ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КИСЛОТ (8 клас)

Про матеріал
Узагальнити й відкоригувати знання учнів про кислоти, їхні хімічні властивості, ряд активності металів, продовжити формувати вміння складати рівняння хімічних реакцій за участі кислот, застосовувати їх для розв'язування розрахункових задач за рівняннями хімічних реакцій
Перегляд файлу

 

 

              ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КИСЛОТ  (8 клас)

Мета: узагальнити й відкоригувати знання учнів про кислоти, їхні хімічні властивості,  ряд активності металів, продовжити формувати вміння складати рівняння хімічних реакцій за участі кислот, застосовувати їх для розв'язування розрахункових задач за рівняннями хімічних реакцій.

Обладнання: періодична система хімічних елементів, ряд активності металів, шматок крейди, порошок СиО, розчини NaCl, AgNO3, НNО3, Н24,  метилового оранжевого, лакмусу, Са(ОН)2, гранули цинку, пробіркотримач, спиртівка, пробірки , порівняльний ряд сили кислот.

Тип уроку: узагальнення та коригування знань.

                                             Хід уроку

І. Організаційний етап.

Вчитель. Сьогодні миз вами поринемо в уже знайомий для нас світ кислот в дещо незвичайній обстановці. Ми завітаємо у хімічне кафе, де подаються страви для засвоєння знань про кислоти. За столиками у кафе знаходиться  4 команди.

                                                             Меню

  1. Дегустація.
  2. Перша страва. Понятійний тест.
  3. Хімічне печиво.
  4. Англійська закуска.
  5. Бутерброди.
  6. Вінегрет.
  7. Коктейль.
  8. Десерт «Фантазія».
  9. Торт «Сюрприз».
  10. Фірмова страва.

 

  1. Дегустація.

Зараз ми з вами згадаємо правила техніки безпеки при поводженні з кислотами для того, щоб невимушено і бездоганно поводити себе в кафе.

Учням показуються досліди, які яскраво  доводять необхідність дотримання правил техніки безпеки під час роботи з кислотами.

Дослід 1. Дія концентрованої сульфатної кислоти на капронову тканину.

Дослід 2. Дія концентрованої нітратної кислоти на папір, шкіру, тканину. Є кислоти добре вам відомі, які всупереч правилам техніки безпеки можна пробувати на смак. Вам пропонується їх покуштувати і за запропонованими таблицями ознайомитися з їх формулами. Смачного вам!

(Всі пригощаються яблуком, лимоном, вітаміном С).

  1. Перша страва. Понятійний тест.

А тепер до вашої уваги перша страва – тест із продовженням.

  1. Кислотами називаються складні речовини, які містять …
  2. За вмістом Оксигену у кислотному залишку кислоти поділяються на …
  3. Основність сульфатної кислоти …
  4. Валентність кислотного залишку ортофосфатної кислоти …
  5. Кислота,  що відповідає карбон (ІV) оксиду – це …
  6. За основністю кислоти поділяються на …
  7. Реакцією обміну називається реакція …
  8. Лакмус у кислому середовищі змінює забарвлення …
  9. У кислому середовищі метиловий оранжевий забарвлюється у …

 

  1. Хімічне печиво.

Учням пропонується заповнити пропуски у таблиці формулами відповідних солей.

№1.

Формула кислоти

           К

           Са

АІ

НСІ

 

 

 

Н24

 

 

 

Н3РО4

 

 

 

 

          №2

Формула кислоти

            Na

           Mg

         Fe (ІІІ)

НNО3

 

 

 

Н2СО3

 

 

 

Н3АsO4

 

 

 

   

 

  №3

Формула кислоти

           Аg (І)

         Си (ІІ)

         Fе (ІІІ)

НІ

 

 

 

Н23

 

 

 

Н3АsО4

 

 

 

№4.

Формула кислоти

           Li

           Ва  

          Cr (ІІІ)

НNО3

 

 

 

Н2SіО3

 

 

 

Н3РО4

 

 

 

  1. Англійська закуска.

Перед учнями ставиться завдання без словника з'ясувати зміст тексту і розшифрувати вказані слова.

  1. Бутерброди.

 

Учні повинні написати рівняння можливих реакцій заданої кислоти.

Опорна схема «Хімічні властивості кислот»

+ кислота

+ метал

+ кислотний оксид

Кислота

+ основа

+ сіль

+ основний оксид

 

  1. Вінегрет.

Учням пропонується написати хімічний диктант, щоб перевірити чи немає у них у голові «вінегрету» із формул кислот.

Кислоти: хлоридна, сульфідна, ортофосфатна, карбонатна, метафосфатна, бромідна, сульфітна, йодидна, сульфатна, силікатна.

     7.Коктейль. 

Для кожної команди готується спеціальний коктейль. Учні повинні відгадати, з яких речовин він приготовлений.

  1. «Полуничний коктейль».

Рецепт: кислота + метиловий оранжевий.

  1. «Молочний коктейль».

Рецепт: хлоридна кислота + агентум (І) нітрат

  1. Коктейль «Ягідка».

Рецепт: кислота + лакмус.

  1. «Тархун».

Рецепт: купрум (ІІ) оксид + хлоридна кислота.

 

8.Десерт «Фантазія».

Розшифрувати і здійснити схему перетворень, вказати типи реакцій.

Х   Х2О3   Х2(4)3;  Х – АІ.

9.Торт «Сюрприз».

Пропонується  розв'язати задачу.

При взаємодії 7,3 г одноосновної безоксигенової кислоти з цинком виділилось  2,24 л водню (н.у.). Визначити молекулярну формулу кислоти. (НСІ).

10.Фірмова страва.

Учні повинні відповісти  на цікаві запитання, показати свою ерудицію.

  1. Яка кислота роз'їдає скло? (НF).
  2. Які кислоти входять до складу «царської водки»? (3НСІ+НNО3).
  3. Яку кислоту містить шлунковий сік?  (НСІ).
  4. Яку кислоту (тверду) додають до напоїв для створення кислого смаку?  (Н3РО4).
  5. Яка речовина міститься у мінеральній воді, вулканічних газах?  (Н2S).
  6. Яка кислота широко застосовується у побуті?  (оцтова).
  7. Розчин якої кислоти застосовують при попаданні лугу на шкіру? (Н3ВО3).
  8. Які  кислоти містяться у  «кислотних» доща»?  (НNО3, Н24).

 Підведення підсумків.

Визначення і нагородження переможців.

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       

                                                                                                    

                                                                                                              

                                                                                                                           

                                                                                                                  

                                                                     

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
89
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку