Хімічне виробництво в Україні.

Про матеріал
Актуальність дослідження: важливість знати розвиток хімічної промисловості в Україні. Тема дослідження: хімічна промисловість в Україні. Мета: дослідити хімічні виробництва в Україні. Завдання дослідження: знайти інформаційну базу про хімічну промисловість в Україні. З’ясувати місце цієї промисловості та дослідити структуру. Об’єкт дослідження: хімічна промисловість України. Методи дослідження: теоретичний аналіз наукової літератури, дослідження, узагальнення прочитаної інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічне виробництво в Україні Гімназія №11 Лемпп Єлизавета

Номер слайду 2

Актуальність дослідження: важливість знати розвиток хімічної промисловості в Україні. Тема дослідження: хімічна промисловість в Україні. Мета: дослідити хімічні виробництва в Україні. Завдання дослідження: знайти інформаційну базу про хімічну промисловість в Україні. З’ясувати місце цієї промисловості та дослідити структуру. Об’єкт дослідження: хімічна промисловість України. Методи дослідження: теоретичний аналіз наукової літератури, дослідження, узагальнення прочитаної інформації.

Номер слайду 3

Хімічне виробництво (хімічна промисловість) – система виробництв важкої промисловості, включаючи синтез речовин з певними властивостя­ ми, що використовують мінеральну, органічну та іншу сировину шляхом її хімічної переробки. Що таке хімічне виробництво?

Номер слайду 4

Місце хімічного виробництва у господарстві України. Хімічне виробни­цтво є одним з найбільш розвинутих у національному господарстві України. Його важлива роль визначається широким застосуванням хімічних техно­логій і матеріалів у всіх сферах діяльності. Значна частина продукції хі­мічної промисловості використовується підприємствами інших виробництв як сировина і напівфабрикати: харчова та легка промисловість, медицина, будівництво, виробництво космічної техніки тощо.

Номер слайду 5

Хімічна промисловість. Гірничо-хімічна промисловість. Основна хімія. Хімія органічного синтезу. Видобуток корисних копалин:фосфоритівапатитівкалійних солейкухонної солісамородної сіркипіриту. Синтез мінеральних добрив. Содова промисловість Хлорна промисловість Сірчанокислотна промисловість. Хімія полімерів:пластмассинтет. волоконсинтет. каучукуфармацептична лакофарбова парфумернафотохімія. Хімія переробки полімерів

Номер слайду 6

Хімічна промисловість в Україні має розгалужену виробничу структу­ру. Більшість її підприємств перебуває у приватній власності. Нині най­більшим власником хімічних виробництв є фінансово-промислова група Group DF, яка об’єднує підприємства, що виробляють органічні кислоти, титан діоксид, кальциновану соду, рідкий азот та інші хімічні продукти, контролює 4 з 6 українських виробництв азотних добрив. Модернізація та консолідація підприємств хімічної промисловості дали змогу дещо збіль­шити обсяги виробництва та вивести хімічну промисловість України на новий міжнародний рівень. Структура

Номер слайду 7

Значний розвиток хімічної промисловості в Україні зумовлений трьо­ма основними чинниками: природним (наявність різноманітної сировинної бази), економічним (необхідності повної переробки відходів, наявність спо­живача хімічної продукції) ісоціальним (наявність наукової бази та кваліфі­кованої робочої сили).

Номер слайду 8

Окремі види продукції хімічної промисловості Украї­ни (азотні добрива, самородна сірка, барвники, бром, титанові білила, деякі продукти органічного синтезу) експортуються до інших країн. Водночас хімічна промисловість створює для України складні екологічні проблеми. Недаремно в останні десятиліття взятий курс на виведення екологічно не­ безпечних хімічних виробництв за межі житлової забудови.

Номер слайду 9

В Україні є унікальні поклади гірни­чо-хімічної сировини, з яких нині видобувається лише незначна їх частина. Внаслідок різкого скорочення споживання калійних солей та самородної сірки у світі їх видобуток в Україні нині повністю припинений. Видобу­ток кухонної солі останнім часом скоротився вдвічі. Найбільшим районом її видобутку є Донбас. Там працюють соляні копальні Бахмутівського та Слов’янського родовищ. Частину солі в Україні видобувають з морських роз­солів затоки Сиваш Азовського моря. Для потреб хімічного виробництва розробляються родовища вапняків на Донбасі та у Криму. Гірничо-хімічна промисловість

Номер слайду 10

Виробництво неорганічних хімічних речовин. В Україні синтез неорга­нічних хімічних речовин набув значного рівня розвитку, хоча останнім ча­сом його виробництва скоротили обсяги випуску своєї продукції у 2–3 рази. Деякі виробництва були повністю зупинені. Виробництво неорганічних хі­мічних речовин в Україні переважно розвинуте на Донбасі та у Придні­пров’ї. Це синтез соди, хлору, сірчаної кислоти, сажі, мінеральних добрив: азотних та фосфатних. Виробництво соди останнім ча­сом суттєво скоротилося. Тривалий час основними виробниками хар­чової та кальцинованої соди були хімічні підприємства Слов’янська («Хімпром») та Лисичанська («Донсода»), які використовували для своєї роботи з другої половини ХІХ ст. місцеві сировину (кухонну сіль, вапняки) та паливо. Ці підприємства не лише забезпечували роботою місцевих жите­лів, а й катастрофічно забруднювали навколишнє середовище. Після свого закриття вони залишили по собі «місяцеві» ландшафти.

Номер слайду 11

Виробництво технічних кальцинованої та каустичної соди нині зберег­лося у місті Яни Капу (до 2016 р. – Красноперекопськ) та Кримському со­довому заводі. Він використовує розсоли затоки Сиваш та місцевий газ як паливо. Багаторічне скидання стічних вод заводу в місцеві озера зруйнувало їх екосистеми, зробило колись заповнені птахами береги пусткою. Каустич­ну соду також виробляють на підприємстві «Дніпро. АЗОТ» у Кам’янському (до 2016 р. – Дніпродзержинськ), використовуючи місцеву електроенергію та сіль з Донбасу.

Номер слайду 12

Виробництво хлору часто ґрунтується на використанні відходів содової промисловості. Його сполуки, що їх застосовують у виробництві мийних засобів та для знезаражування води, одержують у Кам’янському.

Номер слайду 13

Сажу в Україні виробляють заводи технічного вуглецю у Кременчуку та Кадіївці (до 2016 р. - Стаханов). їхня продукція, що відповідає світовим стандартам, експортується до країн Європи. Технічний вуглець (сажа) підвищує міцність гуми, яка йде на виробництво автомобільних шин.

Номер слайду 14

Важливим в Україні є виробництво мінеральних добрив. В Україні працює 5 великих заводів з виробництва азотних добрив: три заводи групи Ostchem (Черкаси, Рівне, Сєвєродонецьк), Дніпро. Азот і Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Номер слайду 15

Нітратні45%Фосфатні30%Калійні25%Синтез мінеральних добрив:

Номер слайду 16

Підприємства, що виробляють фосфорні добрива - суперфосфат, працюють на імпортній (Одеса, Суми) та місцевій (Костянтинівка) сировині.

Номер слайду 17

Виробництво шин : Біла Церква (Київська обл.) “Росава”

Номер слайду 18

Виробництво полімерних напівпродуктів і полімерів. Сировина – нафта, природний газ, відходи коксування вугілля. Центри – Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Кременчук, Одеса, Запоріжжя, Кам’янське, Донецьк

Номер слайду 19

ВАТ«Київхімволокно» - перше в Україні підприємство з випуску хімічних ниток і волокон, діє з 1937 року.

Номер слайду 20

Фармацевтична промисловість: Київ («Дарниця», Борщагівський завод), Харків, Горлівка (Донецька обл.), Львів, Одеса, Луганськ, Полтава

Номер слайду 21

Лакофарбова промисловість. Центри – Дніпро, Одеса, Суми, Вінниця, Чернівці, Дрогобич

Номер слайду 22

Парфумерно-косметична промисловість та побутова хімія. Розвивається виробництво синтетичних мийних засобів, парфумів, мила, косметичних засобів для макіяжу та догляду за шкірою, кремів, дезодорантів та антиреспірантів тощо.

Номер слайду 23

Отже, під час дослідження я побачила комплекс хімічних виробництв, що виготовляє продукцію для всіх основних галузей промисловості, транспорту, сільського господарства, оборони, побутового обслуговування та інших сфер діяльності. Він істотно впливає на рівень і темпи розвитку економіки в цілому. Висновок

Номер слайду 24

Джерела інформації

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
1632
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку