Інтелектуальний турнір "Я-ПАТРІОТ"

Про матеріал
Інтелектуальний турнір "Я-ПАТРІОТ" має на меті поглибити знання дітей про історію України, козацтво, побут та культуру українського народу; розвивати увагу, критичне мислення, пам'ять дітей; виховувати любов та шану до Батьківщини, повагу та шану до національних традицій та культури, формування вмінь висловлювати та аргументувати власну думку, вміння працювати в команді.
Перегляд файлу

«Я – ПАТРІОТ»

 

Андрєєва Ю.М., методист Сватівського районного молодіжного центру

«Слобожанська духовна криниця ім. М. Щепенка»

 

(звучать фанфари, потім відео про Україну)

 

Вед.   Доброго дня, дорогі друзі! Сьогодні ви маєте можливість взяти участь в інтелектуальному турнірі «Я - ПАТРІОТ»!

Адже знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у практиці сьогодення.

            А в звичаях та обрядах – мудрість народна, яка віками збагачувалась із покоління в покоління, і в усі часи поганою вважалася та дитина, яка не берегла традицій батьків. Тож ми маємо відроджувати національну культуру, забуті традиції рідного краю.

             А ще національна культура нерозривно пов’язана з наукою, мораллю, освітою. Вона формує націю, звеличує її.

 

          Тож, я хочу побажати вам успіху в сьогоднішніх іграх і зараз розкажу їх правила.

ПРАВИЛА ГРИ:

  1. Гра проходитиме у 2 тури по 12 запитань;
  2. Зміст завдання зачитується один раз;
  3. Час для обговорення варіанту відповіді – 1 хвилина;
  4. За 10 секунд вам необхідно написати відповідь на листочку та підняти руку;
  5. За правильну відповідь нараховується 1 бал;
  6. Якщо на питання жодна з команд не запропонувала правильної відповіді, то наступне питання розігрується у 2 бали;
  7. Відповідь не зараховується, якщо вона була дана після того, як вийшов час або прозвучала підказка;
  8. Якщо декілька команд набрали однакову кількість балів – для них розігрується додаткове запитання.

 

За ходом гри буде стежити наше журі:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Отож, розпочинаємо І тур інтелектуального турніру «Я - ПАТРІОТ»!

 

(проводиться І тур)

 

  1. Козаки були веселими відчайдухами, загартованими в боях сміливцями, котрі нічого не боялися. В такому товаристві цінували не тільки силу й міць, а й жарти і дотепи. 

Добираючи прізвисько новому побратимові, козаки любили пожартувати, незлостиво покепкувати з товариша. Тому багатьох нагородили такими кумедними прізвиськами, як Затуливітер, Неїжборщ, Непийвода, Недайкаша, Задерихвіст, Підкуймуха, Крутихвіст, Печиборщ, Паливода, Роздайбіда, Загнибіда, Скачистрибайло.

                  А кого козаки жартома прозивали «махинею»?

 

(Того, хто був надзвичайно малого зросту)

http://teacher.at.ua/publ/kozacki_prizviska/35-1-0-3065

 

  1. Назвіть автора відомих рядків: «Було колись в Україні – ревіли гармати; було колись – запорожці вміли панувати».

(Т.Г.Шевченко з поезії "Іван Підкова")

 

  1. Цей князь на противагу батькові та дідові, не любив воювати. Він прагнув більше сидіти в Києві й клопотатися мирними справами, славився великою любов’ю до книг, науки, культури. За його правління культура Русі, прилучена до досягнень християнської цивілізації, розкрилася в усій повноті й багатстві, а Київ став одним із найкультурніших і найкрасивіших міст Європи. За часів його князювання численні церкви, монастирі стали осередками науки, культури, освіти. Він – онук княгині Ольги. Назвіть цього князя.

 (Ярослав Мудрий)

http://uk.wikipedia.org/wiki/Ярослав_Мудрий

 

  1. Одне з див України – Софія Київська. Нині – це всесвітньо відомий музей. В усій Європі жодна споруда XI ст. не могла зрівнятися з київським собором. Вінчають собор 13 куполів. А що символізують собою ці 13 куполів?

(Вони символізують Христа і його 12 апостолів)

Пояснення: Суттєву роль у відтінках значення купола храму має кількість куполів, які в числовій символіці розкривають ієрархію ладу небесної сфери. Тринадцять куполів у Софійському соборі Києва символі­зують втілену Премудрість (Софію) Христа та його дванадцяти апостолів

http://bo0k.net/index.php?bid=19483&chapter=1&p=achapter

  1. Ватикан у Римі, Мекка у країнах ісламу – це найсвятіші, духовно найважливіші місця. Назвіть найсвятіше місце в Києві?

 (Києво-Печерська лавра)

http://uk.wikipedia.org/wiki

  1. Яке дерево використовувалось в українців як один із надійних оберегів від відьом, упирів тощо?                                                                                              

(Осика)

Пояснення: Осика вважалася нечистим, заклятим деревом, оскільки на ній, за християнською легендою, повісився Іуда. Ця ж легенда пояснювала постійне, навіть у безвітря, тремтіння листя О. Тому з її деревини не годилося споруджувати оселі.

Водночас О. використовували як один із найбільш надійних оберегів від відьом, упирів тощо. Щоб уберегти молочну корову від посягань відьми, в огорожу довкола обори встромляли осикові кілки. За допомогою осикової палички можна було також примусити відьму, що обернулася твариною, повернути свій справжній вигляд. Щоб упир не міг вийти зі своєї могили, в неї вбивали осиковий кілок. Так само вважалося, що для припинення засухи в могилу самогубця треба вкопати кілок із О. і полити його водою. З осиковою палицею можна було пройти вночі лісом, не остерігаючись нечистої сили.

http://www.vashsad.ua/plants/dendrolog/articles/show/5677/

 

  1. Зерно на борошно традиційно  перероблялось у цих двох мукомельних спорудах. Назвіть їх.

(Млин, вітряк)

 

  1. Великий Кобзар, перебуваючи на засланні в Орській фортеці, висадив у пустелі саме цю гілочку, доглядав її, щоб прижилася й нагадувала йому про рідну Україну. Про яку гілочку йде мова?

(Про вербову)

http://mirvol.at.ua/publ/43-1-0-244

 

  1. Бойове мистецтво запорозьких козаків, судячи з тверджень сучасників, було одним з найкращих у світі і нічим не поступалось відомим єдиноборством сходу. Основу всіх єдиноборств становила відмінна фізична, технічна і психічна підготовка. Одна з найвідоміших сьогодні систем козацького двобою включала в себе 14 «фігур». І вони були такі складні, що їх вчили виконувати на столі, посеред напоїв і страв, не зрушивши жодної тарілки чи іншого посуду. Ось такий окомір, вестибулярний апарат, фізичну силу повинні були мати справжні козаки. Як називалась ця система єдиноборства?

Бойовий «гопак»

http://uk.wikipedia.org/wiki/Бойовий_гопак

 

  1.         Це слово складається з двох прадавніх основ: «бала» (сила, влада) та «ва» (володіти, осягати). Назвіть його.

 (Булава)

http://aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1203

 

  1.     До неї в народі ставились шанобливо й бережливо. З нею  пов’язані не тільки чисто символічні, але й етичні норми, глибокий підтекст народної моралі – про дівочу честь і цнотливість, що за всіх часів були найвищим взірцем шляхетності. Про який дівочий символ йде мова?

(Про дівочу косу)

http://sokilets.ucoz.ru/publ/portfolio_krivoji_svitlani_vasilivni/vikhovni_zakhodi/vikhovij_zakhid_quot_kosa_divocha_krasa_quot/24-1-0-38

 

  1.         Поряд з народними символами українського народу є, звичайно ж, офіційні. До них належать: Герб України, Прапор України, Гімн України. Назвіть четвертий офіційний символ України.

Конституція України

http://uk.wikipedia.org/wiki/Герб_України

 

 

Вед. Поки наше поважне журі підводить підсумки І туру, я пропоную вам завдання зі скриньки. Правильна відповідь принесе вашій команді 3 бали.

 

ЗАВДАННЯ зі скриньки

 

У скриньці лежать три “яблука”. Перше “яблуко” було завезено до Росії у XVII ст. із Голландії за наказом Петра І, а в Голландію потрапило з Америки. Його називали “земляне” або “чортове яблуко”. Друге яблуко було завезене з Південної Америки. Французи та італійці називали його “яблуком кохання”, “золотим яблуком”. Третє “яблуко” – китайське, батьківщина його – Південно-Східна Азія. Воно так і називається “китайське яблуко”. Назвіть яблука, що лежать у скриньці.

(1– картопля, 2 – помідор, 3 – апельсин)

http://mmo-biblioteka.at.ua/publ/metodichna_kopilka

/konkursi_igri_viktorini/movoznavchij_turnir_dlja_5_kh_klasiv/75-1-0-397

 

Вед. А ми розпочинаємо ІІ тур.

 

(проводиться ІІ тур)

 

 

  1. Запорожці завжди голили голови й залишали хіба що чуприну, тобто невеличкий чуб, або «оселедець». Була й інша назва: цим словом українців називають і дотепер.  Яка?

 (Хохол)

http://fb.ru/article/148289/hohol---eto-mnogoobrazie-znacheniy

 

  1. Т.Г. Шевченко, навчаючись в Петербурзькій академії мистецтв отримав звання зі спеціальності «Гравірування на міді». Яке це було звання?

Академік

http://su.org.ua/2013/12/людмила-огнева-тарас-шевченко-академ/

 

  1. Обіди козакам на стіл подавали у ваганах. Словник української мови дає таке визначення цьому поняттю: Довгаста дерев'яна миска для їжі. Всю страву в вагани вливали і роздавали всім ложки . Як по-іншому називали цей посуд?

(Корито)

Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 274.

  1. Ця українська оперна співачка за життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй». Успіхи цієї жінки на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва. Назвіть її.

(Соломія Крушельницька)

http://uk.wikipedia.org/wiki

 

 

  1. Це досить складна система, що компонується з різноманітних елементів, знаків, символів, які взаємодіючи між собою, створюють цілісну енергетичну картину. Він побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів. Використовується в архітектурі, оздобленні одягу та інших речей, ювелірній справі. Він є характерним для всіх без виключення народів, відрізняється лише в деякій мірі символізм, який він несе в собі. Про що йде мова?

Про орнамент

http://uk.wikipedia.org/wiki/Орнамент

 

  1. З його іменем пов’язана найгероїчніша доба в літописі Запорізької Січі. Упродовж 20 років він не покладав ратної зброї, виявляючи надзвичайний військовий хист, завзято відстоюючи козацьку волю, давні запорізькі звичаї і цілковите самоврядування України. Цього славного лицаря 15 разів обирали кошовим отаманом, чого споконвіку не бувало на Запоріжжі. Розповідають, що саме він диктував листа турецькому султану Магомету IV на славнозвісній картині І.Є. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Назвіть ім’я цього славетного лицаря Запорізької Січі.

 (Іван Сірко – кошовий отаман)

http://uk.wikipedia.org/wiki

 

  1. У Т.Г. Шевченка було три таланти. Перші два всім відомі: талант поета і художника. А який  був його третій талант? (Талант співака)

Пояснення: (На жаль досі є малодослідженою тема Тараса Шевченка, як співака, хоча згадок про його дуже гарний спів є у багатьох джерелах, тобто він був не тільки видатним художником, але і знавцем народної творчості та майже фаховим співаком-виконавцем у панському середовищі, що також робило Шевченка дуже популярним.на той час. Окремою недослідженою темою щодо Тараса Шевченка є його чисельні виступи з декламаціями власної поезії, а також інших улюбленних поетів та творів народної творчості, що простежується за Шевченком у продовж цілого життя.)

http://blogs.korrespondent.net/blog/2340/3417701/

 

  1.  Наш народ склав багато влучних прислів’їв та приказок про родинні звичаї та обряди. Назвіть одне з них, пов’язане із сватанням, коли до дівчини не завітали свати до Покрови.

(Прийшла Покрова – заревла дівка як корова)

 

  1. Ось що дивне у його біографії: насправді він був молдаванином, спадкоємцем тамтешнього престолу, але тереном своєї діяльності вибрав Україну. “Головна справа його життя – писав про нього І. Франко, – заснування Києво-Могилянського колегіуму, який повинен був стати забралом православ’я та української національності”. Назвіть його.

(Петро Могила)

http://uk.wikipedia.org/wiki/Петро_Могила

 

  1. Він відігравав важливу роль як оберіг від злих сил, а також – у практиці народної медицини. Наділення його чудодійною силою значною мірою було зумовлене цілющими властивостями і своєрідним запахом. Про яку рослину йде мова?

(Про часник)

http://www.vashsad.ua/plants/dendrolog/articles/show/5677/

 

 

  1.        Ці, так звані в народі фігури, ставилися на роздоріжжях, при в’їзді до міста або села й уособлювали як глибоку віру наших предків, так і найдавнішу народну традицію. З давніх-давен мандрівники, проїжджаючи Україною, зауважували їх як особливість місцевих краєвидів.Про які придорожні обереги йде мова?

(Про хрести)

Пояснення: Історія придорожніх магічних знаків-символів сягає ще передхристиянської доби. Ще тоді на узбіччях доріг почали ставити дерев'яні чи кам'яні стовпи або боввани (скульптурні зображення божеств). Традиція ця пов'язана з віруваннями про особливу небезпеку від злих сил, яка могла трапитися в дорозі, про необхідність заклинання добрих богів Магічним знаком такого заклинання і служили придорожні обереги. Тисячолітня вже християнська доба утрадиційнила вживання придорожних оберегів. Із християнізацією краю вони набули вигляду хреста-розп'яття, адже саме хрест є магічним знаком нашої віри. Придорожні хрести стають свідченнями культу Чесного Хреста, тобто віри у чудотворну силу споруди, на якій прийняв смерть Спаситель людства. І якщо у перші християнські часи прийнято було ставити простий тесаний хрест, то пізніше, у XVI-XVII століттях на хрестах стали зображувати ще й знаряддя мук Христа.

http://istvolyn.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4909:2014-08-18-06-46-20&catid=27&Itemid=17

 

 

  1. Як називався типовий одяг козацьких часів, що шився із синьої китайки або з доброго сукна фабричного виробництва?

(Жупан)

http://ru.osvita.ua/vnz/reports/culture/10918/

 

ДОДАТКОВІ    ПИТАННЯ

(Матеріали з Вікіпедії)

1. Назвіть автора слів : "Хто не знає свого минулого, не вартий май­бутнього "

М.Рильський

 

2. Продовжіть прислів’я :Хліб, сіль їж, а….                          (правду ріж)

 

3. Як стародавні греки називали Дніпро?                  (Борисфен.)

 

4. Складне слово-назва природоохоронного заповідника в Україні.             

                                                                           (Асканія-Нова.)

 

5. Назвіть 5 міст України, які були столицями

                                                        (Київ, Харків, Галич, Батурин, Чигирин.)

 

6. Назвіть  автора першої української конституції     (Пилип Орлик)

 

 

 

 

 

 

 

Вед. Поки журі підводить підсумки нашого змагання, мені хотілося б нагадати вам слова Василя Симоненка.

 

(відео «Любіть Україну!»)

 

 

Нагородження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Андрєєва Юлія
Додано
25 липня 2019
Переглядів
532
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку