ВСТУП
1.
Загальна характеристика харчоконцентратного виробництва.
2. Короткий огляд харчоконцентратної промисловості.
3. Характеристика сучасного стану: асортимент продукції, обсяг виробництва, стан технології та техніки.
Виробництво продуктів харчоконцентратної промисловості бере свій початок з 1932 року ("Суп-пюре гороховий, Москва). Розвитку галузі сприяла необхідність забезпечити харчуванням першу полярну експедицію Папаніна на Північний полюс у 1937 році, а також для забезпечення потреб армії.
Найбільш широкий асортимент концентратів обідніх страв, у якому виділяють 5 груп: перших, других обідніх страв, солодких страв, соусів, напівфабрикати борошняних виробів. З урахуванням особливостей приготування розрізняють концентрати звичайні і швидкого приготування, які не потребують варіння.
Концентрати солодких страв потребують варіння, за винятком частини киселів, які називають концентратами раптового приготування. Багато виробів готують на фруктово-ягідних екстрактах або концентрованих соках (киселі, муси, желе) і з використанням молочних продуктів (креми, киселі, пудинги). Креми желейні випускають на агарі, в рецептурі яких цукор-пісок, молоко сухе, ванілін (Ванільний), крохмаль картопляний (Молочний), какао порошок (Шоколадний), кава розчинна (Кавовий).
Класичний асортимент залежно від складу і призначання сухі продукти для дитячого і дієтичного
´ Харчові концентрати являють собою механічну суміші різної сировини, яка попередньо піддається обробці підібраною за заздалегідь розробленою рецептурою.
Асортимент продуктів, що випускаються харчоконцентратної промисловістю, відповідно за кулінарним призначенням і технологією виробництва поділяють на такі основні групи:
´ харчові концентрати обідніх страв;
´ сухі продукти для дитячого та дієтичного харчування;
´ вівсяні дієтичні продукти;
´ сухі сніданки;
´ кава, чай та напої, що їх заміняють;
´ картоплепродукти; ´ прянощі.
Харчові концентрати мають цілий ряд особливостей, які вигідно відрізняють їх від інших харчових продуктів. Особливості:
´ Швидкість і простота приготування (з мінімальною витратою праці ).
´ Висока концентрація поживних речовин при малому об'ємі і масі порівняно зі звичайними продуктами.
´ Висока засвоюваність поживних речовин (за рахунок попереднього оброблення).
´ Здатність тривало зберігатися без втрати якості (низький вміст вологи 412%).
´ Транспортабельність. (Завдяки малому об’єму харчові концентрати в порівнянні з іншими продуктами більш транспортабельні).
´ Висока харчова цінність.