Конкурсно-розважальна програма
«Вари, вари, горщику!»
Андрєєва Ю.М., методист Сватівського районного молодіжного центру
«Слобожанська духовна криниця ім. М. Щепенка»
Мета: поглибити знання дітей про традиційну українську кухню, прищепити
повагу та шану до українських традицій, розширити знання дітей про
побут українців, виховувати любов до Батьківщини, розвивати почуття
колективізму, спритність, увагу дітей.
Обладнання: картопля, тенісні м’ячики – за кількістю учасників, миски з
пшоном та гарбузовим насінням, плакати, маркери, кошики, казан,
«мішки з сіллю»; музичний супровід.
Вед. – Доброго дня, дорогі діти! Радо запрошую вас взяти участь у конкурсно-розважальній програмі «Вари, вари, горщику!», яка допоможе нам більше дізнатися про традиції української кухні. Протягом гри команди збиратимуть різні інгредієнти, які знадобляться для останнього конкурсу. За перемогу в конкурсах команда може отримати максимальну кількість балів – 5.
Тож, я бажаю вам удачі!
1 конкурс «ХТО БІЛЬШЕ?»
Українська кухня дуже різноманітна та багатогранна. Є в нас і суто українські страви, і запозичені. Кожна господиня мала свої неповторні секрети приготування. І саме наш перший конкурс дасть нам можливість перевірити, як ви знаєте страви української кухні.
Завдання. Кожна команда по черзі називає традиційні українські страви, випічку тощо. Виграє команда, яка назве найбільшу кількість страв, не повторюючись.
2 конкурс «ВІЗИТКА»
Не дивуйтеся, що наш наступний конкурс – візитка загону. Адже ми пригадали стільки назв українських страв!
Завдання. Вигадайте назву та девіз своєї команди таким, щоб він був пов'язаний з українською кухнею.
3 конкурс «ШАЛЕНА КАРТОПЛЯ»
Одним з основних інгредієнтів традиційних страв нашої Батьківщини є картопля.
Завдання. Напроти кожної команди стоїть кошик з картоплею. Необхідно перенести її за допомогою ложки. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
4 конкурс «СОКОВИТА ЗЕЛЕНЬ»
Майже жодна страва не обходиться без додавання зелені: петрушки, кропу, цибулі, часнику.
Завдання. Кожна команда повинна подолати дистанцію навприсядки, уявляючи, що збирає «соковиту зелень» на городі. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
5 конкурс «ГОРОБЦІ-МОЛОДЦІ»
В раціоні українців завжди були каші.
Завдання. Напроти кожної команди – миска з пшоном та гарбузовим насінням. Кожен учасник повинен відібрати гарбузове насіння, а пшоно залишити. Останній гравець команди забирає миску з пшоном. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
5 конкурс «НЕЗВИЧАЙНЕ ПОЛЮВАННЯ»
Українську кухню дуже важко уявити без м’яса. Це свинина, яловичина, домашня птиця та, звичайно ж, сало.
Завдання. Напроти команд розміщені плакати. Необхідно намалювати на них півня, причому кожен учасник малює лише по одному елементу. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
6 конкурс «ЧУМАКИ»
Жодна страва на Україні та й в усьому світі не обходиться без солі. Сіль нашим господиням доставляли славні чумаки.
Завдання. Кожен учасник команди долає задану дистанцію з імпровізованим мішком з сіллю. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
7 конкурс «КУРОЧКА РЯБА»
Звичайно ж, дуже багато страв української кухні містять в собі яйця.
Завдання. Напроти команд шапка – «гніздо курочки Ряби», в ньому – «яйця» - м’ячики для настільного тенісу. Необхідно всі яйця перенести за допомогою кошика. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
8 конкурс «КОЗАЦЬКИЙ КУЛІШ»
Наша ігрова програма наближається кінці. Та в нас залишився останній конкурс. Недарма сьогодні всі команди збирали до своїх кошиків різні «продукти». Зараз з них ми будемо готувати найулюбленішу страву наших славетних пращурів – козаків. Можливо хтось вже здогадався?
Так, діти, це козацький куліш!
Завдання. Перенести всі інгредієнти, що знаходяться біля команди до одного великого казану. Виграє команда, яка швидше впорається з завданням.
ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ
НАГОРОДЖЕННЯ