Імунна система. Імунітет. Специфічний і неспецифічний імунітет. Імунізація. Алергія. СНІД.

Про матеріал
Презентація 8 клас з теми: "Імунна система. Імунітет. Специфічний і неспецифічний імунітет. Імунізація. Алергія. СНІД." Містить актуалізацію знань з теми "Серцево-судинні хвороби та їх профілактика."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Актуалізація знань1. Запалення стінок вен, утворення на них тромбів - це а) тромбофлебіт б)гіпертонія в)сколіоз2. При внутрішній кровотечі виявляються такі симптоми: а) блідість б)запаморочення в) послаблення пульсу г) веселий настрій4. При капілярній кровотечі накладають джгут а) так б) ні5. Кровотеча, при якій кров яскраво - червоного кольору, б’є фонтаном: а)артеріальна б) венозна в)капілярна 6. Підвищений артеріальний тиск а)гіпотонія б)артеріальна гіпертензія в)гіподинамія7. Ущільнення стінок артерій, утворення холестеринових бляшок а) інфаркт б)атеросклероз в)інсульт 8. Тривалий біль у грудях, зміни в кардіограмі, некроз м’язових клітин серця а)інсульт б)інфаркт в)варикозне розширення вен г) аритмія9. Малорухливість-це: а)гіподинамія б) запаморочення в)інсульт 10. Судини несуть кров до серця а)артерії б)вени в)капіляри11. Судини несуть кров від серця а)артерії б)вени в)капіляри12. Найменші судини а)артерії б)вени в)капіляри

Номер слайду 2

Імунна система. Імунітет. Специфічний і неспецифічний імунітет. Імунізація. Алергія. СНІД.

Номер слайду 3

Імунна системаІмунна система – сукупність тканин й органів, які захищають організм від чужорідних клітин або речовин, що надходять із середовища або утворюються в організмі.Імунна система Центральна Периферична. Кістковий мозок Мигдалики Тимус Лімфатичні вузли Селезінка Апендикс

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва ФункціїКістковий мозок. Кровотворний орган, розвиток лейкоцитів. Мигдалики Знищують мікроорганізми, утворюють антитіла і В-лімфоцити. Тимус Диференціація Т-лімфоцитів. Лімфатичні вузли. Збагачують лімфу лімфоцитами і позбавляють сторонніх часток. Селезінка Видаляє застарілі форменні елементи крові, виробляє антитіла, захоплює та знищує віруси, бактерії. Апендикс Захищає кишечник від інфекції та онкологічних захворювань, спеціалізація В-лімфоцитів.

Номер слайду 5

Антигени — це молекули білків чи полісахаридів, здатні спричиняти імунну відповідь, що виявляється в утворенні антитіл. Антитіла — це білкові молекули, що утворюються в організмі у відповідь на дію антигенів і мають властивість вступати з ними у взаємодію.

Номер слайду 6

ІмунітетІмунітет – здатність організму протидіяти збудникам інфекційних та інвазійних захворювань, а також впливу речовин, які мають антигенні властивості. Сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними речовинами.

Номер слайду 7

Види імунітету(антитіла присутні з дня народження)(виробляється після перенесення інфекційних захворювань)(виробляється внаслідок щеплення, вакцинації)(після лікувального щеплення, сироватка з готовими антитілами)

Номер слайду 8

Неспецифічний (вроджений) імунітет Імунітет носить видо-специфічний характер, тобто є практично однаковим у всіх представників одного виду. Він спрямований проти будь-яких чужорідних речовин і забезпечує боротьбу з інфекцією на ранніх етапах її розвитку, коли специфічний імунітет ще не сформувався. Неспецифічний (вроджений) імунітет забезпечується:шкірою;клітинами і секретами слизових оболонок, які є першими бар'єрами на шляху інфекцій;здатністю лейкоцитів до фагоцитозу. Стан неспецифічного імунітету визначає схильність людини до різних інфекцій, збудниками яких є умовно патогенні мікроби.

Номер слайду 9

Специфічний (набутий) імунітет Специфічний імунітет носить індивідуальний характер і формується протягом усього життя людини в результаті контакту його імунної системи з різними мікробами і антигенами. Специфічний (набутий) імунітет забезпечують. Т- і В-лімфоцити, що утворюються у центральних органах імунної системи, і які мають на поверхні своїх мембран рецептори, здатні розпізнавати певний антиген, взаємодіють з антигенами і знищують їх. Т-лімфоцити забезпечують клітинний імунітет, а В-лімфоцити — гуморальний імунітет. Специфічний імунітет зберігає пам'ять про перенесенні інфекції і перешкоджає їх повторному виникненню.

Номер слайду 10

Чинники, які послаблюють імунну систему:шкідливі звички;недостатня рухова активність;нераціональне харчування;забруднення навколишнього середовища;стреси та депресивні стани;психосоціальні конфлікти.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ІмунізаціяІмунізація -спосіб захисту від інфекцій шляхом введення в організм антигенів чи антитіл для формування захисної імунної відповіді. На сьогоднішній день імунізація є одним з найефективніших методів боротьби з правцем, дифтерією, гепатитом, кашлюком, поліомієлітом та ін.   Вакцини — імунобіологічні препарати з бактерій, вірусів або продуктів їх життєдіяльності, які застосовуються для активної імунізації людей і тварин з метою специфічної профілактики та лікування захворювань. Сироватка — біологічний препарат антитіл, що виробляється з крові тварин, які вже мають або яким штучно виробили імунітет до захворювання. Сироватка містить антитіла проти певних антигенів збудника, її готують з плазми крові імунізованих тварин.

Номер слайду 13

Імунні порушенняІмунні захворювання - захворювання, при яких спостерігають розвиток імунопатологічних процесів, викликаних порушеннями функціонування імунної системи.  Підвищена імунна відповідь – алергія. Недостатність імунної відповіді – імунодефіцит.

Номер слайду 14

Алергія  Алергія - імунне порушення, спричинене невиправданим підвищенням імунної відповіді на дію певних чинників (гіперімунна відповідь). Речовини, що викликають алергію здебільшого мають білкову природу і називаються алергенами. Зовнішніми алергенами є деякі харчові продукти (шоколад, цитрусові), запахи (квітів, парфумів), лікарські препарати;Алергени можуть потрапляти в організм крізь шкіру й слизові оболонки або надходити в кров з вогнищ запалення. Прояви алергії виникають лише тоді, коли між першим і повторним надходженням алергену існує певний проміжок часу (не менше ніж 5-7 днів).

Номер слайду 15

СНІДСНІД (Синдром набутого імунодефіциту) — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), яке пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Протягом двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч чоловік заражується цією хворобою.

Номер слайду 16

Джерелом інфекції є безпосередній носій ВІЛу. Зараження можливе лише при статевому контакті з інфікованим чи при кровообміні з ним. Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, то за останніми дослідженнями, ця дитина зовсім не обов'язково має бути носієм вірусу. При проведенні антиретровірусної терапії ризик передати вірус від матері до дитини знижується аж до 6 відсотків. Оскільки ранній період ВІЛ-інфекції часто є безсимптомним, лікарі та інший медичний персонал можуть виявити його лише за допомогою дослідження крові пацієнта на наявність у ній антитіл до компонентів ВІЛ.

Номер слайду 17

Прояви СНІДузагальна слабкість,зростаюче виснаження, збільшення лімфатичних вузлів, тривале підвищення температури, безпричинна втрата ваги, інфекційні захворювання легень,поява на шкірі коричневих й синіх плям та вузликів, стійкі порушення роботи шлунку та кишечника та ін.

Номер слайду 18

Основні шляхи попередження ВІЛ-інфікування: відмова від вживання наркотиків та допінгів; користування одноразовим або стерильним інструментом; утримання від випадкових статевих контактів, використання презервативів; відсутність неприродних контактів.

Номер слайду 19

Підсумок. Продовжіть речення: Крім специфічного імунітету є імунітет …Здатність організму захищати власну цілісність, біологічну індивідуальність і сталість внутрішнього середовища називається… Чужорідні речовини для організму, що здатні спричинювати імунну реакцію, називаються …

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Вивчити конспект;Опрацювати §26,27 Остапченко

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
30 січня
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку