Імпульс тіла. Імпульс сили.

Про матеріал

Дана презентація може бути використана як шаблон на уроці фізики при вивчення відповідної теми. Розкриваються такі фізичні поняття як імпульс тіла, імпульс сили. Є приклади прояву імпульсу сили на практиці, задачі для розв'язку.

P.S. У слайді №7 треба буде виправити Імпульс тіла на імпульс сили (два рази написано імпульс тіла!)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІМПУЛЬС ТІЛА. ІМПУЛЬС СИЛИ.

Номер слайду 2

Важливими характеристиками тіла руху тіла є його маса і швидкість, зміну якої характеризує прискорення. Тіла однієї й тієї самої маси, що мають різні швидкості, рухаються по-різному. Ця ж піщинка приведена в рух ураганом, досить відчутна. Маленька піщинка, що з прискоренням вільного падіння осідає на руку, майже не відчутна.

Номер слайду 3

Аналогічно по різному рухаються тіла, що мають однакові швидкості, але різні маси. Так, наприклад, легковий і вантажний автомобілі, що рухаються з однаковими швидкостями, матимуть різний гальмівний шлях.

Номер слайду 4

Такі принципові відмінності в русі тіл зумовлені наявністю, крім маси та швидкості, ще однієї важливої характеристики руху, яку у фізиці називають імпульсом тіла (кількістю руху). Термін «імпульс» походить від латинського impulsus, що означає «поштовх»

Номер слайду 5

Запишемо ІІ закон Ньютона в іншому виглядіІІ закон Ньютона:Імпульс тіла

Номер слайду 6

Імпульс тіла – це векторна фізична величина, яка дорівнює добутку маси тіла на швидкість його руху

Номер слайду 7

Імпульс тіла та імпульс тіла - є векторними величинами. Вектор імпульсу напрямлений так само, як і вектор швидкості руху тіла, а вектор імпульсу сили – так, як вектор сили.

Номер слайду 8

ВАЖЛИВО РОЗУМІТИ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Боксер, відхиляючи голову або тіло від удару, подовжує час контакту Δt рукавички суперника з головою або тілом і зменшує ударну силу F. Розглянемо приклади прояву на практиці імпульсу сили

Номер слайду 11

Людина, яка стрибає з будь-якої висоти на землю, намагається при приземленні зігнути ноги в колінах, тим самим вона збільшує час Δt впливу поверхні землі і зменшує силу удару F.

Номер слайду 12

Сучасні автомобілі намагаються конструювати таким чином, щоб у разі зіткнення їх корпус якомога сильніше деформувався (в даному випадку деформація - це процес, що відбувається в часі і призводить до значного зниження сили зіткнення і, як наслідок, зниження ризиків травмування пасажирів).

Номер слайду 13

Розв'язування задач1. Чи може змінитись імпульс тіла, якщо не змінились ані маса тіла, ані модуль його швидкості?

Номер слайду 14

Розв'язування задач1. Чи може змінитись імпульс тіла, якщо не змінились ані маса тіла, ані модуль його швидкості?Так, якщо зміниться напрямок швидкості.

Номер слайду 15

Розв'язування задач2. Поливальна машина з водою має масу 6 т і рухається зі швидкістю 36 км/год. Після роботи маса машини стала 3 т. Порівняти імпульси машини, якщо вона повертається в гараж зі швидкістю 54 км/год.р1>р2

Номер слайду 16

Формуємо компетентність. Я поміркую і зможу дати відповідь

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
1800
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку