Іліада. Порівняльна характеристика героїв

Про матеріал
Матеріал містить порівняльну характеристику героїв поеми Гомера "Іліада", пояснення фразеологізмів античного походження,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльна характеристика героїв. Ахілл і Гектор

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

АХІЛЛ (Ахілес)Ахілл, або Ахіллес,— син царя мірмідонян у Фессалії Пелея та морської богині Фетіди. Прагнучи загартувати сина, Фетіда купала його у водах Стіксу, тому Ахілл мав єдине вразливе місце — п’яту, за яку тримала його мати. Ахіллові була провозвіщена смерть під час Троянської війни. Мати, щоб уникнути цієї долі, переодягла сина у дівоче вбрання й віддала до двору царя Лікомеда, де він і виховувався. Одіссей, бажаючи залучити до ахейського війська майбутнього воїна, під виглядом купця запропонував дочкам Лікомеда жіночі прикраси і зброю. Дівчата кинулися до прикрас, Ахілл же обрав зброю. Так Одіссей знайшов майбутнього воїна і намовив його вирушати під Трою. Вирушаючи на Троянську війну, Ахілл знав, що загине,— так казала йому мати — але, вибираючи між коротким, але уславленим життям та довгим, але бездіяльним, герой обрав коротке.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ГЕКТОРГектор — старший син царя Трої Пріама й цариці Гекуби, чоловік Андромахи. Він віддасть своє життя за нерозважливе кохання свого молодшого брата Паріса до Єлени Прекрасної.

Номер слайду 8

Характеристика героїв. Гектор і Ахілл — справжні воїни. На їх рахунку чимало подвигів і перемог під час Троянської війни. Але подолати одне одного їм не просто: обидва сильні, фізично загартовані, витривалі. І навіть у вирішальному поєдинку, якби не допомога Афіни, хто знає, чи був би переможений Гектор. Гомер підбирає порівняння до поведінки воїнів, підкреслюючи, що вони — гідні супротивники: порівнює Ахілла з соколом, що полює на горлицю дику, з псом, який жене молодого оленя, але й Гектор, на його думку, дуже схожий на високолетного орла, який хоче вхопити ягня або зайця.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ахілл перемагає Гектора

Номер слайду 13

Троянський кінь. Десять років безуспішно греки намагалися узяти Трою, але аж ніяк їм це не вдавалося зробити. І ось одного разу цар невеличкого острова Ітака на ім’я Одіссей запропонував грекам військову хитрість;— зробити величезну фігуру дерев’яного коня, сховатих туди загін солдат, а самим відпливти від острова, начебто назавжди. Так греки і зробили. На що троянці, побачивши, що греки нарешті залишили острів, вийшли з фортеці і спокійно втягли фігуру коня у місто. Вночі грецькі солдати, що ховалися всередині, вийшли назовні і відкрили грецьким військам міські ворота. Так і закінчилася ця десятирічна війна, яку описав у своїй поемі Гомер.

Номер слайду 14

Смерть Ахілла. Страшним гнівом палав Ахілл проти троянців. Він вирішив жорстоко помститися їм за смерть друзів, Патрокла і Антілоха. Як розлючений лев, бився Ахілл, кладучи одного за одним героїв Трої. Кинулися поспішно втікати троянці, поспішали сховатися вони за стінами Трої. Несамовитий Ахілл переслідував їх. Гнав його невблаганна доля на вірну загибель. До Скейської воріт переслідував Ахілл троянців. Він увірвався б і в священну Трою, і вона загинула б, якби не з'явився бог Аполлон. Грізно крикнув, зупинив він Ахілла. Але не корився йому Ахілл. Він сам гнівався на бога за те, що багато разів рятував бог-стріловержець від нього Гектора і троянців. Ахілл навіть погрожував богу, що вразить його списом. Невблаганний рок затьмарив розум Ахілла. Він готовий був напасти навіть на бога. Розгнівався Аполлон, забув він і те, що обіцяв колись, на весіллі Пелея і Фетіди, зберігати Ахілла. Покрившись темною хмарою, нікому не зримий, направив він стрілу Паріса, і вразила вона Ахілла в п'яту, куди тільки і можна було вразити великого героя. Смертельною була для Ахілла ця рана. Відчув наближення смерті Ахілл. Вирвав він з рани стрілу і впав на землю. Гірко докоряв він бога Аполлона за те, що він знищив його. Знав Ахілл, що без допомоги бога не може вбити його ніхто зі смертних. Ще раз зібрався з силами Ахілл.

Номер слайду 15

Ахіллесова п’ята

Номер слайду 16

Що говорить медицина?Залежно від типу травми, хворобливість може бути пов’язана або з самим ахілловим сухожиллям, або з областю, де сухожилля кріпиться до кістки. При розриві Ахиллового сухожилля воно розривається при різкому русі з гучним клацанням і відчуттям удару ззаду по нозі, схожим на удар батіга. Це може бути дуже боляче. Після розриву литкового м’яза – згинач стопи більше не матиме точки кріплення. Часткові пошкодження Ахиллового сухожилля, які пов’язані з хронічними перевантаженнями, супроводжуються стартовим болем при початку ходьби. Це означає, що при початку тренування відразу буде біль, який зменшується, як тільки ваше сухожилля “прогріється”. Після тренування ваше сухожилля може знову почати боліти. При частковому або повному розриві в цьому місці постраждалі повідомляють про те, що їх сухожилля “ззаду вдарили ножем”. Вони більше не можуть стояти на пальчиках, і про спорт абсолютно не може бути й мови.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глушко Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
9527
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку