасиліцію", які були відкриті через кілька років французьким вченим Буабодраном, шведським хіміком Л. Нільсоном та німецьким вченим К. Вінклером, кожен з яких назвав відкритий ним елемент на честь своєї батьківщини. Що це за елементи?

(Галій, Скандій, Германій)

Цьому елементу назву дав дванадцятирічний хлопчик – син першовідкривача інертних газів Рамзая. Ось як говорить про це сам вчений: "Коли ми вперше розглядали його ясно-червоний спектр, при цьому був присутній мій син.

  •                   Тату, - сказав він, –  як називається цей красивий газ?
  •                   Це ще не вирішено.
  •                   То він новий?
  •                   Нововідкритий, – відповів я"

Про який з інертних газів йшла мова, якщо його назва перекладається як "новий?"

(Неон)

Одна з країн Південної Америки отримала назву на честь цього елементу. Іспанські конкістадори побачили на місцевих жителях велику кількість прикрас з цього металу. І хоча пізніше з’ясувалося, що жодного власного родовища в країні немає і весь метал привозиться з сусідньої Болівії, назву країни змінювати не стали. Що це за країна, і що це за метал?

(Аргентина, Аргентум)

Ці три радіоактивних метали (лише один з них зустрічається в природі, два інших синтезовані штучно) розміщені в періодичній системі один за одним, як і планети Сонячної системи, на честь яких вони названі. Про які метали йде мова?

(Уран, Нептуній та Плутоній)

Ці тугоплавкі метали, зустрічаючись поряд з залізними рудами, значно утруднювали виплавку з них заліза. Тому й назвали один з них словом, яке означає “прокляття”, а другий найменуванням  підземного злого духу, гнома та блазня. Що це за метали?

(Нікель та Кобальт)

Виявити та одержати цей елемент було так складно, що коли його нарешті отримали, то назвали іменем  Тантала – сина Зевса, засудженого за провину  на вічні муки спраги, голоду і страху, в ознаменування тих дійсно танталових мук, які супроводжували його відкриття. Що це за елемент?

(Тантал) 

Трагічно закінчувалися спроби вчених отримати просту речовину, утворену цим елементом: руйнувалися лабораторії, гинули вчені. Коли нарешті у 1886 році Муасон отримав цю речовину, за дану роботу він був удостоєний Нобелівської премії. А елемент назвали "руйнівником"

(Флуор)

Цей зеленкуватий газ відомий тим, що вперше був застосований у І світовій війні як бойова отруюючи речовина, використання якої спричинило смерть 5 тисяч солдат. А елемент, яким утворений цей газ,  називається за  кольором газу “жовто-зелений”.

(Хлор)

Домішки цього металу у олов’яних рудах утруднювали виплавку олова. Назвали цей метал “вовча піна”, бо ніби вовк пожирав він олово в руді, зменшуючи його виплавку. Сьогодні “вовча піна” світить нам, перетворена на нитки розжарювання електричних ламп. Що це за метал?

(Вольфрам)

Хоч і назвали цей елемент “відважним”, з давніх часів використовували його в далеко не відважних справах як смертельну отруту. Більш влучна українська назва елемента, яка звучить як “отрута для мишей” Що це за елемент?

(Арсен)  

Гейм ІІІ. Темна конячка.

Запитання командам задає гість – "відомий вчений", імя якого вони повинні відгадати.

Ведуча: До нас завітав відомий вчений, на честь якого названо один з елементів періодичної системи. Якщо ви взнаєте прізвище вченого, то зможете відгадати назву цього елемента.

Гість: Мене вважають одним з найвидатніших геніїв в історії людства. Одного разу мій дев’ятирічний син Едуард запитав, чим, власне, я такий відомий. Я відповів: "Розумієш, якщо сліпий жук повзе по поверхні кулі, він не помічає, що його шлях вигнутий. Мені пощастило помітити це". Коли мене запитували, скільки чоловік розуміють створену мною теорію відносності, я відповідав:  – двоє, причому один з них – я. Останні двадцять років життя я провів в Прінстоні, це в штаті Каліфорнія. Керівництво Національного інституту, який тут розміщався, платило мені не за практичну діяльність, а, так би мовити, за імя. В той час я намагався створити єдину теорію поля. Я так захоплювався цією ідеєю, що вийшовши з дому, не завжди міг втрапити на роботу, хоча від неї мій будинок відділяли лише дві короткі алеї.

Ведучий: Досить, шановний. Гадаю, наші гравці зможуть назвати ваше ім’я, і хімічний елемент, названий на вашу честь.

 (Альберт Ейнштейн, Ейнштейній)

Гість: Як я зрозумів, мова сьогодні йде про хімічні елементи. Хоча я й не хімік, та смію запевнити, дана тема мені знайома. Дозвольте задати запитання командам семикласників, присутнім на цій грі.

Першовідкривач – сер Генрі Кавендіш – "найбагатший серед учених і найученіший серед багатіїв", як жартома називали його сучасники, назвав просту речовину, утворену цим елементом, "горючим повітрям". А хрещений батько елемента – Антуан Лоран Лавуазьє дав йому сучасну назву: "той, що народжує воду". (Демонструє дослід: вибух гримучого газу в пробірці ).  Про який елемент йшла мова?

(Гідроген)

Говорять, що цей елемент допомогла відкрити кішка. Саме вона перекинула склянку з концентрованою сірчаною кислотою на попіл з водоростей, з якого аптекар Куртуа  отримував калійну селітру. Вражений аптекар помітив хмарку фіалкового диму, що піднімалася над попелом, на який потрапила кислота. Нововідкритий елемент він назвав “фіалковим” за кольором його парів. (Демонструє сублімацію йоду: на дно колби, закритої пробкою з газовідвідною трубкою, поміщає кілька кристаликів йоду і нагріває. Колба заповнюється фіалковими парами газоподібного йоду). Що це за елемент?

(Йод)

Гейм IV. Ти – мені, я – тобі.

Учасники команд задають суперникам підготовані заздалегідь запитання по назвам хімічних елементів. Кожне запитання – один бал.

Гейм V. Гонка за лідером.

Команди по черзі, не користуючись періодичною системою, називають відомі їм хімічні елементи, бажано з поясненням назв. Перемагає та команда, члени якої назвали останній елемент. Кількість балів за перемогу може визначити журі таким чином, щоб набравши їх команда, яка до цього гейму програвала, могла закінчити боротьбу маючи рівний з командою-суперницею рахунок.


Додаток. Роки відкриття, першовідкривачі та значення назв елементів.

-

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VI

VII

VIII

 

 

 

1

 

H                    1

 

 

 

 

 

H                1

утворює воду

1766 Кавендіш

He              2

сонячний

1868   Локєр

 

 

 

2

 

Li               3

камінь

1817Арфведсон

Be               4

мін. берил

1798  Воклен

B              5

мін. бура

1808Гей-Люсак

C              6

вугілля

-

N              7

утворює селітри

1772 Резерфорд

O                8

утворює кислоти

1774    Шеєлє

F                 9

руйнівний

1771  Шеєлє

Ne            10

новий

1898   Рамзай

 

 

 

3

 

Na            11

луг

1807       Деві

Mg           12

мін. магнезія

1808       Деві

Al             13

галун

1825     Ерстед

Si              14

кремінь

1823 Берцеліус

P               15

світлоносний

1669     Бранд

S               16

жовта, спати

-

Cl             17

жовто-зелений

1774    Шеєлє

Ar            18

бездіяльний

1894   Рамзай

 

 

 

4

 

 

 

K              19

луг

1807       Деві

Ca            20

вапно

1808       Деві

21             Sc

Скандинавія

1879 Нільсон

22             Ti

міф. титани

1795 Клапрот

23              V

міф. Ванадіс

1830 Сефстрем

24            Сr

барва, колір

1797  Воклен

25           Mn

очищувати

1774    Шеєлє

26             Fe

фортеця

-

27            Co

міф. злий дух

1735   Брандт

28             Ni

прокляття

1751Кронштедт

29            Cu

о-в Кіпр

 -

30            Zn

білий наліт

-

Ga            31

ст. назва Франції

1875 Буабодран

Ge            32

Германія

1886 Вінклер

As             33

відважний

-

Se             34

астр. Місяць

1817 Берцеліус

Br             35

зловонний

1826     Балар

Kr            36

потайний

1898   Рамзай

 

 

 

5

Rb            37

червоний(спектр

1861   Бунзен

Sr             38

мін. стронцит

1787 Крауфорд

39              Y

с. Іттербю

1794 Гадолін

40             Zr

мін. циркон

1789 Клапрот

41            Nb

міф.Ніобея

1801   Хетчет

42           Mo

свинець

1778    Шеєлє

43             Tc

штучний

1937     Сегре

44            Ru

Росія

1844     Клаус

45            Rh

троянда

1804 Волластон

46            Pd

міф.Паллада

1803 Волластон

47            Ag

білий, блискучий

-

48            Cd

іст. Кадм

1817 Штромеєр

In             49            

індиго(спектр)

1863       Райх

Sn             50

стійкий

-

Sb             51

фарба

-

Te             52

астр. Земля

1782 Мюллер

I               53

фіалковий

1811   Куртуа

Xe            54

дивний, чужий

1898   Рамзай

 

 

 

6

 

 

 

Cs             55

блакитнийспектр

1860   Бунзен

Ba            56

важкий

1774    Шеєлє

57            La           

потаємний

1839 Мосандер

72             Hf            

Копенгаген

1923   Костер

73            Ta          

міф. Тантал

1802 Екеберг

74             W            

вовча піна

1781    Шеєлє

75            Re           

Рейн

1925  Ноддак

76            Os           

запах

1804 Теннант

77              Ir             

райдуга

1804 Теннант

78             Pt

зменш. від “срібло”

-

79            Au

жовтий, зоря

-

80            Hg

срібна вода

-

Tl             81            

молода зелень

1861     Крукс

Pb            82

“пломб”

-

Bi             83

білий метал

-

Po             84

Польща

1898      Кюрі

At             85

нестійкий

1940     Сегре

Rn            86

радіоактивний

1900      Дорн

 

 

 

7

 

Fr             87

Франція

1939    Перей

Ra            88

промінь

1898      Кюрі

89            Ac

радіоактивний

1899 Деб’єрн

104          Ku         

Курчатов

1964  Флеров

105          Nb         

Нільс Бор

1970  Флеров

 

 

 

 

 

 

Се      58

Церера

 1803 Берцеліус

Рr      59

зелений

1885

Вельсбах

Nd     60

    новий двійник

1885

 Вельсбах

Pm    61

     Прометей

     1945

    Маринський

Sm     62

    мін.самарскіт

     1879

     Буабодран

Eu     63

Європа

1901 Демарсе

Gd     64

Гадолін

  1886 Буабодран

Tb     65

с. Іттербю

   1843 Мосандер

Dy     66

недосяжний

   1886

   Буабодран

Ho     67

Стокгольм

1879

Клеве

Er     68

с. Іттербю

       1843

        Мосандер

Tm    69

    Скандинавія

    1879

    Клеве

Yb     70

с. Іттербю

    1878

    Маріньяк

Lu     71

м. Париж

1907

Урбен

Тh     90

міф. Тор

 1828

 Берцеліус

Ра      91

доактиній

1918

Содді

U       92

Уран

1789 Клапрот

Np     93

Нептун

1940 Макміллан

Рu       94

Плутон

1940

 Сіборг

 Am   95

Америка

1945

Сіборг

Сm    96

Кюрі

1944

Сіборг

Вk     97

м. Берклі

1949

Сіборг

Сf      98

Каліфорнія

1949

Сіборг

Еs      99

Ейнштейн

1953

Гіорсо

Fm  100

Фермі

1952

Гіорсо

Мd  101

Менделєєв

1955

Сіборг

No   102

Нобель

1963 Флеров

Lr    103

Лоуренс

1961

Гіорсо

 

doc
Додав(-ла)
Гурняк Ірина
Додано
15 липня 2018
Переглядів
1853
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку