Хімічний склад клітини ІІ варіант

Про матеріал
Контрольна робота з біології для учнів 9-х класів середньої загальноосвітньої школи на тему: "Хімічний склад клітини" ІІ варіант
Перегляд файлу

Самостійна робота 9-ий клас

Тема: Хімічний склад клітини

ІІ варіант

 

1. До складу ДНК входять:

а) адреналін та гуталін;  б) аденін та гуанін;  в) аcпарагіл  та гуталін.

 

2. Білки складаються з:

а) моносахаридів; б) амінокислот;  в) нуклеотидів;  г) ліпідів

 

3. Із запропонованих варіантів обери назву складових частин нуклеїнових кислот:

а) залишок глюкози  б) залишок ортофосфатної кислоти   в) аргоновмісна основа

 

4. Що є мономерами білків?

а) амінокислоти;        б) нуклеотиди;      в) моносахариди;        г) жирні кислоти.

 

5. Процес руйнування первинної структури білка є:

а) ренатурація;             б) денатурація;    в) деструкція;               г) пептизація.

 

6. Аденін – це:

а) моносахариди           в) азотиста основа   б) амінокислота          г) ліпід

 

7. Розшифруйте поняття «ДНК»:

  а) рибонуклеїнова кислота                              в) аденозинтриортофосфатна кислота

  б) дезоксирибонуклеїнова кислота                  г) гуанозинтриортофосфатна кислота

 

8.  На якому рівні організації білків утворюється глобула:

а) первинний              в) третинний         в) вторинний            г) четвертинний

 

9. Назвіть сполуку, нерозчинну у воді:

а) віск;   б) глюкоза;   в) фруктоза;   г) тростинний цукор.

 

10. Назвіть сполуку, яка виконує структурну функцію та забезпечує певне просторове розташування молекул РНК під час біосинтезу білка:

а) ДНК;  б) мРНК;  в) рРНК;  г) тРНК.

 

11. Основна функція білків:

 а) будівельна         б) енергетична           в) захисна         г) каталітична

 

12. У РНК відсутня азотиста основа:

а) урацил       б) тимін      в) аденін       г) гуанін

 

13. Ліпіди НЕ виконують функцію:

а) рухова         б)  резервна         в) захисна         г) енергетична

 

14. Визначте сполуки, які забезпечують прискорення біохімічних реакцій:

а) ДНК;  б) гормони;   в) вітаміни;   г) ферменти.

 

 

15. Установіть відповідність між назвою  сполуки та класом, до якого вона належить:

а) фруктоза             1. Білки

б) віск   2. Вуглеводи

в) РНК             3. Ліпіди

г) кератин             4. Нуклеїнові кислоти

 

16. Визначте кількість енергії, яка виділяється під час розщеплення відповідних органічних сполук.


1. 1 г білків

2. 1 г жирів

3. перетворення АТФ на АДФ

4. перетворення АТФ на АМФ

 

А 17,2 кДж

Б 42 кДж

В 38,9 кДж

Г 126 кДж

Д 84 кДж


 

17. Установіть відповідність між термінами й визначеннями.


  1. Ферменти
  2. ДНК
  3. Реплікація
  4. Ліпопротеїди

 

 

 

А) Процес порушення природної структури білка без руйнування пептидних зв’язків

Б) Специфічні білки, які є каталізаторами біохімічних  реакцій.

В) подвоєння молекули ДНК

Г) Органічна сполука, яка зберігає спадкову інформацію

Д) Містять білок і ліпіди


 

18. Один з ланцюгів молекули ДНК має такий вигляд: АГЦ ТТГ ЦТА АТТ ГЦЦ ААЦ.

Який вигляд матиме другий ланцюг цієї молекули, синтезований під час її  самоподвоєння?

 

19. Нуклеотидний склад молекули мРНК такий: УЦГАЦЦУУГЦАА. Визначте нуклеотидний склад ланцюга ДНК, який протилежний ланцюгу, на якому синтезована ця молекула мРНК.

 

20. У фрагменті одного ланцюга молекули ДНК нуклеотиди розміщені в такій послідовності: ТГТ ЦАГ АЦГ ТАА ГЦА ТГА. Побудуйте схему дволанцюгової ДНК. Визначте довжину і масу цього фрагмента. (Молярна маса 1 нуклеотиду становить 246 а.о.м, довжина одного нуклеотиду 0,34 нм).

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
14 лютого
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку