Художня культура людства 5 клас

Про матеріал
Презентація до уроку "Художня культура людства" - Що вирізняє художню культуру людства; - Пам'ятки художньої культури в Україні; - Митці і громадянська позиція.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художня культура людства

Номер слайду 2

Художня культура є особливою галуззю культури, адже відображає дійсність за допомогою художніх образів. Основа художньої культури — мистецтво. Мистецтво покликане виховувати художній смак людини, розвивати її здатність до творчості за законами краси слова, кольору, дизайну і т. ін. До художньої культури належать твори образотворчого мистецтва, літератури, театру, кіно, музики, архітектури, скульптури, хореографії. Світ мистецтва вражає розмаїттям жанрів, напрямів і стилів. Його досліджує спеціальна наука — мистецтвознавство.

Номер слайду 3

Ще на світанку свого існування, до появи писемності, люди прагнули творити красу. За допомогою символів та образів-малюнків, вирізаних або виліплених фігурок вони намагалися передати певну інформацію, прикрасити свій побут. Так зародилося мистецтво. Археологи досі знаходять наскельні малюнки із зображеннями сцен життя наших предків, а також численні статуетки «Берегинь»і кам’яних ідолів-оберегів. Керносівський ідол — пам’ятка мистецтва ІІІ тис. до н. е. (експозиція Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького)ПАМ’ЯТКИ ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ

Номер слайду 4

Час плинув, і вже за часів княжої Русі-України відбувся справжній розквіт ювелірного й архітектурного мистецтва. Чого варта лише золотоверха Софія Київська — собор з унікальними фресками і відомою всій Європі Богоматір’ю Орантою. Сьогодні «Нерушимій стіні» з мозаїчним зображенням Богоматері близько тисячі років.

Номер слайду 5

Неповторний образ нашої України створюють пам’ятки художньої культури різних епох і народів, що населяють Україну. Однак з часом у результаті змін у житті суспільства, криз і воєн мивтрачаємо спадщину попередніх епох. На жаль, унаслідок повномасштабної війни росії проти України з лютого 2022 р. руйнувань зазнали десятки архітектурних, скульптурних, музейних пам’яток нашої держави. Понівечено Святогірську лавру, церкви Ізюма й Чернігова, зруйновано та пограбовано музеї Маріуполя та інших міст.

Номер слайду 6

Постать епохи: Микола Леонтович. Найвідомішою різдвяною мелодією у світі вважають композицію «Carol of Bells» («Дзвінка колядка»). Цій композиції більш як 100 років, і народилася вона в Україні. Композитор Микола Леонтович (1877–1921 рр.) знайшов текст народної «Щедрівки» і написав до нього музику. Пам’ятні монети до 100-річчя першого виконання «Щедрика» (2016 р.)Пропоную подивитися виконання «Щедрика»під час флешмобу на Львівському летовищі

Номер слайду 7

Художня спадщина України під захистом ЮНЕСКОУ 1988 р. Україна приєдналася до Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини. (Центральний корпус Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Мальовка «Павичі» — пам’ятка петриківського декоративного розпису, Орнек — національний кримськотатарський. Орнамент та ін.)

Номер слайду 8

МИТЦІ І ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ«Наша дума, наша пісня — не вмре не загине», — так колись писав український поет Т. Шевченко. Сьогодні в нашій країні сформувалося покоління чудових митців, творчість яких вам знайома. Мистецтво відображає життя суспільства в яскравих барвах творчості. Багато українських митців дають гідні приклади для наслідування співгромадянам, привертають увагу до важливих проблем розвитку суспільства. Під час подій російсько-української війни митці активно підтримують Україну, організовують благодійні концерти у зруйнованих війною містах, збирають кошти на допомогу ЗСУ в Європі. Так, Святослав Вакарчук об’їхав зранені війною міста України, дав концерт у київському метро.

Номер слайду 9

Гурт «Антитіла», Михайло Хома (Дзідзьо), Олександр Пономарьов, Руслана Лижичко створили композиції, які знають в Україніі за її межами. Джамала і Монатік організували низку благодійних концертів у містах Європи, щоб привернути увагу широкого загалу до страшної війни в Україні. Мистецтво не має меж і кордонів, воно простягається над усіма країнами, об’єднуючи нашу планету. Завдяки художній культурі ми можемо почути й побачити те, що стало кращим у світі, а ще розповісти людству про власні, українські здобутки і подвиги.

Номер слайду 10

Постать епохи: Ліна Костенко. Письменниця, поетеса, громадська діячка Ліна Костенко — одна з найвідоміших українок сучасності,моральний авторитет для багатьох українців. 14 липня 2022 р. за високі заслуги була нагороджена французьким Орденом Почесного легіону. Пропоную подивитися відео «Видатний український актор Богдан Ступкачитає вірш Ліни Костенко “Крила”»

Номер слайду 11

А тепер переглянемо кліп «2step» (гурт «Антитіла» та Ed Sheeran). І дамо відповіді на запитання: Яким подіям присвячено твір? Які види мистецтва поєднано в кліпі?

Номер слайду 12

pptx
Додано
12 червня 2023
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку