Хлібопекарське виробництво

Про матеріал
Основні етапи виробництва хлібобулочних виробів, обладнання, класифікація асортименту.
Перегляд файлу

ТЕХНОЛОГІЯ ХЛІБОПЕКАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

План лекції

1.   Асортимент хлібопекарського виробництва.

2.   imageimageОсновна сировина та підготовка її до виробництва. Рецептура.

3.   Принципова технологічна схема хлібопекарського виробництва

4.   Заміс пшеничного тіста, його види, технологічний режим.

5.   Особливості приготування житнього тіста

6.   Характеристика основних процесів.

7.   Випікання хлібопекарних виробів та основні процеси при випіканні.

8.   Зберігання хлібних виробів

9.   Показники якості хлібобулочних виробів

Асортимент хлібобулочних виробів

image

Сировина для виробництва

image

Сировина для виробництва

´ Вода

´ Дріжджі

´ imageЦукор

´ Жир (олія, маргарин, вершкове масло)

´ Сіль

´ Молоко та молочні продукти

´ Яйця та яєчні продукти


image


Рецептура виробів

´ Перелік і співвідношення окремих видів сировини, що використовують для виробництва окремого сорту хліба називають рецептурою. Кількість всіх компонентів у %до маси борошна. У виробничій рецептурі вказують дозування всіх компонентів, що поступають на заміс напівфабрикатів, а також кислотність, вологість, температура і тривалість бродіння кожної фази, крім того, масу тістової заготовки при виході із ділильника, режим і тривалість вистоювання і випікання.

´ Виходячи із потужності печі, спочатку визначають годинні, а потім хвилинні витрати борошна на приготування тіста (кг). Визначивши кількість борошна за рецептурою визначають кількість іншої сировини.

Зразок рецептури

image

image

Способи приготування тіста

Заміс тіста

´ imageМета процесу–змішування основної сировини та інших компонентів до отримання однорідної маси з певною структурою і фізичними властивостями. Відсутність в суміші грудок борошна – показник закінчення процесу замішування.

´ Заміс буває двох видів – безперервний та порційний.

´ Збільшення тривалості замішування у кілька разів – сприяє підвищенню якості хліба, так як кількість повітря, що захоплюється тістом значно збільшується, при цьому величина бульбашок повітря зменшується, а кількість їх збільшується.

Бродіння тіста

´  Мета бродіння – розпушення тіста, надання йому певних фізичних властивостей, накопичення в тісті речовин, які обумовлюють смак та аромат хліба, його забарвлення.

´ 

image

Відбувається насичення тіста СО2, збільшується його об’єм і t0 підвищується на 120 С. Температура бродіння тіста 28-30 °С.

´  В результаті бродіння, внаслідок спиртового бродіння, в тісті утворюється СО2, який розпушує тісто. Якщо бродіння продовжується, то розпушення відбувається і в середині шматків тіста під час попереднього та остаточного вистоювання, а також на початку випікання до t 450С. При t=45 – 60 0С і вище форма шматків тіста фіксується і вони перетворюються на хліб.

Обминання тіста

´  Обминання. Мета – рівномірно розподілити газ СО2 по всій масі тіста. При цьому покращується якість тіста, м’якуш хліба стає рівномірно пористим.

´ 

image

При бродінні опари і тіста проводять обмини, метою яких є переміщення дріжджових клітин до нового місця харчування, крім цього при обминанні частково видаляється надлишкова кількість двооксиду вуглецю. Крупні бульби двооксиду вуглецю (СО2) перетворюються на дрібні, що сприяє утворенню дрібнопористої м'якушки.

´  Обмини проводять способом короткочасного перемішування опари і тіста місильними агрегатами (1-2 хв). image

Поділ тіста на шматки

´ Поділ тіста на шматки - має за мету забезпечити отримання необхідної маси хліба. Допустиме відхилення маси окремих шматків не повинно перевищувати ± 2,5 %. На виробництві прагнуть точно визначити масу шматка тіста, яка повинна бути на 10-12% більше маси охолонувшого хліба, так як під час випікання, а також при охолодженні маса виробу зменшується.

image

Округлення

image´ Округлення тіста необхідно для надання шматкам кулеподібної форми, яка сприяє подальшому формуванню. Крім того відбувається рівномірне розподілення та часткове видалення СО2. Поверхневий шар заготовки ущільнюється та утворюється тонка поверхнева плівка, яка сприяє підвищенню газоутримувальній здатності тіста. При виробництві круглих подових виробів округлення є способом формування заготовки.

imageПопереднє вистоювання

´  Попереднє вистоювання – застосовують здебільшого при виробництві булочних і здобних виробів. Метою цієї операції є зняття внутрішніх напружень, що утворились під час поділу та округлення, відновлення структури тіста. Попереднє вистоювання може проводитись під час переміщення тістових заготовок від однієї машини до іншої.

´  Для проведення процесу використовують стрічкові конвеєри або шафи попереднього вистоювання. Технологічний режим: температура та вологість повітря виробничого приміщення, час 3 – 12 хв.

Формування виробів

´  Формування виробів має за мету надати тісту форми, що відповідає виду виробу.

´  imageimageДля виробів круглої форми здійснюють на тістоокруглювачах під час округлення. Для батонів та батоноподібних виробів тісто розкатують у продовгуватий млинець, потім звертають у сигароподібний циліндр (батон). Таке оброблення покращує пористість заготовки, за рахунок рівномірного розподілу газу, а також покращення газоутримувальної здатності.

image

Остаточне вистоювання

image´Остаточневистоювання - проводиться для відновлення частково зруйнованої при формуванні структури тіста, та збільшення об’єму, покращення пористості тіста, за рахунок продовження процесів бродіння.

´ Режим остаточного вистоювання:

´ 1. Температура – 35-40 С.

´ 2. Тривалість – 20-120 хв.

´ 3. Вологість повітря – 75-85%.

´ Процес проводять у конвеєрних шафах.

imageВипікання тістових заготовок

´ Режим випікання

´ 1. Тривалість: 8-12 хв – для дрібних виробів

´ до 55 - 60 хв – для житнього хліба масою 1 кг

´ 2. Температура: 200 – 260 0С

´ в першому періоді (зволоження поверхні) – 120-1400 С (2-3 хв.);

´ в другому періоді (інтенсивне прогрівання) - 260-2800 С ;

´ в третьому періоді (остаточне формування м’якушки) – 1800 С;

image

Охолодження

´  Під час охолодження та зберігання в хлібі відбувається перерозподіл вологи, - частина її випаровується в навколишнє середовище, решта рівномірно розподіляється всередині. При цьому маса виробу зменшується на 2-4% порівняно з масою гарячого хліба. Цей вид втрат називається усушенням.

´  Для зменшення усушення хліб обдувають повітрям, стараються швидко охолодити, зменшують щільність укладання хліба.

´  При зберіганні хліб черствіє із-за фізико-хімічних процесів, пов’язаних з старінням клейстеризованого крохмалю.

image

Показники якості, зберігання

´

image

Якісні показники хліба і булочних виробів передбачені в певних стандартах і поділяються на органолептичні (зовнішній вигляд, смак, запах і стан м’якушки) і фізико – хімічні (вологість, кислотність, шпаруватість, для деяких виробів також вміст жиру і цукру).

´ Тривалість зберігання виробів на хлібопекарських підприємствах відраховується з моменту виходу хліба з печі до моменту його відвантаження одержувачу. Тривалість зберігання упакованих виробів на підприємстві відраховується з моменту їх пакування.

pdf
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
4 жовтня 2021
Переглядів
2260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку