Хімічний склад їжі (презентація)

Про матеріал
Презентація створена на тему: Хімічний склад їжі. Для дев'ятих класів. Надіюсь це допоможе вам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЇЖІ

Номер слайду 2

БІЛКИ Білки — це складні органічні молекули, необхідні для будівництва клітини, які виконують сотні інших різноманітних функцій. Вони беруть участь у відтворенні клітин, утворенні ферментів, виробленні антитіл і гормонів. Нарешті, при нестачі енергії в організмі білки починають руйнуватися і служити джерелом цієї енергії. Саме тому повноцінне життя без білкової їжі просто неможливе.

Номер слайду 3

Джерелами білків в харчуванні є харчові продукти тваринного і рослинного походження: м'ясо, молоко, риба, яйця, хліб, крупа, а також овочі і фрукти. По своєму хімічному складу і по поживній цінності білки неоднакові. Білки побудовані з амінокислот. Існує 20 видів амінокислот, які, повторюючись в різних поєднаннях і в різній послідовності, утворюють всю ту різноманітність білкових з'єднань, яка є присутньою в організмі людини. Від кількості амінокислот і від їх поєднання один з одним залежить поживна цінність білків. 

Номер слайду 4

На відміну від рослинних, тваринні білки містять усі замінні і незамінні амінокислоти, причому саме в тих пропорціях, які потрібні організму. Саме тому тваринні білки називають "повноцінними" або "досконалими", а рослинні - "неповноцінними".

Номер слайду 5

ЖИРИЖири —це клас органічних речовин, головна роль яких — енергозабезпечення організму. Відомо, що молекули жиру володіють великою енергоємкістю у порівнянні з вуглеводами.  Жири — найцінніший енергетичний матеріал і один з головних компонентів клітин тваринних, рослин і мікроорганізмів.

Номер слайду 6

Жири є єдиним джерелом жиророзчинних вітамінів, які грають важливу роль в процесах життєдіяльності організму. Недолік жирів в їжі може викликати серйозні порушення в обміні речовин. Залежно від загальної калорійності їжі дорослій людині рекомендується споживати в добу від 75 до 110 г жиру. Окрім жирів тваринного походження, в харчовому раціоні обов'язково мають бути і рослинні жири, які містять цінні для організму речовини, так звані жирні ненасичені кислоти.

Номер слайду 7

ВУГЛЕВОДИВуглеводи  — природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Вони дуже поширені в природі, особливо в рослинному світі: 80% сухої маси рослин становлять вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових продуктів людини.

Номер слайду 8

До вуглеводів відносять глюкозу, фруктозу, цукор (сахарозу), крохмаль, целюлозу тощо. Одні з них є основними продуктами їжі, інші (целюлоза) — основа для добування паперу, пластмас, волокон. Джерелами вуглеводів в живленні служать головним чином продукти рослинного походження - хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди. З продуктів тваринного походження вуглеводи міститися в молоці.

Номер слайду 9

Вітаміни— це речовини, які необхідні для харчування людей і тварин. Вони беруть активну участь у засвоєнні їжі, підвищують працездатність людини, протидію організму захворюванням, поліпшують обмін речовин. Вони також потрібні для синтезу гормонів в організмі. Вони потрібні для засвоєння організмом усіх харчових речовин, для росту і відновлення клітин і тканин. ВІТАМІНИ

Номер слайду 10

Більшість вітамінів не синтезуються в організмі людини. Можливо, що в процесі еволюції людина втратила необхідні для синтезу вітамінів ферментні системи, оскільки, знаходячись в тісному контакті з природою, отримував величезні дози вітамінів з їжею.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
9 травня 2022
Переглядів
6135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку