Християнська церква в ХІ – ХV cт. Єретики і боротьба з ними.

Про матеріал
Презентація на тему "Християнська церква в ХІ – ХV cт. Єретики і боротьба з ними". розроблена для супроводу пояснення теми з підручника "Всесвітня історія. 7 клас за редакцією І.Щупака та В.Дрібниця Презентація містить карти,ілюстрації та схеми, Пам"ятки, обов"язкові до запам"ятовування позначено
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Християнська церква в ХІ – ХV cт. Єретики і боротьба з ними. Християнська церква в ХІ – ХV cт. Єретики і боротьба з ними.

Номер слайду 2

План. Ордени жебручих ченців4 Церковний розкол1 Поява Єретиків2Інквізиція3

Номер слайду 3

Церковний розкол. У середньовіччі християнська церква мала абсолютний вплив на духовне життя європейського суспільства. Вона формувала його релігійну свідомість, сприяла розвитку культури й зміцненню єдності Європи, проповідуючи її народам нові етичні цінності.

Номер слайду 4

Всередині самої церкви єдності не було. У Зах.Європі глава церкви-Папа Римський, а у Візантії-константинопольський патріарх. Розбіжності посилилися через намір Папи реформувати її.1054 р.- остаточний поділ на західну – католицьку (римо-католицьку) і східну - (греко-православну

Номер слайду 5

2. ПОЯВА ЄРЕТИКІВУ ХІІ-ХІІІ ст. в середньовічній Європі з’являються люди, які виступають проти вчення церкви. Їх називали ЄРЕТИКАМИ.«МОЗКОВИЙ ШТУРМ»- З чим пов’язана поява таких людей? Проти чого вони могли виступати?

Номер слайду 6

Боротьба з ЄретикамиЄресь — релігійне вчення, що заперечує основні положення церкви та її організаційні форми.

Номер слайду 7

Робота з ПОНЯТТЯМ: єретик-людина, яка відступилася від догм панівної релігії, віровідступник. Проте єретики вірили в євангельську ідею апостольської скромності, роздавали своє майно бідним і жили з пожертв. Джерело їх віри-Біблія. Наприкінці ХІ ст –на поч. ХІІ ст на півдні Франції поширилася єресь катарів (альбігойців). Вони вважали матеріальний світ породженням диявола, закликали обмежувати свої життєві потреби. Особливо підтримували єресь у м. Альба, тому –альбігойці. Проти альбігойців виступили папство, рицарі, барони: протягом ХІІ-І пол. ХІІІ ст. (альбігойські війни) . Завершились в 1229 р.

Номер слайду 8

Інквізиція (лат. inquisitio - розслідування, розшук) – судова організація, створена в XIII ст. католицькою церквою для боротьби з опозиційними або ворожими (єретичними) релігійними течіями, яка діяла майже в усіх католицьких державах (Італії, Іспанії, Нідерландах, Німеччині, Португалії, Франції та ін.). Засуджених передавали до рук світської влади для аутодафе - оголошення вироку і спалення. Іспанський інквізитор Торквемада спалив 10 тис. осіб.

Номер слайду 9

Ордени жебрущих ченців{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Орденкармеліти. Францисканці ДомініканціВпродовж ХІ-ХV ст. Заснування орденів: чернечі і жебрущіХрестоносець Бертольд на горі Карміель у Палестині 1207 р.-син італійського купця -Франциск Ассізький1216 р. Домінік де Гусман у м. Тулуза (суч. Франція. Мета створення. Суворе дотримання особистої убогості. Дотримання ідеалів бідності, аскетизму (зречення радощів життя), смирення та послухи. Підтримка папської політики. Особливості діяльностіМандрівні ченціПроповідували слово Христове. Відкривали школи, лікарні, притулки. Проповідували слово Христове, вивчаючи богослов’я. Вели освітню, місіонерську діяльність

Номер слайду 10

Тома Аквінський СХОЛАСТИКА. Тома Аквінський Напрямом середньовічної християнської філософії була СХОЛАСТИКА (в перекладі- вчений)Мета: обґрунтувати релігійні догми. Представником схоластики був Тома Аквінський (1225-1274рр), який говорив, що в основі людської добропорядності лежить «закон природи»-він закликає уникати зла і творити добро. За слова Аквінського, «Закон - це спрямоване на загальний добробут та опубліковане встановлення розуму того, хто уповноважений опікуватися відповідним суспільством». Отже, вимоги до закону: розумність, спрямованість на суспільний добробут, офіційне прийняття і опублікування закону. Філософію Томи в 1879 р. рішенням Папи Лева ХІІІ було визнано основою католицького віровчення.

Номер слайду 11

РЕФЛЕКСІЯ ДО УРОКУ: Церковний розкол відбувся у 1054 р. Утворилось 2 самостійні церкви - католицька і римськаЄретики виступали проти багатих церковних обрядів, церковних володінь. Відступник від панівної релігії називався СХОЛАСТОМІнквізиція- церковний суд католицької церкви. Аутодафе -виконання вироку суду інквізиції-спалення на вогнищі. Найвідомішими орденами ченців були: кармеліти, домініканці, францисканці. Основою католицького віровчення з 1879 р. признано вчення альбігойців. Тома Аквінський – яскравий представник християнської філософії – «схоластики».

Номер слайду 12

Домашнє завдання:1. прочитати параграф 222. Виконати завд. №1 із рубрики «Знаю і систематизую інфор-мацію» (6 бал.)3. Виконати завд. №1 з рубрики «Обговорюємо в групі» (мах -6 бал.)3. Виконати творчий проєкт (історичний портрет ) «Тома Аквінський». Скористайтесь інтернет-ресурсом підручника(10 балів)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Темченко Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 січня 2023
Переглядів
2094
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку