Презентація до уроку за темою: "Хрестові походи. Держави хрестоносців. Духовно-рицарські ордени."

Про матеріал

Презентація до уроку за темою: Хрестові походи. Держави хрестоносців. Духовно-рицарські ордени. За підручником Щупак І.Я Всесвітня історія : підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти /І. Я. Щупак, О. В. Бурлака,І. О. Піскарьова. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2020. — 176с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хрестові походи. Держави хрестоносців. Духовно-рицарські ордени. План: Причини;Перший хрестовий похід;Духовно-лицарські ордени;Хрестові походи ХІІ - ХІІІ ст.

Номер слайду 2

Причини:1. Не спроможність Візантії зупинити мусульманські завоювання. Втрата контролю над Єрусалимом (1071 р.);2. Насильне навернення християн до ісламу;1089 р. імператор Візантії звернувся до західних християн з проханням про допомогу в боротьбі з мусульманською навалою.

Номер слайду 3

3. Збільшення лицарського стану в Європі, якому не вистачало вільних земель та не було де застосувати свої лицарські навички;4. Постійні епідемії, неврожаї та мор в Європі;5. Втрата Венецією та Генуєю контролю над торговими шляхами Східного Середземномор'я.

Номер слайду 4

Офіційним проводом до війни став захват мусульманами Єрусалиму 1071 р. та заборона для християн здійснювати паломництво.

Номер слайду 5

Папа Римський Урбан ІІ відгукнувся на заклик Візантії у 1095 р. В м. Клермон Урбан звернувся до християн з проповіддю про необхідність звільнити від мусульман Святу землю та Гроб Господень:«Не думайте, що Я прийшов принести мир на землю; не мир прийшов Я принести, але меч...» (Мтф. 10:34–36)

Номер слайду 6

Проповідь у Клермоні знайшла відгук в європейському суспільстві. До походу почали долучатися селяни, лицарі, духівництво, тоговці.

Номер слайду 7

Усі, хто вирушав звільняти Святу Землю, отримували пільги від церкви: звільнялися від виплати боргів; якщо хтось захоплювали їх майно відлучався від церкви; всім хрестоносцям відпускалися гріхи і по смерті обіцяли Рай небесний; хрестоносці могли користуватися захистом церкви.

Номер слайду 8

1095-1096 рр. - похід жебраків під керівництвом Петра Пустельника (Ам'єнського) закінчився поразкою в битві під м. Цвітот.

Номер слайду 9

Перший хрестовий похід 1096 - 1099 рр.1096 р. в похід рушило лицарство під керівництвом графа Тулузького Раймунда IV.1097 р. - були взяті Нікея, Едеса, Антіохія;1099 р. - хрестоносці захопили Єрусалим.

Номер слайду 10

Взяття та облога кожного міста супроводжувалась знищенням та грабіжками місцевих мешканців. Для захисту кордонів та паломників які прямують до Святої землі з Європи, на завойованих землях створюють Духовно-лицарські ордени. організації лицарів, що створювалися під час хрестових походів у Західній та Центральній  під керівництвом католицької церкви головним чином для хрестових походів і війни з невірними.

Номер слайду 11

Орден Госпітальєрів Орден братів єрусалиського шпиталю св. Іоанна Хрестителя. Заснований, після взяття Єрусалиму, в 1099р. Спочатку організація дбала про пілігрими в Єрусалимі, але незабаром орден почав надавати пілігримам озброєний ескорт, який швидко перетворився на значну силу. Існує досі на о. Мальта.

Номер слайду 12

До середини XII ст. орден розділився на братів-воїнів та братів-лікарів, які дбали про хворих. Він, як і раніше, залишався релігійним орденом і мав ряд привілеїв, дарованих папським престолом. Наприклад, орден не підкорявся нікому, крім Папи, не платив десятину і мав право володіти власними духовними будинками.  

Номер слайду 13

Орден тамплієрів («храмовників») Заснований групою лицарів 1118 р. У XII—XIII ст. орден був дуже багатий, йому належали великі земельні володіння як у створених хрестоносцями державах на території Палестини та Сирії, так і в Європі.

Номер слайду 14

У 1307 — 1314 роках члени ордену зазнали арештів, катування і казнях з боку французького короля Филипа IV, великих феодалів і Римсько-католицької церкви. Офіційно орден було розпущено 1312 р.

Номер слайду 15

Орден Асасинів Військово-монашеський ісламський орден, що діяв на території Близького Сходу в період Хрестових походів. Для досягнення своїх цілей воліли діяти жорстоко та потай. Вдавалися до тактики терору та поразки окремих цілей.

Номер слайду 16

Відмінною рисою представників цього ордену був високий рівень побожності, високий рівень військової підготовки та фанатична відданість голові ордену, яскравим прикладом якої був «стрибок віри».

Номер слайду 17

Після захоплення Єрусалима на Близькому Сході з'явилася група держав, заснованих хрестоносцями:- Едеське графство; - князівство Антіохія;- Єрусалимське королівство; - Графство Тріполі (Тортоса).

Номер слайду 18

Варіанти зовнішнього вигляду хрестоносців. Рядовий пілігрім. Лицар ордену. Знатний лицар

Номер слайду 19

Другий хрестовий похід - 1147 – 1149 рр.;Четвертий хрестовий похід - 1202-1204 рр.; П'ятий хрестовий похід - 1217-1221 рр.; Шостий хрестовий похід - 1228-1229 рр.; Сьомий хрестовий похід - 1248-1254 рр.; Восьмий хрестовий похід - 1270 р.;Причини поразки хрестоносців:- взаємна ворожість Візантії та хрестоносців у ці роки; - проблема шляху і відсутність постачання армії;- незлагодженість дій та внутрішні конфлікти між хрестоносцями.

Номер слайду 20

Наслідки Хрестових походів: У християнстві сформувалась структура влади яка розділяла церкву та державу, в ісламі – навпаки; Зміна розуміння поняття "джихад" в ісламі; Відбувся культурний обмін між Сходом та Заходом; Відтік неспокійних елементів прискорив формування Англійського та Французького королівств; Посилився великий розкол церков; Збільшився вивіз європейських товарів (сукна) на Схід, що сприяло розвитку ремесла; Оформились лицарський та селянський стани.

Номер слайду 21

Д\з:§16 (читати);Письмово:- Дати: хрестові походи, утворення держав хрестоносців;- Поняття: "Духовно-лицарський орден";- Причини та наслідки Хрестових походів для Середньовічної Європи.

pptx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
1815
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку