ХРЕСНА ДОРОГА МОЄЇ УКРАЇНИ

Про матеріал

"Хресна дорога моєї України" - виховний захід для старшокласників та дітей середнього шкільного віку.

Коли щохвилини точаться бої за нашу незалежність, окрім творення надійного тилу, не менш важливою залишається постійна молитва за усіх наших військових, медиків та волонтерів, які щодня ведуть боротьбу для того, щоб над нашими головами було мирне небо.

Гоподи, просимо у Тебе домоги, щоби могти перенести, усі випробування, що чекають на нас, просити у Тебе сили, щоби вистояти у часі спокуси, а зараз просимо Тебе любові, аби могти Тебе наслідувати до кінця.

Перегляд файлу

Good Friday Worship Service, Austin TX - Mar 25, 2016 - 7:30 PM

  Ведуча І. Господи, Ісусе, нам боляче , бо треба йти через те, на що не очікували, боляче, бо беремо у руки те, що вбиває,боляче, бо вбивають найдорожче - вбивають важкі цвяхи, Господи, в Україну. Боляче, бо ми терпимо, але віримо, що,Ти,Ісусе,  ідеш з нами цією Хресною Дорогою.

  Ведуча ІІ. Дякую, що даєш нам час для життя. Захисти всіх дітей і дорослих, мужніх захисників України,готових віддати своє життя за Мир на рідній землі. Збережи всіх мешканців,захисти лікарів, які борються за життя наших солдат, дай їм сили допомагати хворим. Прошу, забери ненависть з наших сердець. даруй нам мир,і наповнення Твоїм Святим  Духом, Твоїм словом, Твоїми обітницями, зішли нам Духа Правди, щоб могли все розуміти так, якби Ти би хотів. Жертвуємо молебень Хресної Дороги у намірах Миру на нашій землі, у намірах Перемоги.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.

                          Стояння І. Ісуса засуджують на смерть.

Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму Господи. 

   Хлопчик. Недавно віття під ноги слали,                                                 "Благословенний!.. Осанна!.." — кричали,                                                                            А нині стоїть він перед Пилатом,                                                                                                             Юрба лютує: "Його розіп'яти!"                                                                                                                           Пилат засуджує на смерть                                                                                                       Невинного Ісуса.

 Старшокласниця. Осудити те, що добре? Як це можливо? І таке стається -добро осуджують. За час війни ми відчули, як осудили добро, як засудили свободу, як  злоба  судить волю вільного народу,зло хоче жити за своїми правилами і не бачити обличчя, просто приймати рішення і не дивитись в очі іншій людині. Йти зі сліпою пропагандою ненависті і розрухи. Господи,Ти був осуджений за добро, Дай нам сили пройти цю дорогу і витримати. допоможи нам, досягти,  якнайшвидше, справедливого миру.  

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                             Уже засуд є готовий,
Вже Пилат вмив руки з крові.
На хрест, на хрест засудив Месію,/2р
Христа, Христа, світа всю надію! / 2р

                     Стояння ІІ. Ісус бере на себе  хрест.                                                         Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму Господи.                                Хлопчик. Ісусус взяв хрест тяжкий на плечі,                                                                     Щоб показати й нам, малечі,                                                                                                                   Що не легкою є дорога,                                                                                                           Яка веде людей до Бога.                                                                                                                      Ісус не плакав, не нарікав,                                                                                                   Тільки думками у Батька Небесного сили благав.

 Старшокласниця.  Мій Ісусе, ми не знаємо ваги цього знаряддя, коли воно лежить на землі, а Тебе змушують взяти, щось дуже ганебне, незважаючи на Твою честь, гідність, людяність. Тобі кажуть: “Бери та йди !”. Твоя Любов взяла цей хрест ненависті. Дивлячись на приготований Тобі хрест, Твій погляд був скерований на хрест кожного з нас, на хрести , що понесуть ті, хто вірить у перемогу любові, добра, і краси. Господи, ми - на війні  і взяли цей Хрест, щоб вказати на гідність людини, щоб захистити життя.                                      

      Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                      Уже засуд є готовий,
Вже Пилат вмив руки з крові.
На хрест, на хрест засудив Месію,/2р
Христа, Христа, світа всю надію! / 2р

            Стояння ІІІ. Ісус перший раз  падає під тягарем  хреста.                              Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму, Господи.                             Дівчинка. Раптом Ісус спотикнувся, упав:                                                                                 Дубовий тягар до землі притискав. .                                                                                           Та сила любові до нас, до дітей,                                                                                        Піднесла Його, і з гарячих грудей                                                                                     Почулась молитва: „О,Отче, прости,                                                                                                       І хрест цей тяжкий поможи донести".

Старшокласник.  Мій Ісусе, це не просто підняти тягар. Важкість злоби страшна, тягар пригнічує, ще й довкола цей іронічний сміх, а в серці чути відлуння зневіри – чи зможу? Інші дивляться на тебе як в кінотеатрі, багато тих, що спостерігають війну в Україні як якийсь фільм-бойовик. Дехто і далі вірить, стверджує, що це все вигадки, а наш народ ховається у підвалах, бомбосховищах - але встає. Як Ти це зробив - піднявся,і ми ,Господи, встаємо і йдемо далі. З Тобою,Господи йдемо далі.                                                                             

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.

Звільна Христос поступає
Та під хрестом упадає.
Мліє, мліє з надміру терпіння,/2р
Ллється, ллється кров аж на каміння. / 2р.

                     Стояння ІV. Ісус зустрічає свою Матір.                                                    Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму, Господи.                  Дівчинка. Тернини колючі в чоло ся впивали,                                                                                     А змучене тіло жорстоко шмагали.                                                                                        Вже сили почали Його покидати,                                                                                               Та раптом побачив Святу Свою Матір:                                                                                       "Ісусе, Сину мій, прости...                                                                                                                       О, Отче, поможи Йому хрест цей донести".                                                                         "Не плачте, мамо, не крайте серця,                                                                                   Ваша любов зробила хрест цей вдвічі легшим", —                                                                   Так мовив Ісус і далі пішов.                                                                                                  Він сили нові в материнській любові знайшов.

Старшокласник. Мій Ісусе, мама колихає дитя з любов’ю, шукає тиші для сну, годує в обіймах, леліє в колискових, плекає у молитвах. А наші матері закривають вушка дітям,щоб маля не чуло звуків бомбардувань,матері у підвалах світять свічечку, щоб прогнати пітьму окупанта і на запитання: «Мамо, чого ми тут?- кажуть,- дитинко, ми тут ,щоб жити». А дитя дивиться, і знову запитує : «Мамо, ми тут ,ще довго? Мамо, а де так довго татко, коли він прийде?»                                                                                                             Мій Ісусе, і Твоя Мама запитувала небо: «Чи довго їй бути у єгипетському вигнанні». А підчас Хресної Дороги питала :«Скільки ще терпіти ці знущання». Маріє, Мати Доброти, захисти наших матерів та дітей, допоможи,щоб вигнанні на чужину, в інші країни матері з дітьми повернулися у мирну Україну.                                                                   

Страждаючий Ісусе, довіряємо, Тобі, нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.     

Мати як Сина уздріла,
З болю Свого Серця мліла.
«Сину, Сину!» - жалісно ридала,/2р
Землю, землю сльозами скропляла. / 2р

Стояння V. Симеон Киринеї  допомагає Ісусові нести свій хрест.              

  Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму, Господи.                     Хлопчик. Чим далі, тим тяжче                                                                                               Нести хрест дубовий,                                                                                                                         Та тут киринеєць                                                                                                          Допоміг Христові.

 Старшокласниця. Мій Ісусе, один у полі не воїн ми це досвідчили  у цій війні. Цілий світ зупинився і глянув, як одного раннього світанку тебе пробуджує не проміння сонця, а важкий удар бомбардувань. Це був найжахливіший світанок, і ми не знали, чи будемо мати ще один новий день життя. Підло і з ненавистю ворог вдарив у наш світанок. Але ми пробудилися іншими людьми, пробудився світ, ті всі, хто став на дорогу гідності людського життя, волі і свободи. Може, ще хтось залишається осторонь і думає «моя хата з краю», та якщо зло не зупинено там, де ти міг допомогти, то рано чи пізно воно постукає у твої двері.  

     Любий Ісусе,  дякую за всіх людей, за країни які як Симеон Киринеянин стали з нами і допомагають нести цей хрест Україні.                                 

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.        

 Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                                                              Так Христа хрест придавляє,
Що йти далі сил не має.
В поміч, в поміч Симеона дали.
Нести, нести хрест йому казали. / 2р.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.

              Стояння VI.  Вероніка обтирає обличчя Христу.                                             Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.                                  Хлопчик. Як часто злі люди сміються з того,                                                                             Хто щиро і люблячи чинить добро.                                                                                        Та ось Вероніка страх відігнала,                                                                                       Ісусу хустиною кров повтирала.                                                                                                   Була нагорода їй щедра за те:                                                                                                             На хустці відбилось обличчя святе.

Старшокласниця. Мій Ісусе, до краси нашої землі  також належить і краса обличчя людей, всі ми такі різні, у всіх є особливий дар – дивитися на життя. Ми – обличчя свого народу,що віками йшов і йде до погляду волі, наш погляд ніколи не був поглядом завоювання. Ми дивилися на інші народи з повагою і що більше в нас було цієї любові то більше нас зневажали і нападали на наше обличчя гідності. Ми маємо чистий погляд, дай цей погляд усім ворогам. Мій Ісусе, піт страждання важкий. Ти відчув краплину співчуття у скромному жесті Вероніки коли витерла Твоє обличчя. Витри своєю чистою любов’ю втому відважних наших захисників, медиків, а також своєю чистою любов’ю витри ненависть всіх ворогів.                                                                                 

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.

Вероніка із любові
Подає платок Христові.
З крові, з крові лице витирає,/2р
Образ, образ на платку лишає. / 2р.

                           Стояння VIІ. Друге падіння під хрестом.                                          Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму, Господи.                                     Дівчинка. „Знов на каміння упав Син Божий,                                                                          Ніхто від ляку не допоможе".                                                                                                       Та знову били немилосердно,                                                                                    Кричали, глумились фарисеї.

Старшокласниця. Мій Ісусе, з кожним сигналом тривоги, серце швидше  калатає, та знову і знову постає питання : «Скільки ще?». Матері під серцем виношують нове життя, а нас б’ють у серце, нової, вільної людини. Б’ють там, де маленьке життя ще зовсім беззахисне, та очікує теплі обійми батьків, бомбардують лікарні, школи, місця де самопосвята вирує крилами любові, б’ють і накривають злобою . А ми? Допоможи нам ,Ісусе, повставати з Твоєю силою і йти до перемоги.                                                                                    Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                        Сила Христа опускає,
Христос знову упадає.
Часті, часті гріхи є причина/2р
Того, того впадку Бога-Сина. / 2р.

             Стояння VIІІ. Жінки плачуть над терплячим Ісусом.                    Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.                                    Дівчинка.  На вид мук Христових                                                                                    Заридали вдови                                                                                                                                    Ісус же промовив:                                                                                                                     „Не плачте за мною,                                                                                                                       Над собою плачте,                                                                                                                                  Над дітьми своїми,                                                                                                                   Рятуйте в них Віру, Любов і Надію"

  Старшокласниця. Мій Ісусе, ріки і моря сьогодні розлилися і затопили сльозами береги  нашої країни. Плач народу настільки  сильний, що цілий світ відкрив шлюзи і витирає сльози нашого народу. Очі просіли  у ямах неспання, і постійного витирання болю, але він ще нажаль не зникає. Як буде далі? Знищений дім, життя перетворилось у хаос. Чи знайдуть постраждалі дорогу до дому, до свого рідного дому. Господи, витри наші сльози і поверни нам дороги до дому.

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                              Це жінки побожні бачуть
І над Христом жалко плачуть.
Плачте, плачте, та не наді мною./
Радше, радше плачте над собою. / 2р.

                    Стояння IX. Ісус падає третій раз під тягарем хреста.              Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.                               Дівчина. І втретє впав наш Христос Спаситель,                                                                       „Бо був не в силі тягар зносити.                                                                                                               Нема підмоги а ні від кого?                                                                                                          Така то вдяка за ласки Бога..."                                                                                                    Та встав утретє Святий Месія,                                                                                                            Не згасла в серці Любов і Віра.

Старшокласниця. Мій Ісусе, скільки у людському серці може вміститися злоби? Скільки може бути бомб, ракет, літаків, танків, зброї? Чому зло так може множитися? Чому зло не зупиняється? Нас хочуть добити, знищити і стерти, хочуть забрати найсвятіше - пам'ять народу. Ми завжди були людьми свободи та гідності, ми завжди боролися за це і надалі будемо йти цією дорогою «Пам’яті відважних поколінь».                                                                       Мій Ісусе, Ти встаєш з третього падіння допоможи і нам! Знаємо, що правду добити неможливо, правду не закопаєш, правда ,як весна – у нових зернятках проростає. Ісусе, правда це Ти, допоможи нашому наверненню і перемозі добра над злом.

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                          Сила Христова маліє,
Ісус втретє паде-мліє!
Тілом, тілом до землі впадає,/
Духом, духом до Отця злітає. / 2р.

                          Стояння X. З Ісуса зривають одяг.                                                           Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму, Господи.                               Дівчинка. І здерли одіж з Божого Сина —                                                                                 Стояв покірно, мовби дитина.                                                                                                         „Заради нас всіх, дітей і внуків,                                                                                                           Терпів Господь наш стражденні муки".                                                                                                   Чи зміг би так вчинити чоловік:                                                                                                 Віддати свого сина на страждання?

 Старшокласниця.  Мій Ісусе, зняти одяг з нашого народу і виставити на загальне посміховисько хоче ворог. Таке блюзнірство чинить лише слабка  і брутальна людина, жалюгідні вчинки, що не мають жодного успіху. Крик шаленості, що кидає у прірву божевілля. Ми народ , що віками несе Твій чистий образ і подобу. Ми маємо свої гріхи  та каємось. Ми народ,  що через терня тягнеться до святості і любові. У цьому стоянні перепрошуємо за гріхи аборту нашого народу та зневіри спричиненої ранами війни.                                       

Мій Ісусе, просимо, одягни нас в одяг Твоєї чистої любові.

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                        Вийшов на Голготу-гору
Цар Архангельського хору!
Одяг, одяг там з нього здіймають,/
Жовчю, жовчю його напувають. / 2р.

                    Стояння XІ. Господь Ісус прибитий до хреста.                       Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.                               Хлопчик. До хреста прибивали Божого Сина...                                                                 Неможливо словами біль описати...                                                                                               Так болить Його й нині                                                                                                             Кожна наша провина.                                                                                                             Ми не маємо права про це забувати...

Старшокласниця. Мій Ісусе, любов не може дивитися на знущання, любов схиляється і торкається болю та ран. Ми не в силі любити так як Ти. Багато раз, у часі війни, ми прибивали словами прокльонів, настільки важко віднайти відповідні слова. Ми говорили мовою зла, ми перетворились на людей помсти і не знаємо як з цим жити далі. Ти ліг на хрест, на всю злобу світу, Ти розпростер свої руки на хресті відкривши їх готовими до обіймів, Ти пригорнув  наш важкий  біль з усіма словами ненависті.

  Мій Ісусе , прибий мою, нашу ненависть до хреста.

Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                      До хреста Христа прибили,
Руки й ноги пригвоздили.
Тече, тече кров дорогоцінна./
Злоба, злоба гріхів тому винна! / 2р.

                             Стояння XІІ. Ісус помирає на хресті.                                 Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.                                Хлопчик. „Його розп'яли, на хрест прибили, —                                                              “Прости їм, Отче..." — останні сили                                                                             Віддав. І небо громи роздерли.                                                                                      Життя не купиш за злото й перли..."

    Старшокласниця. Мій Ісусе, те про що говорять тихо, стало дуже близьким та голосним. Смерть! Вона увійшла у нашу щоденність і не вибирає між тими хто готовий чи не готовий. Вона як мисливець - вичікує і зухвалим вибухом забирає в нас із землі немовлят, дітей , підлітків. юнаків та дівчат, дорослих та старших. Ворог домовився з нею, бо розпочав цю ганебну війну, і вона диктує свої умови. Ми не знаємо де і коли. Смерть тримає нас у страху і хоче запанувати  над нашою землею. Мій Ісусе, ми всі рано чи пізно помремо, але просимо, дай нам прожити гідне життя і нехай смерть - війни закриє свою пащу і відійде з нашої землі. А ті, хто відважно захищаючи віддали своє життя, нехай  прийдуть до Твого Небесного Царства…

 У хвилині тиші вшануємо пам'ять всіх тих, хто за ці роки війни відійшов до Господа…. ..                                                                                                                        Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                   Полишив Престол Небесний,
Вибрав тут жертовник хресний:
Себе, Себе за нас жертвувати,
Всіх нас, всіх нас з Небом поєднати! / 2р.

    Стояння XІІІ. Тіло Господа Ісуса зняли з хреста і подали Марії.                                                                                                                    Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.                 Дівчинка. Вже з хреста Його знімають,                                                                                                    В Плащаницю обвивають,                                                                                                          Мати Божа припадає,                                                                                                            Мертве тіло обнімає.                                                                                                                    Тіло Боже з хреста зняте                                                                                                                   Узяла на руки Мати.                                                                                                                      Тіло Сина обнімає,                                                                                                                         Болю меч скорботне серце крає.

Старшокласниця. Мій Ісусе,простягнуті руки , що відкриті для обіймів дарують радість, ми творимо світ добра, коли відкриваємо свої долоні, ми як народ відкрили руки і стали пліч-о-пліч проти стиснених кулаків ворогів у ненависній війні. Ми відкритими руками боремось, бо  не прагнемо когось поневолити, ми хочемо  обійняти всіх у любові,це неймовірно виявили всі - своїми добрими вчинками , волонтерством, допомогою. Свої руки, серця і домівки відкрили добродії із закордону.                                                             Маріє,ти прийняла в свої обійми мертве тіло Сина,прийми також у свої лагідні обійми всіх дітей, що загинули цієї війни.                                                                                                          Мій Ісусе,відкрий закриті долоні ворогів і поверни їх до світла, любові і добра. Хай впаде зброя-війни з усіх рук, нехай ворог повернеться до себе до дому і не посягає на чуже...                                                                                                                                         Страждаюча Маріє, довіряємо ,Тобі, нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                           Тіло Боже з хреста зняли,
Рідній Матінці віддали.
Мати, Мати тіло Свого Сина/
Слізьми, слізьми своїми зросила. / 2р.

                     Стояння XІV. Тіло Ісуса поклали до гробу.                             Разом. Слава страстям Твоїм, слава довготерпінню Твоєму,Господи.

Дівчинка. Скінчилась Ісусова Хресна дорога,                                                                                    З хреста Його зняли, поклали до гробу.                                                                                       А з нас кожен має свою дорогу,                                                                                                            В одного хрест легший, важчий в другого.                                                                                           Та як би не було, в нас є допомога —                                                                                  Це віра міцна у Спасителя Бога.

 Старшокласниця. Мій Ісусе, Ти створив очі ,щоб ми дивились на красу,а серце бачить більше, ми не були створені для руйнування, наш погляд спрямований у небо, тільки вільні люди не завойовують чужих земель, тільки вільні люди не зазіхають на чужі території, вільні люди з повагою ставляться до померлих, та ховають їх. Подібно і Тобі кілька людей виявили шану та поховали. Наш ворог хоче не просто нашої землі, він хоче все перетворити на руїни, стерти нашу па’ять та переписати історію, хоче залишити каміння, але забуває,що з нього проросте,  вже проростає ще більш достойний та вільний народ…                                                                                                                           Мій Ісусе, оживи вірою руїни зруйнованих сімей,доль, каліцтв,зранені душі, і нехай з цього каміння відбудується Твій оновлений народ України.                                                Страждаючий Ісусе, довіряємо Тобі нашу країну.

Пісня. Ти, що за нас  терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.                                           Тіло Боже в плащаниці
Положили до гробниці.
Бога, Бога живого в Сіоні
Земля, земля скрила в своїм лоні. / 2р.

Дівчинка. Ісусе коханий, Ісусе наш милий,                                                                               Вже ангели в небі зірки засвітили,                                                                                                             Вже нічка підходить і діти в поклоні                                                                                    До тебе в молитві підносять долоні.

Дівчинка. Всемогутній Ісусе Христе,                                                                                     Вчини наше серце добрим та чистим.

Дівчинка. Щоб ми підростали, розуму вчились                                                                        І для Вкраїни чесно трудились.

Дівчинка. Щоб ми своїх прадідів не забували,                                                                            Що за Вкраїну життя віддали.

Дівчинка.Щоб молились Богу за земленьку рідну,                                                                                 Щоб батькам віддали свою шану гідно.

Дівчинка..Щоби кожна мама знала пісню колискову,                                                                              Щоби процвітало українське слово.

Вчитель. Мій Ісусе. Життя у Тобі завжди перемагає. Ми стали на цю дорогу Хреста і віримо, що з Твоєю силою пройдемо  через  визвольний шлях нашого народу. Прийми наших загиблих від війни в містах і селах, на полі бою і в тилу у вічну радість  свободи, а нам усім дай мужності і витривалості у доброму на  цій дорозі до Воскресіння ,до перемоги Світла над темрявою.

Помолимося у намірах Святішого Отця  молитва «Отче наш».

Марна була втіха ада,
Марна всяка хитра зрада.
Марна, марна і печать ворожа,
Славно, славно встане правда Божа. / 2р.
Тож ми Христу поклонімся
І всі щиро помолімся.
Христе, Христе, славим Твої Страсти.
Зволь же, зволь же й наші душі спасти! / 2р.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Етика, Виховна робота
Додано
1 січня
Переглядів
4175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку