І.Франко "Мойсей".Проблематика твору. Елементи автобіографізму таавторефлексії у творі

Про матеріал

Презентація на тему: "І.Франко "Мойсей".Проблематика твору. Елементи автобіографізму та авторефлексії у творі". Презентація для учнів 10 класу. Стане у нагоді студентам філологічних відділень. Презентація має корисні матеріали щодо паспорту твору, композиції, проблематики. Наявна рубрика ЗНО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблематика твору. Елементи автобіографізму таавторефлексії у творі. Підготувала: Партола Ірина Миколаївнаучитель української мови та літератури. КЗ «Коротичанський ліцей Пісочинської селищної ради. Харківського району Харківської області»Аж зігнувся під праці вагою,Але долі важкій не піддався. За добро і за правду до бою. Все готов, він поліг головою,Але духом в безсмертя піднявся.                             Б. Лепкий

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Мойсе́й» — поема українського письменника Івана Франка 1905 року. Це глибокий філософський твір про майбутнє українського народу, про взаємини вождя i народу в процесі наполегливого шукання «обітованої землі», про майбутні сили мас, здатних висунути зі свого середовища в процесі революційного руху проводирів, що приведуть до перемоги.Історія написання. У 1904 р. Франко побував у Італії, де його вразив шедевр Мікеланджело — скульптура Мойсей. Це стало своєрідним поштовхом для написання поеми. Писав свій твір Франко протягом січня-липня 1905 р. Пролог був написаний аж тоді, коли поему зверстали. А ідейним поштовхом до написання прологу були революційні події 1905 р. в Росії та в Україні. Франко сподівався, що революція нарешті принесе визволення українському народові. Письменника особливо хвилювало питання взаємин широких мас з тими політичними силами, які могли б очолити їхні виступи. Жанр. За жанром «Мойсей» — філософська поема, яка складається з прологу і 20 пісень (роздумів). Поштовхом до створення образу Мойсея була скульптура Мікеланджело — образ біблійного Мойсея, яку побачив І. Франко, перебуваючи в 1904 р. в Італії. Напрям: модернізм. Стиль – неоромантизм. Тема: зображення “смерті Мойсея як пророка, не признаного своїм народом

Номер слайду 4

Головні герої “Мойсей”:ліричний герой,пророк Мойсей – головний герой поеми,новий поводир Єгошуа ( уособлює нове покоління вільних людей)Єгова (Бог),Авірон та Датан – супротивники Мойсея,єврейський народ,Азазель (демон Неоромантизм –(грец. neos – новий і франц.romantic –романтизм) – стильова течія, що виникла в українській літературі й мистецтві на початку ХХ століття, прагнучи відродити деякі риси романтизму. Головні ознаки неоромантизму:підвищений інтерес до сильної особистості;культ героя – мужньої людини;життя, пов’ язане з незвичайними випробуваннями та пригодами.

Номер слайду 5

Композиція поеми “Мойсей”Особливість поеми: розгортаючи її сюжет, витриманий в колориті давньої біблійної легенди, Франко наповнює її сучасним йому змістом. Пролог. а) вступне слово Франка; б) 1-ша пісня: повідомлення про багаторічне блукання євреїв пустелею. Експозиція. 2-га пісня (розповідь про Мойсея, обстановку в таборі), 3-тя пісня (повідомлення про конфлікт із Датаном і Авіроном. Зав’язка. Промова Мойсея (4); казка про терен і її виклад (5,6); мова Авірона і Датана (7, 8). Кульмінація 1. 10 – промова Мойсея, його пророцтво. Це момент напруження і момент розриву з народом. Розвиток дії. 10 – Мойсей іде з табору, в думках прощаючись з Ізраїлем. 11 – зустріч з дітьми – надією Мойсея на майбутнє відродження (бо вони були народжені в пустелі, не знали рабства). 13 – Розмова з Азазелем. 14 – сумніви Мойсея, заклики до Єгови з проханням відповіді. 15 – молитва Мойсея. 16 – міф про Оріона. 17, 18 – видіння майбутнього Палестини. Кульмінація 2. Мойсей виголошує: «Одурив нас Єгова». Промова Єгови. Розв’язка. Смерть Мойсея. Постпозиція. Повідомленя про зміну в таборі, про тугу, про Єгошуа, про смерть Датана і Авірона. 

Номер слайду 6

Тема поеми. На матеріалі біблійного сюжету показати конфлікт вождя з народом. «Основною темою я зробив смерть Мойсея як пророка, непризнаного своїм народом. Ся поема в такій формі не біблійна, а моя власна, хоч і основана на біблійнім оповіданні».Ідея твору. Засудження зради національних інтересів та проголошення ідей служіння рідному народові. Сюжет. В основу поеми Франко поклав біблійний сюжет. Він не переспівує біблійної історії, а використовує лише один її фрагмент: поет вперше ставить своїх героїв перед очі читачеві вже після сорока років їх блукання пустелею, у той момент, коли ізраїльтяни на чолі з Мойсеєм наблизилися до обіцяної їм землі в Палестині. Саме тепер Мойсей поступово втрачає авторитет: народ нарікає й бунтує і забуває про Божі заповіді та обіцянки. Але зі смертю Мойсея не вмерли його ідеї та наміри: Єгошуа продовжує справу пророка і провадить ізраїльтян до обіцяної землі. Наприкінці поеми Франко висловлює надію, що українців, так само як євреїв Мойсей, поведе новий молодий лідер.

Номер слайду 7

Проблематика. Стосунки народу та вождя; зневіра в собі;сутність справжнього лідера;конфлікт поколінь, рабської свідомості;невміння згуртуватися → відсутність власної державності. Франко проводить паралелі між євреями, які 40 років шукають землю обітовану, та українцями, які протягом своєї історії не можуть сформувати незалежну державу.

Номер слайду 8

Рубрика ЗНОПрацюймо!У якому році І. Франко написав твір «Мойсей»? А) 1905р. Б) 1904р. В) 1903р. Г) 1915р. Твір «Мойсей» належить до літературного напряму ... А) реалізм Б) неоромантизм В) постмодернізм Г) імпресіонізм«Мойсей» - це твір А) епічний Б) ліричний В) драматичний Г) ліро-епічний За жанровою ознакою твір «Мойсей» А) ліричний вірш Б) сатирична поема В) філософська поема Г) історико-героїчна поема. Творчий задум написати твір «Мойсей» в І. Франка виник під впливом мистецького твору А) Мікеланджело Буонарроті Б) Леонардо да Вінчі В) Рафаеля Санті Г) Огюста Родена. У творі «Мойсей» використано сюжет. А) давньоримський Б) біблійний В) давньоєгипетський Г) давньогрецький. Композиційно твір «Мойсей» містить А) 20 пісень та епілог Б) пролог, 20 пісень та епілог В) пролог та 20 пісень Г) пролог та 10 пісень

Номер слайду 9

Працюймо!Провідна думка прологу до твору «Мойсей» І. Франка - це А) уславлення Мойсея як лідера і пророка народу Б) засудження рабського духу єврейського народу В) уславлення героїчного минулого українського народу Г) віра у воскресіння українців як державної націїУ пролозі до твору «Мойсей» І. Франко звертається до А) Бога Б) українського народу В) рідного краю Г) майбутніх поколінь. Події в творі «Мойсей» розгортаються в такій послідовності: А) спокуса Азазеля - притча про дерева, що обирали собі короля - вигнання Мойсея з табору - заклик Єгошуа до бою Б) притча про дерева, що обирали собі короля - спокуса Азазеля - вигнання Мойсея з табору - заклик Єгошуа до бою В) вигнання Мойсея з табору - притча про дерева, що обирали собі короля - спокуса Азазеля - заклик Єгошуа до бою Г) притча про дерева, що обирали собі короля - вигнання Мойсея з табору - спокуса Азазеля - заклик Єгошуа до бою. Алегоричну притчу-казку про те, як дерева вибирали собі короля, розповідає А) Єгошуа Б) Авірон В) Датан Г) Мойсей. У притчі-казці погоджується бути королем дерев А) терен Б) дуб В) пальма Г) кедр. Чому Мойсей водить євреїв пустелею 40 років? А) щоб вони побачили землю своїх предків Б) щоб вони побачили все на шляху до землі обітованої В) щоб народ позбувся рабської психології Г) щоб народ не міг згадати правильний шлях

Номер слайду 10

Минули роки, змiнилися епохи, а ми й сьогоднi прислухаємося до Франкового слова. I в цьому - художня сила твору i його невмируща жива енергiя. Справді, віра у могутню,  вільну Україну, у щасливе майбутнє українців на рідній землі, боротьба за кращу долю є  творчості І. Франка. Поет вірив у свій народ.  Сила віри, надія надихали на боротьбу за незалежну Україну.

pptx
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку