Імітаційна гра, сюжет навчального відео з елементами театралізації

Про матеріал
Конспект уроку з історії України 7 клас по темі " Культура Русі - України 10 - першої половини 11 ст" із елементами імітаційної гри, сюжету навчального відео та театралізації
Перегляд файлу

Тип гри : імітаційна гра, сюжет навчального відео з елементами театралізації.

Тема :  Культура Русі – України в 10 – першої половини 11 ст.

Навчальна мета  . Очікувані результати ( після цього уроку учні зможуть )

  1. Знати, де виникали перші школи та які особливості мало навчання у цей історичний час ; які мови співіснували в Київській державі ; що було основним будівельним матеріалом в Русі – України ; який фактор сприяв пожвавленню культового будівництва в державі ; чим оздоблювали храми ; які існували жанри фольклору та  які народні розваги любили руси.
  2. Розуміти , вміти пояснювати значення  історичних термінів і понять : « пергамент «, « береста «, « ініціал «, « заставка «, « мозаїка «, « фреска», « ікона «, « фольклор», « книжкові мініатюри «, « графіти».
  3. Вміти характеризувати ( стисло) жанри усної народної творчості та розпізнавати пам’ятки архітектури Русі – України в 10 – першої половини 11 ст.

Специфічна мета :  через гру навчити учнів  працювати в групах, дослухатись один до одного, вміти співпрацювати та об’єктивно ставитись до критики і порад одногрупників, навчитись працювати з історичними джерелами, відеоджерелами,  медіа програмами, дізнатись про сучасні комп’ютерні технології при створенні відеоматеріалу.

Виховати такі риси :  відповідальність, взаєморозуміння, взаємодопомога, партнерство, акторські здібності та майстерність, допитливість, наполегливість.

Задум . Двоє семикласників ( акторів Святослав і Марічка )  знаходять « машину часу» з різнокольоровими кнопками. Недовго думаючи, вони вирішують випробувати знахідку. Вони сідають в машину і натискаючи на ту чи іншу кнопку потрапляють у культурні споруди Русі – України 10 – першої половини 11 ст. ( школу, храм ).  Те , що вони там побачать, розкажуть і покажуть у своїх відеофільмах учасники трьох груп, які працювали над конкретним завданням і створювали відеосюжет.

Обладнання :   підручник « Історія України 7 клас. Автори : Г. М. Хлібовська, О. В. Наумчук,  М. Є. Крижановська, О. І. Бурнейко.  Видавництво Тернопіль : Астон, 2020 ; проектор, комп’ютер, мультимедійна дошка ;  ілюстрований матеріал ( картини, ікони, світлини з танцями, архітектурою та інше ) цього періоду ;  декорації до театралізованої гри ( « машина часу «, оздоблення умовної школи та храму ) ;   карта архітектурної реконструкції розвитку історичного образу Київського Дитинця 5 – 13 ст. ( можна видрукувати з підручника с. 63 ) ;   відео за посиланнями  : https:/youtu.be/rVdySTTJoM ;   https:/youtu.be/7CQ2WX6Gfz4 ;   середньовічна мелодія України – Руси ( колісна ліра + сурма ) за посиланням  https:/ youtu.be/1eRCrLHmxVA.;  зошит, словник ; плакати з очікуваними результатами та правилами гри.

Підготовчий етап   Вчитель знайомить учнів із умовами ( фабулою) гри.

-          Поділити клас на три групи ( учні можуть самостійно обрати собі завдання для роботи ), де кожна група має своє завдання, а саме : через самостійний пошук інформації, вибір жанру, вибір засобів, комп’ютерних анімацій, вставок,  медіаресурсів створити відеосюжет.

-          Завдання для груп : перша група – писемність, освіта ,  друга група – архітектура,  третя група – фольклор, музика, дозвілля.

-          Вчитель пропонує ряд джерел ( писемні , усні, речові ), які можна використати при створенні відео, знайомить з жанрами фільмів, дає посилання на відео, з яких можна почерпнути деяку інформацію, докладним переліком того, на що слід звернути увагу у відеоматеріалі.

-          Учасники першої групи мають у своєму відео показати, які мови співіснували в Русі – Україні, пояснити значення таких термінів як : пергамент,  береста,  скрипторій, ініціал, літопис, книжкові мініатюри. Також показати, де виникали перші школи ( при храмах – Десятинна церква, Софіївський собор, там могли навчатись лише хлопчики із заможних сімей ). Звернути увагу на те, що навчання мало релігійний характер, вчителями були священники, а вчилися читати по церковних книгах. Показати внутрішнє та зовнішнє оздоблення книг.

-          Учасники другої групи повинні показати архітектуру Київської держави, її красу, вишуканність, стилістику, давнину. Слід звернути увагу на те, що першим основним матеріалом було дерево, а згодом зводили і кам’яні споруди. Показати перший мурований княжий палац княгині Ольги, мурований храм Володимира Великого, підкреслити те, що від Володимира кожен князь вважав своїм священним обов’язком побудувати храм. Коли учасники групи будуть показувати оздоблення храмів, обов’язково наголосити на пояснення таких понять : мозаїка, фреска, ікони. Показати архітектурні пам’ятки доби та ікони « Мозаїку Богоматері Оранти та Мозаїку Христа Вседержителя із Софіївського собору в Києві першої половини 11 ст.

-          Третя група має зняти відеоматеріал про фольклор, музику та дозвілля. Дати можливість послухати уривки обрядових пісень, життєвий досвід та мудрість народу відобразити у прислів’ях і приповідках ( приказках ). Показати уривки з творів різних жанрів фольклору ( казки, билини). Літописець стверджує, що давні русичі любили танцювати, влаштовували вечорниці, гуляння ( можна показати уривок їхнього танцю ).  Показати і красу хорового співу.

-          Вчитель, під час створення учнями відеосюжету,  тільки здійснює контроль, радить, підказує, націлює, а семикласники самостійно створюють відео, підбираючи жанр, програму, матеріал і тому подібне, яке має відповідати поставленим вимогам вчителя для досягнення очікуваних результатів уроку, мети.  У відео можна застосувати музичний супровід, схеми, фото, ілюстративний матеріал, навіть, ставити проблемні питання для загального обговорення, різноманітні анімації, вставки, які відповідатимуть темі уроку.

Правила гри

  1. Регламент ( відеосюжет до 5 – ти хвилин )
  2. Вчитель чітко , виразно і зрозуміло пояснює хід уроку, щоб зацікавити дітей, і тим самим згуртувати та налаштувати їх на творчу роботу.
  3. Гра проходить під пильним контролем вчителя – режисера.
  4. Раціонально використовувати час на уроці.
  5. Учасники груп , які створювали відео, мають дотримуватись вимог щодо кількості матеріалу, науковості та регламенту.
  6. Актори, які  беруть участь у театралізованому дійстві майстерно відіграти роль, викликати інтерес глядачів  до співпраці та уваги.
  7. Всім учням на уроці  бути уважними, активними, брати активну участь у обговореннях, отримати багаж знань то темі, згідно вимог програми.

Перебіг гри

-          Вчитель з гарним настроєм починає урок, щоб забезпечити хорошу атмосферу та бажаний кінцевий результат уроку. Він оголошує тему, мету ( очікувані результати ) та план уроку за підручником. Пропонує переглянути відео « Архітектура Київської Русі» за поданим посиланням в обладнаннях ( # 1), як мотиваційний момент уроку. Після цього наголошує, що багато цікавих фактів, інформації вони дізнаються, якщо будуть уважні і дотримуватимуться правил гри

-          На сцені двоє семикласників ( акторів)

-          Святослав ( актор) : подивись Марічко, що я знайшов !

-          Марічка ( акторка ): що це, Святославе ?

-          Святослав : напевно, машина часу, тому що саме таку я бачив в інтернеті, коли грав гру.

-          Марічка : тут так багато різнокольорових кнопок. Цікаво, а для чого вони тут?

-          Святослав : Марічко, а давай спробуємо натиснути на оту червону ( показує на кнопку )

-          Марічка :  ( усміхаючись ) Давай ризикнемо і побачимо, шо буде дальше.

Діти натискають на червону кнопку і умовно переносяться в ту частину класу, де розташовані декорації школи за часів Київської Русі .

-          Вчитель : діти ( звертається до акторів гри) , а хочете дізнатись куди ви потрапили ?

-          Святослав : так, звісно хочемо.

-          Вчитель ( звертається до класу ) : ну що допоможемо нашим мандрівникам і розкажемо їм куди вони потрапили на машині часу !?

Учасник з першої групи презентує на мультимедійну дошку відео, зроблене його одногрупниками. У своєму відео він показує матеріал про писемність, школи , вчителів, предмети....часів Київської держави ( про це описую у підготовчому етапі конспекта)

-          Вчитель веде діалог з учнями класу :

-          Як ви вважаєте, чому перші школи появились саме при храмах ? Яка подія цьому посприяла ? Чому саме священники були вчителями та навчали читати з церковних книг ??

-          Святослав :  Марічко, а давай натиснемо оцю зелену кнопочку !? Можливо ще кудись потрапимо, мені так цікаво дізнаватись про наше минуле ?!.

-          Марічка :  давай, я не проти ще щось подивитись , адже це наша Земля, наша історія.

Діти тиснуть зелену кнопку і , знову, умовно переносяться у той куточок класу, де знаходяться декорації архітектурних пам’ято.

-          Вчитель : ну що покажемо Святославу та Марічці архітектуру, особливості зовнішнього та внутрішнього вигляду спорудних пам’яток Русі – України ?

Виходить представник з 2 – гої групи і демонструє роботу своїх співучасників ( зміст роботи також висвітлила у підготовчому етапі конспекта)

Після демонстрації екрана звучить середньовічна мелодія України – Руси ( колісна ліра + сурма ) ( посилання додається в обладнаннях до уроку ) , діти – актори зачаровано слухають її.

-          Марічка :  а що це за така чарівна мелодія, я такої ще ніколи не чула ?

-          Вчитель : покажемо, розкажемо ( усміхається )?

Виходить учасник 3 – ої групи і також демонструє на екрані відеоматеріал створений учасниками групи ( зміст матеріалу подається в підготовчому етапі конспекта )

-          Вчитель : діти, а хто з вас знає , як проводять наші дівчата та хлопці Андріївські вечорниці, ажде це наша народна традиція ? Можливо хтось був з вас на них ?

-          А як називається наш український танець ? ( тут можна запросити солістів з танцювального гуртка, які показали б декілька танцювальних елементів українського гопака. Це б пов’язало тему із сучасністю )

На такій веселій ноті вчитель підводить підсумок уроку.

Він повертається до плакату з переліком очікуваних результатів, які оголошував на початку уроку. Якщо результат досягнуто, вчитель ставить відмітку «+». Таким чином має вийти 4 плюси : знаю, розумію і пояснюю, вмію. Тоді досягнути поставленої мети перед учнями і вчителем.

Учитель відзначає роботу кожної групи, акторів , учнів всього класу. Акцентує увагу на роботі груп, які створювали відеоматеріал, тому що це нелегка, творча , але одночасно цікава робота, яка має  так звані дві сторони : сам вивчив та іншого навчив.

Таку роботу слід оцінити балами високого рівня. Також потрібно оцінити акторську гру та , взагалі, співпрацю, всіх учасників навчально – виховного процесу.

Закріплення вивченого матеріалу  

  1. Які історичні поняття вам запам’ятались, а над якими потрібно ще попрацювати ? Чому ?
  2. Метод « Асоціативний кущ»

З якими  епітетами у вас асоціюється словосполучення  « архітектура Київської держави ‘?

  1. Складіть :

Слово

Словосполучення

Речення,

Які , на вашу думку , найважливіші  у вивченні сьогоднішньої теми.

Домашнє завдання  написати резолюцію ( відгук )  на сьогоднішній нестандартний урок – гру.

  1. Методичні рекомендації   урок у формі театралізованого сюжету у навчальному відео для 7 класу можна проводити незалежно від типу уроку. Одна година на тиждень дає можливість підготуватись до гри, провести пошуково – інформаційну роботу. Такою формою уроку ми можемо викликати інтерес до вивчення теми в  учнів. Вони люблять щось нове, вони чекають цього від нас. Сучасні діти хочуть бачити вчителя – новатора, вчителя – дослідника, вчителя – артиста. Адже це діти 21 століття.

 

                     

docx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку