Технологія виробництва цукру з цукрового буряку

Про матеріал
Коротко охарактеризовані процеси виробництва цукру та приведене технологічне обладнання.
Перегляд файлу

image

image


СИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА

     imageЦУКРОВІ БУРЯКИ ОСНОВНА В НАШІЙ КРАЇНІ СИРОВИНА ДЛЯ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА. ЗА БОТАНІЧНИМИ ОЗНАКАМИ ВОНИ НАЛЕЖАТЬ ДО РОДИНИ МАРЕНОВИХ.

     ЦУКОР ВИРОБЛЯЮТЬ З КОРІННЯ БУРЯКІВ ПЕРШОГО РОКУ ЇХНЬОГО РОЗВИТКУ.

     ПЕРЕВАЖНА БІЛЬШІСТЬ ВИРОЩЕНИХ БУРЯКОВИХ КОРЕНІВ НАДХОДИТЬ НА ЦУКРОВІ ЗАВОДИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ.

ПРИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА

ПРИЙМАННЯ БУРЯКІВ, УКЛАДАННЯ В КАГАТИ

     imageПРИЙМАННЯ БУРЯКІВ ТА УКЛАДАННЯ В КАГАТИ

     ПРИ ПРИЙМАННІ ЦУКРОВОГО БУРЯКА

ВИЗНАЧАЮТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ ДО

ВИМОГ ГОСТІВ ПО ФІЗИЧНОМУ СТАНУ,

ЗРІЛОСТІ, ЗАГАЛЬНІЙ ЗАБРУДНЕНОСТІ І

ЗАЛЕЖНО ВІД ЦЬОГО УКЛАДАЮТЬ В

КАГАТИ НА ЗБЕРІГАННЯ. ЧАСТКОВО

ПОШКОДЖЕНИЙ (ГРИЗУНАМИ АБО

МЕХАНІЧНИМИ УШКОДЖЕННЯМИ) ЦУКРОВИЙ БУРЯК ОДРАЗУ

НАПРАВЛЯЮТЬ НА ПЕРЕРОБКУ.

ПОПЕРЕДНЄ МИТТЯ ПІД ЧАС ТРАНСПОРТУВАННЯ

     ГІДРАВЛІЧНА ПОДАЧА. ПОДАЧУ БУРЯКІВ З

БУРЯЧНОЇ НА ЗАВОД ЗДІЙСНЮЮТЬ ПО

ПОХИЛОМУ ЖОЛОБУ ГІДРАВЛІЧНОГО

ТРАНСПОРТЕРА ВОДНИМ ПОТОКОМ. ТАКИМ

imageЧИНОМ, БУРЯК ВЖЕ ПРИ ПОДАЧІ ЗАЗНАЄ

ЧАСТКОВОГО МИТТЯ ТА ВІДДІЛЕННЯ ВІД

ДОМІШОК. ДЛЯ ЦЬОГО ГІДРОТРАНСПОРТЕР ЗАБЕЗПЕЧЕНИЙ СПЕЦІАЛЬНИМИ ПРИСТРОЯМИ:

ГИЧКО-, СОЛОМО-, ПІСКО- ТА КАМЕНЕУЛОВЛЮВАЧАМИ.

     А ЩОБ НА ДНІ ГІДРОТРАНСПОРТЕРА НЕ ОСІДАВ ПІСОК, ВОДУ В ТРАКТ ПОДАЮТЬ ПОСТІЙНО.

ВИДАЛЕННЯ ЛЕГКИХ ТА ВАЖКИХ ДОМІШОК

     imageКАМЕНЕУЛОВЛЮВАЧ ДЛЯ ВИДАЛЕННЯ ВАЖКІВ ДОМІШОК

ВИДАЛЕННЯ ЛЕГКИХ ТА ВАЖКИХ ДОМІШОК

image

https://www.youtube.com/watch?v=R3HrxH48llQ

МИЙКА ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ

imageМиття буряків відбувається в кулачкових (з низьким рівнем води, з високим рівнем води, комбінованих) або в барабанних бурякомийках. Процес миття повинен проводитися дуже ретельно, тому що домішки погіршують роботу бурякорізок і забруднюють дифузійний сік.

Зважування. Підготовлені до переробки буряки зважують на автоматичних порційних вагах. Показник цієї ваги служить основою всього хімікотехнологічного обліку на заводі.

     ДЛЯ ОТРИМАННЯ БУРЯКОВОЇ СТРУЖКИ

ЗАСТОСОВУЮТЬ РІЗАЛЬНІ МАШИНИ

БУРЯКОРІЗКИ.

     ЗА КОНСТРУКЦІЄЮ БУРЯКОРІЗКИ БУВАЮТЬ ВІДЦЕНТРОВІ, ДИСКОВІ ТА БАРАБАННІ.

НАЙБІЛЬШЕ ПОШИРЕННЯ МАЮТЬ

ВІДЦЕНТРОВІ БУРЯКОРІЗКИ. У ВІДЦЕНТРОВИХ

imageБУРЯКОРІЗКАХ БУРЯКИ ПОТРАПЛЯЮТЬ У

ПРОСТІР, ДЕ ОБЕРТАЄТЬСЯ РОТОР,

ПРИТИСКУЮТЬСЯ ЗА РАХУНОК ВІДЦЕНТРОВОЇ СИЛИ ДО НОЖІВ, ВСТАНОВЛЕНИХ У ВИРІЗКАХ

ВЕРТИКАЛЬНОГО ЦИЛІНДРИЧНОГО КОРПУСА,

ТА РІЖУТЬСЯ В СТРУЖКУ. НОЖІ ЗАКРІПЛЕНІ НЕРУХОМО, ЇХ МОЖНА ЗАМІНИТИ, НЕ ЗУПИНЯЮЧИ БУРЯКОРІЗКИ.

ЕКСТРАКЦІЯ (ДИФУЗІЯ)

        imageМЕТА ЦЬОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ВИЛУЧЕННЯ З БУРЯКОВОЇ СТРУЖКИ

МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ЦУКРОЗИ. ДЛЯ

ЦЬОГО СТРУЖКУ ОБРОБЛЯЮТЬ ПРОТИТОКОМ У

ВОДІ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 70—75°С. ВНАСЛІДОК

ТАКОГО ВПЛИВУ ПРОТОПЛАЗМА В КЛІТИНАХ

ДЕНАТУРУЄ, ПРАКТИЧНО ВСЯ ЦУКРОЗА ТА ДЕЯКА ЧАСТИНА РОЗЧИНЕНИХ НЕЦУКРІВ ЧЕРЕЗ СТІНКИ КЛІТИН ПЕРЕХОДЯТЬ (ДИФУНДУЮТЬ) У ВОДУ. СУМІШ БУРЯКОВОГО СОКУ ТА ВОДИ НАЗИВАЮТЬ ДИФУЗІЙНИМ СОКОМ.

imageОЧИЩЕННЯ СОКУ

        ДИФУЗІЙНИЙ СІК, КРІМ ЦУКРУ, МІСТИТЬ БІЛКИ, АМІНОКИСЛОТИ, ОРГАНІЧНІ

КИСЛОТИ, МІНЕРАЛЬНІ СОЛІ, ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ. МАЄ ТЕМНИЙ КОЛІР, КИСЛУ РЕАКЦІЮ, МІСТИТЬ ШМАТОЧКИ МЕЗГИ. ТОМУ ЙОГО НЕОБХІДНО ОЧИЩАТИ.

        СПОЧАТКУ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬ МЕЗГУ НА МЕЗГОВЛОВЛЮВАЧАХ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ДІЇ, БО

МЕЗГА МІСТИТЬ ПРОТОПЕКТИН, ЯКИЙ В ЛУЖНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПЕРЕХОДИТЬ В

РОЗЧИН І НА СТАДІЇ ОЧИЩЕННЯ ВАПНОМ МОЖЕ УТВОРИТИ ЖЕЛЕПОДІБНИЙ ОСАД, ЩО УСКЛАДНЮЄ ФІЛЬТРАЦІЮ. ПОТІМ ЗДІЙСНЮЮТЬ ОЧИЩЕННЯ, ЯКЕ ВКЛЮЧАЄ ТРИ

imageОПЕРАЦІЇ:

   ПОПЕРЕДНЄ , ОСНОВНЕ ВАПНУВАННЯ (ДЕФЕКАЦІЯ),

   ПЕРША КАРБОНІЗАЦІЯ (САТУРАЦІЮ),

ВАПНУВАННЯ ПЕРЕД ІІ КАРБОНІЗАЦІЄЮ (ДЕФЕКАЦІЯ),

   ДРУГА КАРБОНІЗАЦІЯ

   СУЛЬФІТАЦІЯ (ОБРОБКУ SO3).

ОЧИЩЕННЯ СОКУ

     ВАПНУВАННЯ (ДЕФЕКАЦІЯ) - ЦЕ ОБРОБКА СОКУ ВАПНОМ В КІЛЬКОСТІ 0,25 — 0,3% ДО МАСИ БУРЯКА, ЇЇ МЕТА:

НЕЙТРАЛІЗУВАТИ ВІЛЬНІ КИСЛОТИ ДИФУЗІЙНОГО СОКУ, – ОСАДИТИ ЗНАЧНУ КІЛЬКІСТЬ КОЛОЇДНИХ РЕЧОВИН І ОСАДИТИ НЕЦУКРИ.

     ВАПНУВАННЯ (САТУРАЦІЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ З МЕТОЮ ДОДАТКОВОГО ОЧИЩЕННЯ СОКУ ШЛЯХОМ АДСОРБЦІЇ НА СВІЖЕ УТВОРЕНИХ КРИСТАЛАХ САСО3 ЗВАЖЕНИХ ЧАСТОК І РОЗКЛАДАННЯ САХАРАТІВ КАЛЬЦІЮ. СІК РАЗОМ З ОСАДОМ НАДХОДИТЬ У САТУРАТОР, ДЕ ЧЕРЕЗ НЬОГО ПРОДУВАЮТЬ СО2.

     ЦЕЙ ГАЗ ОДЕРЖУЮТЬ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ ШЛЯХОМ СПАЛЮВАННЯ ВАПНЯКУ В ПЕЧАХ ПРИ ВИСОКІЙ ТЕМПЕРАТУРІ.

ОЧИЩЕННЯ СОКУ

     ДЛЯ ВІДДІЛЕННЯ ОСАДУ З СОКУ ПІСЛЯ ВАПНУВАННЯ ТА КАРБОНІЗАЦІЇ ЙОГО ПІДДАЮТЬ АБО ВІДСТОЮВАННЮ ТА ФІЛЬТРУВАННЮ.

     ФІЛЬТРУВАННЯ ВИДАЛЕННЯ ЗВАЖЕНИХ ЧАСТИНОК, ЩО НЕ ВИПАЛИ У ОСАД.

ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПІД ТИСКОМ 0,3 – 0,4 МПА І ТЕМПЕРАТУРІ 80 – 90°С.

image

ОЧИЩЕННЯ СОКУ

     ОЧИЩЕНИЙ СІК НАПРАВЛЯЄТЬСЯ НА СУЛЬФІТАЦІЮ.

СУЛЬФІТАЦІЯ ОСТАННЯ СТАДІЯ ОЧИЩЕННЯ СОКУ ОБРОБКА SO2. МЕТА -ЗНЕБАРВЛЕННЯ СОКУ, ЗМЕНШЕННЯ ЙОГО ВЯЗКОСТІ, А ТАКОЖ ЙОГО ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ.

     SO2 НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ ОДЕРЖУЮТЬ ШЛЯХОМ СПАЛЮВАННЯ СІРКИ В СПЕЦІАЛЬНИХ ПЕЧАХ.

ВИПАРЮВАННЯ СОКУ

     ОТРИМАНИЙ ОЧИЩЕНИЙ СІК МІСТИТЬ 15 -16% СУХИХ РЕЧОВИН, З ЯКИХ 14 -15%

СКЛАДАЄ САХАРОЗА. ЩОБ ВИДІЛИТИ САХАРОЗУ НЕОБХІДНО ЗГУСТИТИ СІК І ОТРИМАТИ

ПЕРЕНАСИЧЕНИЙ ЦУКРОМ РОЗЧИН. СПОЧАТКУ СІК ЗГУЩУЮТЬ ДО ВМІСТУ СУХИХ РЕЧОВИН

65%, ПРИ ЯКОМУ САХАРОЗА НЕ КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ. ПІСЛЯ ЗГУЩЕННЯ СИРОПУ ДО ВМІСТУ СУХИХ РЕЧОВИН 65% ПРОВОДЯТЬ ЙОГО ОЧИЩЕННЯ. ОЧИЩЕНИЙ СИРОП НАПРАВЛЯЮТЬ У ВАКУУМ-АПАРАТИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ Й ВАРІННЯ УТФЕЛЯ.

image

УВАРЮВАННЯ УТФЕЛІВ

     imageУВАРЮВАННЯ СИРОПУ ЗДІЙСНЮЮТЬ У ВАКУУМ-АПАРАТАХ ПЕРІОДИЧНОЇ ДІЇ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 75- 80 ºС ДО КОНЦЕНТРАЦІЇ СУХИХ РЕЧОВИН 92,5—93,5 %.

     ПРИЗНАЧЕННЯМ УВАРЮВАННЯ Є ВИДІЛЕННЯ ЦУКРОЗИ З

РОЗЧИНУ У ВИГЛЯДІ КРИСТАЛІВ ТА ОТРИМАННЯ СУМІШІ КРИСТАЛІВ ТА МІЖКРИСТАЛЬНОГО РОЗЧИНУ (ТАК ЗВАНОГО УТФЄЛЯ І КРИСТАЛІЗАЦІЇ).

     У ЦУКРОВИЙ РОЗЧИН ДОДАЮТЬ ТОНКОПОДРІБНЕНУ ЦУКРОВУ

ПУДРУ, ЯКА СТАЄ ЗАТРАВКОЮ ДЛЯ ВИНИКНЕННЯ В РОЗЧИНІ ЦЕНТРІВ КРИСТАЛІЗАЦІЇ.

ЦЕНТРИФУГУВАННЯ УТФЕЛЮ

     imageЩОБ ОТРИМАТИ КРИСТАЛІЧНИЙ ЦУКОР, ТВЕРДУ ФАЗУ ВІДДІЛЯЮТЬ ВІД РІДКОЇ МЕХАНІЧНИМ

СПОСОБОМ НА ЦЕНТРИФУГАХ. НАЗИВАЮТЬ ЦЕЙ ПРОЦЕС ЦЕНТРИФУГУВАННЯМ (ФУГОВКОЮ).

ВІДЦЕНТРОВА СИЛА, ЩО ВИНИКАЄ ПРИ ОБЕРТАННІ

РОТОРА ЦЕНТРИФУГИ З УТФЕЛЕМ, У БАГАТО РАЗІВ

БІЛЬШЕ СИЛИ ВАЖІННЯ, ТОМУ РОЗДІЛЕННЯ ТВЕРДОЇ ТА РІДКОЇ ФАЗ ВІДБУВАЄТЬСЯ ДУЖЕ ШВИДКО.

imageСУШІННЯ ЦУКРУ

     ВОЛОГІСТЬ ВИВАНТАЖЕНОГО З ЦЕНТРИФУГИ ЦУКРУ

КОЛИВАЄТЬСЯ В МЕ¬ЖАХ 0,5—1,5 %, А ТЕМПЕРАТУРА

— 70—80°С. ТАКИЙ ЦУКОР НЕОБХІД¬НО СУШИТИ,

ОСКІЛЬКИ В НЬОМУ УТВОРЮЮТЬСЯ ГРУДКИ, А ПРИ ТРАНСПОРТУВАННІ КРИСТАЛИ ЛЕГКО УШКОДЖУЮТЬСЯ.

     ЦУКРОСУШИЛЬНА УСТАНОВКА СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ

imageСТАЛЕВИХ БАРАБАНІВ, ЩО ПОХИЛО ОБЕРТАЮТЬСЯ, З

ЛОПАТКАМИ ВСЕРЕДИНІ. ОДИН БАРАБАН СУШИЛЬНИЙ, ІНШИЙ ОХОЛОДЖУВАЛЬНИЙ. ЧЕРЕЗ

БАГАТОРАЗОВЕ ПЕРЕСИПАННЯ ЧАСТИНА ЦУКРУ ЗДРІБНЮЄТЬСЯ, ГРАНІ КРИСТАЛІВ СТИРАЮТЬСЯ ТА ВТРАЧАЮТЬ БЛИСК.

imageПАКУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ

     ЦУКОР-ПІСОК ФАСУЮТЬ В ПАПЕРОВІ АБО ПОЛІЕТИЛЕНОВІ ПАКЕТИ МАСОЮ НЕТТО 0, 5 ТА 1, 0 КГ. ТАКОЖ ЦУКОРПІСОК ПАКУЮТЬ МАСОЮ НЕТТО 50 КГ. НА КОЖЕН МІШОК

З ЦУКРОМ ПОВИНЕН БУТИ ПРИКРІПЛЕНИЙ ЯРЛИК

РОЗМІРОМ 9 СМ Х 5 СМ. ЯРЛИК НАКЛАДАЄТЬСЯ НА ГОРЛОВИНУ МІШКА Й ПРОШИВАЮТЬ ОДНОЧАСНО З МІШКОМ.

     СТРОКИ ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ В УПАКОВЦІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ

ДЛЯ ЦУКРУ-ПІСКУ: НА СКЛАДАХ, ЩО ОТОПЛЮЮТЬСЯ

ДО 8 РОКІВ, НА СКЛАДАХ, ЩО НЕ ОТОПЛЮЮТЬСЯ ВІД 1, 5 ДО 4 РОКІВ, ЗАЛЕЖНО ВІД КЛІМАТИЧНИХ УМОВ ТА ВИДУ ТАРИ.

ВІДХОДИ ВИРОБНИЦТВА

     МЕЛЯСА ГУСТА РІДИНА ТЕМНО-КОРИЧНЕВОГО КОЛЬОРУ З

ГОСТРИМ ЗАПАХОМ І НЕПРИЄМНИМ СМАКОМ (4,5 — 5,5% ДО

МАСИ БУРЯКІВ). ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ

imageimageДРІЖДЖІВ, ЕТИЛОВОГО СПИРТУ, МОЛОЧНОЇ І ЛИМОННОЇ КИСЛОТ, ГЛІЦЕРИНУ; У КОМБІКОРМОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ЯК ДОМІШКИ В КОРМА ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН.

     БУРЯКОВИЙ ЖОМ Є ОСНОВНИМ ПОБІЧНИМ ПРОДУКТОМ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ЩО МІСТИТЬ 67,5% СУХИХ

РЕЧОВИН, ЗОКРЕМА 0,20,4% ЦУКРУ. ВИХІД СИРОГО БУРЯКОВОГО ЖОМУ СТАНОВИТЬ 80-83% ДО МАСИ ПЕРЕРОБЛЕНИХ БУРЯКІВ.

pdf
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
13 жовтня 2021
Переглядів
4925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку