Виховна година Тема: "Вплив шкідливих звичок на організм людини"

Про матеріал
Мета заняття: поглибити знання про негативний вплив на здоров'я шкідливих звичок; розвивати логічне мислення, на прикладах впливу корисних і шкідливих звичок на здоров’я, розвивати життєві навички сприятливі для здоров'я та безпечної життєдіяльності; виховувати мотивацію дбайливого ставлення до життя і власного здоров'я, упевненість у своїх можливостях, силу волі для формування корисних звичок та подолання шкідливих.
Перегляд файлу

Виховна година

Тема: "Вплив шкідливих звичок на організм людини"

Мета заняття: поглибити знання про негативний вплив на здоров'я шкідливих звичок; розвивати логічне мислення,  на прикладах впливу корисних і шкідливих звичок на здоров’я, розвивати життєві навички сприятливі для здоров'я та безпечної життєдіяльності; виховувати мотивацію дбайливого ставлення до  життя і власного здоров'я, упевненість у своїх можливостях, силу волі для формування корисних звичок та подолання шкідливих.

 

Оладнання: ілюстрації до теми, презентації.

ЕПІГРАФ:

                                              Добути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина. 

(М. Амосов) 

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

Слово вчителя.

    Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визначає здоров'я як «стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки як відсутність хвороб і фізичних дефектів».

     Здоров'я — це перша і найважливіша потреба людини, яка визначає його здібність до праці і забезпечує гармонійний розвиток особистості.

Евристична бесіда.

 

Асоціативний кущ.  Здоров*я – це…?

 

Слово вчителя.

Шкідливі звички є у кожної людини. Деякі з них відносно безпечні для здоров’я і життя, а інші – прямий шлях жити не повноцінно і не дуже довго.

Істотно погіршують якість життя людини залежність від комп’ютера або смартфона,  шкідливе харчування, звичка не висипатися, ігроманія, безладне статеве життя, безконтрольне вживання ліків …

      

   Критично небезпечні звички завдають серйозної шкоди якості життя, викликають втрату потенціалу і мотивації, передчасне старіння і придбання різних захворювань. Це – куріння, вживання спиртних напоїв, наркотиків, токсичних і психотропних речовин.

 

1.  Поняття про звички.

Звичка – це особлива форма поведінки людини, що виявляється у схильності робити ті чи інші дії, які закріпилися внаслідок багаторазового їх повторення.

Звички поділяють на корисні та шкідливі. Перші можуть оздоровити людину, а також позитивно впливати на її життя загалом. Шкідливі ж спричиняють проблеми. Тому поговоримо про те, чим можна зайняти себе і при цьому ще й з користю для здоров’я. Тим більше, що існує досить багато захоплень, які реально здатні покращити життя. Все людське життя складається з повторюваних вчинків. Вони визначають характер, формують певні індивідуальні риси: волю, витривалість, терпіння тощо. Привчити себе автоматичного руху може кожен. Але для початку доведеться свідомо поставити собі за мету.

 

2. Негативний вплив на здоров’я людини алкоголю.

Алкоголізм — хворобливий потяг до алкогольних напоїв, в основі якого лежить фізіологічна залежність, що супроводжу­ється соматичними, нервовими і психічними порушеннями в організмі.

Алкоголь належить до групи нейродепрессантів – речовин, через які зменшується надходження кисню в головний мозок, і, як наслідок, зниження активності мозку, а у важких випадках – розвиток алкогольного недоумства. Також відзначається порушення діяльності практично всіх систем організму і зменшення терміну життя на 15-20 років.

Розвиткові алкоголізму, як правило, передують система­тичні пияцтва. Далі все чіткіше проявляється потяг до більш регулярного і постійного вживання спиртних напоїв. Слід зазначити, що стійкість до спиртних напоїв у людей втра­чається, а найголовніше, алкоголь перестає приносити задово­лення. Але фізіологічна залежність змушує продовжувати його вживати. Алкоголік дедалі більше уникає компаній, прагне до самотності.

Вже на перших стадіях розвитку алкоголізму помітні значні зміни особистості. Нерідко в алкоголіків виникають провали пам'яті, алкогольні психози, порушується сон, часто сняться жахи. Спостерігаються напади так званої білої гарячки (алкогольного делірію), під час яких хворий бачить велику кількість різних дрібних тварин (пацюків, змій, павуків, комах), інколи мерців, чортів тощо. Наявність таких галюцинацій свідчить про тяжке ураження центральної нервової системи, що потре­бує складного медикаментозного лікування.

Нерідко психози виявляються у вигляді депресій. Алко­голіка переслідують думки про нікчемність існування і можуть призвести до самогубства.

Надмірне вживання алкоголю спричинює ряд захворювань серцево-судинної, ендокринної та інших систем організму. Так, часто спостерігаються захворювання на цироз печінки (за­гибель печінкових клітин, що супроводжується розростанням сполучної тканини, яка здавлює судини, якими у печінку надходять токсини для знешкодження) і виникнення злоякіс­них пухлин.

Законом передбачені міри відповідальності за розпиття спиртних напоїв на вулицях, робочих місцях, за доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння. Законом забороняється продаж будь – яких алкогольних напоїв дітям, яким не виповнилося 18 років.

 

Перегляд відео-презентації.

 Вплив алкоголю на організм людини.

 

Отже: Алкоголь для молодого організму – більш страшна отрута ніж для дорослого. Особливо він небезпечний для дівчат, майбутніх матерів.

Алкоголь – ворог розумової роботи, навчання.

Алкоголь і спорт абсолютно несумісні.

Алкоголь – пряма дорога до правопорушень.

Алкоголь викликає звикання до нього, яке переходить в найнебезпечнішу хворобу – алкоголізм.

 

3. Негативний вплив на здоров’я людини тютюнопаління.

Паління - це не заняття, яке можна легко кинути. Це справжня наркоманія, і особливо небезпечна тому, що багато хто не приймають її всерйоз.

Паління - одна з найпоширеніших звичок, що наносять втрату здоров'ю людини й цілому суспільству. У процес паління залучені практично всі верстви населення, у тому числі жінки й підлітки. Це соціальна проблема суспільства, як для його курящої, так і некурящої частини. Для першої частини проблемою є кинути курити, для другий - не «заразитися» звичкою курити, уникнути впливу курящого суспільства й зберегти своє здоров'я.

Якщо людина викурює в день 1 - 9 сигарет, то в середньому він скорочує своє життя на 4,6 роки в порівнянні з некурящими людьми, якщо курити 10-19 сигарет, то життя скоротиться на 5,5 років, якщо викурювати 20- 39 сигарет - на 6,2 роки. До нікотину дуже швидко звикають. Причина - в дії нікотину на організм людини.

Складові частини тютюнового диму всмоктуються у кров і розносяться нею по всьому організму. Через 2-3 хвилини після вдихання диму нікотин проникає всередину клітин головного мозку та ненадовго підвищує їх активність. Разом з цим, короткострокове розширення судин мозку та вплив аміаку на нервові закінчення дихальних шляхів суб'єктивно сприймаються курцями як свіжий приплив сил або своєрідне відчуття заспокоєння. Однак через деякий час цей стан зникає, відбувається звуження судин мозку і зниження його активності. І щоб знову відчути піднесення, курець тягнеться за цигаркою. Тому нікотин вважається наркотичною речовиною. Це своєрідний наркотик, який дає людині певний короткочасний допінг.

Наслідки куріння в короткотерміновій перспективі.

Курці щодня стикаються з певними шкідливими наслідками своєї звички. Серед таких можна виділити:

- Незадовільний фізичний стан, який проявляється під час занять спортом, піднімання сходами, ігор з дітьми та ін;

- Кашель;

- Нікотин, що накопичується на пальцях і зубах, а також стелі, шторах і т.д.;

- Неприємний запах з рота; запах тютюну на волоссі та одязі;

- Колеги, діти, друзі і батьки страждають через цю звичку;

- Все менше і менше можливостей курити, адже куріння стає забороненим у дедалі більшій кількості публічних місць;

- Хвилювання через можливу нестачу сигарет.

Наслідки куріння в довготривалій перспективі.

Окрім прямих очевидних недоліків, зазначених раніше, куріння має також дуже шкідливий вплив на здоров'я. Якщо ви - курець, для вас існує великий ризик захворіти. І цей величезний ризик слід добре обміркувати. В Україні щороку передчасно помирає близько 100 000 людей через хвороби, пов'язані з курінням. Це приблизно стільки ж, як 5 автобусів повних людьми щодня!

Куріння шкідливе для серця та кровоносних судин; воно спричиняє виникнення чи розвиток астми та бронхіту і спричиняє рак легенів.

Хоч вже і цього досить, та куріння збільшує ризик багатьох інших форм раку, таких як рак стравоходу, підшлункової залози, ротової порожнини та гортані, сечового міхура, нирок та шийки матки. Крім цього куріння може мати негативний вплив на репродуктивну функцію.

Також важливо те, що якщо палить вагітна жінка, активно чи пасивно, це може мати негативні наслідки для ще ненародженої дитини. Одним словом, існує справді багато важливих причин на те, щоб кинути курити!

 

Перегляд відео-презентації. Паління нас вбиває.

 

4. Негативний вплив на здоров’я людини наркотиків.

Сама нещадна і страшна за своєю дією на людину хвороба  – вживання фармакологічних препаратів, більш відомих як наркотики.

Незалежно від способу введення речовини в організм, всі наркотики завдають особливо небезпечної шкоди нервовій та імунній системам, печінці, серцю, легеням.

      Куріння наркотичних речовин сприяє утворенню хронічного бронхіту, раку легенів, порушення імунітету, серцево-судинної недостатності, аритмії, інтоксикації печінки …

       При внутрішньовенному введенні препаратів вкрай високий ризик захворювання на СНІД, гепатит (В і С).

        Летючі наркотично діючі речовини (інгалянти) сприяють уповільнення розумового розвитку людини, руйнують діяльність кори головного мозку, пошкоджують всі органи і тканини організму.

Люди часто не усвідомлюють загрози, пов’язаної з вживанням наркотиків, не думають про наслідки поганої звички. Ті, хто став на дорогу, що веде від експериментів до залежності, зазнають значних змін. Вони відсторонюються від друзів і родичів, перестають цікавитися школою, спортом, ізолюються від оточення, стають агресивними і некомунікабельними, часто втрачають фізичну форму.

Тим хто починає приймати наркотики, слід пам’ятати , що відмовитися від цієї звички буде нелегко. У наркомана виникає психічна та фізіологічна залежність, він мріє тільки про те, як здобути нову дозу. Потяг до наркотиків не зникає за одну мить. Спочатку людина страждає від нестерпного болю, в організмі відчувається «ломка», все тіло зводить судомами. Багато людей не витримують цього стану і знову починають вживати наркотики. Але з кожною новою дозою зупинитися дедалі складніше.

      Всі наркотичні речовини негативно позначаються на наступних поколіннях батьків-наркоманів.

Кожен прийом наркотиків може стати останнім.

 

Перегляд відео-презентації. Скажемо наркотикам – НІ!

 

Бесіда за епіграфом до уроку.

                                              Добути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина. 

(М. Амосов) 

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ЗАНЯТТЯ

 

 

-         Чому потрібно відмовлятися від шкідливих звичок?

-         Від чого залежить здоров'я кожної людини?

 

На формування шкідливих звичок впливають багато чинників: особистість людини, її темперамент, соціальне оточення, а також психологічна атмосфера, в якій вона знаходиться. Тому слід ретельно вибирати своє оточення. Будьте здорові та щасливі.

 

docx
Додав(-ла)
Соболь Ольга
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Виховна робота
Інкл
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
31 січня
Переглядів
136
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку