Хмара-фізичне явище природи

Про матеріал
Хмара-фізичне явище природи , для оформлення кабінету фізики чи оформлення в коридорі стіни прилеглої до кабінету . Можна поєднати всі явища природи у вигляді веселки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хма́ра — скупчення на певній висоті в тропосфері продуктів конденсації водяної пари (водяні хмари) чи кристалів льоду (льодяні хмари), чи тих і інших (змішані хмари). При укрупненні хмарних елементів і зростанні їхньої швидкості падіння вони випадають із хмар у вигляді опадів. Зазвичай хмари спостерігаються в тропосфері. Тропосферні хмари поділяються на роди, види, різновиди за додатковими ознаками відповідно до міжнародної класифікації хмар. Зрідка спостерігаються інші види хмар: перламутрові хмари (на висоті 20-25 км) і сріблясті хмари (на висоті 70-80 км). Х м а р а- фізичне явище природи Підготувала вчитель Іванна САВРЕЙ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Яруси хмар :

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Лентикулярні або лінзоподібні хмари — хмари, що утворюються на гребенях хвиль (хвиль, що утворюються в результаті долання вітром перешкод). Різновид високо-купчастих хмар Altocumulus (Ac). Характерною особливістю цих хмар є те, що вони не рухаються, наскільки б сильним не був вітер. Зазвичай лентикулярні хмари зависають з підвітряного боку гірських хребтів, часто утворюючи паралельні їм ланцюжки, а інколи за окремими вершинами, на висоті від 2 до 15 км. Поява лентикулярних хвиль свідчить, що в атмосфері наявні сильні горизонтальні потоки повітря, які утворюють хвилі над гірськими перешкодами, та що в повітрі досить високий вміст вологи. Це часто буває пов'язаним з наближенням атмосферного фронту.

Номер слайду 6

Різновиди хмар :

Номер слайду 7

Незвичайна хмара була помічена над бразильським містом Рібейрау-Клару. Цей феномен називають «веселковою хмарністю».

Номер слайду 8

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Символ. Рід. Латинська назва. ПеристіCirrus (Ci)Перисто-купчастіCirrocumulus (Cc)Перисто-шаруватіCirrostratus (Cs)Високо-купчастіAltocumulus (Ac)Високо-шаруватіAltostratus (As)Шарувато-купчастіStratocumulus (Sc)ШаруватіStratus (St)Шарувато-дощовіNimbostratus (Ns)КупчастіCumulus (Cu)Купчасто-дощовіCumulonimbus (Cb)

Номер слайду 9

Хмари – це великі згустки водяної пари або пилу, видимі з поверхні землі в небі. Вони складаються з найдрібніших крапель води і кристалів льоду. Коли хмара переповнена цими елементами, то вони випадають у вигляді опадів, дощу, снігу, роси і т. д.  Хмари найчастіше знаходяться в тропосфері, це найнижчий шар атмосфери висотою від 9 до 18 км від поверхні землі. Хмари мають завжди різну форму, тому що вони утворюються при різних умовах в атмосфері. Хмари розрізняють за класифікацією. Перисті. Вони бувають у вигляді тонких білих хвилястих ниток, клаптів або ліній, витягнутих у ряд. Утворюються в дуже холодному повітрі, на висоті від 8 до 13 км. Перисто-купчасті. Кулясті хмари, вибудовані в лінію. Утворюються на висоті 6-8 км. Перисто-шаруваті. Ці хмари прозорі, крізь них можна побачити сонце чи місяць. Вони складаються з дрібних кристалів льоду. Висота 6-8 км. Високо-купчасті. Мають вигляд окремих пластівців або пластин, розділених просвітами неба. Вони утворюються в результаті підйому теплих повітряних мас, після чого слід очікувати зміни погоди. Висота 2-6 км. Високо-шаруваті. Мають вигляд однорідного відтінку (сірий або синюватий) з окремими прсвітами сонця. Утворюються на висоті 3-5 км. Шарувато-дощові. Хмари темно-сірого однорідного кольору. Утворюються на висоті приблизно 1 км. Шарувато-купчасті. Сірі хвилясті хмари, розділені просвітами. Сонце просвічується крізь тонкі шари. З цих хмар випадають нетривалі опади. Купчасті хмари. Яскраво-білі хмари, що утворюються влітку. Вони здаються пухнастими і мають вигляд великих куполів або будівель з величезними обрисами. Купчасто-дощові. Сіруваті, за обсягом більше, ніж купчасті хмари. Також здаються пухнастими і мають силует великих скелястих гір. 

Номер слайду 10

Утворення хмар пов'язане з виникненням в атмосфері областей з високою відносною вологістю. Наявність в атмосфері величезного числа дрібних частинок, що грають роль ядер конденсації, забезпечує появу зародкових крапель уже при досягненні насичення. Умови ж насичення створюються в результаті охолодження повітря, викликаного, наприклад, розширенням його при впорядкованому підйомі на атмосферних фронтах (так утворяться хмари Ns і системи Ns-As-Ac), при невпорядкованому турбулентному перемішуванні або хвильових рухах (St, Sc, Ac), при конвективному підйомі (Cu, Cu Cong, Cb), при набряканні гірських перешкод (Ac) тощо. Подальше охолодження повітря приводить до появи надлишкової пари, що поглинається зростаючими краплями. Таким чином, спочатку краплі ростуть переважно за рахунок конденсації водяної пари. Потім, по мірі їхнього укрупнення, все більшу роль починають грати процеси зіткнення й злиття крапель одна з одною (так звана коагуляція хмарних елементів). Коагуляційний механізм — основний механізм росту хмарних крапель радіусом понад 30 мкм. При від'ємних температурах хмари можуть бути краплинні (переохолоджені), кристалічні або змішані, тобто складеними із крапель і кристалів. Малі розміри хмарних крапель дозволяють їм довго зберігатися в рідкому стані й при від'ємних температурах. Так, при −10 °C хмари у половині випадків краплинні, в 30% — змішані, й лише в 20% — кристалічні. Переохолоджені ж краплі в хмарах зустрічаються аж до −40 °C. Перенасичення над кристалами значно більше, ніж над краплями (пружність насичення водяної пари над льодом нижче, ніж над водою), завдяки чому в змішаних хмарах кристали ростуть значно швидше, ніж краплі, що сприяє випаданню опадів.

Номер слайду 11

Різновиди хмар :

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Різновиди хмар :

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку